Калитянська громада

Київська область, Броварський район

ЗАПИТАННЯ - ВІДПОВІДІ

Дата: 21.05.2019 14:38
Кількість переглядів: 824

ЗАПИТАННЯ - ВІДПОВІДІ

10.08.2019 я досягну 60-річного віку. Якщо в мене буде 35 років стажу на педагогічних посадах у державних закладах освіти, враховуючи вересень 2019 року, чи матиму я право на грошову допомогу і коли краще звертатись із заявою щодо призначення пенсії?

Відповідно до статті 44 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) застрахована особа може подати заяву про призначення пенсії за віком та необхідні документи в територіальний орган Пенсійного фонду не раніше як за місяць до досягнення пенсійного віку. Пенсію за віком призначають із дня звернення за пенсією. Але якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців із дня досягнення особою пенсійного віку, пенсію за віком призначають із дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку.

Для призначення грошової допомоги особа має на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону 1058, працювати в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»—«ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Водночас особі потрібно мати страховий стаж (для чоловіків — 35 років, для жінок — 30 років) на таких посадах, а також не мати будь-якої призначеної пенсії.

Страховий стаж після 01.01.2004 обчислюють за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Календарний місяць роботи за спеціальністю буде зараховано до страхового стажу роботи за спеціальністю як повний місяць, якщо всі місяці роботи після січня 2004 року і до місяця звернення щодо призначення пенсії заробітна плата особи, з якої було сплачено внески в Пенсійний фонд України, була не менше мінімальної.

Для того щоб врахувати страховий стаж на посадах, що дають право на пенсію за вислугу років, за вересень, Ви маєте звернутись із заявою щодо призначення пенсії в районне управління Пенсійного фонду не раніше як у жовтні 2019 року. Але для того, щоб пенсію призначили з 11.08.2019, із заявою потрібно звернутися до спливу трьох місяців із дня досягнення пенсійного віку, тобто не пізніше як 09.11.2019.

«Пенсійний кур’єр» № 16 (830)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь