Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Поліомієліт повертається в Україну

Дата: 09.02.2022 13:32
Кількість переглядів: 168

Що потрібно знати батькам?

 Грізні епідемії поліомієліту виникали у першій половині ХХ  століття у різних країнах світу, які уражали  десятки тисяч людей. При цьому близько 10% хворих вмирало і близько 40% залишались інвалідами.

           Упровадження поліомієлітної  вакцини дало змогу в країнах Європи практично ліквідувати цю інфекцію, в тому числі в Україні.

           В зв’язку з відмовою батьків від щеплень, у 2021році в нашій країні зареєстровано спалах поліомієліту, серед не щеплених дітей.

Що необхідно знати про поліомієліт.

           Поліомієліт – гостре інфекційне вірусне захворювання людини, характеризується ураженням головного і спинного мозку з розвитком атрофічних паралічів та парезів кінцівок і тулуба.

         Збудник поліомієліту – вірус, який зберігається до 2 - 3 місяців  у воді, на предметах навколишнього середовища (іграшках, посуді, білизні та інших предметах). Кип’ятіння знешкоджує вірус. Він швидко гине під дією дезінфікуючих розчинів, антисептиків, ультрафіолетового і сонячного  опромінювання.

          Основним джерелом збудника інфекції є інфіковані люди (хворі чи вірусоносії).

          Механізм передачі. Для поліомієліту характерні два механізми передачі:           

          І.    У перші дні захворювання реалізується крапельний механізм передачі.          

          ІІ. Основне значення в поширені інфекції має фекально-оральний механізм передачі. Тривале виділення збудника з фекаліями, його  стійкість в навколишньому середовищі сприяють реалізації цього шляху передачі. Забруднені вірусами об’єкти ( вода, харчові продукти, руки, посуд, іграшки, предмети побуту, тощо) можуть стати чинниками передачі збудника.

          Клініка. Хвороба починається проявами загальноінфекційних симптомів: головний біль, лихоманка, кашель, нежить, відмічається біль в животі, дисфункція кишечника. У запущених випадках розвивається паралітична форма поліомієліту з паралічами та парезами кінцівок. Захворювання на поліомієліт є однією із важливих причин інвалідності у дітей.

          Специфічне лікування  відсутнє.

         Профілактика поліомієліту. Хворих на поліомієліт терміново госпіталізують до інфекційного стаціонару. В осередках захворювання проводять заключну дезінфекцію.

          Профілактичні щеплення проти поліомієліту мають головне значення в комплексі заходів по профілактиці цієї інфекції. Створення імунного прошарку 95% і більше, вакцинованого населення, забезпечить профілактику виникнення випадків поліомієліту.

           Щеплення єдиний захід, який дозволяє надійно захистити дитину від захворювання на поліомієліт. Треба пам’ятати, що тільки своєчасне проведення щеплень може ефективно запобігти хворобі.

 

Броварська районна філія

ДУ «Київський обласний центр контролю профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України »


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь