Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 05.09.2022 11:15
Кількість переглядів: 209

 

 

  1. Перешкоди місії МАГАТЕ на ЗАЕС з боку Росії

 

Росія прагне зберегти одноосібний контроль над ЗАЕС, як інструментом ядерного шантажу світу, а також як захищену від українського вогню військову базу, тому не бажає її демілітаризації. Росіяни навмисно заважають доїзду місії МАГАТЕ, щоб не дати їй працювати попри досягнуті домовленості про доступ місії. Москва занепокоєна тим, що незалежні представники МАГАТЕ стануть свідками актів російського ядерного тероризму, у якому росіяни прагнуть звинуватити Україну. У своєму дусі Росія готує провокації та інсценізації в Енергодарі, аби вкотре звинуватити Україну (нові обстріли, затримання так званих “диверсантів”). Населення окупованого Енергодару залякане терором окупантів, тому не варто дивуватися, що росіяни знайдуть місцевих, які погодяться зіграти перед МАГАТЕ ролі, за написаними в Москві сценаріями. Місії МАГАТЕ необхідно вимагати максимальної свободи дій на ЗАЕС і критично ставитися до кремлівських “заготовок”

 

  1. Уроки світової війни.

 

1 вересня 1939 року розпочалася Друга світова війна. Агресор, який розтоптав всі норми цивілізованого співіснування в світі, має бути покараний, навіть дорогою ціною. Війна Гітлера і Сталіна проти Польщі, яка почалася в 1939 році, ще нічим не нагадувала глобальний конфлікт, але фактично вже була ним. Путінська агресія проти України також вже стала частиною ширшого міжнарого контексту. Під час Другої світової, як і нині, агресор мав тимчасові успіхи, але стратегічно війна з усім західним демократичним світом - безперспективна. Геббельсівська пропаганда нагадувала теперішню російську: агресор представлявся жертвою, а жертва - агресором. Але брехня не спрацювала ні тоді, ні зараз. Ціною гітлерівської авантюри стали руїни німецьких міст, смерті, втрата територій, а тимчасово і самої державності Німеччини. Все це попереду чекає також на Росію.

 

  1.  Перший урок у школах в окупації

Напередодні директорам шкіл на тимчасово окупованій території розіслані конспекти уроку на 1 вересня під назвою “Моя історія”. Росія прагне перетворити шкільні класи на тимчасово окупованих територіях на майданчики поширення своєї брехні та українофобії. Зміст першого уроку розробили в Москві, не довіривши цю справу місцевим колаборантам. Роль вчителів зведена до слухняного відтворення російського наративу. Дітей в окупації агітуватимуть бути малоросами і зневажати українську мову. Учням будуть нав’язувати чужу їм історію Московії і ставити у приклад її правителів. Події української історії викладатимуть з фейками і перекрученнями. Школи стануть місцем агітації за Путіна та його агресивну війну проти України. Необхідно всіма силами ухилятися від окупаційної освіти, а в разі неможливості - фільтрувати потік брехні та наклепів, допомагати дітям розібратися, де правда.

 

  1. Ситуація на південному фронті (Херсонщина).

 

ЗСУ мають успіхи, відбуваються позиційні бої з метою покращення положення по лінії фронту. Здійснюється вогневе ураження по мостам, переправам, пунктам управління та складам з боєприпасами. Противник частково деморалізований, однак продовжує здійснювати опір. Деталі про перебіг боїв до появи офіційних оголошень розповідати не можна, це зашкодить реалізації операцій ЗСУ. Життя бійців важливіші за лайки та репости. Ми віримо в ЗСУ і для підтримки впевненості у своїх силах нам не потрібен допінг у вигляді хайпу на темі ще не підтверджених перемог.

 

  1. Нарощування обсягів західної військової допомоги Україні

 

Фактична зупинка масштабних наступальних операцій ворога - прямий наслідок “снарядного голоду” після того, як ЗСУ прицільно знищили російські склади боєприпасів за допомогою західних РСЗВ та артилерії. Пентагон розширив використання морських перевезень для доставки зброї в Україну: це повільніше, ніж авіацією, але дає значно більші обсяги. Допомога виходить на справді системний рівень. Вже з вересня розпочнеться реалізація американських постачань за програмою ленд-лізу, що відкриє нові можливості для фінансування постачань Україні нових озброєнь. 8 вересня відбудеться вже п’ята зустріч у контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайну”. Засідання проведе особисто міністр оборони США Ллойд Остін, тому чекаємо на плідні результати роботи.

 

  1. Кадировці - терористи і воєнні злочинці

 

СБУ оголосила про підозру Рамзану Кадирову і його поплічникам Даниїлу Мартинову і Хусейну Межидову у здійсненні воєнних злочинів. Режим Рамзана Кадирова у Чечні - це путінська окупаційна адміністрація підкореного партизанського краю. Кадировщина дорого обходиться російським платникам податків. Для кадировців закон не писаний, Кремль дав їм “зелене світло” на здійснення будь-яких злочинів у Чечні, в Росії та закордоном. Сам Кадиров - неосвічений хам і садист, перед яким росіяни запопадливо вислужуюься, ніби раби перед падишахом. Кадиров публічно принижує своїх опонентів, насильством і погрозами змушуючи їх “вибачатися” перед собою. Демона, вирощеного у себе вдома, Путін випустив творити злочини і безчинства в Україні. Кадировці представляють себе героями війни, хоча головні їх “битви” відбуваються в соціальній мережі Tick Tock. Справжня роль кадировців в Україні - залякування і жорстокі каральні акції: як проти беззбройних українців, так і проти російських військових, незгодних продовжувати свою участь у злочинній війні. Кадировщина - це пляма на міжнародній репутації Росії, яку вже не вийде відмити.

 

  1. Головні новини тижня

 

В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ВЖЕ ЛІКВІДОВАНО 67 847 М² ВИБОЇН ПОКРИТТЯ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ

У Київській області постійно проводиться ліквідація вибоїн покриття на автошляхах загального користування місцевого значення. Такі заходи здійснюються в межах експлуатаційного утримання доріг. Про це повідомили в Департаменті регіонального розвитку Київської обласної військової адміністрації.

Попри обмежений фінансовий ресурс, наразі вже ліквідовано 67 847 м² вибоїн на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення в Київській області. Такі заходи необхідні для забезпечення безперешкодного користування дорожньою мережею та дотримання безпеки всіх учасників дорожнього руху.

Крім того, відбувається постійний моніторинг дотримання належного санітарного стану узбіч доріг. Підрядники забезпечують покіс трави, вирізання порослі та прибирання сміття на зупинках громадського транспорту, що розташовані в межах експлуатаційного утримання доріг.

НА КИЇВЩИНІ ГОСПІТАЛЬНИЙ ОКРУГ СФОРМУЮТЬ НА БАЗІ 24 МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ

На початку липня Верховна Рада України ухвалила законопроект №2347, що запускає наступний етап медичної реформи – формування спроможної мережі лікарень. Спроможна мережа будуватиметься за принципом госпітальних округів. Кожна область стане окремим госпітальним округом, що у свою чергу поділятиметься на кластери. У рамках одного госпітального округу лікарні будуть розділені на надкластерні, кластерні та загальні.

У Київській області до госпітального округу потрапили 24 медичних заклади. Із них надкластерними будуть визначені 2 лікарні, ще 7 лікарень стануть кластерними в регіоні та 15 – загальними. «Разом із Міністерством охорони здоров’я ми продовжуємо готувати медичні заклади Киівщини до наступного етапу медичної реформи. Наше завдання оптимально використовувати ресурси госпітального округу, аби кожен пацієнт був доправлений в ту лікарню, де максимально якісно нададуть потрібні йому лікування», – підкреслює директорка Департаменту охорони здоров’я Олена Єфименко.

Реформа передбачає, що найпростіші захворювання лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. У разі більш складних проблем зі здоров’ям — пацієнт 3потраплятиме у кластерні та надкластерні лікарні, що надаватимуть високоспеціалізовані послуги. Як приклад, починаючи із 2023 року, пацієнти з інстультами та інфарктами зможуть отримати лікування виключно в кластерних та надкластерних медичних закладах, в яких розташовуватимуться сучасні кардіо центри. Адже наразі в Україні невтішна статистика щодо лікування серцево-судинних захворювань. Щороку через несвоєчасно надану медичну допомогу лише від інсультів помирає близько 30 000 пацієнтів. Після формування госпітальних округів пацієнт потраплятиме саме до тієї лікарні, що відповідає його стану й матиме все необхідне обладнання для діагностики та якісного лікування. Створення спроможної мережі лікарень дозволить забезпечити українців якісними медичними послугами, що відповідають міжнародним стандартам та практикам...

КИЇВЩИНА ВШАНУВАЛА ПАМ’ЯТЬ ЗАГИБЛИХ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ

Сьогодні, 29 серпня, Україна відзначає День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за її незалежність, суверенітет та територіальну цілісність. У м. Ірпінь на Алеї Героїв АТО відбувся обласний захід, присвячений вшануванню пам’яті загиблих захисників. У ньому взяли участь керівництво області та районів, сім’ї загиблих героїв, ветерани війни, волонтери та громадські діячі. «Цей день для нас, українців, пов’язаний із болем, що не вщухає, сумом та горем. Це день Іловайської трагедії – День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Зараз сотні тисяч наших співгромадян б’ються з ворогом на сході, півдні, півночі. Мільйони працюють у тилу, допомагаючи армії. Ми знаємо, за що б’ємося і за що помирають найкращі сини та доньки України. За право бути собою і бути вільними. І ми переможемо – заради майбутнього, заради всіх, хто загинув у розпечених полях квітучих соняшників», – наголосив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Крім того, під час проведення заходу був презентований перший том книги пам’яті загиблих героїв-учасників АТО/ООС Київської області – «Хто, як не я». До книги пам’яті увійшли історії героїв Київщини, які загинули захищаючи Україну саме в 2014 році. Робота над книгою пам’яті продовжується. Молебень у пам’ять загиблих у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України провів Владика Антоній – єпископ Бориспільський, вікарій Київської єпархії Православної Церкви України.

Довідково. День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України — пам’ятний день в Україні, який відзначають 29 серпня. Вшановуються військовослужбовці й учасники добровольчих формувань, які загинули, відстоюючи незалежність України. Символікою цього дня є квітка соняшника, адже в серпні 2014 року на полях саме з цією рослиною полягло багато українських воїнів...

УКАЗОМ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ 1129 ЗЕНІТНОМУ РАКЕТНОМУ ПОЛКУ СУХОПУТНИХ ВІЙСЬК ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ПРИСВОЄНО ПОЧЕСНЕ НАЙМЕНУВАННЯ «БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ»

Відповідний Указ Президента України №607/2022 розміщено на офіційному сайті Офісу Президента України.  Таке рішення було прийнято з метою відновлення історичних традицій національного війська, зважаючи на зразкове виконання покладених завдань під час захисту територіальної цілісності та незалежності України. Вітаємо наших захисників з почесною відзнакою. Перемога буде за нами..

ДО СТАРТУ ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ НА КИЇВЩИНІ ВІДРЕМОНТУЮТЬ 690 КІЛОМЕТРІВ ЛІНІЙ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАЧ

У межах підготовки до осінньо-зимового періоду в Київській області відремонтують 690 кілометрів ліній та технічно оновлять 80 енергооб’єктів. Роботи проводитимуться силами Київських регіональних електромереж ДТЕК. Це дозволить підвищити надійність електропостачання мешканців, установ та підприємств області в період підвищеного попиту на електроенергію. Наразі вже виконано майже 550 ремонтів ліній електропередач. Крім того, проводяться роботи з розчистки від зелених насаджень понад 3 тисяч кілометрів повітряних електричних ліній. Це знизить аварійність мереж, особливо в тих населених пунктах, де переважає приватна забудова..

У БУЧІ ПОЧИНАЮТЬ БУДУВАТИ ФАБРИКУ-КУХНЮ, ДЕ ГОТУВАТИМУТЬ ЇЖУ ДЛЯ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ МІСТА Й СУСІДНІХ ГРОМАД

Перша леді України Олена Зеленська відвідала Бучу на Київщині, де взяла участь у презентації проекту нового підприємства – фабрики-кухні. Це повернення ініціативи дружини Президента з реформи шкільного харчування у межах відбудови України.

«Важко висловити всі емоції, які відчуваєш тут. Як і для кожного українця, для мене це місце невимовного болю за закатованими Росією співвітчизниками. Та водночас Буча жива! І вона має відновитися й жити, бути не лише місцем пам’яті про російські злочини, а й місцем нового повноцінного життя. Тому саме тут починаємо будівництво нового підприємства – фабрики-кухні», – сказала вона. Як наголосила Олена Зеленська, спорудження об’єкта – частина розпочатої до російського нападу реформи шкільного харчування.

У межах реформи було напрацьовано три варіанти організації харчування у школі:

• Кухня повного циклу (у навчальних закладах, де є економічна доцільність і технічно-технологічна можливість; все готують на місці з нуля).

• Опорні кухні (з однієї потужної кухні гарячу їжу транспортують до сусідніх шкіл).

• Фабрика-кухня (великий обсяг постачання, окрема будівля, у якій готують, охолоджують їжу й транспортують до багатьох шкіл).

Така фабрика-кухня дає змогу приготувати до 10 тисяч порцій. Таким чином  відбувається економія витрат на воду та електроенергію, постачання їжі дітям стає систематизованим, безпечним і якісним. А контроль за технологічним процесом і дотриманням норм НАССР відбуватиметься на якісно новому рівні. Саме така фабрика-кухня буде побудована в м. Бучі Київської області. Меценатом проекту став Говард Баффет, американський філантроп і бізнесмен, син відомого інвестора Воррена Баффета. «Ми вперше зустрілися на початку літа. Тоді пан Баффет сказав, що йому небайдужа тема відновлення України. І особливо йому хочеться зробити щось для деокупованих територій, найбільш постраждалих від російської навали. І я запропонувала йому проект фабрики-кухні», – зазначила перша леді.

Основними споживачами продукції нової фабрики-кухні будуть школи Бучі та щонайменше двох найближчих громад – Бородянської та Немішаївської. Водночас в умовах війни потужності виробництва можуть бути переналаштовані або розширені для забезпечення харчуванням будь-яких груп населення, які цього потребують. Зокрема, підприємство зможе годувати тимчасово переміщених осіб і місцевих жителів. Очікується, що фабрика-кухня в Бучі стане пілотним проектом. Надалі мережа фабрик-кухонь може бути поширена на інші регіони. Кожне з підприємств зможе забезпечувати харчуванням 30-40 навчальних закладів (нині в Україні діє мережа з 14 тисяч шкіл та 10 тисяч закладів дошкільної освіти). Також для обслуговування фабрик-кухонь та задоволення інших потреб навчальних закладів поступово створюватимуть професійні центри підготовки кухарів, які зможуть організувати перекваліфікацію таких фахівців із наявних закладів і готувати кухарів на постійній основі.  Олена Зеленська відзначила важливість повернення до реформи шкільного харчування напередодні нового навчального року.

«У перші місяці російського вторгнення, як ми всі пам’ятаємо, йшлося не про принципи харчування, а про те, щоб дітям і дорослим взагалі було що їсти… Але зараз, як ви знаєте, ми розпочинаємо навчальний рік. Звісно, Росія не хоче, щоб наші діти навчалися й мали нормальне життя. Але вони обов’язково здобуватимуть знання. І в них буде найкраще здорове харчування, як ми й планували ще до російського нападу. Ось чому фабрика-кухня буде, і пан Баффет побудує її саме в Бучі, яка обов’язково відродиться», – наголосила дружина Президента. Вона подякувала команді Говарда Баффета, Оресту Степанюку, голові правління Національної асоціації громадського харчування, та всім причетним до пілотного проекту фабрики-кухні в Бучі, а також закликала потенційних інвесторів долучатися до відбудови України, яка вже почалася.

Очікується, що фабрика-кухня в Бучі запрацює 1 вересня 2023 року...

ПІД ЧАС ПЕДАГОГІЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ НА КИЇВЩИНІ ОБГОВОРИЛИ РЕАЛІЗАЦІЮ ПРОЕКТУ НАВЧАННЯ УЧНІВ ЩОДО МІННОЇ БЕЗПЕКИ

Минулого тижня на базі Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів відбувся педагогічний діалог «Київщина: освіта нескорених». Основна мета заходу – визначення ключових напрямів розвитку освітньої системи Київської області у 2022/2023 навчальному році. Серед питань, що порушувались у ході педагогічної конференції, – проект «Зменшення ризиків травмування та загибелі дітей від вибухонебезпечних предметів у Київській області», що реалізується ГО «Ліга офіцерів» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Із ґрунтовною доповіддю на цю тему виступив менеджер проекту Андрій Коренько. Він зокрема акцентував увагу учасників педагогічного діалогу на вирішенні організаційних питань із метою налагодження інформування учнів щодо мінної безпеки.

Нагадаємо, 5 вересня за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні стартує проект «Зменшення ризиків травмування та загибелі дітей від вибухонебезпечних предметів у Київській області». Реалізація проекту передбачає навчання учнів 131 закладу середньої освіти Київської області основним правилам мінної безпеки..

НА КИЇВЩИНІ ВІДБУВСЯ ЗАХІД ДЛЯ МОЛОДІ «ГОЛОВНИЙ ТАБІР КРАЇНИ»

У Київській області відбувся семиденний захід для молоді — Головний табір країни. Мета заходу — налагодити співпрацю серед молоді країни та посилювати їхню участь у державних процесах. Учасниками табору стали 115 представників молоді з усіх громад Київщини та інших регіонів нашої держави.

«Сьогодні нашій молоді доводиться бачити війну, боронити країну на фронтах, захищати своє життя і життя рідних! Проведення «Головного табору країни», без сумніву, найгучніша молодіжна подія цього року. Тут молоді лідери мали змогу провести змістовне дозвілля, поспілкуватись з однодумцями та поділитись досвідом. Говорили про вплив війни на молодь та вплив молоді на війну. Впевнений, що з такою молоддю ми зможемо відбудувати успішну державу», — підкреслив голова Київської ОВА Олексій Кулеба. Щодня перед молоддю Київщини виступали спікери з різних галузей — державні службовці, підприємці, депутати, громадські діячі, представники молодіжних центрів, працівники Центрів зайнятості, військово-патріотичних організацій, політологи, журналісти, маркетологи, блогери, волонтери, призери Олімпійських ігор...

У СЕЛІ СИНЯК НА КИЇВЩИНІ ВІДКРИЛИ НОВИЙ ДИТЯЧИЙ САДОК

30 серпня, в селі Синяк Бучанського району відкрився дитячий садок «Дивограй». У відкритті дитячого закладу взяли участь заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко, голова Київської ОВА Олексій Кулеба, голова Бучанської громади Анатолій Федорук. «Ми живемо в нових реаліях. Маємо одночасно воювати та розвиватися. Адже тільки так зможемо перемогти. Відкриття дитячого садка – цьому приклад. Ми хочемо побудувати безпечну, сучасну та успішну Київщину. Наші діти мають навчатися й розвиватися в комфортних та безпечних умовах. І ми зробимо для цього все необхідне», – підкреслив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Відвідувати новий садок зможуть 75 дітей чотирьох вікових груп. Крім того, в закладі створено 13 нових робочих місць. Дитячий садок почали зводити у 2019 році в рамках програми Президента «Велике будівництво». При реалізації об’єкту застосовувались найкращі технології та передові рішення. У закладі – просторі кімнати, що облаштовані необхідними меблями та сучасним обладнанням. Усі групові приміщення пристосовані до занять дітей з особливими освітніми потребами. Також поруч із садком розташоване обладнане всім необхідним укриття. На території садка розроблено ландшафтний дизайн, встановлено спортивний та ігрові майданчики..

114 БРИГАДА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ ЗСУ З КИЇВЩИНИ ОТРИМАЛА БОЙОВИЙ ПРАПОР

29 серпня в Києві вручили бойові прапори 8 бригадам Сил територіальної оборони ЗСУ. Також бойовий стяг отримала і 114 бригада тероборони, що базується на Київщині. Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний безпосередньо вручив бойовий прапор командиру бригади полковнику Олександру Ковалю.

Щиро дякуємо нашим захисникам! Пишаємося героїзмом та мужністю військовослужбовців, які боронять нашу землю від окупантів. Перемога буде за нами!.

МЕДИЧНІ ЗАКЛАДИ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПРАЦЕВЛАШТУВАЛИ 116 ФАХІВЦІВ ГАЛУЗІ З ІНШИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ, ДЕ НАРАЗІ ВЕДУТЬСЯ БОЙОВІ ДІЇ

За інформацією Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА, в 49 медичних закладів області працевлаштовано 77 лікарів, 39 медичних сестер та фельдшерів. «Через війну чимало медиків змушені були залишати свій дім і роботу. Але навіть змінивши основне місце праці, вони продовжують лікувати та рятувати життя людей. Ми готові допомогти нашим колегам та надати робочі місця в медичних закладах Київщини», — підкреслила директорка Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА Олена Єфименко.

Нагадаємо, що з метою полегшення пошуку роботи та сприяння працевлаштуванню медиків, зокрема і молодих фахівців, МОЗ розробило Портал вакансій медичних працівників..

У ДМИТРІВЦІ ЗВЕЛИ ПЕРШІ П’ЯТЬ ПРИВАТНИХ БУДИНКІВ ДЛЯ РОДИН, ЯКІ ВТРАТИЛИ ЖИТЛО ЧЕРЕЗ ВІЙНУ

Перші п’ять сімей із Дмитрівки отримали документи та ключі від житлових будинків, що були зведені замість зруйнованих окупантами. Сьогодні, 30 серпня, з новими власниками будинків зустрілися заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко, очільник Київської ОВА Олексій Кулеба та голова Бучанської громади Анатолій Федорук. Під час зустрічі вони поспілкувалися з родинами, які стали першими учасниками пілотного проекту з відбудови приватного житла, що реалізується меценатами в Бучанській громаді.

«Через війну ці люди пережили багато болю та випробувань. Їхні домівки були зруйновані вщент окупантами. Але вже сьогодні вони мають змогу зайти у свої нові оселі та почати нове життя. Сьогодні ми бачили багато сліз. Але нарешті для цих людей то були сльози щастя», — прокоментував Олексій Кулеба. Одноповерхові будинки звели за типовим проектом. Площа кожного складає 98 м². Планування передбачає три спальні та об’єднану з їдальнею простору кухню. Житло обладнане всім необхідним та включає сантехніку, побутову техніку й кухонні меблі.

Нагадаємо, в Дмитрівці під час потужних боїв було пошкоджено одночасно кілька вулиць, 50 будинків зруйновано вщент. Загалом у Дмитрівській громаді повністю зруйновано 340 приватних осель.

ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА: НА КИЇВЩИНІ 86% ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ РОЗПОЧНУТЬ СВОЮ РОБОТУ В ОЧНОМУ АБО ЗМІШАНОМУ ФОРМАТІ

Першого вересня в Україні розпочинається навчальний рік. В умовах повномасштабної війни поновлення освітнього процесу стало справжнім викликом як для влади, так і для учасників освітнього процесу. Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба. «У Київській області 86% закладів освіти розпочнуть свою роботу в очному або змішаному форматі. Змішаний формат поєднуватиме офлайн та дистанційні формати. У 14% освітніх установ діти будуть навчатися виключно дистанційно», – зазначив Олексій Кулеба.

На Київщині функціонує 1353 заклади освіти різного рівня та форми власності. Комісії в районах та громадах перевірили всі заклади освіти та рекомендували до використання 1095 споруд як укриття. Переважна більшість із них – це найпростіші сховища. Вони забезпечені електро- та водопостачанням, вентиляцією та водовідведенням. Голова Київської ОВА наголосив, що в усіх закладах освіти Київщини рішення щодо формату навчання приймалося індивідуально. У першу чергу, враховуючи безпекову ситуацію. У громадах працювали спеціальні фахові комісії, які перевіряли наявність укриттів. Крім того, Олексій Кулеба зазначив, що зараз триває підготовка педагогічних працівників до роботи в умовах воєнного стану.

«У всіх закладах освіти проходять навчання педагогічних працівників щодо організації роботи під час повітряних тривог. Також опрацьовані шляхи евакуації. Для учнів вже розпочались і будуть проводитися до 5 вересня навчальні евакуації», – підсумував Олексій Кулеба..

БЛИЗЬКО 3000 ДІТЕЙ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ КИЇВЩИНИ ЦЬОГО ЛІТА ПОДОРОЖУВАЛИ ЗА КОРДОН ТА ВІДПОЧИВАЛИ В УКРАЇНІ

Близько 3000 дітей Київської області, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, мали змогу оздоровитися й відпочити в літніх таборах України, а також побувати за кордоном. Мова йде про дітей, які постраждали внаслідок військової агресії росії, залишилися без батьківського піклування, є дітьми захисників України або внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомили в Службі у справах дітей та сім’ї Київської ОВА.

Так, в Івано-Франківській області за сприяння Благодійної організації «Родина-Україна», з якою Київська обласна військова адміністрація підписала меморандум про співпрацю, відпочили та оздоровилися 200 дітей.  За сприяння Міністерства соціальної політики України в «Артеці», що знаходиться в Закарпатської області, на І зміні побували 19 дітей. Заїзд на ІІ зміну, до якої увійде 19 вихідців із Київщини, планується 7 вересня. Також у Міжнародному дитячому центрі «Артек», що розташований у Пущі-Водиці, відпочили 50 дітей. Крім того, міжнародні партнери, зокрема Польща, Угорщина, Іспанія, Німеччина, Італія, Чехія, Словакія та Азербайджан прийняли в себе близько 2400 дітей Київської області. Там малеча мала змогу подорожувати, відвідувати екскурсії та інші культурологічні заходи. Також у вересні планується ще декілька поїздок до Азербайджанської Республіки та Угорщини, що будуть організовані за кошти благодійників..

ЗАСТУПНИК КЕРІВНИКА ОФІСУ ПРЕЗИДЕНТА ВІДВІДАВ КИЇВЩИНУ, ДЕ ЗАВЕРШЕНО БУДІВНИЦТВО САДОЧКА ТА ЖИТЛА ДЛЯ СІМЕЙ, ЩО ВТРАТИЛИ ОСЕЛІ ВНАСЛІДОК АГРЕСІЇ РФ

На виконання завдання Президента України Володимира Зеленського та керівника Офісу Глави держави заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко здійснив робочу поїздку до Київської області. Разом з головою Київської обласної військової адміністрації Олексієм Кулебою, міським головою Бучі Анатолієм Федоруком та в. о. старости Синяківського старостинського округу Вірою Марченко він узяв участь у відкритті дитячого садочка «Дивограй».

Заклад розрахований на чотири вікові групи (всього 75 місць), його загальна площа становить 1180 кв. м. Під час будівництва об’єкта застосовували найкращі технології та рішення. «Цей садочок почали зводити до війни в межах програми Президента «Велике будівництво», коли ворог ще не обстрілював Київщину, коли люди ще не бачили в себе під вікнами колон російських танків. Українці зупинили окупантів, але самі не зупинилися. Сьогодні садочок готовий зустріти своїх маленьких відвідувачів», – зазначив Кирило Тимошенко.

У межах поїздки заступник керівника Офісу Президента також зустрівся із сім’ями, оселі яких були повністю зруйновані внаслідок військової агресії РФ. Цим родинам вручили ключі від нових будинків, побудованих у с. Дмитрівка Бучанського району Київської області. Координував будівництво сільський голова Дмитрівки Тарас Дідич. «Серед тих, хто отримав сьогодні ключі, – родина військового, який загинув у березні під Ізюмом. Також нове житло отримала лікарка, заслужений медик, яка пропрацювала в селі 50 років. У новому будинку вона житиме разом із сином. Відновимо й побудуємо! Родини мешкатимуть у нових затишних оселях. Для нас це важливо», – сказав Кирило Тимошенко. За його словами, на Київщині необхідно відновити ще близько 5 тис. приватних будинків. Найближчим часом заплановано завершити 500 із них. «Попри війну, попри всі небезпеки ми живемо. В цьому – величезна сила українського народу. Це не просто слова – це щоденна важка праця та відповідальність», – резюмував заступник керівника Офісу Глави держави...

ЦЬОГОРІЧ ДО ПЕРШИХ КЛАСІВ ОСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ КИЇВЩИНИ ЗАРАХОВАНО ПОНАД 21600 УЧНІВ

У 2022/2023 навчальному році до перших класів шкіл Київської області піде понад 21600 дітей. Найбільше першокласників навчатиметься в Білоцерківському та Бучанському районах. Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

У розрізі громад перших класів найбільше сформовано в Білоцерківській, Бориспільській, Броварській, Бучанській, Ірпінській, Борщагівській, Боярській та Обухівській. Новий навчальний рік у закладах освіти Київської області розпочнеться традиційно 1 вересня з Першого уроку. Цьогоріч Міністерство освіти і науки України темою уроку визначило: «Ми українці: честь і слава незламним!». Під час вибору форми проведення уроку та добору матеріалу, педагоги орієнтуються на вікові особливості учнів та специфіку регіону. Ключовим залишається безпека дітей та персоналу. Тому перший навчальний день пройде без гучних лінійок на подвір’ях закладів освіти та юрб школярів. Традиційну святкову лінійку замінять прогулянки визначними місцями рідного краю, різноманітні екскурсії, квести, подорожі та святкові лінійки в середовищі онлайн.

МІНІСТР МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ ВАДИМ ГУТЦАЙТ І ГОЛОВА КИЇВСЬКОЇ ОВА ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА ОГЛЯНУЛИ РУЙНУВАННЯ СПОРТИВНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ КИЇВЩИНИ

31 серпня Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт разом із головою Київської ОВА Олексієм Кулебою оглянули руйнування спортивної інфраструктури Київської області. На території регіону російськими загарбниками було пошкоджено 30 об’єктів спортивної та молодіжної інфраструктур. Ступінь ушкоджень об’єктів різний – від вибитих вікон та дверей до майже повного руйнування.

Під час візиту Міністр молоді та спорту відвідав Ірпінську дитячо-юнацьку спортивну школу. До війни тут займалося 950 вихованців за 9-ма видами спорту. Ворожі снаряди зруйнували один із його корпусів. Зараз тут знову тренуються діти з дотриманням всіх норм безпеки. На стадіоні «Чемпіон», що в Ірпені, – пошкоджені трибуни, підтрибунне приміщення та футбольне поле. Раніше тут проходили всеукраїнські змагання, зараз відновлюються тренування з футболу. Серед пошкоджених об’єктів також Академія спорту в Бучі. Відкрили її минулого року в межах програми Президента України «Велике будівництво». Сучасний комплекс з універсальною ігровою залою з трибунами, двома полями для міні-футболу, боксерським рингом, баскетбольним та мультифункціональним майданчиками. Частина приміщень, зокрема адміністративне та тренувальні зали, потребують капітального ремонту. Уже розроблений ескізний проект оновленої будівлі із залами-трансформерами, що дозволить максимально ефективно використовувати тренувальний простір. Наразі тут займаються вихованці ДЮСШ, проводять тренування і змагання, зокрема з видів спорту, доступних для людей з інвалідністю.

«Працюємо над тим, аби вже згодом свої двері для дітей відкрили всі спортивні заклади регіону. Водночас розуміємо, що всі проекти мають розроблятися з урахуванням безпекових норм. До прикладу, пошкоджений стадіон «Чемпіон» має відбудовуватися з бомбосховищем, що можна використовувати як тир. Відтепер це наша нова реальність, а безпековий фактор – пріоритет номер один», – підкреслив голова Київської ОВА Олексій Кулеба..

ДЛЯ ПРЕДСТАВНИКІВ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ПРОВЕЛИ БІЗНЕС-ФОРУМ

Захід організувала Агенція регіонального розвитку Київської області (АРРКО) спільно з Агенцією стратегічного розвитку Білої Церкви. Це вже другий освітній захід у подібному форматі. Перший пройшов у Бучі.

У ході роботи Дмитро Маломуж, керівник департаменту малого бізнесу «ПриватБанку», розповів присутнім про можливості фінансування бізнесу в умовах війни. Про вплив війни на стан бізнесу в громаді, економіку, місцеві бюджети, бізнес-привабливість громад та як відновити місцеву економіку на основі великих даних учасники мали змогу дізнатися від експерта Центру Розвитку Інновацій – Center for Innovations Development з управління на основі даних, цифрової трансформації громад та регіонів Михайла Лейченка. Також до заходу долучився віцепрезидент Бізнес-школи МІМ, доцент кафедри бізнес-адміністрування Олексій Виноградов, який поділився з підприємцями інформацією щодо вдалого маркетингу проектів під час воєнного стану. «Надалі плануємо охопити всі райони Київської області, адже цільова аудиторія заходів – це малий та середній бізнес. Той бізнес, від якого, напевно, зараз залежить найбільше створення нових робочих місць у найкоротші терміни. Власне це і є нашою основною метою», – розповів про форум директор АРРКО Олександр Ваховський.

Подібні заходи планують проводити і в інших районах Київської області. Із детальною інформацією щодо підтримки бізнесу регіону можна звертатися до Агенції регіонального розвитку за телефоном: +38 (050) 925-47-49 або на e-mail: info@arrko.com.ua.

СПОРТСМЕН ІЗ КИЇВЩИНИ ЮРІЙ ЗЕКУН ВИБОРОВ 4 НАГОРОДИ ПІД ЧАС МІЖНАРОДНИХ СПОРТИВНИХ ЗМАГАНЬ WARRIOR GAMES-2022

Юрій Зекун виборов бронзу в індивідуальній та срібло в надзвичайній груповій 30-кілометровій гонці на шосейному велосипеді. Також спортсмен посів третє місце з плавання в естафеті 4×50 м. А команда з волейболу сидячи, капітаном якої став Юрій Зекун, виборола срібло «Ігор воїнів».

Усього збірна України привезла зі спортивних змагань Warrior Games 93 медалі, завдяки чому посіла друге місце в загальному рейтингу, поступившись першістю лише команді із США.

Цьогорічні змагання тривали впродовж 16-29 серпня в Орландо, штат Флорида, США.

Warrior Games – це змагання для військовослужбовців та ветеранів, які отримали поранення, були травмовані або захворіли, виконуючи свої службові обов’язки. Міністерство оборони США проводить цей захід вже восьмий рік поспіль.

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ ВІДВІДАВ ВІДНОВЛЕНУ ПІСЛЯ БОЙОВИХ ДІЙ ШКОЛУ В ІРПЕНІ ТА ОЗНАЙОМИВСЯ З ОРГАНІЗАЦІЄЮ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

З нагоди Дня знань Президент України Володимир Зеленський відвідав Ірпінську спеціалізовану загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів художнього профілю № 1 ім. А. С. Макаренка.

Приміщення закладу було пошкоджене унаслідок російського вторгнення цьогоріч у березні й відновлене до початку нового навчального року. З 1 вересня тут здобуватимуть знання 1300 учнів.

Володимир Зеленський узяв участь у тематичному уроці «Ми українці: честь і слава незламним!» і поспілкувався з маленькими школярами. Президент і першокласники привітали одне одного словами «Слава Україні!». Глава держави поцікавився в дітей, із яким настроєм вони вперше йшли до школи.

Володимир Зеленський привітав першокласників та їхніх учителів з Днем знань. «Школа – це другий дім. Дуже приємно бачити стільки сонячних, яскравих, світлих діточок. Ви нас усіх сьогодні заряджаєте. Гарно вам навчатися, наснаги й усього найкращого», – сказав Президент.

Він також оглянув підвальне приміщення школи, облаштоване для укриття учнів під час повітряних тривог.

Як розповів Володимиру Зеленському голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну на Київщині постраждало 215 закладів освіти, 12 були зруйновані повністю.

З 1 вересня у регіоні в очному та змішаному форматі працюватимуть 412 дитячих садків і 548 шкіл. 82% шкіл мають укриття.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зазначив, що за час війни Росії проти нашої держави в Україні було повністю зруйновано близько 270 закладів освіти, пошкоджено понад 2100.

З нового навчального року в країні працюватимуть 11 343 садочки, з яких 5208 – в очному форматі й 1067 – у змішаному. Навчальний процес розпочався у 12 906 школах, з них 3539 проводитимуть заняття офлайн, 3870 – у змішаному форматі.

Наприкінці зустрічі Глава держави разом з учнями першого класу взяв участь у церемонії погашення благодійних поштових марок «Пес Патрон». До церемонії приєднався і сам відомий пес – шукач вибухівки.

Генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський зазначив, що з перших місяців війни було багато прохань щодо випуску спеціальних марок, зокрема діти просили марки з Патроном.

За словами керівника національного оператора поштового зв’язку, частина коштів від продажу марок буде спрямована через платформу UNITED24 на придбання машини механізованого розмінування на дистанційному управлінні, решту передадуть притулкам для тварин.

 

  1. Відвідування Київської області міжнародними делегаціями

Київська область стала місцем воєнних злочинів російської армії проти цивільного населення та людяності загалом. Буча, Гостомель, Ірпінь, Бородянка та інші населені пункти Київщини стали живим доказом воєнних злочинів. І про це повинен знати весь світ. Тому дуже важливо, приділити увагу міжнародної спільноти до цієї проблематики. Це в свою чергу допомагає зміцнювати проукраїнську коаліцію та збільшувати допомогу у відбудові Київської області. 

На цьому тижні Київську область з офіційними візитами відвідали:

30.08.2022. Сенатор США Роберт Портман та сенаторка США Емі Клобучар  (Ірпінь, Гостомель)

31.08.2022. Делегація представників партії "Альянс лібералів і демократів за Європу" (ALDE) (Гостомель, Ирпінь)

01.09.2022. Міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод (Гостомель, Буча)

01.09.2022 Президент Міжпарламентського Союзу Дуарте Пашеку. (Макарів, Андріївка, Бородянка, Ірпінь)

 

 

9. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ ІНФОРМУЄ

Заклади професійної освіти зможуть зараховувати вступників на вільні місця регіонального та державного замовлення до 1 листопада. Лист щодо продовження вступної кампанії до профтехів був розісланий на місця 24 серпня 2022 року.

Зазвичай Міністерство освіти і науки продовжувало вступну кампанію до профтехів до 1 жовтня. Однак цьогоріч через масштабну збройну агресію росії українські вступники мають багато перешкод для вчасного подання документів на вступ. Зокрема, йдеться про вступників із територій, які розташовані в районі проведення воєнних дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні, блокуванні. Для того, щоб вступники мали можливість здобути професійну освіту, донабір на вільні місця триватиме на місяць довше – до листопада.

«Через нестабільну безпекову ситуацію, загрозу ракетно-бомбових ударів та обмежень у використанні енергоресурсів, 2022-2023 навчальний рік матиме іншу структуру. Водночас першокурсники розпочнуть заняття традиційно з 1 вересня. По ходу комплектування нових груп або донабору до вже сформованих, учні розпочинатимуть навчання і здобуватимуть робітничі професії», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Олександр Костюченко.

РОЗ’ЯСНЕННЯ ДЕРЖСПЕЦЗВ’ЯЗКУ: ЧИ МОЖНА ПІДХОПИТИ ВІРУС, ПРОСКАНУВАВШИ QR-КОД

Держспецзв’язку дає відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо протидії загрозам у кіберпросторі, безпечного користування телефонами, інтернетом та інші. Чи можна підхопити вірус, просканувавши QR-код?

Використання QR-кодів (Quick Response code, або Код швидкого відгуку) стає дедалі популярнішим серед українців, а сфери їх використання чи не щодня розширюються. У QR-коді можуть бути зашифровані різноманітні дані: адреса вебсайту, посилання, документ будь-якого формату, текст, зображення, координати чи контакти та багато іншого. Це може бути все, що завгодно: від меню у кафе – до банківських реквізитів для оплати товару чи послуги. Зчитується інформація зазвичай за допомогою камери смартфону та спеціальних програм, встановлених у телефоні. Створити QR-код сьогодні може кожен, це справа кількох хвилин. Як і будь-які популярні технології, QR-коди можуть бути використані зі злочинними цілями. Наприклад, у такому коді може бути зашифроване посилання на фішинговий сайт. Або файл із вірусом. Або фальшиві платіжні реквізити. Про один із таких випадків раніше повідомляла Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку.

Щоб убезпечитись, дотримуйтеся таких правил:

Скануйте QR-коди тільки з перевірених джерел, утримайтесь від зчитування QR-кодів, які випадково потрапили вам на очі,

Якщо QR-код веде на вебсайт, упевніться у правильності написання його адреси,

Користуйтеся антивірусами, які попередять про небезпеку в разі відкриття файлів із вірусами,

Будьте особливо обачними, використовуючи QR-код для платежів,

Звертайте увагу, чи не наклеєний один QR-код поверх іншого..

ЛІНІЯ 112 ЗАПРАЦЮЄ НА ТЕРИТОРІЇ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА МІСТА КИЄВА НАСТУПНОГО РОКУ, — МВС

Єдина телефонна лінія екстреного зв’язку 112 передбачає двосторонню комунікацію із заявником та координацію екстрених служб на місце події. Крім того, оператори лінії 112 будуть володіти іноземними мовами, також буде передбачена можливість подати звернення для людей із вадами слуху. Про це під час прямого ефіру розповів заступник Міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко.

Необхідність якнайшвидшого впровадження на території України єдиної телефонної лінії екстреного зв’язку 112 показав аналіз роботи екстрених служб та служб безпеки на деокупованій території. У ситуації, коли були пошкоджені наземні комунікації на яких працювали лінії 101, 102, 103 і населення, яке не виїхало з міст, втратило можливість комунікації.

«Тоді розповсюджували мобільні телефони співробітників поліції та ДСНС, щоби підтримувати комунікацію з населенням. Своєю чергою, лінія 112 — це не тільки уніфікація телефонного номера, це зміна методології реагування та комунікації з людиною, яка звертається по допомогу. Люди отримують можливість не лише в односторонньому порядку повідомити про подію, з ними оператор 112 буде підтримувати двосторонню комунікацію. Оновлювати інформацію, координувати служби, присутність яких необхідна на місці події. Це новий рівень, нова якість, більша ефективність. Це вкладається в концепцію європейської лінії 112, де зараз також оновлюються протоколи методології реагування, роботи операторів», — сказав Ігор Бондаренко.

За його словами, диспетчери 112 обов’язково будуть володіти двома-трьома найбільш поширеними іноземними мовами, за можливості будуть залучатися оператори, які володіють менш поширеними мовами. «Що важливо в роботі лінії 112: коли людина зателефонувала на лінію і зв’язок обірвався, вона передзвонює й потрапляє до того самого оператора. Якщо з однієї локації телефонують декілька людей, ці дзвінки обробляються і прикріплюються до картки однієї події, інформація не задубльовується, вона оновлюється», — розповів Ігор Бондаренко.

Заступник очільника МВС також зазначив, що рух до створення системи 112 розпочався ще у 2012 році, був прийнятий відповідний закон, однак до практичних кроків не дійшло: «Ми вносимо перші необхідні зміни в законодавстві, торік був прийнятий законопроект, де МВС визначено органом, відповідальним за лінію 112. Зараз прийнято в першому читанні законопроект щодо додаткового внесення змін із метою імплементації самої технології та законодавчого забезпечення. Також була проведена комунікація з Європейським інвестиційним банком, оскільки впровадження лінії потребує значного ресурсу», — зауважив заступник Міністра внутрішніх справ. Також Ігор Бондаренко зазначив, що на лінії 112 буде передбачено послугу для людей із вадами слуху, буде можливість звернення в текстовому вигляді та ще кілька варіантів, щоб усі категорії осіб могли звертатися за допомогою на лінію 112. Крім того, лінія 112 буде безплатною...

ЮНІСЕФ НАДАЄ УКРАЇНІ 30 АВТОМОБІЛІВ ДЛЯ ТРАНСПОРТУВАННЯ ВАКЦИН ТА ПОНАД 1,5 МІЛЬЙОНА ДОЗ РІЗНИХ ВАКЦИН

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) передає Україні  30 автомобілів  для транспортування вакцин для  всіх регіонів країни. Першу партію із 10 автомобілів передала під час свого офіційного візиту виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Рассел. «Вакцини в Україні транспортуються та зберігаються з чітким дотриманням вимог, визначених виробником, попри ті виклики для системи охорони здоров’я, які принесло з собою повномасштабне вторгнення росії. Надані автомобілі-рефрижератори – це наш черговий етап до удосконалення “холодового ланцюга”, що дозволить не лише швидко розвозити вакцини у регіони, які їх потребують, а й з урахуванням залучення до цього процесу Центрів контролю і профілактики хвороб МОЗ України більш ефективно використовувати засоби імунопрофілактики. Так ми зможемо забезпечити безперебійний доступ до вакцин у кожному окремому закладі охорони здоров’я. Перший пілот розвезення вакцин Центрам контролю і профілактики хвороб вже найближчим часом буде розпочато у Львівській області», – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Надані автомобілі оснащені спеціальним холодильним обладнанням  з об’ємом для транспортування  вакцин 4 куб. м за температурного режиму +2…+8 С?, що дозволить доставляти необхідний запас вакцин до будь-якого закладу охорону здоров’я в межах області. Також Україна починає отримувати вакцини, закуплені ЮНІСЕФ за кошти донорів – Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та уряду Японії. Це вакцини від поліомієліту, дифтерії, правця,  кору-краснухи-паротиту та сказу. Загалом,  Україна отримає більше 1,5 мільйона доз, як гуманітарну допомогу.   «Під час війни ризик поширення інфекційних хвороб значно зростає. Тому так важливо вчасно вакцинувати дітей та дорослих. ЮНІСЕФ продовжує підтримувати Україну у цей критичний час, щоб зменшити жахливі наслідки війни для людей», – наголосила виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Рассел. Нагадаємо, що у 2021-му році Міністерство охорони здоров’я у партнерстві з ЮНІСЕФ та за підтримки уряду США та Світового банку розпочало оновлення холодового обладнання для транспортування та зберігання вакцин. В Україну були доставлені термоконтейнери, термосумки, холодоелементи, пристрої температурного моніторингу. Це обладнання використовують для транспортування і зберігання антиковідних вакцин та вакцин, передбачених національним календарем профілактичних щеплень..

ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ ВІДТЕПЕР В ДІЇ

Мінсоцполітики підтримує цифровізацію соціальної сфери та всіх документів, тож вітає Пенсійний фонд України разом з Мінцифри з успішно реалізованою можливістю мати пенсійне посвідчення в застосунку Дія, – повідомляє Урядовий портал. Пенсійне посвідчення є двох видів: за віком та спеціальне (наприклад, через інвалідність, втрату годувальника тощо). Пенсійне за віком відтепер підтягується автоматично, так само, як і цифровий паспорт. А спеціальне потрібно додати в застосунок самостійно, наприклад, як COVID-сертифікат. Перш ніж додати спеціальне пенсійне посвідчення в Дію, переконайтеся, що ваш застосунок оновлений до останньої версії. А далі просто прогортайте картки документів до крайньої, натисніть Додати документ — Пенсійне посвідчення — Додати посвідчення. Тепер ваш документ буде відображатися в Дії.

Як і інші документи в застосунку, його можна перевірити або поділитися ним за допомогою QR-коду. Важливо, що в Дії відображаються лише пенсійні посвідчення, видані після 2014 року. Тож, якщо у вас посвідчення-книжечка, його потрібно оновити. Щоб замінити документ або виправити помилку в даних, зверніться до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України або online через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Фонду. Цифровізація – це запорука швидкого і зручного оформлення послуг для громадян.

В УКРАЇНІ ВІДБУВСЯ НАЙМАСОВІШИЙ УРОК «ПОВЕРТАЮСЯ ДО НАВЧАННЯ»

УДень знань у прямому ефірі спільного телемарафону відбувся Всеукраїнський урок «Повертаюся до навчання» за участю першої леді України Олени Зеленської, Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, а також Тіни Кароль, Євгена Клопотенка, Тараса Тополі та Олександра Педана. Провели урок популярні ведучі – Неля Шовкопляс та Руслан Сенічкін. «У кожного з нас зараз своя місія – наші військові роблять усе, щоб здобути перемогу, а ваша місія зараз – продовжувати навчання. Вся країна б’ється саме за це, щоб у вас було нормальне життя: зі школою, знаннями, а, отже, – перспективами. Ви діти вільної країни і саме вам будувати її майбутнє», – звернулась до всіх українських учнів перша леді України Олена Зеленська.

Зважаючи на безпекову ситуацію, саме діти, їхні батьки та органи місцевої влади зможуть обирати форму навчання – очну, дистанційну або змішану. Але незважаючи на війну, у новому навчальному році Міністерство освіти і науки України підготувало багато цікавих та корисних новинок. «Початок навчального року для нас є важливою датою. Ми доклали максимальних зусиль, аби розпочати його у безпечних умовах. Продовження реформи «Нової української школи», яка у цьому році стосуватиметься п’ятих класів, що розпочнуть навчання за новою програмою; вивчення іноземних мов за інноваційними методиками; уроки фізкультури по-новому; нове харчування; можливість свідомого вибору майбутньої професії за допомогою штучного інтелекту; відкриття мережі Українських освітніх хабів для тих, хто перебуває нині за кордоном, та багато іншого чекає на українських учнів уже сьогодні», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. Наприкінці трансляції стало відомо про встановлення рекорду наймасовішого уроку в Україні, який офіційно зафіксували представники «Книги рекордів України».

Організаторами Всеукраїнського уроку «Повертаюся до навчання» є Міністерство освіти і науки України, Інститут модернізації змісту освіти і Асоціація інноваційної та цифрової освіти, у партнерстві з Гете-Інститутом Федеративної Республіки Німеччина...

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ІНФОРМУЄ щодо щеплення

Розпочався новий навчальний рік. Усі державні органи разом із партнерами посилено працювали, щоби діти могли сісти за парти або, де цього вимагає безпекова ситуація, – розпочали вчитися віддалено. Яку б форму навчання не обрали батьки для своїх школярів, правила однакові для всіх: діти, які вперше йдуть до школи, мають пройти розширений медогляд, інші ж – щороку відвідувати сімейного лікаря. Крім того, учні мають бути вакциновані відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, у 6 років (вік, з якого діти вже можуть вступати до школи) у дитини мають бути:

2 дози вакцини проти кору, паротиту, краснухи (завершений курс щеплень);

3 дози вакцини проти гепатиту В (завершений курс щеплень);

1 доза вакцини проти туберкульозу (завершений курс щеплень);

4 дози вакцини проти кашлюку (завершений курс щеплень);

5 доз вакцини проти правця та дифтерії;

5 доз вакцини проти поліомієліту;

3 дози вакцини проти хіб-інфекції (завершений курс щеплень).

 

10.Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт "Про медіа". Законопроект спрямований на забезпечення реалізації прав на свободу вираження думок, на отримання різнобічної, достовірної та оперативної інформації, забезпечення плюралізму думок та вільного поширення інформації, захист національних інтересів України та прав користувачів медіасервісів. Документ регулює діяльність у сфері медіа відповідно до принципів прозорості, справедливості та неупередженості, стимулює наявність конкурентного середовища, рівноправності та незалежності медіа, а також визначає правовий статус, порядок формування, діяльність та повноваження Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

Кабінет Міністрів України встановив порядок використання бюджетних коштів для надання держпідтримки організаціям водокористувачів, завдяки якій вони зможуть відновити насосну інфраструктуру, одержувану в користування в рамках проведеної в Україні реформи меліоративних систем. Змінами передбачено механізм надання держпідтримки для відновлення переданих у власність непрацюючих насосних станцій та/або насосних станцій, показники продуктивності яких нижче визначеного КМУ рівня. Крім того, 30 серпня Уряд ухвалив постанову, що визначає рівні продуктивності зрошувальних та осушувальних насосних станцій за їх фактичною та енергетичною продуктивністю. Відомості про рівні продуктивності встановлюються за допомогою вимірювальних приладів, а також уточнюються за техпаспортами цих насосних станцій. Це зроблено для можливості виділити аграріям і організаціям водокористувачів, які використовують меліоровані землі, право на бюджетну дотацію на передану їй у власність насосну станцію у разі, якщо її продуктивність нижче встановленого Кабміном рівня..

Кабінетом Міністрів України скасовано необхідність повертати кошти, одержані аграріями в рамках програм держпідтримки тваринництва та будівництва елеваторів, у тому разі, якщо ці активи були знищені внаслідок воєнних (бойових) дій, спричинених військовою агресією РФ в Україні. Випадки, коли аграрії звільняються від повернення держдопомоги внаслідок агресії РФ:

- зменшення поголів'я закуплених племінних тварин, кіз, овець чи прирощеного поголів'я корів власного відтворення, за які було отримано бюджетні кошти;

- вибуття зі стада окремих тварин, за які було отримано бюджетні кошти, з причин набуття хвороби, що унеможливлює отримання від неї основного виду продукції;

- неможливість використання за цільовим призначенням об'єкта та/або об'єкта із зберігання та переробки зерна, вартість якого була частково відшкодована, у зв'язку зі втратою, знищенням або пошкодженням такого об'єкта.

Кабінет Міністрів перерозподілив субвенцію регіонам у розмірі 753 млн грн на придбання шкільних автобусів. «Через повномасштабне російське вторгнення багато навчальних закладів були зруйновані, а автобуси знищені або передані на потреби військових. Щоб забезпечити підвезення дітей до шкіл, ми також розширили перелік навчальних закладів, для яких можна закуповувати автобуси", - поінформував Прем’єр-Міністр України у телеграм-каналі. В свою чергу, Міністр освіти і науки зазначив, що до повномасштабного вторгнення росії шкільний автопарк налічував 7 027 автобусів, проте близько 500 одиниць унаслідок обстрілів були знищені або пошкоджені російським агресором, понад 1,6 тис. шкільних автобусів передано для евакуації мирних жителів із зон активних бойових дій. За його словами, мінімальна потреба в автобусах на сьогодні становить 3 тис..

Верховною Радою України прийнято 2 Закони, спрямованих на спрощення митних формальностей, бюрократії та зловживань на митницях.  Це Закон України про приєднання України до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами (забезпечить виконання зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, Закон України про приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту (дозволить застосувати європейські транзитні правила та дасть можливість підприємцям використовувати єдину митну декларацію і єдину гарантію для переміщення товарів). У підсумку - суттєве прискорення та здешевлення руху товарів, від якого виграють всі учасники  - експортери, перевізники та імпортери.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь