Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 06.03.2023 08:37
Кількість переглядів: 136

Фото без опису

        1. Зустріч міністрів закордонних справ G20.

 

Під час зустрічі у Нью-Делі (Індія) 2 березня Росія та Китай заблокували ухвалення фінального комюніке з питань війни в Україні. “Велика двадцятка” – один із небагатьох представницьких міжнародних майданчиків, куди ще досі пускають російську делегацію. Колегіальні органи та зібрання, в яких РФ має право вето на ухвалення рішень – не працюють. Навіть Індія, яку в Москві вважають своїм партнером, підтримала комюніке щодо України більшості “великої двадцятки”. Міністр МЗС РФ Лавров безпосередньо почув запевнення керівника Державного департаменту США Блінкіна у підтримці Сполученими Штатами України та “формули миру” президента України Зеленського. Рішення Москви про призупинення дії СНО-3 Блінкен вкотре назвав безвідповідальним.

 

        1. Інцидент у Брянській області

 

Російський добровольчий корпус виклав низку фото і відео з території Брянської області РФ. Водночас пропутінські пропагандистські джерела повідомляли про бої, вбивства, захоплення заручників українською ДРГ. В Росії є багато противників путінського режиму, тому поява збройного опору на її території закономірна. Російські повідомлення про “кривавий рейд” виявилися фейковими і були спростовані самими ж російськими посадовцями (про заручників, розстріляний автобус, тощо). Замість діалогу з власним суспільством, Кремль намагається перекласти свої внутрішні політичні проблеми на Україну. Україна не претендує на російські території – на відміну від РФ, яка вдається до незаконних анексій. Росіяни замовчують про своїх диверсантів, яких вони засилали в Україну, починаючи з 2014 року, наприклад, банду Гіркіна в Слов’янську. Події в Брянській області невиправдано роздуті. Справжнім терактом і трагедією того дня було ураження житлового будинку в Запоріжжі російською ракетою.

 

        1. Ситуація на полі бою

 

Найважчі бої тривають на сході України, Сили оборони вміло стримують російський “генеральний наступ”, виснажуючи наступальний потенціал Росії. Наразі продовжується оборона Бахмута, адже його утримання дозволяє наносити більше втрат ворогу. Ворог змушений проводити часті ротації штурмових підрозділів через втрату їх боєздатності. Так, протягом лютого, російські війська щоденно втрачають від 600 до 1000 осіб вбитими. Загальні підтверджені втрати особового складу ворога – понад 5400 осіб. Подальші рішення українського командування будуть виходити з тактики маневрової оборони, яка дозволяє зберегти особовий склад та боєздатність. Тритижнева оборона Вугледара стала найбільшою танковою битвою. Ворог тільки на цьому напрямку втратив щонайменше 130 одиниць бронетехніки і не досяг успіху. Загальні підтверджені втрати ворога лише за останній тиждень склали: танків – понад 60 одиниць, ББМ – понад 85, арт. систем – 37, засобів ППО – 4, літаків – 1, інше озброєння і військова техніка. Оборона на Донбасі дозволяє Україні підготувати резерви для наступу, бронетанковий кулак оснащений сучасною західною технікою і зброєю.

 

        1. Завершення складної зими

 

Зима була часом важких випробувань української стійкості, витримки, солідарності. Мизгуртувалися і гідно пройшли це випробування.

Фактор зими Росія прагнула використати як зброю: позбавити українців теплазнищенням критичної інфраструктури, зламати їх волю. Не вдалося.Вкотре українці відчули, що значить міжнародна підтримка і солідарність. Ми вдячні партнерам за кожен генератор і кожен плед. Ця зима посилила нашу готовність докриз.

“Газова війна” Кремля проти Європи також провалилися. ЄС пішов набезпрецедентне зниження своєї залежності від російських енергоносіїв.

Весна – час надій і перемог. Із новим завзяттям та енергією будемо бити ворога на нашійземлі.

 

        1. Європейська інтеграція України

 

Рік тому Україна подала заявку на вступ до ЄС та отримала статус кандидата. Україна завжди була Європою, і своє право бути Європою вона відстоює у боротьбі з російською навалою. Жоден інший народ не поніс більших жертв за прапор об’єднаної Європи, ніж українці на Майдані. Україна захищає Європу, стримуючи російську експансію на своїй землі. В ЄС це розуміють і тому активно допомагають нашій боротьбі. Підтримка України згуртувала ЄС, як ніколи раніше. Україна вдихнула нове життя в європейську ідею. Цього року настав час ухвалити рішення про початок переговорів про членство України в ЄС.

        1. Ситуація довкола Придністров’я

 

Пропаганда відпрацьовує тему нібито підготовки Україною вторгнення до лівобережної Молдови, контрольованої сепаратистським режимом “ПМР” і російськими військами Україна поважає суверенітет і територіальну цілісність Молдови та міжнародно визнані кордони, тому не порушуватиме їх. Перебування російських військ у Молдові є незаконним, адже Москва не має ані запрошення Кишинева, ані мандату від міжнародної спільноти. Нагнітання пропагандою ситуації щодо Придністров’я може бути пов’язане з планами Кремля відкрити новий театр воєнних дій на кордонах України - для розтягування фронту. Російська активність у Придністров’ї є дестабілізуючим фактором і несе загрозу національній безпеці Молдови та України. Будь-яке залучення України до врегулювання проблеми російської окупації Придністров’я можливе лише в разі згоди Молдови, і після консультацій з країнами ЄС та НАТО.

 

        1. Головні новини тижня

БОРОДЯНКУ ТА БУЧУ ВІДВІДАЛА ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПРОКУРОР АНГЛІЇ ТА ВЕЛЬСУ ВІКТОРІЯ ПРЕНТІС

2 березня делегація на чолі з Генеральним прокурором Англії та Вельсу Вікторією Прентіс відвідала Київську область. У поїздці регіоном її супроводжували Генеральний прокурор України Андрій Костін, т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко, керівник Київської обласної прокуратури Максим Крим, представники місцевих органів влади та інші учасники. 

Генеральний прокурор Англії та Вельсу побувала в Бородянці та Бучі — у населених пунктах Київської області, де російська армія здійснювала воєнні злочини проти цивільного населення та завдала значних руйнувань інфраструктурі. 

У Бородянці Вікторія Прентіс побувала на центральній вулиці селища, що зазнало ворожих авіаударів. А також біля зруйнованих багатоповерхівок, де художник Бенксі зобразив своє графіті. 

Після переїзду до Бучі, Генеральний прокурор Англії та Вельсу спільно з іншими учасниками поклала квіти до пам’ятного меморіалу на території Церкви Святого Апостола Андрія Первозванного та Всіх Святих. 

Під час поїздки Дмитро Назаренко розповів Вікторії Прентіс про окупацію Київської області російською армією та про пошкодження населених пунктів Київщини від рук країни-терориста. Генеральний прокурор Англії та Вельсу була вражена масштабами руйнувань. 

ДЛЯ КУХАРІВ ТА МЕДИЧНИХ СЕСТЕР ЗАКЛАДІВ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ПРОВЕЛИ СЕМІНАР У МЕЖАХ РЕФОРМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

У Київській області триває реформування системи шкільного харчування. 2 березня на базі Навчально-практичного центру ДПТНЗ «Бориспільський професійний ліцей» відбувся семінар для медичних сестер, кухарів та відповідальних за організацію харчування опорних закладів загальної середньої освіти. Захід пройшов за сприяння Департаменту освіти і науки Київської ОВА спільно з Національною організацією громадського харчування за участі представників Всесвітньої продовольчої програми ООН, що розпочала пілотування Програми зі шкільного харчування в Київській області.

Мета навчальних семінарів – удосконалити систему здорового харчування школярів Київщини. 

Бренд-кухарі компанії Національної організації громадського харчування провели майстер-клас для кухарів, як працювати на сучасному технологічному обладнанні, показали учасникам технології приготування різноманітних страв. Технолог зі шкільного харчування Олена Хитровська ознайомила медичних сестер із дієтичного харчування з особливостями складання нового шкільного меню, методологією його розроблення та розрахунку калорійності страв. 

Представниця Бориспільського районного управління Держпродспоживслужби в Київській області Лариса Улько висвітлила вимоги санітарного регламенту та інших нормативно-правових актів до організації харчування в закладах загальної середньої освіти. 

Від початку року на базі ДПТНЗ «Бориспільський професійний ліцей» навчання пройшли працівники 28 опорних закладів загальної середньої освіти.

У КИЇВСЬКІЙ ОВА ВІДБУЛАСЬ ЩОТИЖНЕВА РОБОЧА НАРАДА ЩОДО АКТУАЛЬНИХ ПИТАНЬ

2 березня т.в.о. голови КОДА Дмитро Назаренко провів тижневу робочу нараду з начальниками військових районних адміністрацій. У нараді також взяли участь заступники голови та керівник апарату Київської обласної адміністрації. 

Під час зустрічі присутні розглянули питання ходу мобілізації та набору добровольців до бригад «Гвардії наступу».

Кожен із начальників військових районних адміністрацій прозвітував про стан справ на території та проблемних питаннях, що виникають під час роботи. 

Крім того, Дмитро Назаренко акцентував увагу учасників наради на важливості роботи з учнями та молоддю в позанавчальний час.

«Головне завдання таких нарад – оперативно та ефективно вирішувати ті питання, що виникають у районах. Під час воєнного стану ми маємо діяти чітко та результативно. Від наших дій залежить і безпекова ситуація в області. Тільки разом, у плідній співпраці зможемо досягти цього результату. Кожен з присутніх має розуміти свою відповідальність», — додав т.в.о. голови Київської ОДА.

МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ГРОМАД, ТЕРИТОРІЙ ТА ІНФРАСТРУКТУРИ І КИЇВСЬКА ОВА ПІДПИСАЛИ МЕМОРАНДУМИ З ПРООН ПРО ВІДНОВЛЕННЯ 18 ПОШКОДЖЕНИХ БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Київською обласною військовою адміністрацією підписали меморандуми з Програмою розвитку ООН про взаєморозуміння для надання допомоги у відновленні 18 пошкоджених багатоквартирних будинків. 

На заході були присутні віцепрем’єр-міністр з відновлення України, Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, заступник голови Київської ОВА Микола Бойко та Постійний представник ПРООН в Україні ЯкоСільє.

Відповідно до меморандумів Організація Об’єднаних Націй (ПРООН) незабаром розпочне масштабне відновлення 18 багатоповерхових будинків у Бородянці, Ірпені, Гостомелі, Милі та Бузовій. Фінансування в розмірі 18 млн дол. США надходитиме з «Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури» фандрейзингової платформи «UNITED24», створеної з ініціативи Президента Володимира Зеленського.

«Щодня спілкуюся з людьми, які постраждали від війни. Через ворожі обстріли пошкоджень зазнали понад 24 тисячі житлових будинків по всій Київській області. Завдяки реалізації цих проєктів ми зможемо повернути житло та, головне, надію на щасливе майбутнє для ще більше, ніж 4 тисяч мешканців Київщини. Дякую нашим партнерам, усім амбассадорам платформи «UNITED24» за те, що допомагаєте втілити в життя мрію цих людей», – зазначив заступник голови Київської ОВА Микола Бойко.

Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє у свою чергу наголосив, що ПРООН розглядає відновлення не лише як відтворення старого, а радше як можливість зробити краще, ніж було, щоб країна стала стійкішою. 

«Це також для ПРООН шанс продовжити свою роботу в Україні, переймаючи передові світові практики розвитку та застосовуючи їх в місцевому контексті. Така робота може включати все: від використання досягнень цифровізації для цілей планування до сприяння прозорості та підзвітності», — додав Яко Сільє.

Крім того, роботи здійснюватимуться з урахуванням сучасних принципів відбудови, зокрема термомодернізації, мета якої — зменшити споживання енергії та вуглецевого сліду в області. 

«Успішний досвід нагляду та загалом співпраці з ПРООН в питаннях незалежного нагляду плануємо масштабувати й на інші проєкти відбудови в різних регіонах України. Більше того, подібну співпрацю плануємо побудувати з іншими міжнародними організаціями – фінансовими чи експертними. Впевнений, що завдяки цьому ми змінимо підходи до масштабного відновлення інфраструктури і зміцнимо довіру міжнародних партнерів», — акцентував Олександр Кубраков.

Як повідомляли раніше, на Київщині вже реалізується декілька проєктів ПРООН, зокрема «Екстрене знешкодження вибухонебезпечних предметів та розчищення завалів», у межах якого виконуються роботи з прибирання завалів, спричинених війною.

У ШКОЛАХ БОРИСПОЛЯ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧИЙ ПРОЄКТ «УЧНІВСЬКА ЛІГА “ЗДОРОВА УКРАЇНА”»

2 березня в Борисполі на базі академічного ліцею імені Анатолія Федорчука відбулася презентація проєкту «Учнівська ліга “Здорова Україна”», що стартував на Київщині. Про це повідомляють у Департаменті освіти і науки Київської ОВА. 

До заходу залучили учнів та вчителів середніх шкіл Бориспільського району – третього із семи районів області, де заплановано такі презентації. Пілотний фізкультурно-оздоровчий проєкт проходить за сприяння Управління молоді та спорту Київської ОВА. 

Під час презентації були присутні представники Міністерства освіти і науки України, Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства, Київської ОВА, Управління молоді та спорту, Київського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

У Бориспільському ліцеї на заході відбулися спортивні ігри між командами школярів та Матч зірок із флорболу, семінар-нарада щодо проведення Ліги та майстер-клас зі спортивних ігор у доджбол.

Організатори Ліги вручили громаді спортивний інвентар – комплекти баскетбольних, футбольних та волейбольних м’ячів, набори для бадмінтону та ракетки для настільного тенісу. А також з подарунками долучився представник Фонду Катерини Білоруської Ігор Хаджинов у рамках програми «Нова фізична культура».

НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСТУПНОСТІ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ТА ІНШИХ МАЛОМОБІЛЬНИХ ГРУП ПРОЗВІТУВАЛИ ПРО ВИКОНАННЯ ЗАХОДІВ ЩОДО БЕЗБАР’ЄРНОСТІ У 2021-2022 РОКАХ

1 березня в Київській ОВА відбулося засідання Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп. У заході взяли участь представники структурних підрозділів Київської обласної державної адміністрації та громадських організацій, що опікуються питаннями безбар’єрності в регіоні.

Під час засідання комітету його учасникам презентували Альбом безбар’єрних рішень – довідника зі створення інклюзивного простору. Це практичний посібник для проєктувальників та архітекторів публічного простору про побудову безбар’єрного середовища. У ньому зібрані рекомендації та приклади, як міське середовище може бути дружнім до різних користувачів, зокрема й батьків із маленькими дітьми, людей старшого віку, людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Альбом безбар’єрних рішень передано районним військовим адміністраціям та територіальним громадам області для обов’язкового використання у проєктах будівництва, відбудови, реконструкції об’єктів житлового фонду та комунального господарства.

Представники Департаменту містобудування та архітектури КОВА прозвітували про хід виконання Національної стратегії із створення безбар’єрного простору у 2021-2022 роках. Вони зазначили, що попри війну та воєнний стан, минулого року Київська ОВА здійснювала моніторинг безбар’єрності. А саме фахівці обстежили будівлі, де проживають евакуйовані (гуртожитки, модульні містечка), адміністративні будівлі, об’єкти соціальних послуг, центри зайнятості, банки, пошти тощо.

Крім того, у жовтні-листопаді 2022 року для районних адміністрацій та територіальних громад провели 12 семінарів щодо питань забезпечення безбар’єрності та універсального дизайну в Київської області. 

Також у ході засідання комітету проговорили підготовку пропозицій до Плану заходів Київської ОВА на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Учасникам акцентували увагу, що Планом заходів на 2023-2024 роки передбачено проведення відповідних будівельних або ремонтних робіт відповідно до вимог універсального дизайну в таких закладах:

–         охорони здоров’я;

–         освіти;

–         ЦНАПах та адмінбудівлях територіальних громад та РВА;

–         туристичних локаціях;

–         спортивних об’єктах;

–         закладах культури;

–         приміщеннях територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

За підсумками засідання комітету структурні підрозділи та громадські організації готують свої пропозиції та рекомендації для внесення до Плану заходів КОВА на 2023-2024 роки щодо створення безбар’єрного простору в області.

ОБМІН ЛАМП РОЗЖАРЮВАННЯ ТА ОБЛІК ВІДХОДІВ ВІД РУЙНУВАНЬ — ОСНОВНІ ПИТАННЯ ПІД ЧАС НАРАД ІЗ ГРОМАДАМИ КИЇВЩИНИ

27 та 28 лютого відбулися онлайн-наради на чолі із заступником голови Київської ОВА Сергієм Білецьким із представниками районних державних адміністрацій та територіальних громад. 

Під час нарад обговорили ряд важливих питань, що стосуються екологічної сфери в Київській області. 

Серед них — реалізація проєкту обміну ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи, що триває в Україні. Обмін можна здійснювати у відділеннях Укрпошти в населених пунктах регіону.  

Так, на Київщині мають бути створені сприятливі умови задля виконання цього проєкту, нині триває робота в цьому напрямку. 

Реалізація проєкту цінна й тому, що за підрахунками фахівців, перехід на енергоощадні лампи знизить споживання електроенергії на 7-10% в моменти пікового навантаження. Це допоможе суттєво скоротити дефіцит електроенергії в системі. 

Ще одне питання, що підняли на нараді, — облік відходів від руйнувань на місцях їх тимчасового зберігання. 

Наразі триває відновлення Київщини після окупації, зокрема демонтаж зруйнованих окупантами будівель. Важливим є робота щодо правильної утилізації та зберігання будівельних відходів. 

За підсумками нарад надані доручення РВА за відповідними напрямками роботи.

Як повідомлялося раніше, 17 лютого в Київській області відбулася зустріч Комісара ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюса Сінкявічюса з Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця та очільниками міст Київщини.

338 УЧНІВ КИЇВЩИНИ ОТРИМАЛИ СУЧАСНІ ПЛАНШЕТИ

Для школярів Макарівської та Бородянської громад передали 338 нових планшетів. Передача відбулася за участі голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака, заступниці голови Київської обласної військової адміністрації Жанни Осипенко та інших представників компаній. 

Планшети отримали учні закладів загальної середньої освіти, що постраждали під час повномасштабного вторгнення в лютому-березні 2022 року. У них нині триває дистанційний процес навчання. 

Пристрої мають весь освітній контент, зокрема необхідні навчальні матеріали, підручники, лекції, відеоуроки, навчальні застосунки. Це дасть можливість дітям навчатися навіть за відсутності електроенергії та інтернету.

Також на планшети завантажені розвивальні ігри та вправи.  

Загалом учні та вчителі 4 закладів освіти Київської області отримали 789 планшетів для організації навчання.

НА КИЇВЩИНІ ЗРОСЛА КІЛЬКІСТЬ ВИПАДКІВ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА КОРОНАВІРУС

Протягом минулого тижня, з 20 до 26 лютого, у Київській області зареєстровано 479 підтверджених випадків COVID-19. Це на 123 більше, ніж у період з 13 до 19 лютого. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я Київської ОВА.

Станом на 28 лютого в лікарні регіону госпіталізовано 192 хворих. Із них 155 – з підтвердженим діагнозом коронавірус, 37 – із підозрою на COVID-19.

Вакцинація може полегшити перебіг хвороби, захистити від ризиків госпіталізації та смерті внаслідок коронавірусної хвороби. Так, за даними Департаменту охорони здоров’я КОВА, протягом останнього тижня щеплення зробили 1766 особи. 

Найбільше вакцинувалися першою бустерною дозою – 779 щеплень. Другу бустерну дозу отримали 398 осіб, першу дозу вакцини – 307, другу дозу – 282. 

На сьогодні на Київщині працює 24 центри масової вакцинації та 182 пункти щеплень, а також 19 мобільних бригад. Загалом в області зробили 1 903 941 вакцинацій від COVID-19. Першу бустерну дозу отримали більше ніж 164 тис. жителів, другу – близько 13 тис. людей.

Адреси та контакти пунктів і центрів тут або за номером 0 800 60 20 19.

НА КИЇВЩИНІ СОЦІАЛЬНІ ВИПЛАТИ ОТРИМУЮТЬ ПОНАД 81,7 ТИСЯЧІ СІМЕЙ

Підтримку у вигляді державних соціальних допомог у Київській області щомісячно отримує понад 81,7 тисячі сімей. Про це повідомляють у Департаменті соціального захисту населення Київської ОВА.

Серед них — 59,6 тисячі сімей із дітьми та 2,6 тисячі малозабезпечених сімей. Також виплати отримують 19,5 тисячі осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, а ще 93,6 тисячі внутрішньо переміщених осіб.

У лютому органами соціального захисту населення забезпечено вчасне проведення всіх необхідних розрахунків. 

На період дії воєнного стану та відповідно до останніх змін законодавства, органами соціального захисту населення вжито комплекс заходів щодо автоматичного продовження виплати окремих видів державних соціальних допомог. 

Відтак, з 1 січня 2023 року для понад 28,6 тисячі осіб, без необхідності додаткових звернень, автоматично продовжено виплату наступних видів державних допомог:

  • допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • допомоги на дітей, хворих на тяжкі захворювання, яким не встановлено інвалідність;
  • допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом із людиною з інвалідністю І чи ІІ внаслідок психічного розладу;
  • державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та людям з інвалідністю.

ЩЕ В ОДНІЙ ГРОМАДІ КИЇВЩИНИ ЗАПРАЦЮВАЛО ВИЇЗНЕ ВІДДІЛЕННЯ ПРИВАТБАНКУ

У Гірській громаді Бориспільського району відкрили виїзне відділення ПриватБанку у приміщенні Центру надання адміністративних послуг. Про це повідомляють у Департаменті економіки Київської ОВА. 

Його відкрили в межах співпраці Департаменту економіки Київської ОВА та Агенції регіонального розвитку Київської області з ПриватБанком. 

Виїзне відділення працюватиме раз на тиждень. Найближчий прийом спеціаліста відбудеться 1 березня з 9:00 до 13:00. Згодом за потреби кількість робочих днів може бути збільшена. 

Послуги у відділенні можуть отримати жителі громади та місцевий бізнес. Для мешканців будуть доступні випуск і перевипуск карток на місці, оплати комунальних платежів, оформлення вкладів, страхових полісів та інші послуги. 

Підприємці можуть отримати профільну консультацію з приводу програм кредитування та доступних банківських інструментів.

Нагадаємо, що раніше виїзне відділення ПриватБанку відкрили і в Ржищівській та Тетіївській громадах. Також такі відділення працюють у містах Буча, Ірпінь та селах Гребінки, Гатне, Білогородка.

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ОСОБИСТО НАГОРОДИВ ОРДЕНОМ «ЗА ЗАСЛУГИ» ІІІ СТУПЕНЯ ДИРЕКТОРА БОРОДЯНСЬКОЇ ДИТЯЧО-ЮНАЦЬКОЇ СПОРТИВНОЇ ШКОЛИ

У річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами та почесними званнями громадян України, які тримають цивільний фронт: волонтерів, лікарів, енергетиків, педагогів.

Урочиста церемонія відбулася 24 лютого на Софійській площі в Києві.

За багаторічну сумлінну працю, громадянську мужність та волонтерську діяльність, виявлені в умовах збройної агресії, вчиненої рф проти України на території Київської області орденом «За заслуги» ІІІ ступеня було нагороджено і жителя Київщини Володимира Шому. 

Відповідний Указ Президента №97/2023 «Про відзначення державними нагородами України» було підписано 23 лютого 2023 року. 

Володимир Олександрович Шома – директор Комунального закладу «Бородянська дитячо-юнацька спортивна школа» Бородянської селищної ради Київської області. Під час тимчасової окупації деяких територій регіону він допомагав жителям селища виїхати в безпечні місця та привозив продукти тим, хто з тих чи інших обставин не міг евакуюватися. 

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

РОЗ’ЯСНЕННЯ, ЯК ОФОРМИТИ УКРАЇНСЬКИЙ ПАСПОРТ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

Внаслідок повномасштабного вторгнення багато українців, які виїхали з територій ведення бойових дій, опинилися без документів.

Державна міграційна служба, Міністерство закордонних справ і Мінреінтеграції за ініціативи та підтримки громадських організацій розробили роз’яснення, як на території України оформити паспорт.

А саме:

– Як отримати паспорт, що був оформлений на території ведення бойових дій?
– Як оформити паспорт громадянам з тимчасово окупованої території?
– Куди звертатися та де дізнатись місцезнаходження і графік роботи ДМС?

Усі деталі – в інфографіці.

ВІДВАЖНА: МІНЦИФРА ЗАПРОШУЄ СТАТИ УЧАСНИЦЕЮ ВІЗІЙНОГО АКСЕЛЕРАТОРА ВІД МЕРЕЖІ ЦЕНТРІВ ДІЯ.БІЗНЕС ТА VISA

Мережа центрів Дія.Бізнес за підтримки Міністерства цифрової трансформації України і Офісу з розвитку підприємництва та експорту за сприяння глобальної ініціативи She’s Next Empowered by Visa запустили акселераційну програму «Відважна» для українок, які заснували мікро- чи малий бізнес, або мріють стартувати власну справу. Міністерство цифрової трансформації запрошує жінок-підприємниць до подачі заявок на проєкт.

Підприємиці зможуть обрати зручний для себе спосіб участі: онлайн чи офлайн. Програма передбачає 12 навчальних модулів. Серійні воркшопи для учасниць підготували представники Visa, Silpo, Multiplex, 1991 Accelerator, Grape, Board,  Klopotenko, засновниці українських брендів GASANOVA, Cover та інших.

Спікери розкажуть, як аналізувати цільові аудиторії, правильно сформувати ціну на продукт, системно будувати сервіс, надійні партнерства та загалом – масштабуватися. До участі запрошуються як початківці, так і ті, хто вже керує власним малим чи середнім бізнесом.

Онлайн формат передбачає участь 5 тисяч жінок незалежно від локації, досвіду чи етапу розвитку бізнесу. Щоб долучитися до програми, достатньо заповнити реєстраційну форму на сайті. 

Офлайн формат передбачає попередній конкурсний відбір на основі заповнених реєстраційних форм (детальні правила для участі доступні на сайті). Навчання проходитиме в малих групах (8-16 людей) на базі 10 центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес і включатиме в себе офлайн-сесії з експертами та менторами, практичні семінари та домашню роботу. У Київській області навчання відбуватиметься в місті Буча за адресою: вул. Олекси Тихого, 4.

Як отримати максимум від участі в акселераторі

Запітчити журі свій бізнес-проєкт

За результатами проходження офлайн-програми буде сформовано рейтинг учасниць. 10 учасниць зможуть представити свої проєкти журі. Ще дві компанії будуть обрані серед тих, хто пройшов онлайн-навчання.  Для цього потрібно надіслати мотиваційний лист та розроблений бізнес-план після завершення останнього модулю програми.

Поборотись за грант 

Два найкращі проєкти в номінаціях «Дебютантка» та «Візіонерка» отримають по $5000 цільової фінансової допомоги  в рамках програми She’s Next Empowered by Visa  для впровадження бізнес-ініціатив. 

Програма буде актуальною жінкам, які:

  • Нещодавно стартували свій мікро- чи малий бізнес, мають стартап з наявним прототипом продукту або послуги.
  • Очолюють мікро- чи малий бізнес, мають бізнес-план, але шукають можливості для зростання, експорту, виходу у нові сегменти. 
  • Хочуть створити бізнес, мають ідею, але не знають, із чого почати.
  • Навчаються в університеті та/або представляють жіночу студентську команду, з якою готові працювати над розвитком бізнес-ідеї.

Реєстрація на програму тут. 

Програма розрахована на три місяці: від березня до червня 2023 року. Дедлайн подачі заявок на участь 10 березня. Результати обробки заявок: 13 березня. Старт та тривалість навчальної програми: березень-червень 2023 року. Відбір та презентація проєктів перед журі: 16 червня.

Медіа партнери проєкту: Економічна правда, DEV, SPEKA, BIT.UA,Vector.  Інформаційний партнер: Projector creative & Tech Foundation.

ВІДПОВІДІ НА НАЙПОШИРЕНІШІ ПИТАННЯ ЩОДО ОДНОРАЗОВОЇ БЕЗВІДСОТКОВОЇ ПОВОРОТНОЇ ДОПОМОГИ НА ВІДКРИТТЯ ВЛАСНОЇ СПРАВИ

Із 1 січня 2023 року поновлено дію програми “Рука допомоги” для організації підприємницької діяльності. Міністерство соціальної політики України відповідає на найпоширеніші питання щодо отримання допомоги. 

 Хто має право на допомогу?

Отримати фінансову допомогу може непрацююча працездатна особа з числа членів малозабезпеченої сім’ї, яка зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна.

 Який розмір фінансової допомоги?

Розмір такої допомоги становить 15 розмірів мінімальної заробітної плати, у 2023 р. це – 100,5 тис. грн

 Куди і які  документи необхідно подати?

Людина, яка виявила бажання розпочати підприємницьку діяльність і отримати для цього фінансову допомогу, подає до центру зайнятості:

  • заяву про надання фінансової допомоги
  • бізнес-план (розробляється самостійно або у процесі професійного навчання в центрі зайнятості)
  • довідку про несудимість.

Для підтвердження даних про наявність (відсутність) обтяжень рухомого та нерухомого майна (до забезпечення технічної можливості отримання відомостей з Державних реєстрів) подаються витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 Який механізм розгляду заяви та документів?

Центр зайнятості готує документи та подає їх на розгляд комісії з питань надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї.

Після засідання комісії центр зайнятості надсилає письмове повідомлення про прийняте рішення.

Якщо рішення – позитивне, особа має створити юридичну особу чи зареєструватися як фізична особа-підприємець протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про прийняте рішення.

Між міжрегіональним/регіональним центром зайнятості, центром зайнятості та особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, укладається угода про надання фінансової допомоги.

Для отримання допомоги на закупівлю обладнання і матеріалів людина подає до центру зайнятості рахунок-фактуру (рахунок, квитанцію, накладну тощо) та договір, укладений з постачальником (продавцем) обладнання і матеріалів.

На підставі зазначених документів міжрегіональний/регіональний центр зайнятості перераховує кошти для закупівлі обладнання та матеріалів на розрахунковий рахунок постачальника (продавця).

Фінансова допомога має безготівковий характер.

 Який порядок повернення допомоги?

Фінансова допомога може бути повернена:

  • Або однією сумою протягом 30 календарних днів після закінчення трирічного строку з дати її отримання;
  • Або достроково, частинами відповідно до графіка, погодженого центром зайнятості.

Важливо: сума фінансової допомоги, що повертається, зменшується на суму сплачених податків, зборів і ЄСВ.

Фінансова допомога не повертається, якщо особою:

  • сплачено податки, збори (обов’язкові платежі) і ЄСВ в сумі, що перевищує суму наданої фінансової допомоги;
  • у перший рік працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше двох непрацюючих працездатних осіб із числа членів малозабезпечених сімей строком не менше, ніж на два роки.

НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЛЬТИМЕДІЙНИЙ ТЕСТ – 2023: УЦОЯО РОЗМІСТИВ ДЕМОНСТРАЦІЙНИЙ ТЕСТ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

Український центр оцінювання якості освіти задля ознайомлення вступників із завданнями, що будуть у цьогорічному НМТ, розмістить тренувальні матеріали з усіх навчальних предметів.

Міністерство освіти і науки України ознайомитися із завданнями з української мови.

Зауважте, що тест розміщено в спеціальному онлайн-середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти. Інтерфейс запропонованого тестувальника відрізняється від того, який буде на НМТ, однак за структурою, типами завдань, тривалістю їхнього виконання демонстраційний варіант аналогічний до вступного тесту. 

Виконати блок із 30 завдань демонстраційного варіанта «Українська мова» вступники можуть протягом 60 хвилин. Як під час проходження демонстраційного тесту, так і під час реального тестування, можна вибирати послідовність виконання завдань, змінювати варіант відповіді тощо. Після завершення роботи, учасники НМТ одержать результати тестування. 

Детальну інформацію щодо особливостей проведення НМТ і технічних питань читайте на сайті УЦОЯО

Нагадаємо, в Україні презентували новий напрям проєкту «DECIDE», спрямований на допомогу дітям, – «Стаємо сильнішими разом!».

МІНРЕІНТЕГРАЦІЇ: УРЯД ПРОДОВЖИВ ДІЮ НИЗКИ СОЦВИПЛАТ

Цього року Уряд продовжив дію соціальних виплат, термін яких сплив вже після 24 лютого 2022 року. Виплати здійснюватимуться автоматично протягом всього воєнного стану та ще 1 місяць після його завершення.

Автоматично продовжено такі соціальні виплати:

• допомога на проживання ВПО;

• виплати дітям у складних життєвих обставинах (над якими здійснюють опіку чи піклування, хворим на тяжкі захворювання, які мають інвалідність тощо);

• громадянам, які не мають права на пенсію та/або є особами з інвалідністю; які мають інвалідність з дитинства або доглядають за такими особами;

• працездатним особам, які вимушено не працюють через догляд за особою з інвалідністю I групи або особою, що досягла 80-річного віку.

Водночас є категорії громадян, які для продовження виплат мають звернутися до соцслужб:

• малозабезпечені сім’ї й одинокі матері, які отримують виплати на дітей;

• особи, які отримували тимчасову допомогу по досягненню загального пенсійного віку, але не отримали права на пенсію.

Але якщо особа живе на територіях проведення активних бойових дій, то такій особі зазначені виплати продовжуються автоматично, без звернення.

ЯК ОТРИМАТИ КАРТКУ ПЛАТНИКА ПОДАТКІВ, ПЕРЕБУВАЮЧИ ЗА КОРДОНОМ?

Перебуваючи за кордоном, чимало українців стикається з проблемою відновлення документів. У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України розповіли, як можна отримати картку платника податків, перебуваючи поза межами України.

Які документи потрібні?

1. Заповнена заява за формою № 5ДР.

2. Копія паспорта з чітким зображенням документа.

Де можна отримати картку платника податків:

– особисто у закордонній дипломатичній установі України;

– за письмовим клопотанням на вказану адресу за кордоном (документи надсилаються поштою);

– через представника в українській податковій.

Звертаємо увагу, що для отримання картки платника податків представником необхідно мати такі документи:

– довіреність,

– документ, що посвідчує особу представника,

– копію документа, що посвідчує особу довірителя.

  1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

НОВИНИ УРЯДУ

Розроблено законопроєкт про особливості реєстрації шлюбів, розлучень, народжень і смертей за кордоном і на окупованих територіях

Законопроєкт пропонує врегулювати можливість визнання та підтвердження державою актів цивільного стану, що мали місце на тимчасово окупованій РФ території України, в адміністративному порядку. У зв’язку з цим для проведення державної реєстрації народження дитини або смерті органам державної реєстрації актів цивільного стану може подаватися медичний документ, що підтверджує факт народження на тимчасово окупованій РФ території України, або документ, який підтверджує відповідну реєстрацію на такій території, виданий окупаційною адміністрацією РФ, а підставою для проведення державної реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу може бути документ, що підтверджує таку реєстрацію на тимчасово окупованій РФ території України, виданий окупаційною адміністрацією РФ.

Уряд також пропонує передбачити можливість проведення державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на території іноземних держав щодо громадян України, за зверненням таких громадян чи інших осіб, визначених законодавством, або на підставі повідомлень компетентних органів іноземних держав, з якими Україна уклала договори про правову допомогу і правові відносини у цивільних і сімейних справах, про державну реєстрацію актів цивільного стану щодо громадян України
 

Кабмін планує спростити процес проходження військово-лікарських комісій

Довідки мають "ходити" за військовими, а не навпаки. Працюємо над тим, щоб прибрати зайву бюрократію та можливі зловживання з процесу проходження військово-лікарських комісій. Військові мають отримати належний та швидкий сервіс з відповідним рівнем обслуговування та поваги. Також опрацьовується можливість створення на базі кожного центру комплектування так званого "військового ЦНАПу"

Внесено зміни до Положення про сертифікацію педагогічних працівників. Встановлено вимоги до стажу педагогічного працівника, який має право на проходження сертифікації. Впроваджено електронний спосіб (у вигляді сканованих копій та/або фотокопій) подання реєстраційних документів педагогічним працівником та унормовано вибір населеного пункту, у якому він бажає пройти незалежне тестування.

Затверджено Порядок формування та перевірки електронних студентських (учнівських) квитків закладу фахової передвищої, вищої та/або професійної (професійно-технічної) освіти та їх електронних копій. Передбачено, що Е-квиток студента (учня) є відображенням інформації в електронній формі, що міститься у виданому особі студентському (учнівському) квитку державного зразка закладу фахової передвищої, вищої та/або професійної (професійно-технічної) освіти, разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом). Е-квиток студента (учня) формується безоплатно засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг за бажанням особи, яка в установленому законодавством порядку отримала студентський (учнівський) квиток.

Внесено зміну до пункту 1 постанови КМУ від 18.03.2022 N 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану». Передбачено, що положення постанови, відповідно до якого строки дії діючих строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжуються на період воєнного стану та три місяці з дня його припинення чи скасування, а періодичні, чергові платежі за ними відстрочуються, не поширюється на сферу діяльності з організації та проведення азартних ігор. Установлено, що несплачені до дня набрання зазначеними змінами чинності щорічні платежі за ліцензії у сфері діяльності з організації та проведення азартних ігор за кожен рік дії ліцензії сплачуються у тридцятиденний строк з дня набрання змінами чинності.

Внесено зміни до Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Доповнено напрями, за якими здійснюється визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії РФ, новим напрямом - шкода, завдана особистим селянським господарствам та/або фермерським господарствам, що зареєстровані як ФОПи, що включає шкоду від каліцтва, тілесного ушкодження, загибелі сільськогосподарських тварин, а також збитки, внаслідок знищення чи пошкодження сільськогосподарської техніки та обладнання для агропромислового комплексу.

Внесено зміни до Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сімʼї. Доповнено перелік документів, необхідних для підтвердження факту виховання дітей одним із батьків, такими позиціями: витяг з реєстру територіальної громади, що підтверджує відомості про місце проживання заявника та дитини, у паперовій або електронній формі; копія судового наказу / рішення суду про стягнення аліментів, у якому зазначено місце проживання дитини; копія висновку служби у справах дітей про підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України; копія акта обстеження умов проживання, виданого службою у справах дітей; копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь