Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Пам'ятка населенню - Грип птиці. Сказ тварин - профілактика

Дата: 28.09.2023 09:02
Кількість переглядів: 150

Фото без опису

Грип птиці, це висококонтагіозна вірусна хвороба птахів, для якої характерний гострий перебіг з явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення.

На грип хворіє птиця будь-якого віку, а смертність при захворюванні досягає 80-100 %.

Крім того, наразі лікування пташиного грипу не розроблено!

Захворювання призводить до значних економічних збитків, які пов’язані зі смертністю тварин та знищенням поголів’я птахів в епізоотичному осередку.

Крім того, на «пташиний грип» можуть хворіти люди.

Для запобігання занесення грипу птиці

в особисті селянські господарства необхідно:

  • проводити регулярний клінічний огляд птиці;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  • не допускати відвідувачів і сторонніх людей до пташників;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
  • утримувати різні види птахів окремо (не допускати контакту між різними видами);
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

 

Дії при підозрі на захворювання:

  1. обов’язково повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини державних установ про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;
  2. до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини,дотримуючись правил особистої гігієни,ізолювати підозрілу на захворювання птицю.

Підсумовуючи вищезазначене, Броварське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, звертаючись до населення і всіх операторів ринку, що здійснюють свою діяльність в галузі птахівництва та вкотре наполягає на безумовне дотримування профілактичних заходів, що передбачені в Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці та Ветеринарно-санітарних правилах для птахівничих господарств і вимог до їх проектування, а при виявлені будь-яких ознак незвичної поведінки птиці, або у випадку її масової загибелі терміново сповіщати територіальний орган Держпродспоживслужби.

            Контактні дані:

м. Бровари,    вул. Металургів, 21, тел.: (04594) 6-58-60), (04594) 5-02-05);

          смт Баришівка, вул. Пархоменка, 32, тел.: (04576) 5-18-85);

          смт Згурівка, вул. Аеродромна, 6, тел.: (04594) 6-58-60).


 

 

Фото без опису

СКАЗ -  є однією із найдавніших хвороб теплокровних тварин і людини та надзвичайно небезпечним захворюванням, яке супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально. Лікування не розроблено. Згідно з оцінкою ВООЗ (всесвітньої організації охорони здоров’я), сказ входить в п’ятірку антропозоонозних захворювань, що завдають найбільших соціальних та економічних збитків.

Незважаючи на світовий досвід і прогрес у вивченні цієї інфекції, сьогодні сказ реєструється у 113 країнах світу і через який щорічно гине більше 1 млн. тварин і помирає понад 50 тис. людей. Основний шлях проникнення вірусу сказу в організм – це пошкодження шкіри внаслідок укусів, подряпин.

Профілактика та ліквідація природного сказу в Україні включає заходи контролю щільності червоної лисиці та вакцинації домашніх собак та котів для створення імунного бар’єру між дикою фауною та людиною і домашніми тваринами. На сьогоднішній день стратегія боротьби зі сказом базується на виконанні комплексу антирабічних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і включає в себе парентеральну вакцинацію домашніх тварин (собак, котів), епізоотичний моніторинг та широку роз’яснювальну кампанію серед населення.

Іншими словами, одними із найважливіших завдань для досягнення зазначеної мети є забезпечення стовідсоткового охоплення профілактичними щепленнями проти сказу собак і котів; вирішення проблем з утриманням домашніх тварин у містах і населених пунктах, а також відлову, утримання бродячих тварин та різкого зменшення їх кількості в населених пунктах.

Державна служба ветеринарної медицини району  постійно проводить планову роботу з профілактики захворювання тварин на сказ.  Вакцина для щеплення тварин проти сказу оплачена за рахунок коштів державного бюджету.

   Успішне вирішення проблеми боротьби зі сказом тварин може бути здійснене лише при спільній взаємодії населення з відомчими службами.      Протягом року працівниками районної державної лікарні ветеринарної медицини здійснюються профілактичні подвірні щеплення собак та котів проти сказу. Сподіваємося, що власники домашніх тварин із розумінням поставляться до цієї проблеми і всіляко сприятимуть працівникам ветеринарної служби у профілактиці такого небезпечного захворювання, як сказ.  Особливо звертаємо увагу людей, які з власної доброти беруть безпритульних тварин (собак, кішок) до себе до дому, що перед тим, як принести тваринку до дому, для власної безпеки її потрібно доставити у ветеринарну установу для клінічного огляду та профілактичної вакцинації проти сказу.

Шановні власники тварин! Будьте відповідальними, не забувайте проводити щорічне профілактичне щеплення проти сказу тварин, дотримуйтеся Правил утримання тварин, затверджених органами місцевого самоврядування.

Контактні дані державної служби ветеринарної медицини в Броварському районі - Броварське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області, Броварська районна державна лікарня ветеринарної медицини :

м. Бровари,    вул. Металургів, 21, тел.: (04594) 6-58-60), (04594) 5-02-05);

          смт Баришівка, вул. Пархоменка, 32, тел.: (04576) 5-18-85);

          смт Згурівка, вул. Аеродромна, 6, тел.: (04594) 6-58-60).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь