Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Консультація Петренка П.П. Вибори 2019

Дата: 27.03.2019 13:52
Кількість переглядів: 404

Як реалізувати своє право голосу на виборах Президента?

 

Вже незабаром відбудуться вибори Президента України. Тож залишилося зовсім небагато часу, аби впевнитися, що, прийшовши на виборчу дільницю, ви зможете віддати голос за кандидата, погляди та програму якого ви поділяєте.

Що для цього потрібно? Перевірити себе у списку виборців. Це можна зробити у два способи: в особистому кабінеті виборця на веб-сайті Державного реєстру виборців drv.gov.uaта на виборчій дільниці з 23 березня 2019 року.

Якщо ви знайшли себе у реєстрі, вам потрібно лише завітати 31 березня на вашу виборчу дільницю та проголосувати. Проте, що робити виборцю, якого немає у списках? Як свідчить статистика, таку проблему мають особи без офіційної реєстрації місця проживання. За даними Центральної виборчої комісії, на сьогоднішній день таких громадян майже один мільйон.

У цьому випадку  є три опції, щоб визначити свою виборчу адресу:

1)  погодити її із центром обліку бездомних осіб, які створюються переважно громадськими та благодійними організаціями і функціонують у великих містах;

2)  погодити її із соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб. Більш детальну інформацію можна дізнатися у департаментах соціального захисту обласних державних адміністрацій;

3)  звернутись до органу ведення Держреєстру виборців за місцем проживання з письмовою заявою за формою, встановленою розпорядником Реєстру і пред’явити документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство виборця, - паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України), копія якого додається до заяви.

Якщо ж ви маєте прописку, проте все одно не знайшли себе у списках виборців, потрібно здійснити всі дії, описані у третьому пункті, до 25 березня включно.

Також для тих виборців, які з певних причин не проживають за місцем реєстрації, передбачена можливість обрати іншу дільницю для голосування. Для зміни місця голосування потрібно не пізніше, як за п’ять днів до виборів – тобто у випадку нинішніх виборів до 25 березня включно, звернутись до органу ведення Державного реєстру виборців за:

-  місцем перебування в день виборів,

-  або місцем знаходження виборчої дільниці, яку бажано визначити місцем голосування,

-  чи за своєю виборчою адресою (адресою реєстрації).

та подати паспорт громадянина України (або посвідчення військовослужбовця/військовий квиток – для військовослужбовців строкової служби), заяву про тимчасову зміну місця голосування і документи, які засвідчують підстави зміни місця голосування. Такими документами можуть бути довідки з навчання або місця роботи; документи на право власності або оренду житла; документи про робоче відрядження, путівка до санаторію тощо.

Хочу звернути увагу: для внутрішньо переміщених осіб ця процедура ще простіша. Їм не потрібно додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування. Єдина вимога – до 25 березня звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців із паспортом з відміткою про реєстрацію на тимчасово окупованій території ОРДЛО, АРК та письмовою заявою.

Як видно, для реалізації свого виборчого права достатньо лише твердого наміру взяти участь у виборах Президента, тоді як всі перепони на цьому шляху долаються швидко і просто. Тож закликаю всіх громадян: будьте активними, та беріть участь у виборах Президента!Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь