Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Легальна зайнятість

Дата: 21.05.2019 14:34
Кількість переглядів: 728

Поняття оплати праці з'явилося в давні часи, коли розвиток суспільного виробництва та становлення економічних відносин поступово сформували виникнення трудових взаємин між людьми. Найпоширенішою моделлю залишається пропозиція свого трудового потенціалу як працівника роботодавцю, який зацікавлений у таких трудових послугах. Якщо роботодавця влаштовують навички та рівень кваліфікації працівника, а працівник погоджується на запропоновані умови праці, сторони фактично укладають договір купівлі-продажу робочого ресурсу. Саме те, як такий договір буде оформлений, впливатиме на обсяг прав працівника та можливість їх захисту.

Існує два  варіанти оформлення працівників – оформлення відповідно норм чинного законодавства та «заробітна плата в конверті». Тому хотілося б більш детально розглянути ці питання.

 

Що таке  «сіра заробітна плата» або «заробітна плата в конверті» та в чому відмінність між офіційним працевлаштуванням?

Варіант законного оформлення – це коли підписується трудовий договір. У такому випадку працівник вступає у повноцінні трудові відносини з гарантією реалізації всіх передбачених законодавством прав, при цьому маючи відповідні обов'язки. Водночас поширеною є практика, коли у трудовому договорі не відображаються всі реальні умови праці. Найчастіше це стосується оплати праці, коли роботодавець офіційно виплачує лише зазначений у договорі мінімальний рівень заробітної плати, а іншу частину (як правило, більшу) виплачує неофіційно. Також паралельно можуть застосовуватися інші маніпуляції (наприклад, оформлення трудових відносин на неповний робочий день). Це явище отримало назву «сіра заробітна плата» або «заробітна плата в конверті».

При цьому не всі усвідомлюють потребу сплачувати податки, а отже, не розуміють користь від отримання саме «білої» заробітної плати. При офіційному працевлаштуванні роботодавець утримує та перераховує до відповідних фондів із заробітної плати такі податки: єдиний соціальний внесок, податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Окремо варто зупинитися на сплаті роботодавцем ЄСВ, що включає відрахування до всіх «соціальних фондів» та є передумовою для отримання виплати застрахованим особам матеріального забезпечення у разі настання страхових випадків.

 

Які соціальні гарантії дає офіційне працевлаштування?

Кожен хоча б один раз у житті потрапляв у ситуацію, коли через хворобу він не мав можливості працювати протягом певного періоду часу. У випадку неофіційного працевлаштування роботодавець взагалі може не здійснювати жодних виплат, мотивуючи це тим, що робота не виконувалася, тому немає за що платити. У випадку офіційного працевлаштування така особа має право на отримання допомоги у зв'язку тимчасовою непрацездатністю, яка визначається у відсотках до середньої заробітної плати. Окрім того, це стосується допомоги у зв'язку вагітністю та пологами, а також виплат по безробіттю, які забезпечуються (фінансуються) службою зайнятості та напряму залежать від розміру доходу, який раніше мала така особа. Не варто забувати про пенсію, розмір якої значною мірою буде залежати від розміру заробітної плати.

 

Яке покарання за зарплату в конверті?

За Кодексом законів про працю (ст. 265), за порушення законодавства про працю передбачені штрафи:

допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору – 30 мінімальних зарплат;

невиплата мінімалки – 10 мінімальних зарплат;

виплата зарплати без сплати єдиного соціального внеску, податку на доходи фізосіб і військового збору – 30 мінімалок;

виплата зарплати не в повному обсязі – 3 мінімалки;

оформлення на неповний день при виконанні роботи протягом усього робочого дня – 30 мінімалок .

Штрафи передбачені за кожного такого співробітника. А якщо роботодавець ще й перешкоджає перевірці, то штраф зовсім божевільний – 100 мінімалок.

 

Де я можу дізнатись чи сплачує за мене роботодавець внески?

Для того щоб контролювати свій дохід та сплату ЄСВ необхідно звернутися до будь-якого територіального управління ПФУ та зареєструватись на веб-порталі електронних послуг. Завдяки даній функції вже мільйони громадян моніторять свою заробітну плату, яка буде використовуватись для розрахунку майбутньої пенсії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь