Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Не допускай виникнення заборгованості з ЄСВ!

Дата: 05.06.2020 10:32
Кількість переглядів: 522

На сьогоднішній день залишається одним із актуальних питань - питання своєчасності сплати та погашення заборгованості  з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

       Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку           регламентуються Законом України від 8 липня 2010 року №2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі – Закон №2464).

       Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

       Недоїмка – це сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Закону №2464, обчислена податковим органом у випадках, передбачених цим Законом.

Про суму заборгованості та її сплату власники електронного цифрового підпису можуть дізнатися скориставшись сервісом «Електронний кабінет».

Механізм розстрочення (відстрочення) сплати боргу з єдиного внеску законодавством не передбачено.

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску  до платника застосовуються фінансові санкції (штрафні санкції, пені) передбачені Законом України №2464, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність (частини 11, 12 ст. 9 Закону України № 2464).

Слід зауважити, строк давності щодо нарахування та стягнення сум недоїмки, штрафів та пені не застосовується.

Відповідно до п.25.9 ст. 25 Закону № 2464, передача платниками єдиного внеску своїх обов'язків з його сплати третім особам заборонена.

Звертаємо увагу, несплата боргу призведе у подальшому до застосування заходів примусового стягнення з боку податкових органів.

Заходи примусового стягнення до фізичної особи здійснюються на підставі вимог ст. 25 Закону № 2464 та  Інструкції «Про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування», затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 № 449.

Податкові органи, надсилають (вручають) платникам вимогу про сплату боргу (недоїмки), якщо:

  • дані документальних перевірок свідчать про донарахування сум єдиного внеску податковим органом;
  • платник має на кінець календарного місяця недоїмку зі сплати єдиного внеску;
  • платник має на кінець календарного місяця борги зі сплати фінансових санкцій.

Слід зазначити, що факт оскарження вимоги про сплату боргу (недоїмки) не є підставою для виведення боргу (недоїмки) по єдиному внеску із інтегрованої картки платника податків.

 

 

Відповідно до чинного законодавства, платнику, у якого виникла заборгованість, надсилається вимога про сплату недоїмки, яка є виконавчим документом.

Якщо вказаний у вимозі борг з єдиного внеску протягом 10-денного терміну платником не сплачується, то вимога надсилається до органу державної виконавчої служби для вжиття заходів стягнення за рахунок коштів у банківських установах та рухомого або нерухомого майна боржника.

Єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку.

Платники, які не мають банківського рахунку, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв'язку ( п.7 ст. 9 Закону               № 2464)

Звертаємо Вашу увагу, що при сплаті заборгованості по єдиному внеску, платнику необхідно керуватися вимогами наказу МФУ від 24.07.2015 року №666, відповідно до якого поле «Призначення платежу» розрахункового документу заповнюється наступним чином:

*;140;1111111111; Погашення заборгованості з ЄСВ;;;

Боржникам з єдиного внеску слід пам’ятати, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно такої особи, а це ставить під загрозу добробут власної сім’ї. Крім цього, до такого боржника можуть застосовуватись заходи тимчасових обмежень у праві виїзду за межі країни.

 

Броварське управління ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь