Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Не допускай виникнення заборгованості з ЄСВ!

Дата: 05.06.2020 10:32
Кількість переглядів: 490

На сьогоднішній день залишається одним із актуальних питань - питання своєчасності сплати та погашення заборгованості  з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

       Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку           регламентуються Законом України від 8 липня 2010 року №2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі – Закон №2464).

       Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

       Недоїмка – це сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Закону №2464, обчислена податковим органом у випадках, передбачених цим Законом.

Про суму заборгованості та її сплату власники електронного цифрового підпису можуть дізнатися скориставшись сервісом «Електронний кабінет».

Механізм розстрочення (відстрочення) сплати боргу з єдиного внеску законодавством не передбачено.

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску  до платника застосовуються фінансові санкції (штрафні санкції, пені) передбачені Законом України №2464, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність (частини 11, 12 ст. 9 Закону України № 2464).

Слід зауважити, строк давності щодо нарахування та стягнення сум недоїмки, штрафів та пені не застосовується.

Відповідно до п.25.9 ст. 25 Закону № 2464, передача платниками єдиного внеску своїх обов'язків з його сплати третім особам заборонена.

Звертаємо увагу, несплата боргу призведе у подальшому до застосування заходів примусового стягнення з боку податкових органів.

Заходи примусового стягнення до фізичної особи здійснюються на підставі вимог ст. 25 Закону № 2464 та  Інструкції «Про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування», затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20 квітня 2015 № 449.

Податкові органи, надсилають (вручають) платникам вимогу про сплату боргу (недоїмки), якщо:

  • дані документальних перевірок свідчать про донарахування сум єдиного внеску податковим органом;
  • платник має на кінець календарного місяця недоїмку зі сплати єдиного внеску;
  • платник має на кінець календарного місяця борги зі сплати фінансових санкцій.

Слід зазначити, що факт оскарження вимоги про сплату боргу (недоїмки) не є підставою для виведення боргу (недоїмки) по єдиному внеску із інтегрованої картки платника податків.

 

 

Відповідно до чинного законодавства, платнику, у якого виникла заборгованість, надсилається вимога про сплату недоїмки, яка є виконавчим документом.

Якщо вказаний у вимозі борг з єдиного внеску протягом 10-денного терміну платником не сплачується, то вимога надсилається до органу державної виконавчої служби для вжиття заходів стягнення за рахунок коштів у банківських установах та рухомого або нерухомого майна боржника.

Єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку.

Платники, які не мають банківського рахунку, сплачують внесок шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв'язку ( п.7 ст. 9 Закону               № 2464)

Звертаємо Вашу увагу, що при сплаті заборгованості по єдиному внеску, платнику необхідно керуватися вимогами наказу МФУ від 24.07.2015 року №666, відповідно до якого поле «Призначення платежу» розрахункового документу заповнюється наступним чином:

*;140;1111111111; Погашення заборгованості з ЄСВ;;;

Боржникам з єдиного внеску слід пам’ятати, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно такої особи, а це ставить під загрозу добробут власної сім’ї. Крім цього, до такого боржника можуть застосовуватись заходи тимчасових обмежень у праві виїзду за межі країни.

 

Броварське управління ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь