Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування 08.07.2022

Дата: 11.07.2022 10:29
Кількість переглядів: 350

 

  1. Український прапор над Зміїним.

ЗСУ не лише змусили тікати росіян з острова, але й відновили контроль України над Зміїним. Теза російської пропаганди про “жест доброї волі” розбивається об фото військової техніки, яку в паніці покинули окупанти на Зміїному, і яку побачили там на власні очі українські воїни. Підняттям державного прапора захисники України розбили ще одну російську тезу: ніби Зміїний потрапив у “сіру зону” і ніким на контролюється. Як і Зміїний нині, всі окуповані ворогом території будуть невдовзі звільнені ЗСУ.

 

 
   

  1. Про нові погрози російського керівництва

Погрози Москви претензіями на Аляску - сміховинні. Навпаки, РФ змушена все більше послаблюватии свою воєнну присутність на Далекому Сході, перекидаючи звідти війська в Україну. США мають абсолютне військове домінування над РФ у Тихому океані та в районі Берингової протоки. Імперські фантазії Москви викликають у кращому разі співчуття, ніж занепокоєння. Заява Путіна про “ми ще серйозно не починали” має бути належно оцінена десятками тисяч російських родин, в яких є загиблі та покалічені у, як виявляється, “ще несерйозній” для Путіна війні. А також звучати пересторогою для нового "гарматного м'яса" та їх родин. Насправді “несерйозна” війна з Україною вже перемолола кадровий склад кращих російських частин, позбавила життя низки російських генералів, призвела до непоправних втрат парку воєнної техніки і вичерпання арсеналів високоточних російських ракет. Серйозно не починав брати участь у війні не Путін, а Захід. Армії НАТО не втратили на цій війні жодного солдата, а потік військової допомоги Україні тільки-тільки починає виходити на заплановану потужність. Єдина реальна, а не фантазійна, погроза у словах російського диктатора може стосуватися застосування Росією ядерної зброї. Цей виклик союзники України оцінюють серйозно, і Москва понесе відповідальність за ядерний шантаж.

  1.  Перспективи відновлення експорту українського зерна з чорноморських портів.

Навіть після деокупації острова Зміїний судноплавство у Чорному морі не стало безпечним. Морські шляхи експорту зерна і далі залишаються безальтернативними з точки зору вартості та пропускної спроможності. Україна потребує міжнародного сприяння у налагодженні безпечного морського транспортування, для цього Київ веде переговори з Туреччиною та ООН. Росія не має права продавати крадене українське зерно. Затримання Туреччиною судна під російським прапором “Zhibek Zholy”, яке прямувало з окупованого Бердянська і було завантажене зерном, засвідчує розуміння міжнародною спільнотою цієї істини.

  1. Відвідування Київської області міжнародних делегацій.

Київська область стала місцем воєнних злочинів російської армії проти цивільного населення та людяності загалом. Буча, Гостомель, Ірпінь, Бородянка та інші населені пункти Київщини стали живим доказом воєнних злочинів. І про це повинен знати весь світ. Тому дуже важливо, приділити увагу міжнародної спільноти до цієї проблематики. Це в свою чергу допомагає зміцнювати проукраїнську коаліцію та збільшувати допомогу у відбудові Київської області. 

На цьому тижні Київську область з офіційними візитами відвідали:

 

Прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз 

Гостомель, Буча, Ірпінь

 

Прем’єр-міністр Швеції Магдалена АНДЕРССОН 

Бородянка і Буча

 

 Прем’єр-міністр Ірландії Міхал МАРТІН

Бородянка, Буча, Ірпінь

 

Гетьман Ліберецького краю, Чеська Республіка  Мартін ПУТА,

 

Голова Сенату Франції Жерар ЛАРШЕ  

Бородянка, Буча

  1. Головні новини тижня

ЦЬОГО ТИЖНЯ ФАХІВЦІ КОВА ДОЛУЧИЛИСЯ ДО РОБОТИ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИХ ЦЕНТРІВ У БОРОДЯНЦІ ТА МАКАРОВІ

Цього тижня інформаційно-аналітичні центри продовжили свою роботу в низці населених пунктів. Фахівці територіальних громад надавали роз’яснення жителям щодо актуальних питань. У Бородянці та Макарові до консультацій також долучилися спеціалісти Київської обласної військової адміністрації.

Найчастіше люди консультувалися з питань оформлення компенсацій за зруйноване або втрачене майно, а також отримання соціальних виплат. Зокрема, громадяни зверталися до фахівців за роз’ясненнями щодо алгоритму відновлення та відбудови житлового фонду в населених пунктах. Крім того, жителі постраждалих через російську військову агресію населених пунктів цікавилися питанням щодо встановлення модульних містечок та заселення в них.

Нагадаємо, графік роботи центрів оперативно оприлюднюється на інформаційних ресурсах Київської ОВА та місцевих органів влади.

 

ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА: БЕЗПЕКА ЖИТЕЛІВ РЕГІОНУ ДЛЯ НАС ПИТАННЯ НОМЕР ОДИН

Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба сьогодні, 7 липня, здійснив робочу поїздку до Білоцерківського району.

Під час візиту до району голова Київської ОВА побував на двох підприємствах харчової промисловості, що попри війну продовжили свою діяльність. Одне з підприємств – релоковане з гарячої точки.

Разом із начальником Білоцерківської РВА Людмилою Мерзлюк та місцевою владою Олексій Кулеба оглянув цехи та процес виробництва. Обговорив із керівниками компаній роботу в сьогоднішніх реаліях, адаптацію робочих колективів, постачання на ринок продукції та її реалізацію.

Крім того, голова Київської ОВА відвідав Білоцерківську міську лікарню № 2. Під час спілкування з керівником медичного закладу Ніною Головенко за участю начальника Білоцерківської РВА Людмили Мерзлюк, Білоцерківського міського голови Геннадія Дикого та голови Білоцерківської районної ради Василя Зеленського, Олексій Кулеба ознайомився з основними досягненнями лікарні, з’ясував безпекові можливості установи щодо надання якісної медичної допомоги населенню в умовах воєнного стану та закцентував увагу на необхідності підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Також голова Київської ОВА Олексій Кулеба провів нараду з керівництвом Білоцерківської районної військової адміністрації, районної ради, керівниками територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади та головами територіальних громад району.

Основні питання стосувались планування заходів оборони та цивільного захисту населення в районі, співпраці всіх силових структур, розвитку економічно-соціальної сфер та підготовки до осінньо-зимового періоду.

ПРИ КИЇВСЬКІЙ ОВА УТВОРИЛИ КОНСУЛЬТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР ІЗ ПИТАНЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ

При Київській ОВА запрацював Консультаційний центр із питань забезпечення прав і свобод захисників України. Він був створений за ініціативи Офісу Президента України. 

Основне завдання центру – надавати інформаційно-консультативну підтримку щодо забезпечення дотримання гарантій захисту прав і основоположних свобод ветеранів та членів їхніх родин.

Фахівці центру працюватимуть із різними категоріями громадян. Зокрема, із військовими, полоненими, звільненими з полону або демобілізованими з військової служби захисниками та членами їхніх родин, із сім’ями зниклих безвісти або загиблих захисників.

Перша нарада координаційного центру на чолі із заступником голови Київської ОВА Сергієм Білецьким відбулася цього тижня. Також у нараді взяли участь радник – уповноважений представник Президента України з питань забезпечення прав захисників України Альона Вербицька, представники Національної соціальної сервісної служби в м. Києві та Київській області, Міністерства у справах ветеранів України, Головного управління пенсійного фонду України в Київській області, Головного управління Національної поліції в Київській області та структурних підрозділів Київської обласної військової адміністрації.

Під час зустрічі учасники розглянули основні актуальні питання. Зокрема, щодо залучення профільних експертів до роботи центру, співпрацю зі структурними підрозділами ОВА і РДА, а також організацію матеріально-технічного забезпечення.

Окрім того, на засіданні Консультаційного центру обговорили шляхи посилення соціального захисту оборонців України та членів сімей загиблих. А саме:

– забезпечення їх житлом або земельними ділянками;

– надання гуманітарної допомоги;

– пільговий проїзд;

– лікування та забезпечення медикаментами;

– санаторно-курортне лікування;

– соціально-психологічна реабілітація.

В ОБУХІВСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАПРАЦЮВАВ НОВИЙ ЦНАП

У Київській області розширюється мережа центрів надання адміністративних послуг. Сьогодні, 7 липня, в селі Хотів відкрився ЦНАП Феодосіївської сільської ради Обухівського району. Тепер близько 20 тисяч мешканців громади зможуть отримувати послуги швидко та в максимально зручних умовах.

ЦНАП знаходиться за адресою: село Хотів, площа Паширова, 2. Крім того, в населених пунктах громади створено два віддалених робочих місця. Також працює офіційний сайт центру надання адмінпослуг Феодосіївської громади.

У відкритті ЦНАПу взяли участь директор Департаменту економіки та цифровізації Київської обласної військової адміністрації Наталія Погребна, представники Обухівської РВА, керівництво центру та мешканці громади.

Варто зазначити, що в ЦНАПі будуть надаватись 88 видів адміністративних послуг, зокрема:
– реєстрація актів цивільного стану;

– реєстрація/зняття з реєстрації громадян;

– земельні питання;

– питання містобудування та архітектури;

– адміністративні послуги соціального характеру;

– реєстрація нерухомості, юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Нагадуємо, на сьогодні в Київській області працює вже 59 ЦНАПІв

ЦЕНТР НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ В ПЕРЕЯСЛАВІ ОТРИМАВ ГУМАНІТАРНУ ДОПОМОГУ ВІД ПРОФСПІЛОК

6 липня, Київська обласна рада профспілок за сприяння Глобальної профспілки сільського господарства IUF та громадської організації Швейцарії Vanforlife передала до Центру надання соціальних послуг, що в Переяславі, спеціальний автобус для людей з інвалідністю. Передача транспортного засобу відбулась на території відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та дітей групи ризику Центру надання соціальних послуг і соціальної інтеграції за участі заступника голови Київської обласної військової адміністрації Сергія Білецького, міського голови Переяслава В’ячеслава Саулка, голови Київської обласної ради профспілок Василя Хвостікова, директора Департаменту соціального захисту населення КОВА Ігоря Мещана.

Транспортний засіб оснащено підйомним механізмом, кондиціонерами, вбиральнею та відповідає нормам доступності. Він буде використовуватись Центром надання соціальних послуг і соціальної інтеграції, профільними закладами Переяславської громади та Бориспільського району для потреб людей з інвалідністю та виконувати функцію соціального таксі.

Крім того, для соціальних закладів Київської області було передано 45 крісел колісних, 50 ходунків, масажні столи та інші технічні засоби для реабілітації.

Також під час робочої поїздки заступник голови Київської ОВА відвідав стаціонарне відділення психоневрологічного профілю Центру надання соціальних послуг і соціальної інтеграції. Там Сергій Білецький поспілкувався з персоналом і проінспектував їхню роботу.

У ПРИСТОЛИЧНОМУ РЕГІОНІ ПЛАНУЮТЬ СТВОРИТИ МАРШРУТИ ПАМ’ЯТІ ВІЙНИ

Відповідна робоча група щодо розробки концепції створена розпорядженням голови Київської ОВА Олексієм Кулебою.

До складу групи увійшли представники обласної військової адміністрації та територіальних громад, науковці, фахівці у сферах туризму, культури та мистецтва, а також музейники і громадські діячі.

Перше засідання групи відбулося вчора, 5 липня. Під час наради учасники визначили підходи та принципи формування маршрутів пам’яті, а також розглянули перші пропозиції потенційних локацій.

Як зазначив під час наради заступник голови Київської ОВА Олег Торкунов, перед реалізацією маршрутів пам’яті потрібно визначити, що саме хочемо донести українцям та іноземним гостям.

Важливо, до розробки маршрутів пам’яті війни може долучитися кожен. Свої бачення та пропозиції потрібно надсилати на електронну пошту: tourism.gov.ua@gmail.com

НАЛАГОДЖУЄМО СПІВПРАЦЮ ІЗ ПРЕДСТАВНИКАМИ ПІДПРИЄМСТВ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ КИЇВЩИНИ

Для налагодження дієвого діалогу між владою та підприємцями були запроваджені регулярні зустрічі із представниками бізнесу. Сьогодні, 5 липня, провели зустріч із підприємствами галузі легкої промисловості. Робоча нарада пройшла під головуванням очільника Київської обласної військової адміністрації Олексія Кулеби.

На зустрічі були присутні підприємці, представники Головного управління Державної податкової служби України в Київській області, Київського обласного центру зайнятості, Асоціації «Укрлегпром» та АТ “Ощадбанк”.

Учасники наради окреслили коло проблемних питань, що виникають під час роботи підприємств легкої промисловості. Наразі одним із них є брак кадрів. У ході обговорення визначили спільно з Обласною Службою зайнятості працювати над його вирішенням.

Як раніше повідомляли, у Служби зайнятості Київської області розміщено 9000 вакансій, що забезпечить підтримку малого та середнього бізнесу Київщини.

НА КИЇВЩИНІ ЗАВЕРШИЛИ ПОСІВ ПІЗНІХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

У червні на Київщині завершили посівну кампанію. Останніми поля засіяли кукурудзою, соняшником та соєю. Усього господарства області засіяли 716,9 тис. га землі. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба.

Він зазначив, що зокрема засіяли поля такими сільськогосподарськими культурами:

ярої пшениці – 21,9 тис. га (132,7% від запланованого);
ярого ріпаку – 9,2 тис. га (у 5 р. більше від запланованого);
соняшника – 203,5 тис. га (98,1% від запланованого);
сої – 126,1 тис. га (135% від запланованого).

Крім того, аграрії пристоличного регіону під урожай 2022 року засіяли озимими культурами 305,8 тис. га. У тому числі посіяно пшениці 181,4 тис. га, ячменю 7,8 тис. га та ріпаку на площі 50,6 тис. га.

Загалом від запланованих територій на Київщині засіяно:
в Білоцерківському районі – 100% (325,62 тис. га)
в Бориспільському – 101,1% (фактично – 135,25 тис. га)
в Броварському – 131,4 % (фактично – 74,06 тис. га)
в Бучанському – 101,5% (фактично – 20,53 тис. га)
у Фастівському – 100% (45,44 тис.га)
в Обухівському – 100,1% (фактично – 89,71 тис. га)
у Вишгородському – 95,6% (фактично – 24,92 тис. га).

КИЇВЩИНІ НАДАДУТЬ ТЕХНІЧНУ ДОПОМОГУ ДЛЯ ЕФЕКТИВНІШОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

Сьогодні, 4 липня, заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко та директор з правових питань благодійного фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» Валерія Вершиніна презентували проєкт «Підтримка спроможності системи соціального захисту населення щодо реєстрації внутрішньо переміщених осіб». Участь у заході взяв заступник голови Київської обласної військової адміністрації Сергій Білецький.

Над проєктом працювали Мінсоцполітики, благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» за підтримки УВКБ ООН. Ініціатива спрямована на підтримку та розширення технічних спроможностей управлінь соціального захисту.

Київщина стала однією з областей-учасниць, де проєкт буде впроваджений. Відтак для регіону закуплять спеціальне обладнання та техніку, щоб створити технологічні робочі місця для пришвидшення опрацювань звернень громадян. Окрім цього, ініціатива передбачає методологічну підтримку працівників системи соціального захисту населення, а також інформаційну та юридичну підтримку переселенців.

Зазначимо, що після звільнення Київська область стала одним із центрів прийняття вимушених переселенців. На даний час на обліку перебуває 288 тис. внутрішньо переміщених осіб. Найбільша з них зареєстрована в Білоцерківському районі – понад 70 800, Обухівському районі – 57 894, Бучанському районі – 51 058). Здебільшого це люди з Луганської, Донецької, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей.

 

Рубрика “Питання – відповіді" 

Як діяти людям, чиє житло має легкі пошкодження внаслідок бойових дій.

 

  • Зверніться до органів місцевого самоврядування з відповідною заявою.

 

  • Об'єкти обстежуються комісіями, що створені територіальними громадами.

 

  • За результатами обстеження комісія територіальної громади фіксує пошкодження та формує необхідний пакет документів. Він подається до Департаменту регіонального розвитку Київської ОВА.

 

  • Фахівці департаменту перевіряють документи та направляють сформовані пакети документів до Мінрегіону.

 

  • У разі позитивного рішення Мінрегіону, Департамент укладає договори з підрядними організаціями з урахуванням діючого законодавства.

 

  • Підрядна організація виїжджає на об’єкт та розпочинає відповідні роботи.

 
   

 

  1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

ОНОВЛЕНО ДОДАТОК «РОЗМІНУВАННЯ УКРАЇНИ», – ДСНС

Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомляє про оновлення додаток «Розмінування України». Відтепер він став більш зручним та більш інформативним для користувача. Спрощено процес авторизації в додатку та додано можливість авторизуватись через Дія.Підпис. Також додано функціонал для неавторизованих користувачів, щоб кожен міг побачити небезпечні зони, мав швидкий доступ до каталогу вибухонебезпечних предметів та можливість записатись на курси ідентифікаторів ВНП, або на навчання на сапера ДСНС.

Завантажити застосунок можна за посиланнями: Android: https://bit.ly/3OeQwxg IOS: https://apple.co/3HhV4B3

ЯК БАТЬКАМ УБЕЗПЕЧИТИ ДІТЕЙ ВІД ОНЛАЙН-НЕБЕЗПЕКИ – РЕКОМЕНДАЦІЇ КІБЕРПОЛІЦІЇ

 Кіберпростір – ще один фронт ведення війни, де ворог підло та підступно атакує наших громадян. Найбільш уразливими є діти та підлітки, адже вони багато часу проводять в мережі, а тому й ризик зустріти небезпеку зростає.

Як убезпечити своїх дітей від злочинів у віртуальному просторі:

  • навчіть дитину ставитися скептично до нових знайомств у соцмережах. Особливо в умовах війни, коли ворог може використовувати чужі фото та представлятися будь-ким, переслідуючи власні інтереси;
  • пояснюйте про важливість збереження особистих даних у секреті. Насамперед це стосується адреси, місця перебування, номеру мобільного телефону, банківських даних батьків. Якщо хтось запитує дітей таку інформацію – навчіть повідомляти про це вам;
  • вчіть дітей не переходити за сумнівними посиланнями, це стосується не лише посилань у соцмережах чи пошті, за рекламою у різних іграх та додатках також може ховатися «вірус» або фішинг;
  • навчіть дитину розумно ставитися до повідомлень про надання допомоги та отримувати інформацію лише з офіційних джерел;
  • поширена небезпека – створення інтимних фотографій. Зловмисники часто маніпулюють та зловживають довірою дітей, вимагаючи відверті світлини. Найчастіше погрожують оприлюднити інтимні матеріали та в подальшому у такий спосіб шантажують неповнолітніх для реалізації інших злочинних намірів. Дорослі мають пояснювати дітям про можливі наслідки такого «спілкування»;
  • можливість легко підзаробити або виконати певне завдання у форматі гри, як от зробити фото різних об’єктів чи нанести «малюнок» на асфальті, – окупанти використовують різні засоби для ведення війни. Розкажіть дитині про небезпеку таких пропозицій.

ПРОВОДИТЬСЯ АУДИТ УКРИТТІВ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ТА РОЗРОБЛЯЄТЬСЯ ЛОГІСТИКА – МВС

Проводиться аудит укриттів у закладах освіти та розробляється логістика. Про це сьогодні, 1 липня, розповів Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський під час прямого ефіру телемарафону «Єдині новини». Він розповів про готовність українських закладів освіти до початку наступного навчального року, безпеку перебування під час повітряних загроз, протокол дій у разі сигналу.

«У більшості шкіл є укриття, якими можна скористатися. Наразі спеціальним місцевим комісіям надаються рекомендації, котрі розробляє ДСНС України. Вони проводять аудит цих приміщень», — сказав очільник МВС. За його словами, вимога така: щоб за кілька метрів ходьби від школи були захисні споруди, де можна перебувати під час тривоги.

«Для більшості батьків аргументом є те, що якщо діти під час тривоги будуть у безпечному місці в школі, то це краще, ніж вони перебуватимуть удома чи в іншому місці. За них подбають і в дітей буде належна освіта», — підкреслив Денис Монастирський. Міністр зазначив, що більшість навчальних закладів мають такі захисні споруди: «Сьогодні опрацьовується логістика, щоб визначити, який клас конкретно виходить, протягом якої кількості хвилин він має бути в укритті, хто конкретно персонально відповідальний за те, щоб людина пройшла в укриття». Він наголосив, що головний принцип — це безпека. Зараз проводиться робота не лише над питанням укриттів, а й загалом над безпековим рівнем у закладах освіти.

ЯК ОТРИМАТИ ПЕНСІЇ ГРОМАДЯНАМ, ЯКІ ТИМЧАСОВО ЗМІНИЛИ ФАКТИЧНЕ МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ ТА ОТРИМУВАЛИ КОШТИ ЧЕРЕЗ АТ “УКРПОШТА”

Особи, які отримували пенсії через АТ “Укрпошта” (у відділеннях або з доставкою додому) та тимчасово змінили фактичне місце проживання – можуть отримувати пенсії за новим (тимчасовим) місцем перебування через платіжну систему “Швидка копійка” АТ “Ощадбанк”, або через внутрішні перекази АТ “Укрпошта”. У разі, якщо пенсія за відомостями на виплату пенсій не буде отримана, АТ “Укрпошта” повідомить про це Пенсійний фонд України, і кошти будуть виплачені з наступного місяця. Якщо пенсію не отримано впродовж 6 місяців поспіль, її виплата буде призупинена. Для поновлення виплати пенсії потрібно буде звернутись до органів Пенсійного фонду України.

Якщо ж АТ “Укрпошта” у встановленому порядку повідомить про відсутність технічної можливості здійснювати виплату і доставку пенсій у певних районах (населених пунктах), визначено альтернативний механізм виплати пенсій – шляхом їх зарахування на рахунки в АТ “Ощадбанк”.

Довідково. Відповідний порядок визначено постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.2022 № 162 “Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану” (зі змінами).

ЗАПУСКАЄМО БЕТА-ТЕСТ ПЕНСІЙНОГО ПОСВІДЧЕННЯ ТА Е-ПОСВІДКИ В ДІЇ -МІНЦИФРИ

Невдовзі розпочнеться тестування двох нових документів у застосунку Дія — пенсійного посвідчення та посвідки на тимчасове або постійне проживання. Взяти участь можна за цим посиланням. Для участі в тестуванні пенсійного посвідчення необхідно мати документ, виданий із 2014 року, — пластиковий або у вигляді платіжної картки.

Для участі в тестуванні посвідки треба мати документ у вигляді пластикової картки з безконтактним електронним носієм, виданий після 25 квітня 2018 року. А також банківський рахунок для авторизації в Дії через BankID і смартфон із NFC. Обидва документи дуже затребувані в Україні. Наприклад, пенсійне посвідчення вважається другим паспортом для пенсіонерів. Ним користуються понад 12 млн українців. Тепер вони також зможуть зручно користуватися держпослугами онлайн та підтверджувати свою особу за допомогою документів у Дії.

ЯК СФОРМУВАТИ ЗАЯВУ-РОЗРАХУНОК ЗА Е-ЛІКАРНЯНИМИ

Як і у випадку з паперовими лікарняними, для отримання допомоги за електронним лікарняним роботодавець має сформувати та подати до Фонду соціального страхування України заяву-розрахунок. Форма заяви-розрахунку для отримання коштів на виплату допомоги за е-лікарняними не змінилась й тотожна для паперових і електронних лікарняних.

Заяву-розрахунок можна подати: онлайн за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення; на паперових носіях.

Алгоритм дій для формування заяви-розрахунку за е-лікарняними наступний: перші шість колонок залишаються без змін, а поле “Серія” необхідно залишити порожнім; у полі “Номер” вказується номер електронного лікарняного, який складається з 19 знаків і генерується у форматі ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х (де ХХХХХХ – номер випадку непрацездатності, ХХХХХХХХХХ – порядковий номер листка непрацездатності, Х – номер версії); у наступному полі потрібно вказати, чи е-лікарняний є первинним, чи продовженням (цифри 1 або 2 відповідно). Визначити це допоможе унікальний номер випадку непрацездатності. Унікальний номер листка непрацездатності містить: номер випадку непрацездатності, порядковий номер листка непрацездатності; номер версії; у десятій колонці вказується оновлений код причини непрацездатності – він відрізняється від визначених для паперових лікарняних.

В е-лікарняних причини непрацездатності бувають: “1 – Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві”; “2 – Вагітність і пологи”; “3 – Необхідність догляду за хворою дитиною”; “4 – Необхідність догляду за хворим членом сім’ї”; “5 – Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною”; “6 – Карантин, встановлений відповідно до законодавства”; “7- Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства”; “8 – Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу”; “9 – Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижче оплачувану роботу” (може бути із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта); “10 – Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2”.

.РОЗ’ЯСНЕННЯ МВС ЯК ВІДНОВИТИ ПОШКОДЖЕНІ, ВТРАЧЕНІ ЧИ ВИКРАДЕНІ НОМЕРНІ ЗНАКИ

Війна лишила тисячі українців без житла і автівок. Чимало автомобілів були пошкоджені, чи втратили номерні знаки під час евакуації. Якщо ви втратили свої номерні знаки, їх пошкоджено, або викрадено, ви можете відновити їх у сервісних центри МВС.

З собою необхідно мати: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про реєстрацію ТЗ, довідка з Національної поліції (у разі викрадення номерного знаку).

Адміністратор проведе перереєстрацію вашого ТЗ (обов’язково його наявність) та видасть нові номерні знаки.

.ВІДНОВЛЕНО РОБОТУ ОНЛАЙН-СЕРВІСУ ПЕРЕВІРКИ ПОСВІДЧЕННЯ ВОДІЯ – МВС

Країна потребує відновлення робочого ритму життя. Сервісні центри МВС докладають усіх необхідних зусиль, аби з урахуванням заходів безпеки поновити максимальний перелік послуг, що надаються. На сайті Головного сервісного центру МВС відновлено роботу онлайн-сервісу перевірки посвідчення водія https://opendata.hsc.gov.ua/. Адже досі з’являються повідомлення, ресурси, де громадяни під виглядом «справжніх» оформлюють підроблені посвідчення водія. Виявляє ці підробки Національна поліція під час перевірки на дорозі або ж горе-покупці чи роботодавці самі звертаються до МВС, аби перевірити водійське посвідчення. Також цей сервіс може бути корисним для закордонних роботодавців. За його допомогою можна перевірити інформацію стосовно видачі та чинності посвідчення водія в Україні.

ПОРАДИ ВІД ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ТА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

Влітку зростає ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб і вважливо дотримуватися рекомендацій, щоб уникнути таких випадків:

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
  • зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
  • не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
  • зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
  • не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
  • не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
  • при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи..

 

  1. Оголошення

КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ ОГОЛОСИЛА ПРО ВИКУП КВАРТИР В РАМКАХ ПРОГРАМИ “НОВА ОСЕЛЯ”

У зв’язку з прийняттям та на виконання Програми «Нова оселя» на 2022-2023 роки, затвердженої рішенням сесії Київської обласної ради № 259-11-VІІІ від 23 червня 2022 року, Київська обласна військова адміністрація звертається до забудовників, які здійснюють свою діяльність на території Київської області з пропозицією викупу наявних квартир з базовим опорядженням та комплектацією, за рекомендованою ціною з метою забезпечення житлом осіб, які втратили житло внаслідок воєнної агресії російської федерації проти України.

Визначення граничної вартості 1 м² загальної площі квартири здійснюється за показником опосередкованої вартості спорудженого житла за регіонами України, затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій України (на дату придбання квартири).

Гранична вартість може бути збільшена для міст – обласних центрів, міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб та населених пунктів, що розташовані в районах, прилеглих до меж міст – обласних центрів, – у 1,75 рази; інших населених пунктів – у 1,5 рази.

Опорядження квартир має відповідати таким критеріям:

  1. Опорядження та покривання стін, перегородок та стель житлових приміщень, коридорів у квартирах, кухонь, ванних кімнат та туалетів, інших підсобних приміщень, а також вбудовано-прибудованих приміщень клейовими та іншими видами фарб, шпалерами, декоративними плитами, панелями, іншими оздоблювальними матеріалами та виробами.
  2. Покривання підлоги житлових кімнат, коридорів, кухонь, ванних кімнат, туалетів та інших підсобних приміщень, а також вбудовано-прибудованих приміщень паркетом, лінолеумом, облицювальною плиткою, іншими оздоблювальними матеріалами та виробами.
  3. Встановлення внутрішніх дверних полотен з коробками, елементів вбудованих шаф та антресолей у приміщеннях квартир та вбудовано-прибудованих приміщеннях.
  4. Встановлення сантехнічного обладнання та приладів (мийка, вмивальник, унітаз, біде, ванна), сантехнічної арматури (водорозбірні крани, змішувачі), крім запірних кранів на відгалуженнях від стояків у місцях підключення зазначених приладів, а також засобів обліку води в квартирах та вбудовано-прибудованих приміщеннях.
  5. Встановлення електро- та газових плит за умови забезпечення нормативних вимог з електробезпеки, пожежної безпеки та техніки безпеки у будівництві.
  6. Кухонні меблі, не менше 2-х погонних метрів верхніх та нижніх шаф.

У разі готовності до співпраці та з метою включення житла до реєстру забудовник (власник житла) надає скан-копії документів у форматі *PDF та інформацію, в термін до 20.07.2022 року, про:

1) перелік намічених до продажу квартир із зазначенням адреси розташування квартири, загальної та житлової площі;

2) лист-згоду про продаж зазначених квартир за визначеною ціною, а також про виконання внутрішніх опоряджувальних робіт в таких квартирах у повному обсязі, з переліком таких робіт, у разі укладання договору купівлі-продажу квартири;

3) інформацію про прийняття в установленому порядку в експлуатацію наміченого до продажу житла;

4) завірену копію матеріалів технічної інвентаризації намічених до продажу квартир;

5) витяг з Державного реєстру речових прав щодо прав і обтяжень на нерухоме майно по об’єкту речових прав (квартирі) та витяг з Державного реєстру речових прав щодо суб’єкта – забудовника, власника житла;

6) оригінал чи копія Статуту (для юридичних осіб) в останній редакції або засновницький договір, або інші установчі документи (для юридичних осіб (у разі, якщо Статут знаходиться у вільному доступі на порталі електронних сервісів Міністерства юстиції України, Учасник може надати листа в довільній формі з посиланням на https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch. з зазначенням коду доступу результатів надання адміністративних послуг);

7) паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного коду/облікової картки фізичної особи-платника податків (для фізичних осіб);

8) довідку, що до замовника (власника) будівництва не порушено провадження у справі про банкрутство та те, що замовник (власник) будівництва не перебуває у стані припинення.

Відповідальність за недостовірну інформацію, надану для включення житла до реєстру, несе забудовник (власник житла).

За детальною інформацією звертайтесь до Департаменту містобудування та архітектури Київської обласної державної адміністрації (Київської обласної військової адміністрації) пл. Лесі Українки, 1, м. Київ, 01196, тел.: 285-20-65. Документи направляти на E-mail: oblarchitektura@ukr.net

8. Новини Верховної ради України та Кабінету Міністрів України

Верховна Рада України планує до кінця поточного року ухвалити майже 30 законопроєктів, які наблизять українське законодавство до європейського. Це законопроєкти – про боротьбу з насильством, про поводження з відходами та низку інших. _______________________________________________________________________________________

Верховна Рада України має ухвалити закон про легалізацію методики нарахування збитків, завданих громадянам у результаті вторгнення російської федерації. Збитки, отримані кожним українцем через руйнування житла чи бізнесу, повинні нараховані відповідно до однієї з міжнародно визнаних методик їх нарахування. Паралельно цьому, напрацьовувується чіткий та зрозумілий механізм конфіскації майна російських олігархів для виконання робіт із відновлення України

Верховна Рада встановила додаткову підставу для звільнення співробітника: неможливість забезпечити умови праці, внаслідок того, що необхідні потужності чи майно знищено внаслідок бойових дій. Крім цього, законопроєкт пропонує встановити законодавчі підстави для звільнення таких співробітників, а також дозволити розривати трудові відносини у зв'язку зі смертю роботодавця чи співробітника, визнання його судом безвісти зниклим чи оголошення померлим..

 

Україна, ухваливши законопроєкт про вдосконалення надання медичної допомоги (№6306), розпочала інфраструктурний етап розвитку реформи охорони здоров'я. Законопроєкт дозволить збудувати мережу закладів охорони здоров'я європейського зразка, нівелює застарілий поділ лікарень на міські, районні та обласні, які часто дублювали функції одна одної. Тепер мережа госпітальних округів будуватиметься за кластерним принципом, що відповідатиме потребам та сьогоднішнім викликам. Новий підхід передбачає створення кількох рівнів лікарень: надкластерні, кластерні та загальні. Кожна лікарня відіграватиме свою роль і матиме чітко прописаний функціонал. Простіші випадки лікуватимуть якомога ближче до пацієнта - у загальних лікарнях, а складніші - у кластерних та надкластерних медичних закладах. Також законопроєкт закріплює порядок встановлення мінімального рівня оплати праці медпрацівників та дозволяє запустити реімбурсацію медвиробів з 2023 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь