Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 25.07.2022 14:05
Кількість переглядів: 182

 
   

 

  1. Результати зустрічі “Рамштайн-4”

 

Формат “Рамштайну” - найбільший у світі форум з питань надання міжнародної допомоги країні, що потерпає від агресії. Зустрічі Контактної групи з питань оборони України набули регулярного характеру, що свідчить про системність підтримки нашої держави в світі. Під час “Рамштайну-4” партнери України погодили нові зобов’язання щодо постачання озброєнь, амуніції, а також тренування українських бійців. Нові зобов’язання партнерів стосуються і суші, і моря, і неба. Деталі діючих та нових пакетів допомоги не розголошуються з метою безпеки постачань. Спочатку ворог відчує їх на полі бою.

 

 
   

 

  1. Намагання Москви розколоти НАТО

 

НАТО - найефективніший формат колективної безпеки у світі. У Європі наразі не має

альтернатив Альянсу.

Тези про застарілість та недієвість НАТО - це російський наратив, мета якого знищити єдність Альянсу, аби мати змогу захоплювати по черзі окремі країни Європи.

Росія намагається довести безсилля НАТО в балтійському регіоні: не допустити вступу в Альянс Швеції та Фінляндії, а також тиском і провокаціями підірвати віру в колективну безпеку Литви.

Всередині НАТО існують певні розбіжності, зокрема, особливою є позиція Туреччини, яка претендує на роль незалежної регіональної сили на Близькому Сході.

Ці розбіжності не впливають на колективну потугу НАТО. Але Москва прагне максимально використовувати “турецький фактор” для розколу Альянсу.

НАТО знайде відповідь на виклики сьогодення та посилить захист суміжних з РФ держав-членів Альянсу.

Курс на інтеграцію в НАТО закріплений в Конституції України.

 

 
   

 

  1. Ядерний тероризм окупантів

 

СБУ зібрала докази ядерного тероризму РФ на території ЧАЕС під час окупації. У лютому-березні російські війська вже захоплювали і тримали в окупації Чорнобильську зону відчуження та атомну станцію. Нині вони продовжують утримувати найбільшу в Європі АЕС - Запорізьку. Росія грубо порушує Женевську конвенцію, яка забороняє нападати на ядерні об’єкти в умовах збройного конфлікту. Окупанти порушують норми ядерної безпеки: руйнують приміщення, мінують територію, розносять на собі радіоактивний пил. Під час окупації ЧАЕС росіяни унеможливили регулярний зовнішній моніторинг радіації та неперервне постачання запасних частин, палива та витратних матеріалів. Окупанти утримують персонал у стресових умовах. Це може призвести до професійних помилок.

 

 
   

 

  1. Перспективи оточення російських військ на Херсонщині

 

ЗСУ вдруге атакували ракетами Антонівський міст. Херсонщина і прилеглі частини Миколаївщини - єдине в Україні місце на правому березі Дніпра, яке контролюють окупанти. Сполучення херсонського угруповання (49-та армія і 22-й армійський корпус) з основними силами на Лівобережжі через Дніпро - з його широким Каховським водосховищем - відбувається через два мости: в Херсоні та Новій Каховці. ЗСУ продемонстрували спроможність знищити ці мости і відрізати російське угруповання на правобережжі. Росіяни фактично у пастці. Звільнення Херсону - пріоритетна ціль Генерального штабу ЗСУ. HIMARS методично знищує російські арсенали на Херсонщині, позбавляючи окупантів можливості не лише наступати, але й оборонятися. Про “ХерНР” та “референдуми” можна забути, південь буде деокуповано, а колаборанти покарані.

 

 
   

 

  1. Кадрові ротації в українській владі

 

У демократичних державах політичний курс визначається не персоналіями, а принципами та цінностями. Українська влада динамічна і швидко реагує на зміни внутрішньої і зовнішньої ситуації. Вона здатна визнавати помилки і робити правильні висновки. Влада нетерпима до корупції та явищ, які загрожують національній безпеці України. Кадрові ротації направлені на посилення України, на покращення її стійкості. В результаті у виграші буде країна та громадяни. Українська ситуація вигідно відрізняється від російської, де топ-чиновники "вросли" в свої крісла, втратили зв'язок з навколишньою дійсністю і керуються старими стереотипами. Російська влада дедалі більше нагадує кремлівських старців брежнєвської доби.

 

 
   

 

  1. Відвідування Київської області міжнародних делегацій.

Київська область стала місцем воєнних злочинів російської армії проти цивільного населення та людяності загалом. Буча, Гостомель, Ірпінь, Бородянка та інші населені пункти Київщини стали живим доказом воєнних злочинів. І про це повинен знати весь світ. Тому дуже важливо, приділити увагу міжнародної спільноти до цієї проблематики. Це в свою чергу допомагає зміцнювати проукраїнську коаліцію та збільшувати допомогу у відбудові Київської області. 

На цьому тижні Київську область з офіційними візитами відвідали:

  • Спільний візит Міністрів закордонних справ Австрії, Чехії (Александер Шалленберг, Ян Ліпавський). Гостомель, Ірпінь.

 

  • Заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини, Левенте Мадьяр. Загальці, Бородянка, Буча

 

  • Представник Управління координації гуманітарних справ ООН, Едвард Тавіл

 

  • Голова Представництва Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні, Мурат Шахін

 

 
   

 

  1. Головні новини тижня

 

ГОЛОВА КИЇВСЬКОЇ ОВА ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА ЗУСТРІВСЯ З ОЧІЛЬНИКОМ ПРЕДСТАВНИЦТВА ЮНІСЕФ В УКРАЇНІ МУРАТОМ ШАХІНИМ

20 липня в Київській обласній військовій адміністрації відбулася зустріч очільника регіону Олексія Кулеби з головою Представництва ЮНІСЕФ в Україні Муратом Шахіним. Під час наради партнери визначили пріоритетні напрямки співпраці. Про це повідомив у своєму телеграм-каналі  Олексій Кулеба.

Також він подякував партнерам за допомогу, що надається сьогодні для поліпшення умов життя дітям, багатодітним родинам та вимушеним переселенцям на Київщині.

ОФІЦІЙНА ДЕЛЕГАЦІЯ УГОРЩИНИ НА ЧОЛІ ІЗ ЗАСТУПНИКОМ МІНІСТРА ЗОВНІШНЬОЇ ЕКОНОМІКИ ТА ЗАКОРДОННИХ СПРАВ ЛЕВЕНТЕ МАДЬЯРОМ ВІДВІДАЛА КИЇВСЬКУ ОБЛАСТЬ

20 липня офіційна делегація на чолі із заступником Міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяром відвідала Київську область. До складу делегації також увійшли посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто, президент-директор Угорської екуменічної служби допомоги Ласло Легел та генеральний консул Угорщини у м. Ужгород Йожеф Бачкаі.

Під час візиту угорська делегація відвідала Бучанський район Київської області. У селах Загальці та Синяк цього району передбачається відбудова школи та дитячого садочку, а також будівництво сучасного комплексу, де розмістяться ЦНАП, амбулаторія та поштове відділення. Роботи з відновлення закладів освіти та побудови нового комплексу будуть проводитися в межах реалізації Меморандуму про співпрацю, підписаного Київською обласною військовою (державною) адміністрацією та Угорською екуменічною службою допомоги 18 червня 2022 року.

Під час візиту до Київської області угорська делегація зустрілася з в.о. голови Бородянської селищної ради Георгієм Єрко, міським головою Бучі Анатолієм Федоруком та представниками Київської обласної військової (державної) адміністрації. Під час зустрічі обговорили реалізацію існуючих проектів із відновлення Київщини та подальші можливі шляхи співпраці Угорщини й Київської області.

ДЛЯ РОЗВИТКУ ІНДУСТРІАЛЬНИХ ПАРКІВ ЗАПРОВАДЖЕНО НОВІ ПОДАТКОВІ ТА МИТНІ СТИМУЛИ

Індустріальні парки є ефективним інструментом збільшення інвестиційної привабливості регіону. Наразі на території Київської області зареєстровано 11 індустріальних парків із 53 діючих в Україні. Для того, аби створити сприятливі умови залучення масштабних інвестицій у промисловість, Верховна Рада запровадила для індустріальних парків податкові та митні пільги. Відповідні закони №5688 та №5689 підписав Президент України Володимир Зеленський.

Згідно з ними, резиденти індустріальних парків отримають ряд заходів державного стимулювання, зокрема:

– переробна промисловість та науково-дослідна діяльність звільняються від сплати імпортного ПДВ та мита на обладнання;

– індустріального парку звільняються від податку на прибуток терміном на 10 років;
– органи місцевого самоврядування зможуть встановлювати пільгові ставки податку на нерухомість та плати за землю.

Нові податкові та митні стимули створять гідну альтернативу для бізнесу, що планував перенести виробничі потужності із зони бойових дій. Таким чином, процес релокації промислових підприємств спрощується. Крім того, на відміну від ініціатив з відкриття імпорту, нові податкові пільги спрямовані на внутрішнє виробництво та створення робочих місць.

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ВИЗНАЧИЛИ 50 ТИМЧАСОВИХ МАЙДАНЧИКІВ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ БУДІВЕЛЬНИХ ВІДХОДІВ, ЩО УТВОРИЛИСЯ ВНАСЛІДОК РУЙНУВАНЬ ІНФРАСТРУКТУРИ

На Київщині кількість повністю зруйнованих від початку повномасштабної війни об’єктів інфраструктури вже сягає понад 5400. Актуальним постає питання вивезення будівельного сміття, що складається переважно з уламків зруйнованих об’єктів. Більшість із них – не підлягають повторному використанню.

Один із шляхів вирішення питання – відвозити залишки будівельних матеріалів на наявні місця накопичення твердих побутових відходів або на тимчасові майданчики для зберігання.

У Київській області над цим працює Департамент екології та природних ресурсів Київської ОДА у тісній співпраці з Державною екологічною інспекцією, а також Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України. Реалізація напрацьованих заходів в компетенції територіальних громад.

Наразі органами місцевого самоврядування вже визначено близько 50 місць тимчасового розміщення залишків будівельних конструкцій та відходів різного типу. Основна кількість таких майданчиків розташована в районах із найбільшою руйнацією об’єктів інфраструктури.

Минулого тижня в Київській облдержадміністрації відбулася нарада щодо тимчасового зберігання таких відходів. Під час заходу органам місцевого самоврядування було доручено:

– провести засідання місцевих постійно діючих комісій із питань поводження з безхазяйними відходами;
– організувати роботу з локалізації та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та руйнації, спричинених бойовими діями, з найменшим негативним впливом на навколишнє природне середовище;
– за результатами роботи комісій забезпечити облік таких відходів.

Крім того, в ході наради напрацювали рекомендовані вимоги щодо розміщення місць тимчасового зберігання будівельних залишків. Серед них:

– майданчики, що мають тверде покриття та віддалені від водозаборів питних і мінеральних вод щонайменше на 50 метрів;

– на землях несільськогосподарського призначення, непридатних для ведення сільського господарства;
– на землях, не зайнятих лісами та іншими зеленими насадженнями, за межами територій водоохоронних зон, прибережних захисних смуг водних об’єктів, територій та об’єктів природно-заповідного фонду та інших територій, що мають особливу природоохоронну цінність.

ФАХІВЦІ ОБСТЕЖИЛИ РІЧКУ РОСЬ ТА ВЗЯЛИ ПРОБИ ВОДИ ДЛЯ ЛАБОРАТОРНОГО АНАЛІЗУ

20 липня представники Департаменту екології та природних ресурсів Київської ОВА здійснили виїзд до Рокитнянської громади Білоцерківського району, де, відповідно до звернень громадян, відбувається забруднення річки Рось. Крім фахівців департаменту, у виїзді також взяли участь спеціалісти Державної екологічної інспекції Столичного округу, Київського рибоохоронного патруля та органів місцевого самоврядування.

За участі представників громадськості та ЗМІ було здійснено відбір проб води у трьох точках. А саме – в точці скиду зворотних стічних вод КП ТОВ «БІЛОЦЕРКІВВОДА» та за 500 метрів вище й нижче течії по р. Рось від цього місця. Зразки проб направили до лабораторії Державної екологічної інспекції Столичного округу для проведення досліджень на відповідність нормам.

Про результати дослідження буде додатково поінформовано правоохоронні та контролюючі органи для здійснення відповідних заходів реагування згідно з чинним законодавством України.

ЛІСОВІ ГОСПОДАРСТВА СПІЛЬНО З ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ МАЮТЬ НАДАТИ ГРАФІК ПОТРЕБ ТА ПОСТАВКИ БІОПАЛИВА ДО ГРОМАД, — МИКОЛА БОЙКО

Заступник голови Київської обласної військової адміністрації Микола Бойко провів чергове засідання Штабу з підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду 2022/2023 року. Учасниками наради були очільники територіальних громад, представники лісових господарств регіону та директор Департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності Галина Король.

Основні питання, що були розглянуті — заготівля деревного біопалива та підготовка до осінньо-зимового періоду 2022/2023 року. Уже більшість територіальних громад повідомили про необхідність у деревному біопаливі. Станом на 19 липня потреба у дровах вже становить 649,4 тис. м. куб.

Найбільшу потребу складають:

домогосподарства — 348,8 тис. м. куб.

об’єкти ЖКГ — 100,7 тис. м. куб.

заклади освіти — 81,8 тис. м. куб.

заклади охорони здоров’я — 21,8 тис. м. куб тощо.

Начальник Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства Олексій Бойко повідомив, що починаючи з 1 липня лісові господарства не поставляють деревину для технологічних потреб. Наразі вся увага зосереджена на забезпечення необхідними паливними матеріалами комунальних господарств, об’єктів критичної інфраструктури та населення.

Крім того, на Штабі обговорили нагальне питання розмінування території лісів. Загалом завдяки роботі ДСНС вже розміновано близько 50% територій, на яких ведеться господарська діяльність. Наразі роботи з розмінування лісових господарств продовжуються.

ЗА ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ У ЦНАПАХ КИЇВЩИНИ НАДАЛИ ПОНАД 200 ТИСЯЧ ПОСЛУГ

У Київській області вже відновили роботу 59 центрів надання адміністративних послуг, 115 віддалених робочих місць та 1 територіальний підрозділ. Про це повідомили в Департаменті економіки та цифровізації Київської ОВА.

Загалом у ЦНАПах Київщини надається до 498 видів послуг. За перше півріччя громадяни отримали понад 200 тисяч послуг. Найбільш затребуваними є послуги соціального характеру, зокрема довідки внутрішньо переміщеної особи та оформлення допомоги. Такі послуги надаються в 44 ЦНАПах. Наразі центри з надання адміністративних послуг Київщини видали понад 80 тисяч довідок ВПО та прийняли близько 36 тисяч заяв на отримання відповідної допомоги.

Також у 50 «прозорих офісах» можна подати повідомлення про пошкоджене нерухоме майно громадян. Наразі цією можливістю скористалися 15 100 родин. Крім того, з 26 червня відновлено реєстрацію місця проживання, одну з найпопулярніших послуг.

Варто зазначити, що у 27 ЦНАПах фахівці надають комплексну послугу єМалятко. А у 18 центрах мешканці громад можуть оформити паспорти громадянина України та для виїзду за кордон.

Крім того, шість ЦНАПів Київщини в Бучанській, Гостомельській, Бишівській, Боярській, Іванківській, Великодимерській громадах, що постраждали від російської агресії, отримали комп’ютерну техніку та програмне забезпечення від проєкту PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні».

Нагадаємо, в Бородянській громаді запрацював мобільний центр надання адміністративних послуг. Він був переданий Славутською громадою Хмельницької області за підтримки Ради Європи через Програму «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА: НА СЬОГОДНІ ОБСТЕЖЕНО 270 НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ ОБЛАСТІ НА НАЯВНІСТЬ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ 

На території області спеціальні служби обстежили всі населені пункти, що знаходилися під окупацією, на наявність вибухонебезпечних предметів. Це 270 селищ, сіл та міст у межах Бучанського, Броварського та Вишгородського районів Київщини. Про це повідомив у своєму відеозверненні голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

За словами Олексія Кулеби, під час окупації російська армія використовувала повний арсенал свого озброєння. Це ручні гранати, протипіхотні та протитанкові міни, артилерійські снаряди всіх калібрів, надпотужні авіаційні бомби, що важать близько 500 кг, ракетне озброєння систем залпового вогню, крилаті ракети. У будинках мирних жителів рашисти встановлювали пастки з ручних гранат та мін. Особливо коли знаходили фото власників у військовій формі. Такі небезпечні «сюрпризи» окупанти залишали навіть у дитячих ліжках, іграшках та поміж посуду… На вулицях часто виявляли розтяжки.

Із початку робіт рятувальники знешкодили 52 862 одиниці вибухонобезпечних предметів.

Крім того, Олексій Кулеба зазначив, що попри те, що вже обстежені населені пункти, роботи з розмінування тривають. Бо недослідженими залишаються поля, лісові масиви, водойми та інші великі ділянки. І це близько 8462 км2, з них 2600 км2 у Зоні відчуження. Для того, аби завершити цю роботу в Київській області повністю, потрібні роки.

 
   

 

  1. Рубрика “Питання – відповіді" 

Розповідаємо про програму «Релокація підприємств»

Хто може стати учасником програми

Будь-яке підприємство, що бажає здійснити повну або часткову релокацію своїх потужностей на безпечну територію. 

Як стати учасником програми

Подати заявку через програму Мінекономіки з релокації українських виробництв на переміщення за посиланням або заповнити форму https://forms.gle/vZJsgGKTWtvnQrZm8 (у разі самостійного переміщення)

Яка тривалість розгляду заявки на переміщення

Тривалість розгляду від 1 до 5 днів

Яку підтримку отримає підприємство, що підлягає переміщенню

- підбір місця розташування для потужностей підприємства;

- допомога з перевезенням на нову локацію;

- сприяння в розселенні працівників та пошуку нових співробітників.

Яким чином здійснюється переміщення підприємства

Переміщення підприємств здійснюється трьома способами:

•  самостійно;

•  силами АТ «Укрзалізниця»;

•  силами АТ «Укрпошта».

Також залучаються в якості субпідрядників інші перевізники в залежності від потреб підприємства.

Що буде з переміщеними підприємствами після завершення війни

Після закінчення бойових дій підприємство може повернутися на попередню локацію або розвивати свій бізнес на новому місці.

? Контакти для додаткової інформації:

тел.: +38 (093) 986 2901, e-mail: biz@econkoda.gov.ua

 
   

 

 

  1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

ДО УВАГИ СПОЖИВАЧІВ ГАЗУ: З ТРАВНЯ РОЗРАХУНОК ЗА СПОЖИТИЙ ГАЗ ВІДБУВАЄТЬСЯ З ГК «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ»

Починаючи з 1 травня 2022 року, понад 10 млн українських домогосподарств, що були побутовими споживачами газу 23 регіональних газопостачальних компаній, опинилися в ситуації, коли їхні постачальники не могли виконувати свою функцію. Це стосується, зокрема, і домогосподарств Київщини.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 917-р постачання газу побутовим споживачам у Київські області забезпечило Товариство з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України», як «постачальник останньої надії».

Із початку травня 2022 року споживачів газу було включено до реєстру клієнтів на підставі відповідних рішень Міністерства енергетики України та Оператора газотранспортної системи України. Відтак побутові споживачі можуть отримувати газ на умовах річного тарифного плану «Фіксований». Він передбачає одну з найвигідніших цін на ринку — 7,96 грн/м3 (з ПДВ, без вартості транспортування). Така ціна діятиме щонайменше до 1 травня 2023 року. Зміна постачальника не впливає на наявні пільги споживача.

Розрахунок за газ, спожитий з 1 травня 2022 року, має бути здійснений на рахунки ГК «Нафтогаз України». Оплатити за спожитий газ можна:
— в особистому кабінеті споживача на my.gas.ua
— у чат-ботах GASUA у Viber, Telegram та NaftogazGasSupply у Facebook Messenger
— через сайти та мобільні застосунки банків
— за допомогою платіжних систем (Portmone, LiqPay, EasyPay, iPay)
— через платіжні термінали самообслуговування (у відділеннях банку, Укрпошти або «Нової пошти»).

ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» повідомляє, що для переходу від попередньої газової компанії подавати додаткові документи не потрібно. Перехід відбувся автоматично.

Оплати за газ, отриманий до 30 квітня 2022 року, мають здійснюватися на рахунки попереднього постачальника. Для актуалізації контактної інформації, питання повернення залишків переплат, нарахованих сум пільг і житлових субсидій необхідно звертатися до попередньої газопостачальної компанії. Оскільки дієвого механізму переведення коштів між компаніями не існує.

Водночас ГК «Нафтогаз України» радить споживачам, які станом на 1 травня 2022 року мали переплати, здійснити такі дії:
— написати заяву на повернення переплати
— додати копію паспорта, ідентифікаційного номера та повних банківських реквізитів власного карткового рахунку (із зазначенням IBAN, МФО, ЄДРПОУ банку)
— надіслати пакет документів на адресу для листування попереднього постачальника.

Також «Нафтогаз України» просить повідомляти листом на client@gas.ua про зловживання з боку попередніх газопостачальних компаній, наприклад, якщо вони продовжують надсилати рахунки чи вимоги оплатити послуги споживання газу, починаючи з 1 травня 2022 року.

Усі споживачі можуть отримати додаткову інформацію та консультації, звернувшись на електронну скриньку client@gas.ua або до контакт-центру:
? +38 066 300 2 888
? +38 098 300 2 888
? +38 093 300 2 888

НБУ ЗАФІКСУВАВ ОФІЦІЙНИЙ КУРС ГРИВНІ ДО ДОЛАРА США НА НОВОМУ РІВНІ ТА ВЖИВ НИЗКУ ДОДАТКОВИХ ЗАХОДІВ ДЛЯ ЗБАЛАНСУВАННЯ ВАЛЮТНОГО РИНКУ ТА ПІДТРИМАННЯ СТІЙКОСТІ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ВІЙНИ

Національний банк України з 9:00 21 липня 2022 року скорегував офіційний курс гривні до долара США на 25% до 36,5686 грн/дол. США з огляду на зміну фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара США до інших валют. Такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни.

Офіційний курс гривні до долара США й надалі є фіксованим. За умов високої невизначеності, зумовленої війною, фіксований офіційний курс до долара США є основним якорем стабілізації очікувань та ключовим засобом виконання пріоритетних цілей НБУ. Вони полягають у забезпеченні цінової та фінансової стабільності, що є важливою передумовою відновлення економіки.  

“Фіксація курсу гривні на рівні 29,25 грн за 1 дол. США на початку війни допомогла забезпечити стабільну роботу фінансової системи. Механізм фіксації курсу є стабілізатором економіки в поточних умовах. Війна триває вже майже п’ять місяців, за які відбулися суттєві зміни в нашій та світовій економіці. В таких умовах офіційний курс гривні на рівні 24 лютого вже не відповідає реаліям та поступово втрачає роль якоря для очікувань.

Ураховуючи це, Національний банк здійснює разову корекцію офіційного курсу гривні до долара США та фіксує його на рівні 36,5686 грн/дол. США. Новий рівень курсу стане якорем для економіки та додасть їй стійкості в умовах невизначеності. Продовження політики фіксованого курсу дасть змогу Національному банку зберегти контроль за динамікою інфляції, а також підтримувати безперебійну роботу фінансової системи. Це ключова передумова стабільного функціонування економіки, що є життєво необхідним в умовах війни”, – наголосив Голова НБУ Кирило Шевченко. 

За оцінками Національного банку, корекція обмінного курсу збільшить приплив і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування.

Корекція офіційного курсу гривні матиме лише обмежений вплив на прискорення темпів зростання цін, зумовлене останні місяці насамперед наслідками війни для пропозиції товарів і послуг та вартості логістики, а також динамікою цін на світових товарних ринках. Натомість фіксація офіційного курсу на новому стійкішому рівні дасть змогу НБУ зберегти контроль над ціновою динамікою в Україні.

Умови встановлення курсу продажу та купівлі валюти в готівковому і безготівковому сегментах ринку залишаються незмінними.

Продаж та купівля валюти банками за заявками клієнтів у безготівковому сегменті валютного ринку й надалі здійснюватиметься за курсом, який не може більш як на 1% відхилятися від офіційного.

Курс продажу валюти в готівковому сегменті валютного ринку і надалі визначатиметься попитом та пропозицією на ньому.

З метою збалансування попиту та пропозиції на валютному ринку Національний банк також вживає додаткових заходів.

По-перше, НБУ дозволить банкам із 21 липня 2022 року продавати безготівкову валюту громадянам із подальшим розміщенням на депозит на строк від трьох календарних місяців без права дострокового розірвання у межах щомісячного ліміту 50 тис. грн (в еквіваленті). Це створить альтернативу вкладенню коштів у готівкову валюту, що зменшить попит на неї та тиск на обмінний курс у готівковому сегменті валютного ринку.

По-друге, Національний банк вживає окремих заходів для мінімізації витрачання міжнародних резервів на непріоритетні у воєнний час напрями.

Так, із 21 липня:

  • громадяни як і раніше матимуть змогу знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 тис. грн (в еквіваленті) на місяць. Водночас ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12,5 тис. грн (в еквіваленті) на сім календарних днів;
  • зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тис. грн (в еквіваленті) до 30 тис. грн (в еквіваленті);
  • установлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном із використанням гривневих платіжних карток у розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у національній валюті. Це обмеження не відчує переважна більшість громадян, які перебувають за кордоном;
  • Правління НБУ може запровадити окремий порядок проведення операцій купівлі валюти банками на власні потреби.

Також із 25 липня 2022 року скасовано дозвіл для комерційних банків купувати готівкову гривню в іноземної фінансової установи за безготівкову іноземну валюту.

По-третє, змінено алгоритм розрахунку лімітів відкритої валютної позиції банками в частині неврахування збільшення резервів за валютними активами банків. Такий крок попередить можливість штучного завищення резервів банками за валютними активами для збільшення обсягів придбання іноземної валюти. Нова норма набере чинності з 1 серпня 2022 року.

“Національний банк продовжує “стояти на варті? курсової стабільності та вживає необхідних заходів для збалансування кон’юнктури валютного ринку. Усі запроваджені з початку війни обмеження є тимчасовими заходами. Водночас зараз вони дають змогу економіці вистояти у війні та сприятимуть швидшому її відновленню після нашої Перемоги”, – зазначив Голова НБУ Кирило Шевченко.

Рівень міжнародних резервів є достатнім для забезпечення курсової стабільності, ураховуючи перспективи отримання міжнародної фінансової допомоги, поступове налагодження експортної логістики та зростання продажів експортерами, а також очікуване зниження попиту на валюту після курсової корекції.

Забезпечення курсової та макрофінансової стабільності в тривалій перспективі залежатиме від економічної політики країни в цілому. Національний банк перебуває в активному діалозі з урядом, парламентом та іншими органами влади щодо впливу інструментів економічної політики на грошово-кредитну сферу. Важливими кроками в напрямі забезпечення курсової та макрофінансової стабільності є звуження дефіциту бюджету, заміщення емісійного фінансування ринковими залученнями та зменшення імпорту, зокрема за рахунок додаткового його оподаткування з метою збільшення конкурентоспроможності українських виробників.

Наведені зміни унесені постановою Правління Національного банку України від 21 липня 2022 року № 154 “Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18”, що набирає чинності з 21 липня 2022 року.

ЯК ОТРИМАТИ ГРАНТ НА СТВОРЕННЯ ВЛАСНОГО БІЗНЕСУ, – МІНЕКОНОМІКИ

Уряд запустив програму мікрогрантів у розмірі від 50 до 250 тис. грн для кожного українця, який хоче започаткувати першу власну справу, або розвинути вже існуюче підприємство та створити додаткові робочі місця.

Отримати фінансування можуть громадяни, суб’єкти мікропідприємництва чи малого бізнесу, фізичні особи, які:

  • не провадять свою господарську діяльність на тимчасово окупованій території, на території рф чи білорусі;
  • не знаходяться під санкціями;
  • не є банкрутами;
  • не мають заборгованості перед бюджетом;
  • не були притягнуті до кримінальної відповідальності за корупційне правопорушення;
  • не працюють на інших підприємствах.

Для участі підприємцям необхідно підготувати бізнес-план за типовою формою (тут посилання) та подати разом із заявкою через Портал Дія. Заявка у термін до 10 днів оцінюється експертами АТ “Ощадбанк”. Також експерти оцінюють кредитну історію та реєстраційні документи підприємця.

Далі учасники проходять перевірку Державною службою зайнятості, а також співбесіду у місцевому центрі зайнятості. Служба на підставі оцінки банку, а також оцінки співбесіди, ухвалює рішення про надання мікрогрантів тим, хто набрав найбільшу сукупну кількість балів.

Розмір мікрогранту визначається відповідно до запиту отримувача, але не менше 50 000 гривень та з урахуванням кількості робочих місць, які зобов’язується створити підприємець: 150 тисяч гривень, якщо підприємець створює одне робоче місце та 250 тисяч гривень – за два.

Кошти спрямовуються на банківський рахунок отримувача. Підприємець може використовувати грант на:

  • придбання обладнання (на яке накладається заборона відчуження до виконання умов за грантом);
  • закупівлю сировини та матеріалів;
  • орендну плату за нежитлові приміщення (становить не більше 25% розміру мікрогранту);
  • лізинг обладнання (крім автомобілів, мотоциклів, інших особистих транспортних засобів).

Також в рамках програми учасник може отримати кредит до 2,5 млн грн під 0%, який забезпечуватиметься заставою майна, придбаного за рахунок мікрогранту.

Обов’язковою умовою договору мікрогранту є створення і збереження протягом 3 років робочих місць залежно від розміру мікрогранту, а також сплата суми мікрогранту у формі податків, зборів та ЄСВ.

У разі невиконання цих умов отримувач зобов’язаний повернути різницю між сумою отриманого мікрогранту та фактично сплаченими платежами.

ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я МОЗ УКРАЇНИ ПРО НОВІ НОРМИ ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД ВТОРИННИХ ТЮТЮНОВИХ ВИКИДІВ

З 11 липня 2022 року прийнятим Законом України №1978–IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» запроваджуються додаткові правила щодо захисту бездимного середовища, зокрема заборонено куріння, вживання та використання:

  • пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння;
  • трав’яних виробів для куріння;
  • предметів, пов’язаних із їх вживанням;
  • тютюнових виробів;
  • кальянів;
  • електронних сигарет.

Куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну стає заборонено на рівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених Законом громадських місцях.

Перелік місць, де заборонено куріння цих тютюнових та нікотинових виробів, чітко визначено в Законі.

Інфографіка з переліком місць

НА САЙТІ МОН ЗАПРАЦЮВАВ ЧАТ-БОТ ДЛЯ ДОПОМОГИ ВСТУПНИКАМ

Від 18 липня 2022 року на сайті МОН майбутні вступники можуть отримати відповіді на запитання щодо вступу до закладів фахової передвищої та вищої освіти. У співпраці з Урядовим контактним центром запрацював чатбот, що стане онлайн-помічником у питаннях вступної кампанії 2022 року.

Натиснувши на кнопку «Поставити запитання», що розміщена в правому нижньому куту сайту, вступники можуть розпочати спілкування з консультантами.

Консультації надаються фахівцями оперативно, отримати консультацію через сервіс можна з понеділка по четвер (09:00-17:00), а також у п’ятницю (09:00-16:00).

Зазначимо, що у разі налаштувань автоматичого перекладу вмісту сторінок з української на будь-яку іншу мову, чат теж відображатиметься обраною мовою. Для переходу на українську необхідно в налаштуваннях браузера вимкнути автоматичний переклад сторінок або змінити відповідні параметри.

ТОВ МОЖНА БУДЕ ЗАРЕЄСТРУВАТИ ОНЛАЙН, БЕЗ УЧАСТІ ДЕРЖРЕЄСТРАТОРА – РОЗПОЧИНАЄМО БЕТА-ТЕСТУВАННЯ ПОСЛУГИ – МІН’ЮСТ

Вже більше року українським підприємцям доступна послуга автоматичної реєстрації ФОП, яка користується неабиякою популярністю. Це й не дивно, адже автоматичні послуги не тільки зручні для людей, але і допомагають зекономити час. Тому наступний логічний крок – автоматизація реєстрації ТОВ для фізичних осіб.

«Ми віримо в Україну, як країну підприємців, та робимо все, щоб максимально спростити комунікацію бізнесу з державою. Всі державні послуги мають бути простими, швидкими та людяними. Саме тому нами разом із ДП «Національні інформаційні системи» та Міністерством цифрової трансформації розроблено процедуру реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю у автоматичному режимі без участі держреєстратора. Тобто, людина авторизується та подає заявку про відкриття ТОВ через портал Дія. Після цього ця заявка в автоматичному режимі передається для проведення держреєстрації ТОВ. Тобто, уся перевірка даних проходитиме у реєстрах без участі людей», – зазначає заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.

Наразі розпочато бета-тестування цієї послуги. Якщо ви готові взяти участь у бета-тестуванні — переходьте за посиланням

Скористатися послугою зможуть громадяни України від 18 років, які мають податковий номер та УНЗР.

Механізм автоматизованої реєстрації ТОВ спрямований на зменшення адміністративного навантаження, що, у свою чергу, надасть низку позитивних переваг. А саме:

? зменшиться час на отримання такої послуги, оскільки не буде потреби зайвий раз звертатися до державних органів;

? буде усунено суб’єктивний фактор під час державної реєстрації і, як наслідок, зменшиться кількість необґрунтованих відмов у державній реєстрації;

? скоротиться тривалість реєстраційної процедури;

? буде усунено корупційні складові, які можуть виникати при зверненні до державних органів для надання такої послуги у звичайному режимі;

? зменшаться черги та кількість осіб, які фізично відвідують суб’єктів надання адмінпослуг.

«Автоматизація процедури відкриття ТОВ – це ще один крок, аби Україна стала країною підприємців. Допомагаючи розвиватись бізнесу, ми розвиваємо Україну», – додав заступник Міністр юстиції.

28 липня - День Української Державності

28 липня в Україні відзначається День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423 на утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення.

Відповідно до плану заходів з підготовки та відзначення Дня Української Державності, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 липня 2022 року № 585-р, у Києві та інших населених пунктах мають бути проведені офіційні церемонії урочистого підняття Державного Прапора України, заходи, спрямовані на виховання поваги до державних символів України, тематичні наукові, науково-практичні конференції, засідання за круглим столом, інформаційно-освітні, спортивні, національно-патріотичні та культурно-мистецькі акції, присвячені історичним подіям і видатним діячам українського державотворення.

До цієї дати Український інститут національної пам'яті розробив тематичні інформаційні матеріали, які розкривають такі питання: що таке День Української Державності; тисячолітній спадок державності; етапи українського державотворення; спадкоємці Володимирового тризуба

 

 
   

 

  1. Оголошення

Київська обласна військова адміністрація ініціювала проведення і оголошує архітектурний бліц-конкурс«Відбудуємо приватні будинки мешканців Київщини разом»

Рішенням Київської обласної ради від 23 червня 2022 року № 258-11-VІІІ затверджено Програму відновлення приватних будинків, зруйнованих внаслідок бойових дій на території Київської області на 2022-2023 роки, заходами якої передбачено проведення конкурсного відбору проектів житлових будинків.

Мета конкурсу – створення умов для забезпечення оселями тих сімей, чиї домівки були зруйновані внаслідок російських обстрілів і ракетних ударів. Очікується представлення оптимальних проектів приватних садибних будинків загальною площею 70-90-120 м2. Архітектурно-будівельні рішення мають відповідати можливостям швидкого будівництва та сучасним вимогам щодо енергоефективності будівель. До участі запрошуються: архітектори, архітектурні бюро та майстерні, проектні організації, будівельні і підрядні організації.

Додатково:   Положення про Конкурс      Реєстраційна форма

 

Організатор:департамент містобудування та архітектури Київської обласної  військової адміністрації.

E-mail для відправки заявок на участь: architecture@koda.gov.ua

 

Прийом робіт триватиме до 27 липня 2022 року. Оголошення результатів конкурсу заплановано на 29 липня.

Переможці отримають можливість долучитись до відбудови пристоличного регіону та реалізувати власні проекти.

ПІДТРИМКА, ПРАВА І ПОТРЕБИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ – ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОПИТУВАННЯ

Шановні жителі Київщини! 

Україна рухається до перемоги. Ми залучаємо підтримку всього цивілізованого світу, допомагаємо один одному, гуртуємось та працюємо. І незалежно від того, де саме перебувають тимчасово переміщені громадяни України, знаємо, що наша держава впевнено рухається до перемоги над жорстоким та підступним ворогом.

Сьогодні і щодня країні важливо, як кожен українець відчуває сьогодення та бачить майбутнє держави. Важлива думка кожного з нас. Опитування, до якого ми пропонуємо долучитись, проводиться за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). За сприяння Київської обласної військової адміністрації та за ініціативи Офісу Президента України.

Дякуємо за увагу та ваші відповіді! Взяти участь у всеукраїнському опитуванні можна за цим посиланням

 
   

 

11. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Верховна Рада України відправила на повторне читання законопроєкт про запровадження мораторію на підвищення тарифів на газ і тепло.

Згідно законопроекту, підприємствам теплокомуненерго, постачальникам газу та операторам газорозподільних систем із державного бюджету компенсуватимуть збитки, спричинені забороною підвищувати тарифи, та втрати, яких вони зазнали внаслідок військових дій

_______________________________________________________________________________________

Верховна Рада законодавчо закріпила правові підстави та деталізувала порядок і види примусового годування засуджених, які відмовляються від їж.

Відповідно до Закону, до засудженого, який заявив про відмову від їжі, може бути застосовано примусове годування на підставі ухвали суду, прийнятої за висновком лікаря про те, що такому засудженому загрожує значне погіршення стану здоров'я та існує очевидна загроза його життю, що підтверджується відповідними медичними документами, які містять результати лабораторних та інших необхідних досліджень

Верховна Рада утворила тимчасову спеціальну комісію (ТСК) з питань моніторингу отримання та використання озброєння, наданого Україні міжнародними партнерами під час воєнного стану.

Навчальний рік має розпочатися з 1 вересня в очному режимі там, де це можливо, а захисні споруди цивільного захисту закладів освіти мають бути приведені в готовність до використання за призначенням. – Премєр-міністр України під час селекторної наради з очільниками областей.

Безпека дітей — найголовніше завдання при підготовці закладів освіти до навчального року. Усі рекомендації вже розроблені. У сховищах мають бути тепло, світло, вентиляція, вода й усе для комфортного перебування під час тривалої повітряної тривоги. Навчання дітей і персоналу правильному поводженню під час тривоги мають стати регулярними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь