Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 03.10.2022 11:29
Кількість переглядів: 230

Фото без опису

  1. Загроза Росії міжнародному порядку.

 

У світлі засідання Ради Безпеки ООН 27 вересня. Російська влада зациклена на знищенні України (держави-засновниці ООН) і заради цього порушує всі норми міжнародного права. Росія систематично руйнує всі основи світового ладу і міжнародної безпеки на догоду божевільним амбіціям свого керівництва. Москва подає приклад для наслідування решті диктаторським і терористичним режимам у світі - а саме, що можна безкарно чинити злочини проти людяності та розв’язувати агресивні війни. Заяви російського керівництва вже зруйнували систему глобальної ядерної безпеки, яка складалася десятиліттями. Публічне табу на застосування ядерної зброї в агресивній війні порушене Москвою. Існування Ради Безпеки ООН просто втрачає свій сенс, якщо її постійним членом залишатиметься РФ. Без покарання і роззброєння Росії світ зануриться у хаос, якого ще не знала людська цивілізація.

 

  1. Аварія на газогонах Північний потік-1 і Північний потік-2.

 

Поки немає результатів розслідування інциденту, але версія про російську диверсію розглядається як пріоритетна. Росія завчасно припинила постачання газу трубопроводом Північний потік-1 перед диверсією. Енергетичний шантаж Європи - це російська стратегія, яка почалася впроваджуватися ще до повномасштабної агресії Путіна проти України. Москва робить ставку на продавлювання своєї позиції у Європі саме в контексті енергетичних викликів цієї зими. Російське керівництво, яке має чекістське походження, схильне широко вдаватися до провокацій, диверсій, вбивств тощо як інструменту зовнішньої політики. Екстремальні дії притаманні російському керівництву особливо тепер, коли воно усвідомило, що програє війну в Україні, і втрачає адекватність та самовладання. Європі саме час знайти альтернативу забезпечення власної енергетичної безпеки - без Росії.

 

 

 

  1. Проблеми російської мобілізації

 

Російське суспільство виявилося неготовим воювати і вмирати за інтереси Путіна в Україні. Бойовий дух “мобіків” доволі низький. Традиційний російський бардак, приписки і окозамилювання проявили себе на повну в ході цієї мобілізації. Звіти та реальність відрізнятимуться як небо та земля. Існує безліч свідчень ставлення російської армії до мобрезерву як до “гарматного м’яса”. Наприклад, мобілізовані не отримують зимове обмундирування під приводом, що “не всім воно знадобиться” (тобто, не всі доживуть до зими) Україні вигідні будь-які рухи всередині РФ, які зривають мобілізаційні плани: корупція, втеча, переховування, активний опір. Не варто мати ілюзій, що росіяни виступають проти війни. Але нам головне, аби вони виступали проти своєї влади. Оголошена мобілізація може спровокувати глибоку політичну кризу в РФ, яка наблизить падіння путінського режиму.

 

  1. Ядерний шантаж Кремля

 

Натяки керівництва Росії на можливість застосування ядерної зброї - це передусім шантаж Заходу для позбавлення України підтримки. В Росії чудово усвідомлюють, що не здатні перемогти у ядерній війні, але вважають за можливе безвідповідально бряцати зброєю. Україна на початку своєї незалежності добровільно відмовилася від третього в світі ядерного арсеналу під міжнародні гарантії безпеки і не застосування проти неї ядерної зброї. У тому числі, під російські гарантії. Україна має право і буде далі визволяти свою територію та людей, що стали заручниками російської окупації. Заяви Кремля про поширення доктрини ядерного стримування на анексовані території України - це абсурд. Таким чином РФ і будь-яка держава можуть “поширити” цю доктрину на будь-яку територію планети. Необхідна серйозна і консолідована реакція світу, передусім “ядерного клубу” на безвідповідальні заяви керівників РФ. Вони мусять усвідомити ціну таких заяв. Путін (і інші ядерні шантажисти) має усвідомити, що “ядерна” риторика не приносить дивідендів, не досягає мети, тоді він буде змушений її припинити

 

 

  1. Ситуація із застосуванням РФ іранських дронів

 

Сили оборони України мають матеріальні докази застосування росіянами іранських ударних дронів, Shahed 136 та Mohajer-6. Повідомлення, що іранська влада нібито відмовила Росії у наданні ударних дронів, виявилися умисною дезінформацією. Заперечуючи свою роль, Іран прагне уникнути відповідальності за озброєння держави-агресора, але Україна має всі докази. Україна рішуче засуджує дії Ірану і жорстко на них реагуватиме. Україна закликає держави, які мають практичний досвід боротьби проти іранських озброєнь, надати допомогу. Звертаємо увагу, що Росія розвиває тісне військово-технічне співробітництво з Іраном, порушуючи ембарго, накладене на цю державу.

 

  1. Перспективи оборони України у світлі останніх політичних подій

 

Жодні фейкові “референдуми” та незаконні анексії не змінюють цілей сил оборони України - визволення тимчасово окупованих територій. Наступ українських військ розвивається успішно (зокрема, є успіхи на лиманському напрямку). Масова мобілізація в РФ - це лише легалізація того, чим Кремль займався приховано досі. Кадрова армія зазнала поразки, і Москва збирає нове “гарматне м’ясо”. Озвучені обсяги мобілізованих - утопічні. Росія більше не має змоги зібрати та укомплектувати такі сили. Суттєвого впливу погано обмундировані, погано озброєні, немотивовані і непідготовлені російські мобілізовані на військову ситуацію не справлять. У відповідь на новий ядерний шантаж Кремля Вашингтон попередив, що застосування проти України ядерної зброї матиме катастрофічні наслідки для РФ. Російські превдореферендуми і мобілізації та ядерний шантаж мотивують світ більше допомагати Україні зброєю (MLRS, NASAMS) та запроваджувати проти агресора нові санкції

 

  1. Терористичні обстріли цивільного населення

 

Значні жертви останніх атак у Дніпрі, Запоріжжі та Миколаєві. Росія продовжує кампанію ракетного терору, спрямованого передусім на вбивство мирного населення і руйнування цивільної інфраструктури України. Від російських ракет у своїх будинках гинуть цілі сім’ї. Мета ракетного терору - створення масштабної гуманітарної катастрофи в Україні для підриву її здатності чинити опір. Україна потребує великої кількості сучасних систем протиповітряної та протиракетної оборони, щоб захистити своїх людей. Російська економіка - це економіка геноциду та війни, тому вона має бути зруйнована санкціями.

 

  1. Втягування Білорусі у війну в Україні.

 

До Білорусі перекидаються нові сили російської армії вторгнення. Путін приготував для Білорусі той самий сценарій, що й для окупованих територій України - анексію в межах його нової імперії. Лукашенко поступово здає Путіну рештки національних інтересів та суверенітету Білорусі. Візит Лукашенка до Абхазії фактично зрівнює у статусі лукашенківську Білорусь з тією окупованою територією. Росія на всіх парах мчить до катастрофи і намагається затягнути з собою у прірву якомога більше країн і народів. Україна готова до активної відсічі нової агресії з білоруської території. Сюрпризи приготовлені як для інтервентів, так і їх тилової інфраструктури.

 

  1. Незаконність анексії окупованих територій України

 

Путін не зупинився у 2014 році й далі продовжує шлях незаконних анексій, абсолютно неприйнятний для ХХІ століття. Спроби його “умиротворити” провалилися так само, як спроби умиротворити Гітлера напередодні Другої світової. Путін поводиться як Мілошевич та Хусейн: захоплюючи чужі території, проголошуючи там якісь політичні утворення, анексуючи їх. Проти волі абсолютної більшості населення окупованих територій в умовах бойових дій інсценізовані псевдореферендуми, які не відповідають жодним стандартам народного волевиявлення. Російські фальсифікатори не посоромилися намалювати захмарні показники явки та підтримки на фейкореферендумах, просто неможливі з точки зору математики. Абсурдом путінської юриспруденції стало визнання “незалежності” областей України. Проводячи своє фейкове шоу на окупованій частині Донецької, Запорізької та Херсонської областей, росіяни заявляють про приєднання цих регіонів “в адміністративних кордонах”. Путінський режим веде війну на повне знищення України, тому сама не зупиниться на цих незаконних анексіях. Україна ніколи не змириться з таким свавіллям і закликає до того ж міжнародну спільноту. Росія перекреслює поняття недоторканності своїх кордонів у принципі та актуалізує питання розподілу контрольованої нею території після поразки путінізму.

 

 

  1. Головні новини тижня

 

ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА: ДО ДНЯ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ ПЕДАГОГІВ ОБЛАСТІ НАГОРОДИЛИ ПРЕМІЄЮ «ОСВІТЯНСЬКА ЗВИТЯГА КИЇВЩИНИ»

Українські освітяни – це приклад незламності, стійкості та витримки. В умовах війни вони не тільки організовують безпечний процес навчання, а й керують гуманітарними штабами, волонтерять, допомагають військовим, запроваджують сучасні ініціативи. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

28 вересня в Палаці творчості дітей та юнацтва міста Бровари до Дня працівників освіти обласною премією «Освітянська звитяга Київщини» нагородили 10 педагогічних працівників Київської області. 

На заході був присутній Перший заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, який нагородив трьох педагогів області Подякою Прем’єр-міністра України та вісьмох – нагрудними знаками «Василь Сухомлинський».

Олексій Кулеба наголосив, що станом на сьогодні 150 педагогічних працівників Київської області стали військовими та захищають нашу Україну від російського окупанта. 48-ми з них передали подяки у військові частини, де вони проходять службу. 

«Я вдячний кожному працівнику освіти, який, попри все, продовжує виконувати свої професійні обов’язки. Ви герої, які тримають свій фронт. Один із найважливіших. Адже від якісної освіти залежить розвиток майбутнього України. Дякую вам», – підсумував голова Київської ОВА.

ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР-МІНІСТЕРКА ІРИНА ВЕРЕЩУК РАЗОМ ІЗ ПРЕДСТАВНИКАМИ УВКБ ООН ВІДВІДАЛИ БОРОДЯНСЬКУ ГРОМАДУ

28 вересня, Бородянську територіальну громаду відвідала Віце-прем’єр-міністерка, Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Членами делегації також були представниця управління верховного комісара ООН у справах біженців в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг та заступник голови Київської ОВА Микола Бойко.

Під час зустрічі представники побували в селищі Бородянка та селах Загальці й Галинка. Відвідали ряд приватних садиб, що були пошкоджені окупантами під час активних бойових дій ще на початку російського повномасштабного вторгнення. Тепер ці будинки відновлюють за сприяння УВКБ ООН. Зараз триває ремонт покрівель, завершується монтаж вікон.

Також учасники відвідали село Качали. Зокрема побували в Качалівській філії опорного закладу освіти, де поспілкувалися з дітьми та представниками освіти. Серед іншого обговорили питання потреб освітніх закладів Бородянської територіальної громади, особливості проведення навчального процесу та підготовку до опалювального сезону. 

Окремо відвідали центр роздачі гуманітарної допомоги постраждалим, що функціонує в Качалах за сприяння УВКБ ООН. Тут місцеві можуть отримати засоби гігієни, теплі ковдри, посуд та інші речі першої необхідності. 

УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В НІДЕРЛАНДАХ ПЕРЕДАЛА ГУМАНІТАРНУ ДОПОМОГУ КИЇВСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ ПЕРИНАТАЛЬНОМУ ЦЕНТРУ

Українська громада в Нідерландах із перших днів повномасштабного вторгнення допомагає народу України. Організація збирає і передає гуманітарну допомогу жителям України, військовим та загонам територіальної оборони.

Сьогодні, 28 вересня, Українська громада в Нідерландах за сприяння Міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук передала необхідне медичне обладнання для Київського обласного перинатального центру.

Під час передачі також були присутні заступник голови Київської ОВА Віталій Власюк, голова об’єднання «Українська громада в Нідерландах» Ігор Кириченко, генеральний директор КНП Київської обласної ради «Київський обласний перинатальний центр» Олександр Качур.

Згодом від Української громади в Нідерландах для медичних закладів Київщини будуть передані крісла колісні та для діалізу, електричні та звичайні кушетки, медичні тумбочки.

Останнім часом Українська громада в Нідерландах уже передала Україні понад 400 тонн допомоги, зокрема продукти харчування, одяг і різноманітні медикаменти та медичне обладнання.

ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА: ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ КИЇВЩИНИ ПЕРЕДАЛИ 40 ШКІЛЬНИХ АВТОБУСІВ

Під час активних бойових дій на Київщині шкільними автобусами евакуювали місцевих жителів. 37 автобусів були знищені або пошкоджені окупантами. Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

«Уже сьогодні ми передаємо 40 нових транспортних засобів громадам, що цього потребують. Це необхідно для того, аби діти мали можливість дістатись до закладів освіти. Адже наше завдання – організувати комфортні та безпечні умови для навчання дітей», – зазначив Олексій Кулеба.

Нові транспортні засоби для закладів освіти закупили за кошти державного та обласного бюджетів.

Автобуси передадуть до територіальних громад, що постраждали від наслідків повномасштабної агресії рф. Крім того, їх використовуватимуть для організації підвезення дітей-вимушених переселенців, які компактно проживають на території Київської області.

«Переконаний, що це тільки початок. І таких радісних подій на Київщині ставатиме ще більше. Дякую всім освітянам за їхню величезну роботу!», – підсумував Олексій Кулеба.

ДО МЕДЗАКЛАДІВ КИЇВЩИНИ ЕВАКУЮВАЛИ ПОНАД 20 МАЛОМОБІЛЬНИХ ЖИТЕЛІВ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Евакуаційний потяг Покровськ-Дніпро-Львів прибув до Білої Церкви сьогодні вранці. Громадян, які потребують медичної допомоги, зустріли на залізничній станції представники Департаменту охорони здоров‘я Київської ОВА, працівники екстреної медичної допомоги та керівники медичних закладів. 

Наразі до медичних установ спеціалізованим транспортом прийняли та перевезли 21 маломобільну особу. Усі вони жителі Донецької області, а саме міст Бахмут, Торецьк, Авдіївка та Волноваха. 

Також 5 лежачих людей доставлено до лікарень Білоцерківського району автомобілями екстреної медичної допомоги.

Усі служби спрацювали злагоджено та оперативно. Продовжуємо надавати допомогу тим, хто того потребує.

ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА: СПІЛЬНО ІЗ ПРЕДСТАВНИКАМИ ФРАНЦУЗЬКОЇ КОМПАНІЇ «NEO ECO» ПІДПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ ПРО ВІДБУДОВУ ВІЙСЬКОВОГО МІСТЕЧКА В ГОСТОМЕЛІ

Місто-герой Гостомель один з найзруйнованіших населених пунктів Київської області, що потребує відновлення. Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

28 вересня в Гостомелі між Київською ОВА і французькою компанією «Neo Eco» був підписаний меморандум про співпрацю. Голова Київської ОВА зазначив, що французька компанія «Neo Eco» спеціалізується на повторному використанні відходів будівництва. У межах співробітництва компанія планує відбудувати 6 житлових будинків на 310 квартир, школу, розраховану на 1000 учнів, та дитячий садок. Пошкоджені бетонні конструкції будуть демонтовані, після чого матеріали перероблять за підтримки французької компанії і згодом зведуть нові екооб’єкти. Крім того, 28 вересня Київщину вже втретє відвідала і Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна.

«Вдячний партнерам за те, що цей пілотний проект буде реалізований саме на Київщині та стане прикладом для масштабування на всю Україну», — підсумував голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

ДО ЛІКАРЕНЬ КИЇВЩИНИ ПРОТЯГОМ ТИЖНЯ ГОСПІТАЛІЗУВАЛИ 344 ПАЦІЄНТИ ІЗ COVID-19

На сьогодні до закладів охорони здоров’я Київської області госпіталізували 344 пацієнти з гострою респіраторною хворобою COVID-19 та 25 – із підозрою на коронавірус. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я Київської ОВА. 

Протягом тижня, з 19 по 25 вересня, в Київській області зареєстровано 2192 підтверджених випадки COVID-19. Це на 30% більше, ніж у попередній період – з 12 по 18 вересня. Наголошуємо, вакцинація – це єдиний ефективний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби. За останній тиждень щеплено 4564 особи. Це на 828 осіб більше, ніж минулого тижня. Від початку вакцинальної кампанії в Київській області здійснено понад 1,8 млн щеплень. Наразі Київщина отримала 23 400 доз вакцини Comirnaty від COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech.Нагадаємо, для того, щоб зробити щеплення, потрібно звернутися по скерування до сімейного лікаря. У Київській області функціонують 25 центрів масової вакцинації та 182 пункти щеплень, а також працює 19 мобільних бригад.

ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА: ДЛЯ СОЦІАЛЬНИХ ДОПОМОГ ЖИТЕЛЯМ КИЇВЩИНИ З ДЕРЖБЮДЖЕТУ ВИДІЛИЛИ МАЙЖЕ 2,3 МЛРД ГРН

Від початку року на забезпечення фінансування соціальних допомог, пільг, субсидій і компенсацій жителів Київської області з держбюджету виділили майже 2,3 млрд грн. Про це повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

«Навіть попри те, що на початку повномасштабної війни в країні сповільнилася робота державних банків, а на окупованих територіях перестали працювати поштові відділення, де частина людей отримувала виплати, — державі вдалося подолати ці труднощі. Крім того, з’явилися й нові програми грошової допомоги для громадян, які постраждали від бойових дій, а також програми підтримки бізнесу», — зауважив він.

Загалом допомогу на Київщині отримали близько 270 тисяч осіб. Найбільше серед них становлять сім’ї, в яких народилися діти, багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю, малозабезпечені сім’ї.

ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА ПРО БЕЗПЕКОВУ СИТУАЦІЮ НА КИЇВЩИНІ СТАНОМ НА ВЕРЕСЕНЬ

Київська обласна військова адміністрація продовжує посилювати обороноздатність області. Про це повідомив у своєму відеозверненні голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

«Допомагаємо нашим бійцям і територіальній обороні. Разом із військовими працюємо над обороноздатністю області. Ми вже почали готуватися до зими, та найближчим часом забезпечимо бійців усім необхідним для холодної пори», ? прокоментував Олексій Кулеба.

Очільник адміністрації запевнив, що позиції облаштовані, а підготовка сил оборони проводиться систематично. «Важливо розуміти. Попри те, що ознак формування наступальних угруповань противника наші військові не виявляють. Київщина все ще залишається під загрозою ракетних обстрілів. Така небезпека існуватиме доти, доки ми не переможемо. Тому дуже прошу пам’ятати про власну безпеку. Не нехтувати повітряною тривогою та ходити в укриття», ? зауважив голова КОВА.

Крім того, Олексій Кулеба нагадав, що в області діє комендантська година з 23 вечора до 5 ранку: «Комендантська година запроваджена не просто так, тому прошу ставитись до цього серйозно та дотримуйтесь обмежень! Це пов’язано з вашою безпекою. Загрози та провокації від росії нікуди не зникли». Також голова Київської ОВА зазначив, що в області триває розмінування територій. Попри те, що рятувальники обстежили всі населені пункти, ліси, поля та інші великі території ще в процесі розмінування.

«Щодня ми докладаємо максимум зусиль, щоб посилити заходи безпеки в умовах війни. Але ваша безпека залежить і від вас самих. Наша реальність така, що ми постійно маємо бути пильними. Тому бережіть себе та своїх близьких!», ? додав він.

 

 

  1.  Відвідування Київської області міжнародними делегаціями

Київська область стала місцем воєнних злочинів російської армії проти цивільного населення та людяності загалом. Буча, Гостомель, Ірпінь, Бородянка та інші населені пункти Київщини стали живим доказом воєнних злочинів. І про це повинен знати весь світ. Тому дуже важливо, приділити увагу міжнародної спільноти до цієї проблематики. Це в свою чергу допомагає зміцнювати проукраїнську коаліцію та збільшувати допомогу у відбудові Київської області. 

На цьому тижні Київську область з офіційними візитами відвідали:

26.09.2022 - Посол Іспанії в Україні Рікардо Лопесом-Аранда Хагу

27.09.2022 - Міністр закордонних справ Франції пані Катрін КОЛОННА, підписання меморандуму з компанією Neo Eco

28.09.2022 - Посол Італії П’єр Франческо Дзадзо

 

12. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

ПРОТЕЗУВАННЯ ТА ДОПОМІЖНІ ЗАСОБИ РЕАБІЛІТАЦІЇ: ЯК ОТРИМАТИ

Повномасштабні військові дії, які росія розпочала із лютого, негативно позначаються на якості життя українців, а особливо військових та тих, хто проживає на прифронтових територіях. Через ракетні й авіаудари значно зріс рівень інвалідизації населення.

Закон України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» визначає соціальні гарантії забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю в Україні. Право на безоплатне отримання технічних та інших засобів реабілітації мають: особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, учасники АТО, особи похилого віку, жінки, дівчата після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушеннями розвитку молочних залоз, діти з порушеннями опорно-рухового апарату, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції й деяких інших осіб та їх соціальний захист».

Як безкоштовно отримати засіб реабілітації?

Щоб отримати засіб реабілітації, особа з інвалідністю або її законний представник мають подати за зареєстрованим або задекларованим місцем проживання чи перебування до органів соціального захисту населення або центрів надання адміністративних послуг заяву про забезпечення засобом реабілітації в паперовій формі або через Електронний кабінет особи з інвалідністю, або через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія».

Підприємства, що виготовляють та постачають допоміжні засоби реабілітації і включені Держлікслужбою до Реєстру осіб, відповідальних за введення медичних виробів, активних медичних виробів, які імплантують, та медичних виробів для діагностики in vitro в обіг, забезпечують осіб з інвалідністю такими засобами. Після того, як особа з інвалідністю чи її представник оберуть підприємство, на якому вони хочуть отримати допоміжний засіб реабілітації, вони мають звернутися до нього з відповідною заявою.

Первинне та складне протезування й ортезування осіб із порушеннями опорно-рухового апарату проводиться в стаціонарних (реабілітаційних) відділеннях первинного та складного протезування й ортезування підприємств, клініці УкрНДІпротезування, закладах охорони здоров’я відповідно до індивідуального реабілітаційного плану чи індивідуальної програми реабілітації, висновку ЛКК (ВЛК) шляхом підбору виготовлення та налаштування, освоєння допоміжних засобів реабілітації, виготовлених за індивідуальним замовленням, та адаптації до них.

В МВС ПРАЦЮЄ ТЕЛЕФОН ДОВІРИ, ЗА ЯКИМ МОЖНА ДІЗНАТИСЯ, ПРО ТЕ, ЩО ОСОБА ЗАХОПЛЕНА В ПОЛОН

Дізнатися про те, що особа захоплена у полон, можна за телефоном довіри МВС +38 089-420-18-66. Також для отримання або надання інформації громадяни можуть звернутися до Об’єднаного Центру з пошуку та звільнення полонених при Службі Безпеки України. Це можна зробити за телефонами +38 067 650 83 32, +38 098 087 36 01 або надіславши запит на електронну пошту.

З відповідними запитами можна звернутися до Національного інформаційного бюро, зателефонувавши на гарячу лінію 1648 або на міський номер (044) 287-81-65 (для дзвінків із-за кордону). Також є варіант звернення на електронну пошту, яка розміщена на сайті Бюро. Розшуком полонених займається Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, де за телефоном (044) 428-62-74 можна отримати необхідну інформацію, або надіслати електронний запит..

ПРИЙОМ ПОВТОРНИХ ЗАЯВОК ВІД ВПО НА ВИПЛАТИ ПРОДОВЖАТЬ ДО 1 ГРУДНЯ

Всі внутрішні переселенці, які намагалися оформити державну допомогу до 30 квітня через застосунок Дія, але не отримали її, зможуть повторно подати заявку до 1 грудня, – повідомляє Урядовий портал. Планується, що відповідні законодавчі зміни Уряд затвердить найближчим часом. Варто зазначити, що наразі прийом таких заявок триває до 1 жовтня. Нагадаємо, щоб подати повторну заявку, необхідно прийти особисто до органу соцзахисту та написати ще одну заяву. Або ж надіслати її поштою. Органи соцзахисту зобов’язані прийняти у людини повторну заяву та розглянути її – навіть, якщо вона зараз не може підтвердити подання першої заяви до 30 квітня. У разі виникнення проблем у ВПО при поданні заяв чи взятті на облік, звертайтесь до Мінреінтеграції: 15-48 – цілодобова гаряча лінія з кризових питань; +38 (096) 078 84 33 – гаряча лінія для дзвінків з-за кордону та з ТОТ, WhatsApp/ Telegram/Viber; +38 (066) 813 62 39 – гаряча лінія Уповноваженого з питань ВПО..

МОН: УСЕ БІЛЬШЕ УЧНІВ ПОВЕРТАЄТЬСЯ ДО ОЧНОЇ ТА ЗМІШАНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ

Розпочався четвертий тиждень навчання у ЗЗСО в умовах воєнного стану. Усе більше учнів повертається до очної та змішаної форм навчання. Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. «За останні два тижні в середньому в Україні кількість учнів, які повернулися до традиційного формату здобуття освіти, збільшилася на понад 20,5 тис., у змішаному – на майже 120 тис.», – зазначив Сергій Шкарлет. Згідно зі статистичними даними, у період з 12 до 26 вересня до очного навчання ще долучилися майже 50 тис. учнів у Львівській області, майже 42 тис. у місті Києві та 6,8 тис. учнів в Івано-Франківській області. На понад 62 тис. учнів збільшилася кількість здобувачів освіти, які перейшли на змішане навчання, в Одеській області, у Львівській області таких учнів стало більше на 50,2 тис., а в Житомирській – на майже 29 тис. Міністр зауважив, що постійно спостерігається рух від однієї форми навчання до іншої.

Станом на 26 вересня 2022 року: 3115 шкіл працюють у звичному режимі, 5339 – дистанційно та 4444 – змішано. В очному або змішаному форматах навчаються понад 2 млн 60 тис. учнів, дистанційно – майже 1 млн 960 тис. учнів. Найбільше охоплення дітей, які навчаються у традиційному форматі, у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській областях та місті Києві, у змішаному – Київській, Львівській та Одеській областях.

Збільшення кількості здобувачів освіти, які повертаються до повноформатного навчання, зумовлено продовженням процесу облаштування у закладах загальної середньої освіти захисних споруд. «За останніми даними, 68,4% шкіл мають облаштовані укриття для перебування в них учнів, учителів та працівників закладів. Нині перевірки тривають. Надзвичайно важливо створити безпекові умови в закладах освіти, аби батьки не мали сумнівів щодо вибору формату навчання дітей», – зазначив Сергій Шкарлет. Міністр нагадав, що МОН разом із МВС, МОЗ, Мінрегіоном, Нацполіцією та ДСНС працює над проєктом облаштування спеціальних захисних споруд у закладах загальної середньої освіти за рахунок коштів субвенції з Держбюджету. «Українські діти мають здобувати якісну освіту та не втрачати мотивації навчатися далі. А наше спільне з освітянами завдання – допомагати їм у цьому всіма силами», – наголосив Міністр..

РОЗ’ЯСНЕННЯ МОЗ: ЧИ МОЖНА ЗДАВАТИ КРОВ ПІСЛЯ КОВІДУ

В умовах протидії військовій агресії російської федерації донорство крові має критично важливе значення для збереження життя як військових, які щодня боронять нашу країну, так і цивільних громадян, – повідомляє Урядовий портал. Людина, яка перенесла коронавірусну хворобу, може здавати кров через 28 днів після повного одужання. Такі обмеження пов’язані передусім зі станом здоров’я самого донора, який повинен відновитися після хвороби. Адже цей вірус через кров не передається.

Серед основних способів його передачі — контактний, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети, що контаміновані (забруднені) виділеннями із дихальних шляхів хворого чи інфікованого, та краплинний, коли вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання.

Вакцинація проти коронавірусу також НЕ є протипоказанням до донорства крові, оскільки для вакцинації проти COVID-19 не використовуються так звані живі вакцини, які містять ослаблений живий мікроорганізм (про вакцини, які використовуються в Україні, детальніше йдеться на сайті). Якщо наступного дня після щеплення людина почувається здоровою і це підтверджує огляд лікаря перед донацією — можна здавати кров.

Щодо інших щеплень, наприклад, для профілактики туберкульозу (БЦЖ), кору, паротиту та краснухи (КПК), які проводять живими вакцинами, то після них кров можна здавати через чотири тижні..

ІНВЕСТМЕНЮ ПРИВАТИЗАЦІЇ ТА ОРЕНДИ ДЕРЖМАЙНА ЗНОВУ ДОСТУПНІ НА ПОРТАЛІ ДІЯ.БІЗНЕС

Задля активізації економічної діяльності підприємств, допомоги бізнесу під час війни та залучення до держави інвестицій командою Фонду державного майна оновлено інвестменю, – повідомляє урядовий портал. Зауважимо, що відсьогодні на онлайн-порталі Дія.Бізнес для всіх охочих доступні актуальні аукціони з приватизації та оренди державного майна, які можна знайти у розділі «Сервіси та можливості» за напрямком «Нерухомість». Всі онлайн-аукціони проходять за спрощеними процедурами..

ПРОГРАМА МЕДИЧНИХ ГАРАНТІЙ: НА ЩО МАЄ ПРАВО ПАЦІЄНТ

Кожен українець має змогу потрапити до лікаря, незалежно від місця перебування та наявності декларації.

Перелік безкоштовних послуг, на які має право кожен пацієнт: екстрена медична допомога; первинна медична допомога; спеціалізована медична допомога; паліативна медична допомога; реабілітація у сфері охорони здоров’я; медична допомога дітям до 16 років; медична допомога у зв’язку з вагітністю та пологами; вакцинація згідно з календарем профілактичних щеплень; програма “Доступні ліки”.

Якщо ви є внутрішньо переміщеною особою, вам НЕ потрібно переукладати декларацію, достатньо звернутися по допомогу напряму в найближчий медичний заклад.

Дистанційно ваш сімейний лікар або педіатр може: проконсультувати; виписати електронний рецепт, створити електронне направлення до лікаря спеціалізованої допомоги; направити на безкоштовні базові тести та аналізи.

Перелік безкоштовних базових тестів та аналізів, які можна отримати через сімейного лікаря: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; рівень глюкози у крові; загальний аналіз холестерину; тест на вагітність; тест на ВІЛ; тест на вірусні гепатити; тест на тропонін; тест на COVID-19.

Важливо: якщо ви чи ваша дитина за термінами потребуєте вакцинації або пропустили планову вакцинацію за календарем щеплень, її можна надолужити. Для цього достатньо звернутися до свого сімейного лікаря/педіатра або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Знайти найближчий заклад первинної допомоги можна зателефонувавши за номером 16-77 у робочі дні з 9:00 до 18:00 (понеділок-четвер) та з 9:00 до 16:45 (у п’ятницю). Знайти потрібного лікаря та отримати швидку безкоштовну консультацію можна через медичний чат-бот “Турбота”. Отримати онлайн консультацію лікаря можна також у додатку Doctor Online.

Якщо ваші права було порушено, ви або ваші близькі можуть поскаржитися на неправомірні дії лікаря як на місцевому рівні, так і в Національну службу здоров’я України (НСЗУ): написати скаргу на ім?я головного лікаря (медичного директора) медичного закладу про неправомірні дії лікаря; yаписати скаргу до Департаменту охорони здоров’я в вашому місті або регіоні; подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ; звернутися у контакт-центр НСЗУ за безоплатним номером 16-77; зателефонувати зі скаргою на урядову лінію Кабінету міністрів України — 15-45.

Закликаємо вас повідомляти про правопорушення, адже саме ваша небайдужість дозволить покращити медичну систему в Україні..

КООРДИНАЦІЙНИЙ ЦЕНТР УПОВНОВАЖЕНОГО ЗІ ЗНИКЛИХ БЕЗВІСТИ НА КИЇВЩИНІ РОЗМІСТЯТЬ НА БАЗІ ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

За домовленістю Уповноваженого зі зниклих безвісти Олега Котенка та ректора Національного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова Віктора Андрющенка офіс регіонального центру буде розташований на базі вишу, – повідомляє урядовий портал.

«Регіональні центри – ключові ланки у нашій пошуковій роботі. Саме через них буде надходити первинна пошукова інформація щодо зниклих земляків. Київщина – регіон, який пережив жорстоку окупацію, бачив звірства загарбників, катування мирних мешканців. Дуже багато людей зникло безвісти саме тут. Тому працювати регіональному Координаційному центру доведеться у режимі 24/7. Маю великі сподівання, що допоможемо знайти зниклих, відновити зв’язок з тими, кого шукають рідні. І щиро дякую кожному, хто сприяє відкриттю таких Координаційних центрів», – наголосив Олег Котенко.

Своєю чергою Віктор Андрущенко подякував Уповноваженому зі зниклих безвісти за важливу роботу та запевнив у всебічній допомозі. Сьогодні надважливо, щоб родини зниклих осіб відчували підтримку, зауважив очільник вишу.

Зв’язатися з регіональними координаторами можна безпосередньо за номером телефону: (097) 433-46-22 або через гарячу лінію: 0 800 339 247. У вихідні дні повідомлення приймаються у Viber і Telegram за телефоном: (095) 896-04-21. Також повідомити про зниклих безвісти можна безпосередньо Уповноваженому: (099) 792-01-26.

 

 

13.Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб. Збільшено на період з 01.10.2022 до 31.03.2023  розмір суми компенсації за кожен людино-день до 30 грн у зв’язку із додатковим фінансовим навантаженням у період опалювального сезону. Унормовано, з метою забезпечення своєчасності здійснення виплат компенсації,  можливість передачі даних з використанням системи електронної взаємодії органів виконавчої влади, а в разі відсутності відповідних технічних можливостей – за допомогою електронної пошти.

Наказ Міністерства оборони України про відстрочку військового обліку жінок за широким переліком спеціальностей до 1 жовтня 2023 року набув чинності. У зв'язку з цим Генштаб ЗСУ запропонував внести низку змін до відповідних законодавчих та нормативних актів, що регулюють взяття жінок на військовий облік, та запропонував скоротити перелік спеціальностей, що підлягають військовому обліку, передбачити добровільність взяття на військовий облік жінок, які здобули спеціальності з доопрацьованого переліку, та визначити, що організація взяття жінок на військовий облік в Україні розпочнеться не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду.

Кабінет Міністрів України заборонив вивезення з України товарів за зовнішньоекономічними договорами, торговельною та/або країною призначення яких є Росія.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль: Ключове завдання – вийти найближчим часом на 100% підготовки до опалювального сезону. Шмигаль провів селекторну нараду з головами обласних військових адміністрацій, на якій обговорювалася готовність паливно-енергетичного комплексу, об'єктів житлово-комунальної та соціальної сфери, а також транспортної інфраструктури до проходження осінньо-зимового періоду 2022/23. "Усі готуються до найважчого опалювального сезону. Вдячний областям за рівень підготовки, який на сьогодні становить уже понад 88%. Уряд, зі свого боку, продовжує працювати над забезпеченням енергоресурсів. Зараз є майже 14 млрд кубів газу та 2,2 млн тонн вугілля", - зазначив Шмигаль.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь