Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 21.11.2022 10:23
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

  1. Нові масовані ракетні атаки

 

15 листопада Росія вдалася до нової масованої ракетної атаки: З понад 90 ворожих ракет сили ППО знищили 73 і ще 10 дронів Shahed-136. Нова атака проти об’єктів критичної інфраструктури - це черговий прояв терористичної тактики війни Росії в умовах безсилля її збройних формувань на полі бою. Мета Кремля – створення гуманітарної катастрофи в багатомільйонній країні, сусідці ЄС. В один день близько 10 мільйонів українців без світла. Атака вкотре засвідчила цинізм Кремля, адже того ж дня напередодні міністр МЗС РФ Лавров брехав на Балі, що “Росія виступила за відмову від використання енергетики для зведення політичних рахунків”. Ця атака показала справжню ціну всіх “мирних” ініціатив та пропозицій з боку Кремля. Російський ракетний терор не зламає український народ та не стримає Сили оборони України, які визволяють свою землю. Нові атаки “Калібрами” з платформ морського базування підтвердили правильність курсу ВМС України на розбудову флоту морських дронів, а також воєнну доцільність атак проти кораблів-носіїв ЧФ РФ.

 

  1. Розширення рамок російського ракетного терору за межі України

 

Під час масованого ракетного обстрілу України стався ракетний удар по населеному пункту Пшеводув (Польща), внаслідок якого загинули дві особи. Україна висловлює співчуття польському народу через загибель її громадян. Всі обставини інциденту у Пшеводуві будуть розслідувані. Але вже зараз можна сказати, що трагедія стала наслідком систематичного ракетного терору РФ проти України. Як завжди Москва бреше, викручується і заперечує свою роль – її поведінка незмінна з часу трагедії рейсу MH17. Україна неодноразово попереджала міжнародну спільноту, що російська агресія не обмежиться кордонами України. На заваді їй не стали навіть кордони НАТО. Польща - не перша країна, куди прилітає з Росії після початку повномасштабної агресії проти України. Ще 10 березня розвідувальний БПЛА Ту-141 впав поблизу Загреба в Хорватії, а 31 жовтня російська ракета впала на північному краю населеного пункту Наславча в Молдові. Російська агресія - це спільна проблема всього регіону, подолати яку можна лише об’єднаними зусиллями міжнародної спільноти. Росія розв’язала війну з НАТО не лише на словах її пропагандистів, але й робить це на практиці. Тому Альянс мусить продемонструвати здатність себе захистити.

 

  1. Визволення Херсона

 

Деокупація Херсона – це спільна заслуга Сил оборони, волонтерів, партизанів та звичайних херсонців, які весь час вболівали за Україну. Херсонці масово виходили з українськими прапорами на початку російської окупації, вони ж вивісили український прапор над містом ще до підходу своїх визволителів. Це і є справжнє волевиявлення, а не влаштований Кремлем фейкореферендум. З визволенням Херсона Україну привітали лідери європейських країн, світ підтримує територіальну цілісність України, а не російські анексії. Російська пропаганда про "організований відступ" свого правобережного угруповання – брехня. Окупанти почали тікати за кілька тижнів і зазнали при цьому нищівних втрат. Багато з них так і не змогли перетнути Дніпро. Жодних “договорняків” з росіянами не було. Втрата Херсону морально надломила загарбників, але їм реально немає чим відповісти на цю поразку, ядерний шантаж не подіяв.

 

  1. Позиція України з приводу трагічного інциденту в польському Пшеводуві

 

В офіційних заявах Польщі, США та НАТО йдеться, що причиною трагедії міг бути ненавмисний пуск ракети української ППО.

За попередніми даними, які є у розпорядженні Києва, удар по Пшеводуву завдано не українською ракетою. Україна закликає до всебічного розслідування інциденту в Пшеводуві, українські фахівці мають долучитися до роботи міжнародного слідства. Вся інформація, якою володіє Україна, доступна для партнерів, Київ почав надавати її ще починаючи з ночі – із тих перших годин, коли світ почав зʼясовувати, що сталося. Формулювання остаточного офіційного висновку про причини трагедії може бути лише за наслідками ретельного розслідування. Україна виступає за доказовість та справедливість. Чия б не не була ракета (російська, чи української ППО), відповідальність за трагедію несе РФ, яка й розв’язала проти України агресію, а в день трагедії – чергову хвилю ракетного терору. Позицію про відповідальність Росії за трагедію в Пшеводуві (незалежно від того, чия саме була ракета) поділяють Польща, а також НАТО, США, Канада та європейські партнери України.

 

  1. Підсумок розслідування катастрофи рейсу МН17

 

17 липня 2014 року російський ЗРК “Бук” збив у небі над Донбасом пасажирський літак компанії Malaysia Airlines з 298 людьми на борту. 17 листопада суд у Гаазі оголосить рішення та вирок. Трагедія рейсу НМ17 нагадує нам, як саме почалася російська гібридна агресія проти України – зі вторгнення в 2014 році за участі російських найманців та російського озброєння, зокрема, важкого, такого як ЗРК “Бук”. Розслідування трагедії тривало понад 8 років. За цей час були зібрані всі можливі докази, всі зацікавлені сторони мали нагоду висловити і захистити свою позицію. Слідство проведене максимально ретельно, його результати не можуть викликати жодних сумнівів чи заперечень. Матеріали слідства чітко вказують на причетність Росії та винуватість чотирьох обвинувачених бойовиків – Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського, Леоніда Харченка, Олега Пулатова. Всі вони переховуються від правосуддя на підконтрольній РФ території. Історія слідстства у справі НМ17 – це історія того, як Кремль умисно намагався завадити розслідуванню фальсифікаціями доказів. Аналогічним чином Росія намагається заперечити та приховати всі свої злочини. Розслідування катастрофи МН17 –це про невідворотність справедливості, навіть коли для цього потрібні роки. Так само на найвищому міжнародному рівні будуть доведені й інші російські злочини, які тривають з 2014 року.

 

  1. Неготовність Кремля до серйозних переговорів

 

Україні потрібен мир, а не тимчасове перемир’я. Росії навпаки – потрібне тимчасове перемир’я, але не потрібен мир. Росія намагається затягувати час, щоб перегрупуватися, доозброїтися і продовжити агресивну війну. Переговори з Путіним вже нічого не дадуть, адже його режим бореться за виживання і вже не може зупинити агресію та визнати свою фатальну помилку – напасти. Україні немає чого приховувати: якщо Путін наполягає на переговорах, то нехай вони будуть публічними, аби весь світ побачив справжні наміри учасників. Це ініціатива Зеленського. Київ погоджується з важливістю дипломатії, але наразі дипломатичні інструменти слугують лише доповненням і супроводом воєнних засобів. Навіть, якщо хтось від імені української влади на гіпотетичних переговорах відмовиться від визволення всієї території України, українське суспільство це ніколи не прийме.

 

 

  1. Головні новини тижня

 

ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ МІЖВІДОМЧОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ КООРДИНАЦІЙНОЇ КОМІСІЇ ЩОДО СФЕРИ ІМУНОПРОФІЛАКТИКИ ЗАХВОРЮВАННЮ COVID-19

17 листопада за участі заступника міністра охорони здоров’я – головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, заступника голови Київської ОВА Віталія Власюка, директорки ДОЗ Київської ОВА Олени Єфіменко, представників Світового банку та інших керівників відбулося засідання міжвідомчої регіональної координаційної комісії щодо сфери імунопрофілактики захворюванню COVID-19.

Захід відбувся у КНП КОР «Київський обласний медичний центр небезпечних захворювань».

«Попри війну, такі хвороби як COVID-19 нікуди не поділись. Ми повинні дбати, щоб з точки зору медицини здійснювалися всі превентивні та, надалі, лікувальні заходи, щоб не допускати поширення захворювань. На рівні Київської обласної військової адміністрації ми розуміємо, що заходи, спрямовані на збільшення імунізації населення є вкрай важливими, адже це зменшує кількість негативних і летальних наслідків захворювання серед населення», – зауважив заступник голови КОВА Віталій Власюк.

На засіданні комісії Київської області обговорили поширення COVID-19 в Україні, зокрема і на Київщині, та основні напрямки стримування хвороби. Одним із таких є щеплення проти COVID-19.

Наразі в Україні, за інформацією Міністерства охорони здоров’я, доступно понад 8 мільйон доз вакцин, зокрема це вакцини компаній CoronaVac, PfizerBioNTech, Janssen.

Щодо реалізації вакцинальної кампанії Київська область посідає одне з передових місць – 3 місце серед інших областей України.

Водночас через повномасштабне вторгнення росії в Україну виникли нові виклики, що перешкоджають здійсненню імунізації населення. Це руйнування транспортних сполучень і закладів охорони здоров’я; кадрові складнощі, зокрема понаднормові навантаження на медичних працівників унаслідок надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Ці проблемні питання обговорили під час засідання.

КИЇВЩИНУ ВІДВІДАЛА ДЕЛЕГАЦІЯ ІЗ ПРЕДСТАВНИКІВ СВІТОВОГО БАНКУ

16 листопада в Бучі та Ірпені побували представники Світового банку – віце-президентка у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б’єрде, виконавчий директор Кун Давідсе, регіональний директор у справах Східної Європи Аруп Банерджі та представник України в Світовому банку Роман Качур.

Разом із заступником голови Київської ОВА Віталієм Власюком вони відвідали Храм Андрія Первозванного, де під час окупації було розташовано масове захоронення людей. В Ірпені міжнародна делегація побувала біля зруйнованого Центрального будинку культури та пошкодженого Центрального міського стадіону «Чемпіон». 

Учасники делегації були вражені побаченим та пообіцяли і надалі сприяти розвитку країни через залучення кредитно-фінансових інструментів. 

Крім того, під час свого візиту міжнародні партнери разом із представниками обласної та міської влади обговорили допомогу Світового Банку Київській області – зокрема громадам, що постраждали під час окупації, та можливість сприяння залученню інвестицій в регіон навіть під час війни. 

НА ДОРОГАХ КИЇВЩИНИ ВІДБУВАЄТЬСЯ ЧЕРГУВАННЯ ПОСИПНОЇ СПЕЦТЕХНІКИ

Аби забезпечити безпеку дорожнього руху через погіршення погодних умов, на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення розпочато чергування інженерно-технічних працівників, механізаторів та водіїв.

Диспетчерська служба переведена на цілодобовий режим роботи.

Контакт диспетчерської служби: тел. 093 454 58 13.

Загальна протяжність автомобільних доріг загального користування місцевого значення по території Київської області складає понад 6 326 км.

Наразі заготовлено близько 8014 тонн піску, понад 522 тонн солі та 15197 тонн піщано-соляної суміші. Запаси реагентів та посипкових матеріалів постійно поповнюються.

Крім того, для сталого експлуатаційного утримання доріг взимку підготовлено 184 одиниці спеціалізованої техніки. Це навантажувачі, автогрейдери, снігоочисні та піскорозкидальні машини тощо.

16 ЛИСТОПАДА ПРОЙШЛО ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ ОБЛАСНИХ ПРОГРАМ «ВІДБУДОВА ПРИВАТНИХ БУДИНКІВ» ТА «НОВА ОСЕЛЯ»

16 листопада в Київській ОВА відбулося чергове засідання Комісії з питань надання та відновлення житла, зруйнованого через бойові дії на території області. Під час засідання учасники заслухали представників Департаменту регіонального розвитку і Департаменту містобудування та архітектури Київської ОВА щодо реалізації програм.

Наразі розпочато укладання договорів купівлі-продажу квартир, громадяни почали відкривати спецрахунки в Ощадбанку. 

Комісія розглянула питання формування другої черги переліку сімей та житла, наміченого до придбання за програмою «Нова оселя на 2022-2023 років». У межах фінансування та наявного фонду квартир запропоновано надати компенсацію для придбання 50 квартир загальною площею 2785 м2 для сімей із Бородянської, Бучанської, Гостомельської, Дмитрівської, Іванківської, Ірпінської, Макарівської та Фастівської громад. 

У рамках програми «Відбудова приватних будинків», що реалізує Департамент регіонального розвитку, планується побудувати 104 нових приватних будинки. 

На сьогодні по 91 відібраних до участі проектах вже укладені договори на розроблення проектно-кошторисної документації. Із них 78 вже отримали позитивні експертні звіти. 

Крім того, фахівці Департаменту провели виїзні обстеження всіх відібраних проектів. За їхніми результатами на частині об’єктів виявлені зауваження. Ці об’єкти були зняті з реалізації, про що було проінформовано громади. Ще 7 об’єктів знаходяться на стадії виготовлення проектної документації.

Нагадаємо, до комісії увійшли представники структурних підрозділів ОВА та територіальних громад Київщини, а також депутати обласної ради. Важливо, що саме представники територіальних громад визначають черговість та пріоритетність у реєстрах сімей у розрізі своїх громад.

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ ВІЙСЬКОВІЙ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРАЦЮЄ ТЕЛЕФОН «ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ» 

За минулий тиждень, із 7 до 13 листопада, на телефон «гарячої лінії» Київської обласної військової адміністрації надійшло 226 дзвінків.

Серед головних тем, що турбують населення:

43% — отримання гуманітарної допомоги;

32% — відключення електроенергії;

18% — відсутність теплопостачання;

7% — перебої в роботі централізованого водопостачання.

Усі питання, що надійшли на «гарячу лінію», взяті в роботу. 

Нагадуємо, телефон «гарячої лінії» (044) 363 07 34 працює в робочі дні — понеділок-п’ятниця з 9:00 до 18:00.

За цим номером жителі можуть звернутися за допомогою чи консультацією щодо роботи структурних підрозділів ОВА, реагування на будь-яку надзвичайну ситуацію чи випадок на території Київської області.

Важливо! Дзвінки з номерів українських мобільних операторів здійснюються за тарифом оператора.

МУЗЕЇ КИЇВЩИНИ ОТРИМАЛИ ГУМАНІТАРНУ ДОПОМОГУ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ КУЛЬТУРНОГО ФОНДУ

До музеїв Київської області надійшла гуманітарна допомога, покликана на збереження культурного надбання регіону. Мова йде про пакувальний матеріал для експонатів, осушувачі повітря, вогнегасники, набори інструментів та генератори для роботи закладів у разі відсутності електроенергії. Про це повідомили в Департаменті культури та туризму Київської ОВА.

Минулого тижня такий набір вже надійшов до Національного музею-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році», що у Вишгородському районі. Учора, 14 листопада, допомогу передали до музеїв Обухівського району. Сьогодні, 15 листопада, вона поїхала до Фастівського району.

Головна мета заходів – попри все зберегти пам’ять людства та його культурне надбання.

Надання матеріалів та обладнання, необхідного для збереження музейного фонду Київщини, відбувається за сприяння Департаменту культури та туризму Київської ОВА та підтримки Центру допомоги мистецтв України, Міністерства культури Німеччини, ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» та волонтерки Ірини Нікіфорової.

відбулося позачергове засідання обласної ради

15 листопада, відбулася позачергова сесія Київської обласної ради восьмого скликання. Участь у засіданні взяли голова Київської ОВА Олексій Кулеба, його заступники та керівники структурних підрозділів ОВА.

Депутати Київської обласної ради розглянули питання безпекового блоку. Вони підтримали внесення змін до програм забезпечення правопорядку та публічної безпеки «Безпечна Київщина», організації територіальної оборони та обласної цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

«Ми з вами повинні усвідомлювати, що загарбник цілеспрямовано нищить нашу енергосистему. Попереду зима, і ворог буде намагатися залишити нас без опалення та світла. Тому Київщина має бути готова до будь-якої надзвичайної ситуації. Обласна військова адміністрація ініціювала внесення необхідних змін до програм безпекового блоку. Вітаємо рішення обласної ради підтримати ці зміни. Додаткове фінансування дозволить провести необхідні підготовчі дії на випадок надзвичайних ситуацій», – підкреслив голова КОВА Олексій Кулеба.

Окрім того, під час сесії були розглянуті зміни до положень та статутів комунальних закладів області, зміни до Комплексної програми забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду в Державному архіві Київської області, Програми підтримки і розвитку театрального та музичного мистецтва, Комплексної програми «Конкурентоспроможна Київщина» та інші. Наразі в роботі позачергової сесії оголошена перерва для роботи депутатів у комісіях. Про відновлення засідання буде повідомлено додатково.

НА КИЇВЩИНІ ЗА ПОПЕРЕДНІЙ ТИЖДЕНЬ ВАКЦИНОВАНО 5347 ОСІБ ВІД COVID-19

У Київській області із 7 до 13 листопада від коронавірусу вакцинувалися 5347 осіб. Це на 598 осіб більше, ніж за попередній тиждень. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я Київської обласної військової адміністрації. 

Фахівці департаменту зауважили, що вакцинація є найдієвішим захистом від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби.

Так, за минулий тиждень у регіоні зареєстровано всього 237 підтверджених випадків коронавірусної хвороби, що на 36,6% менше, ніж у період із 31.10.2022 до 06.11.2022.

Крім того, на лікуванні в медичних закладах Київщини із гострою респіраторною хворобою COVID-19 перебувають всього 119 хворих із підтвердженим діагнозом та 32 – із підозрою. Це на 15 хворих менше, ніж попереднього тижня. 

Нагадуємо, попри війну, імунізація в Київській області триває. Для того, щоб зробити безоплатне щеплення, необхідно звернутися по скерування до сімейного лікаря. В області наразі функціонують 25 центрів масової вакцинації та 182 пункти щеплень, а також працює 19 мобільних бригад.

НА КИЇВЩИНІ 15-23 ЛИСТОПАДА ПРОЙДУТЬ НАВЧАННЯ З ПИТАНЬ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ТА ВЗАЄМОДІЇ ЕКСТРЕНИХ СЛУЖБ ПІД ЧАС НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

15-23 листопада в Київській області в кожному з районів відбудуться навчання з питань цивільного захисту населення та взаємодії екстрених служб із моделюванням надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути в умовах воєнного стану. До навчань будуть залучені представники органів місцевої влади, підрозділи ДСНС, Національної поліції, екстреної, невідкладної медичної допомоги та військові.

Навчання не передбачають перекриття автомобільного руху або будь-яких інших обмежувальних дій для цивільного населення. 

Прохання до жителів Київщини зберігати спокій, а також не проводити фото- та відеофіксацію переміщення техніки та особового складу, у жодному разі не викладати фото та відео до соцмереж.

НА КИЇВЩИНІ ПРАЦЮЮТЬ 649 ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ТА 689 ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ЗА РІЗНИМИ ФОРМАМИ НАВЧАННЯ

У закладах освіти Київської області триває навчальний процес. Наразі за різними формами навчання в регіоні працюють 649 закладів загальної середньої освіти. Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА. 

Очно та за змішаною формою працює 534 освітніх установи, із них 20 – приватної форми власності. Дистанційно освіту надають 115 закладів.

Зокрема за змішаною формою працюють 11 закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей.

В офлайн та змішаному форматах працюють заклади загальної середньої освіти в таких районах:

Білоцерківський – 149 закладів;

Бориспільський – 71 заклад;

Броварський – 66 закладів;

Бучанський – 98 закладів;

Вишгородський – 35 закладів;

Обухівський – 65 заклади;

Фастівський – 50 закладів.

Крім того, в області за різними формами продовжують функціонувати 689 закладів дошкільної освіти. Очно та у змішаному форматах працюють 487 дитячих садків усіх форм власності, дистанційно – 202 заклади.

Серед закладів професійно-технічної освіти 5 працюють очно, 17 – за змішаною формою навчання. 8 закладів фахової передвищої освіти надають освіту у змішаному форматі, 3 заклади – дистанційно.

НА КИЇВЩИНІ МАЙЖЕ 300 ОСІБ ВЖЕ ДОЛУЧИЛИСЯ ДО СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБІТ 

У Київській області за ініціативи Міністерства економіки України триває проект щодо залучення безробітних до суспільно корисних робіт. Його реалізація розпочалася наприкінці жовтня. Відповідні договори вже укладені з 25 комунальними підприємствами регіону. До роботи долучилися майже 300 осіб.

Відповідно до ініціативи такі працівники зможуть отримувати виплати від держави в розмірі не менше, ніж мінімальна заробітна плата. На сьогодні вона складає 6700 гривень. Додатково такі роботи можуть співфінансуватися з місцевих бюджетів, внаслідок цього оплата такої праці може бути збільшена. 

Київською ОВА також було розроблено та впроваджено механізм поглибленої співпраці з військовим командуванням області та районними адміністраціями стосовно визначення об’єктів та видів таких робіт.

Так, безробітні жителі пристоличного регіону можуть залучатися до виконання суспільно корисних робіт, що мають оборонний характер, робіт із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру:

– розбір завалів, розчищення залізничних колій та автомобільних доріг;

– заготівля дров для опалювального сезону;

– ремонтно-відновлювальні роботи, насамперед ті, що виконуються на об’єктах забезпечення життєдіяльності;

– ліквідація стихійних сміттєзвалищ та облаштування полігонів твердих побутових відходів;

– роботи в овочесховищах;

– виготовлення маскувальних сіток, окопних свічок тощо.

Для того, щоб долучитися, потрібно звернутися до місцевого центру зайнятості. 

Як повідомлялося раніше, в Україні запрацював «Єдиний портал вакансій» – інструмент, що значно полегшує пошук роботи. 

У БОГУСЛАВІ ВІДБУВСЯ ВІДКРИТИЙ КУБОК КИЇВЩИНИ З ХОКЕЮ

Відкритий Кубок Київської області з хокею серед юнаків 2013-2014 років народження за підтримки голови Київської обласної військової адміністрації 11-12 листопада приймав Універсальний навчально-тренувальний центр «Льодограй», що в Богуславі. Змагання присвячені Дню захисників і захисниць України та Дню козацтва.

Участь в розіграші Кубка протягом двох змагальних днів брали команди з різних регіонів України. Мова йде про ДЮСШ «Шершні» та ДЮСШ «Шершні-2» (Богуслав); київські команди – ДЮСШ «Сокіл 2014», ДЮСШ «Сокіл 2013», ХК «Бульдоги»; ХК «Патріот» (Вінниця); ХК «Кременчук-1» та ХК «Кременчук 2» з однойменного міста; ХК «Ягуар» (Дніпро).

Володарем Кубку Київської області з хокею став хокейний клуб ХК «Кременчук-1», срібним призером став клуб ДЮСШ «Шершні» (Богуслав), на третю сходинку п’єдесталу пошани піднялася команда «Сокіл 2013» (Київ).

КИЇВЩИНА ПЕРЕДАЛА МЕДИКАМЕНТИ ТА ГІГІЄНІЧНІ ЗАСОБИ ДО ХЕРСОНЩИНИ

У Херсонську область Київська ОВА у співпраці з українськими та міжнародними фондами передали медикаменти та гігієнічні засоби.

Медикаменти були надані організаціями: благодійним фондом «Український проект Милосердя», Церквою Ісуса Христа Святих Останніх Днів, Центром волонтерів Київської ОВА. Серед них: знеболювальні та протизапальні засоби, таблетки для хворих на діабет, кардіо-судинні лікарські засоби, перев’язувальні матеріали тощо.

Гігієнічні засоби передала безпосередньо Київська обласна військова адміністрація.

КНП «Бериславська центральна районна лікарня» Бериславської міської ради працював усі місяці окупації регіону. Там надавали першу невідкладну допомогу, народжувалися діти, проводили складні хірургічні операції.

В ОДНІЙ ЗІ ШКІЛ БОГУСЛАВЩИНИ ВІДКРИВСЯ «КЛАС БЕЗПЕКИ»

В опорному закладі освіти «Богуславське навчально-виховне об’єднання «Ліцей №3 – Мала академія наук» відкрився «Клас безпеки». 

Урочисте відкриття «Класу безпеки» відбулося 11 листопада для учнів початкових класів. 

Приміщення, в якому знаходиться клас, облаштоване всім необхідним обладнанням та наочністю.

Після урочистого відкриття класу для дітей в ігровій формі провели перший навчальний урок безпеки, а потім пожежники ознайомили їх із сучасним  пожежно-рятувальним  автомобілем. Діти отримали масу позитивних емоцій та нові знання.

 

Довідково.

 

«Клас безпеки» – це всеукраїнський проект, мета якого вивчення правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, ознайомлення з алгоритмом дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, формування в учнів навичок надання домедичної допомоги тощо. 

Проект реалізується на виконання доручення Прем’єр-міністра України щодо створення безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану, Міністерством освіти і науки у 2022 році на базі закладів загальної середньої освіти.

 

 

  1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

 

МОЗ: ЧИ МОЖНА РОБИТИ ЩЕПЛЕННЯ ВІД ГРИПУ ТА КОВІД В ОДИН ДЕНЬ?

Чи можна зробити щеплення від грипу і COVID-19 в один день?

Так, можна. Ці два щеплення можна робити одночасно, але в різні руки.

Як грип, так і COVID-19 можуть мати важкі наслідки для здоров’я. Вони можуть викликати пневмонію, проблеми із серцем, загострення хронічних хвороб і навіть призвести до смерті.

Людина із грипом чи ковідом навіть у легкій формі може інфікувати інших, зокрема людей із групи ризику – літніх людей, вагітних, людей із супутніми хворобами. Навіть більше, ці захворювання можна мати одночасно.

Єдиним ефективним порятунком від важкого перебігу та ускладнень цих захворювань є вакцинація.

Нагадуємо, що вакцинація від COVID-19 в Україні є безоплатною.

Водночас щеплення від грипу не входить до Національного календаря, а тому вакцину можна придбати в аптеці власним коштом. Для медиків, вагітних та сектору безпеки цього року передбачена безоплатна вакцинація від грипу.

МІНРЕІНТЕГРАЦІЇ: СПРОЩЕНО ПРОЦЕДУРУ ВИДАЧІ ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ПОВЕРНЕННЯ В УКРАЇНУ

Міністерство закордонних справ отримає доступ до Державного реєстру актів цивільного стану. 

Про це зазначили на засіданні Координаційного штабу з питань повернення в Україну громадян з ТОТ та третіх країн, проведеному під головуванням Віцепрем’єрки України Ірини Верещук. 

Співробітникам МЗС буде надано доступ до Державного реєстру актів цивільного стану громадян, держателем якого є Мін’юст. 

Зокрема, Департамент консульської служби МЗС вже з наступного тижня буде підключено до держреєстру. Це дозволить закордонним дипломатичним установам України прискорити процедуру ідентифікації громадян України, які потребують відновлення документів або повернення на Батьківщину.

ПЛАТФОРМА ЄДОПОМОГА ВДОСКОНАЛЮЄ СВОЮ РОБОТУ ТА ВЕРИФІКУЄ ЗАЯВКИ РАЗОМ З ID.GOV.UA

На платформі єДопомога благодійники на свій розсуд обирають, кому допомогти, та мають бути впевненими, що підтримають дійсно тих людей, які залишились у скрутному становищі.

Відтепер на платформі єДопомога особа, яка постраждала від російської агресії та хоче залишити заявку, має можливість пройти верифікацію та підтвердити свою особистість за допомогою ID.GOV.UA.

Людина, яка пройшла верифікацію, має більше шансів бути обраною благодійником.

Якщо ви вже зареєстрований користувач, то пройти верифікацію можна, перейшовши в налаштування особистого профілю на платформі єДопомога та натиснувши «Верифікуватися через ID GOV UA».

Таким чином послуги для людей через платформу єДопомога стають більш адресними.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ КОНСУЛЬТАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ УПОВНОВАЖЕНОГО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПРАВ ЛЮДИНИ

Консультаційний центр надає підтримку громадянам України в режимі онлайн та офлайн щодо:

  • роз’яснення можливих шляхів повернення дитини або сімей з дітьми на підконтрольну Уряду України територію; 
  • отримання свідоцтва про народження дитини в умовах воєнного стану або його легалізації, якщо документ отриманий на непідконтрольній території; 
  • встановлення контакту з дитиною, яку вивіз один із батьків за кордон; 
  • заповнення форми розшуку дитини або заявки на отримання допомоги дітям, які зазнали травмувань внаслідок війни;
  • інші питання, пов’язані з порушеннями прав людини.

Тут ви можете повідомити:

  • про дитину, яка загубилася;
  • про злочин, скоєний проти дитини;
  • якщо ви знайшли дитину без супроводу дорослих;
  • якщо вам відомі факти депортації дитини;
  • про примусову зміну громадянства та документів дитини;
  • про інші порушення прав дитини під час війни.

 У режимі онлайн:

0800-50-17-20 (безкоштовно)

044-299-74-08 (для дзвінків із-за кордону)

hotline@ombudsman.gov.ua

У режимі офлайн під час особистого звернення:

понеділок – четвер з 9:00-13:00, 13:45-18:00

пʼятниця з 9:00-13:00, 13:45-17:00,

вихідні дні — субота, неділя

Адреса: 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8

Додатково надають консультації:

через портал «Діти війни» —  сайт.

ТРИМАЄМО ЦИВІЛЬНИЙ ФРОНТ: КОРИСНІ ІНФОГРАФІКИ, ЯК ДІЯТИ В РАЗІ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ

Ворог продовжує масовані атаки на об’єкти інфраструктури України та Київщини зокрема. В інфографіках Київської обласної військової адміністрації ви можете дізнатися рекомендації, як діяти в тій чи іншій надзвичайній ситуації. 

Мова йде про те, як необхідно підготуватися до зими, що потрібно мати на випадок відсутності електроенергії, теплопостачання або зв’язку, що обов’язково треба покласти до тривожної валізки тощо.

Дотримання цих простих правил допоможе зберегти життя та здоров’я людей. 

І пам’ятайте, в першу чергу зберігайте спокій, бережіть себе та близьких. Дотримуйтесь інформаційної гігієни, довіряйте лише офіційним джерелам. Адже боротьба йде і на інформаційному фронті. 

Нагадуємо офіційні канали Київської ОВА:

Сайт Київської ОВА — https://koda.gov.ua/ 

Facebook-сторінка КОВА — https://www.facebook.com/koda.gov.ua 

Telegram-канал КОВА — https://t.me/kyivoda 

Facebook-сторінка голови КОВА Олексія Кулеби— https://www.facebook.com/oleksyikuleba 

Telegram-канал голови КОВА Олексія Кулеби— https://t.me/OleksiyKuleba 

Twitter голови КОВА Олексія Кулеби— https://twitter.com/OleksiiKuleba 

YouTube-канал голови КОВА Олексія Кулеби— https://www.youtube.com/OleksiyKuleba

Посилання на інфографіку: https://koda.gov.ua/trymayemo-czyvilnyj-front-korysni-infografiky-yak-diyaty-v-razi-nadzvychajnoyi-sytuacziyi/

ВИТЯГ ПРО МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ В ДІЇ: ДОВІДКУ, ЩО НЕОБХІДНО ДЛЯ КОЖНОЇ ЧЕТВЕРТОЇ ДЕРЖПОСЛУГИ, МОЖНА ОТРИМАТИ В ТРИ КЛІКИ

У застосунку Дія можна згенерувати витяг про місце проживання в три кліки. Послуга з червня була доступна на порталі, а відтепер і в застосунку. 

Витяг про місце проживання необхідний при отриманні кожної четвертої держпослуги. Наприклад, при одруженні, відкритті рахунку в банку, влаштуванні дитини в садочок чи при оформленні на роботу. Раніше для оформлення документа необхідно було йти до відповідних органів реєстрації та стояти в чергах, щоб отримати паперову довідку.

Проте ми намагаємося зробити так, щоб «довідку про прописку» не потрібно було носити в парі з паспортом. Усю інформацію, що міститься в документі, державні органи могли перевірити в реєстрах, а переконатися в дійсності витягу можна було, просто відсканувавши QR-код. 

Із червня отримати витяг можна на порталі Дія всього за 1 хвилину. А відтепер одна з найпопулярніших довідок доступна і в застосунку. Фахівці Мінцифри провели успішний бета-тест, і з оновленням Дії ви можете одразу завантажити витяг на смартфон.

Для цього необхідно:

  • у розділі «Послуги» виберіть «Довідки та витяги»;
  • оберіть послугу «Витяг про місце проживання»;
  • натисніть «Замовити витяг»;
  • ваша заява буде опрацьована протягом декількох хвилин;
  • якщо відомості про вас знайдені в реєстрі, можете завантажити pdf-документ протягом 24 годин.

Так само в застосунку ви можете замовити витяг про місце проживання ваших дітей. 

Послуга реалізована Мінцифрою спільно з Міністерством внутрішніх справ України та Державною міграційною службою України за підтримки програми EGAP Фонду Східна Європа, що фінансується урядом Швейцарії.

  1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України


Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування рекомендував Верховній Раді України прийняти в другому читанні та в цілому урядовий Проект Закону про хімічну безпеку та управління хімічною продукцією, реєстр. № 8037 Проект розроблено з метою запобігання негативного впливу хімічної продукції на довкілля та здоров’я населення, встановлення відносин, що виникають у сфері управління хімічною безпекою, з урахуванням міжнародних зобов’язань України у цій сфері.Законопроектом передбачено скасування ліцензування виробництва особливо небезпечних хімічних речовин, перелік яких визначається КМУ, як такої, що є неефективною та невідповідною актам Європейського Союзу, а також пропонується запровадити ряд нових документів дозвільного характеру, спрямованих на імплементацію законодавства ЄС до національного законодавства та на виконання вимог Мінаматської конвенції.

Кабінетом Міністрів України для подолання критичної ситуації в енергетиці та задля вирішення питання забезпечення внутрішнього ринку обладнанням для відновлення та стабілізації електро- та газопостачання споживачам, прийнято рішення дозволити до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом наступних 90 календарних днів надавати на ринку та/або вводити в експлуатацію відповідні товари, без застосовування вимоги щодо наявності декларації про відповідність та маркування знаком відповідності Технічним регламентам. Відповідно Технічний регламент безпеки машин, Технічний регламент низьковольтного електричного обладнання, Технічний регламент з електромагнітної сумісності, Технічний регламент законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, Технічний регламент обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні та Технічний регламент шумового випромінювання у навколишнє середовище від обладнання, що використовується ззовні приміщень, доповнено новим положенням, відповідно до якого товари, що включені до підрозділу «Інші» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита, затвердженого Постановою КМУ від 20.03.2020 № 224, та на які поширюється дія таких Технічних регламентів,
до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом наступних 90 календарних днів дозволяється надавати на ринку та/або вводити в експлуатацію без застосовування вимоги щодо наявності декларації про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому урядовий Проект Закону про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про управління об'єктами державної власності"(реєстр. № 7712 від 29.08.2022). Проектом акта пропонується внести зміну до Закону «Про управління об’єктами державної власності» доповнивши новим положенням, реалізація якого дозволить забезпечити рівні умови господарювання та добросовісної конкуренції в енергетичній галузі.ЗА - 282 голосів народних депутатів України.

Верховна Рада України прийняла за основу урядовий Проект Закону України про службу в органах місцевого самоврядування (реєстр.№6504 від 05.01.2022). Проект Закону України підготовлено з метою встановлення нових правових та організаційних засад служби в органах місцевого самоврядування як професійної та політично неупередженої діяльності.Законопроектом пропонується:
розмежування статусу службовців місцевого самоврядування та виборних посадових осіб місцевого самоврядування;
закріплення принципу політичної неупередженості службовців місцевого самоврядування, із збереженням за ними конституційного права обиратися та гарантій передбачених виборчим законодавством;
закріплення повноважень керівника служби в органах місцевого самоврядування;
упорядкування проведення відкритих конкурсів на посади службовців місцевого самоврядування;
опублікування оголошення про конкурс та результатів його проведення через Єдиний портал вакансій публічної служби; оновлення порядку формування складу конкурсної комісії;
запровадження щорічного оцінювання результатів службової діяльності службовців місцевого самоврядування;оновлення порядку професійного розвитку службовців місцевого самоврядування.

ЗА - 278 голосів народних депутатів України.

Верховна Рада України прийняла в цілому урядовий Проект Закону про ратифікацію Меморандуму про домовленість між Урядом України та Організацією НАТО із зв'язку та інформації стосовно співробітництва з питань консультацій, управління, зв'язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО "Партнерство заради миру" (реєстр. № 0173 від 02.11.2022 р.). Законопроект має на меті виконання Українською Стороною внутрішньодержавної процедури, необхідної для набрання чинності вищезазначеного Меморандумом. ЗА – 304 голосів народних депутатів України.

Верховна Рада України прийняла в цілому урядовий Проект Закону про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухиленню від сплати податків стосовно податків на доходи і майно (реєстр. № 0170 від 05.10.2022 р.). Угода була вчинена 24 грудня 1993 року в м. Ашгабаті та ратифікована Верховною Радою України 20 грудня 1994 року. Припинення дії Угоди пришвидшить деактивізацію економічних та фінансових зв’язків з республікою білорусь, яка є союзницею російської федерації у повномасштабній війні проти України. ЗА – 304 голосів народних депутатів України.

Український парламент підтримав продовження дії в країні воєнного стану та загальної мобілізації. Згідно з указами президента Володимира Зеленського, спеціальний режим діятиме наступні 90 днів.

Законопроект про воєнний стан підтримали 294 депутати (із 450), про мобілізацію – 297.

Спочатку мобілізацію і воєнний стан в Україні запровадили 24 лютого, на 30 днів, і відтоді кілька разів продовжували. Цього разу продовжили до 19 лютого 2023 року.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь