Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 12.12.2022 10:20
Кількість переглядів: 110

Фото без опису

  1. Ядерний шантаж Кремля

 

Під час засідання Ради з прав людини 7 грудня Путін обґрунтував підстави для завдання Росією ядерного удару першою, адже в іншому разі “вона не зможе повноцінно відповісти” на ядерний удар. Москва не відмовилася від шантажу і ядерної риторики, незважаючи на всі попередження. Ядерний шантаж є безвідповідальним та суперечить всім досягненням із запровадження режиму нерозповсюдження останніх кількох десятиліть. Росія й досі не вибачилася за розповсюдження фейків про українську “брудну бомбу” та “ядерну програму” України. Путін чудово знає, що Північноатлантичний альянс не стане першим атакувати Росію ядерною зброєю, а тому всі натяки на “превентивність” – це спекуляції. У будь якому разі, якщо Путін розв’яже ядерну війну, то не зможе в ній перемогти, натомість приведе всю Росію до остаточного краху. Справжній мотив Кремля – це залякування світу, щоб уникнути поразки від України та відповідальності за скоєні злочини перед міжнародним трибуналом. Ядерний блеф вже не врятує путінський режим від колапсу.

 

  1. Перспективи війни ракетами і дронами

У Росії залишилося ракет ще на кілька масованих атак (за інформацією начальника ГУР Кирила Буданова). Україна ж по-справжньому ще навіть не починала діяти у відповідь. Уламки збитих над Україною ракет свідчать, що вони випущені влітку-восени цього року, а значить старі запаси Росії вже вичерпані. РФ продовжує виробляти ракети попри санкції, однак темпи і обсяги цього виробництва не встигають за витратами після час масованих атак. Міжнародний тиск на Іран працює: Росія продовжує, але з меншою інтенсивністю, атаки іранськими дронами. Крім того, вона досі не отримала з Ірану очікувані балістичні ракети. Україна постійно нарощує можливості власної безпілотної авіації та флоту. На фінальній стадії випробувань вітчизняний ударний БПЛА, який може нести бойову частину 75 кг на відстань до 1000 км. Росія з її величезною територією більш вразлива до повітряних атак у глибокому тилу, ніж Україна. Прикрити ППО російську територію значно важче. Інциденти на російських аеродромах поставили на порядок денний питання про вивід частини ЗРК з фронту на захист власних об’єктів у тилу. Як виявилося, системи ППО в Росії не лише недосконалі, а й дефіцитні.

  1. Нова масштабна ракетна атака на Україну 5 грудня

Сили ППО збили 60 з понад 70 ворожих ракет. Деякі ракети влучили в об'єкти енергетичної інфраструктури, зокрема, у Київській, Вінницькій, Одеській областях, знову постраждала територія Молдови. Росія продовжує планомірно руйнувати критичну цивільну інфраструктуру: цього разу тимчасово без водопостачання залишилася Одеса. Востаннє аналогічні проблеми це місто переживало під час оборони в 1941 році. Разом з Україною від російського ракетного терору вже не вперше потерпає Молдова. Москва не рахується з нейтралітетом цієї країни, свідомо наражаючи на небезпеку її громадян. Сили ППО України вдосконалюють свою майстерність, щоразу підвищуючи показники перехоплень ворожих ракет. Для кардинального вирішення проблеми безпеки неба Україна потребує сучасних західних ЗРК. Росія призупинила атаки іранськими БПЛА. А номенклатура ракет, якими ведеться терористична кампанія проти України – зменшилася. Це свідчить що російська стратегія “стратегічних бомбардувань” також наближається до провалу. Застосування для атак проти України передусім ракетних кораблів на Чорному і Каспійському морях, а також стратегічних бомбардувальників на тилових авіабазах вкотре засвідчує, що російські флот і авіація - це законні воєнні цілі. Їх знищення - передумова безпеки і нормального життя мирного населення. Ракетний тероризм Кремля зробив неможливими будь-які російсько-українські переговори, крім переговорів про повну деокупацію України, компенсацію завданих їй збитків та притягнення до відповідальності воєнних злочинців РФ.

  1. Значення ЗСУ

6 грудня відзначається День Збройних Сил України Українське військо – гарант життя, безпеки та свободи всіх громадян України. Українська армія – одна з найсильніших у світі, вона має унікальний досвід ведення сучасної війни зі значно переважаючим супротивником. Літопис сучасної російсько-української війни знає багато прикладів незламності та блискучих перемог наших воїнів. Весь світ захоплюється звитягами українців. ЗСУ змогли відродитися після десятиліть занепаду та гідно витримали ворожу навалу у 2014-2015 і 2022-му роках. Нині наша армія по-справжньому сучасна і народна. Служба у ЗСУ – це справа честі, найпрестижніша професія. Українці глибоко шанують і палко вболівають за своїх захисників. У щоденній боротьбі з ворогом армія зазнає болючих втрат. Ми вшановуємо пам’ять про всіх полеглих, дбаємо про їх родини та про воїнів, скалічених війною.

  1. Іінциденти на російських авіабазах

В ніч на 5 грудня невідомий дрон пошкодив два літака Ту-95 на авіабазі “Енгельс-1”, водночас в районі авіабази “Дягілєво” під Рязанню вибухнув бензовоз. Наразі нічого невідомо про те, хто здійснив ці операції. Не виключається, що це можуть бути антивоєнно налаштовані сили в самій Росії, так звані "російські партизани". Авіабази, які використовуються агресором для нанесення ударів по Україні, є воєнними об'єктами і тому є законними воєнними цілями, де б вони не були. На авіабазах “Енгельс-1” та “Дягілєво” базуються російські стратегічні бомбардувальники. Пошкоджені борти Ту-95 - імовірно ті самі, які регулярно завдають ударів по цивільних об’єктах в Україні. Інциденти в Енгельсі та під Рязанню засвідчили, що варварські атаки України не можуть бути безкарними. Поняття “безпечна відстань” для нанесення по Україні ударів стратегічною авіацією РФ поставлене під сумнів. Неможливість захистити хоча б свою стратегічну авіацію – частину ядерної тріади – також засвідчила, що контррозвідувальний режим та протиповітряна оборона в Росії – це профанація і бутафорія.

 

  1. Зміна риторики Кремля про масовані обстріли

8 грудня Путін заявив, що російські удари по об'єктах критичної інфраструктури – це помста Україні, яка “першою почала”, навівши як приклади удари по Кримському мосту, підрив ЛЕП Курської АЕС та неподачу води в Донецьк. Заява російського диктатора суперечить попередній риториці російської пропаганди про те, що знищення об’єктів критичної інфраструктури – ніщо інше як примус України до переговорів на російських умовах. Озвучені Путіним претензії не витримують критики, адже:

  агресію розв’язала саме Росія, а не Україна; вона ж першою почала обстріли цивільної інфраструктури – вже 24 лютого 2022 року;

масована ракетна атака 10 жовтня готувалася Росією завчасно і прямо не пов’язана з інцидентом на Керченському мосту. Справжня причина початку російської терористичної ракетної кампанії проти цивільного населення України – нездатність російських формувань перемогли на полі бою. У цьому сенсі початкова російська риторика про примус до переговорів – більш чесна, ніж нові заяви Путіна про “помсту”. Незважаючи на недолуге пояснення причин обстрілів, сам факт визнання Путіним злочинних ударів по українській інфраструктурі – це "явка з повинною, яка допоможе притягнути його до відповідальності в рамках міжнародного трибуналу.

  1. Бойові дії на Донеччині

Російське командування зосередилося на справі повної окупації Донецької області, аби видати це за “перемогу” і досягнення цілей так званої “СВО”. Найбільш напружені бої тривають в районі Бахмута, Авдіївки та Соледара. Українські воїни демонструють дива незламності та військової майстерності. Українська артилерія високоточними ударами знищує тилову логістику ворога. Російські генерали не рахуються зі втратами особового складу, застосовуючи тактику “живих хвиль” з погано озброєних найманців (зокрема зеків) та мобілізованих. Загарбники цілодобово ведуть невибіркові обстріли, руйнуючи житло, цивільну інфраструктуру, вбиваючи мирних мешканців прифронтових територій. Бахмут - місто, яке росіяни намагаються стерти як Маріуполь та Попасну. Це ще один прояв геноцидального характеру війни, яку розв’язав путінський режим

  1. Підготовка режиму Лукашенка до воєнної авантюри в Україні

Білоруський парламент вніс зміни у законодавство, запровадивши смертну кару за “зраду держави” для посадових осіб та військовослужбовців. На даний момент передумов для нового вторгнення в Україну з території Білорусі ще немає; командування Сил оборони уважно відстежує зміни ситуації. Для Путіна пряме втягнення Білорусі у війну – один із небагатьох невикористаних козирів у патовій ситуації на полі бою. Кремль тисне на білоруський режим, залишаючи йому все менше можливостей ухилятися від прямої підтримки російської агресії в Україні: створення об'єднаного угруповання ЗС РФ і РБ на території Білорусі; підготовка російськими спецслужбами провокацій в Білорусі; загадкова смерть міністра МЗС РБ Макея тощо. Головна причина, чому режим Лукашенка досі не наважився кинути разом РФ свої війська проти України, – невпевненість у їх лояльності та страх заколоту військових. Запровадження смертної кари для військових – це відчайдушна спроба посилити дисципліну і лояльність режиму білоруської армії. Законодавство, запроваджене режимом Лукашенка, може бути застосоване проти самого Лукашенка та його прибічників, адже саме вони зрадили державні інтереси Білорусі на користь Москви.

 

 

 

  1. Головні новини тижня

 

ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА: ПРІОРИТЕТИ КИЇВЩИНИ НА 2023 РІК ‒ ОБОРОНА, БЕЗПЕКА ТА ВІДНОВЛЕННЯ 

8 грудня під керівництвом голови Київської ОВА Олексія Кулеби відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли заступники голови адміністрації, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, голови райдержадміністрацій та керівники територіальних громад.

Під час колегії учасники розглянули проект Програми соціально-економічного та культурного розвитку Київської області на 2023 рік, обговорили питання організації бюджетного процесу у 2023 році та стану виконання заходів цивільного захисту населення Київської області за 2022 рік і завдання на наступний.

«Вдячний всім, хто в цей непростий рік сумлінно виконував свої обов’язки, допомагав людям. Проте війна триває, часу розслаблятися не маємо. Нашими пріоритетами у 2023 році будуть оборона області, цивільний захист і безпека населення, відновлення зруйнованого, розвиток медицини та освіти. Маємо діяти, як єдиний механізм, разом із органами державної та місцевої влади, силовим блоком», ‒ підкреслив у своєму виступі голова КОВА Олексій Кулеба.

Щодо проекту Програми соціально-економічного та культурного розвитку Київської області на 2023 рік виступила директор Департаменту економіки КОВА Наталія Погребна. Проект Програми розроблявся в умовах військової агресії з боку російської федерації.

Пріоритетними напрямами соціально-економічного та культурного розвитку регіону в наступному році визначено:

  • Створення умов для безпечної життєдіяльності населення, здійснення заходів цивільного захисту, забезпечення оборони, громадської безпеки;
  • Відбудова зруйнованих та пошкоджених об’єктів енергетичної, житлово-комунальної, соціальної, інженерної, дорожньої інфраструктури;
  • Розвиток національно-патріотичного виховання, підтримка молоді, надання якісних освітніх, медичних послуг, послуг соціального захисту, зокрема для внутрішньо переміщених осіб;
  • Продовольча безпека та відновлення економічного потенціалу регіону.

Про організацію бюджетного процесу та роботу над обласним бюджетом розповів директор Департаменту фінансів Олександр Даценко. Під час свого виступу він акцентував зокрема на основних показниках державного та проекту обласного бюджетів на 2023 рік.

Директор Департаменту цивільного захисту, оборони та взаємодії з правоохоронними органами Валерій Кобижча доповів про виконання заходів цивільного захисту населення за 2022 рік та планів на наступний рік.

Так, у листопаді департамент провів практичні навчання з моделювання надзвичайних ситуацій радіаційного, хімічного та бактеріологічного характеру та опрацювання відповідних заходів реагування в кожному районі Київської області. У ході навчань перевірено готовність до скоординованої роботи органів місцевої влади, підрозділів Національної поліції, ДСНС, екстреної медичної допомоги та військових, які беруть участь у ліквідації надзвичайної ситуації.

Також директор Департаменту доповів щодо стану системи оповіщення населення, укриттів, організації можливої евакуації населення на випадок надзвичайної ситуації.

За результатами колегії ОВА кожен структурний підрозділ отримав відповідні доручення.

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ДО СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБІТ ЗАЛУЧЕНО 659 ОСІБ

Майже 3000 безробітних залучено до виконання суспільно корисних робіт у семи областях у рамках проекту «Армія відновлення». Про це повідомили на сайті Міністерства економіки України.

«Уряд пропонує українцям, що втратили роботу, але мають бажання працювати на економічному фронті, брати участь в програмі «Армія відновлення». Тобто у виконанні суспільно корисних робіт, організованих в регіонах, що дає можливість безробітному отримувати гарантовану мінімальну заробітну плату. Вже близько 3000 людей залучено до таких робіт», – прокоментувала Юлія Свириденко.

На сьогодні суспільно корисні роботи проводяться вже в семи областях: Сумській, Чернігівській, Київській, Донецькій, Полтавській, Рівненській і Запорізькій.

Найбільше безробітних залучено в:

  • Сумській області – 725 осіб,
  • Київській – 659 осіб,
  • Полтавській – 595 осіб,
  • Донецькій – 440 осіб.

Найближчим часом суспільно корисні роботи будуть організовані також у Волинській та Житомирській областях. 

За виконання таких робіт люди отримують щонайменше 6700 грн, при цьому вони можуть отримувати й більше, оскільки регіони мають можливість дофінансовувати оплату за такі роботи зі своїх бюджетів.

Наразі держава виплатила безробітним, що залучені до виконання суспільно корисних робіт, 18,3 млн грн.

Види цих робіт залежать від потреб конкретного регіону. Найчастіше людей залучають до:

  • розбору завалів та відновлення житлових будинків і приміщень, пошкоджених в результаті бойових дій;
  • облаштування та укріплення блок-постів, підвальних приміщень під укриття;
  • розчищення залізничних колій та автомобільних доріг; 
  • будівництва захисних споруд цивільного захисту, укріплення дамб; 
  • заготівлі дров для військових та населення; 
  • розвантаження та фасування гуманітарної допомоги; 
  • надання соціальних послуг в Пунктах незламності.

ВІДБУЛОСЬ ДРУГЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ПОЗАЧЕРГОВОЇ ЧОТИРНАДЦЯТОЇ СЕСІЇ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

7 грудня голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба взяв участь у другому пленарному засіданні позачергової чотирнадцятої сесії Київської обласної ради 8-го скликання. Депутати розглянули 31 питання порядку денного та ухвалили відповідні рішення.

Під час засідання голові Київської ОВА Олексію Кулебі та генерал-лейтенанту Збройних Сил України, начальнику штабу – заступнику командувача Сухопутних військ, Герою України Олександру Павлюку вручили найвищі нагороду області – нагрудний знак «За заслуги перед Київщиною».

«Це відзнака для всіх жителів регіону. У березні цього року Київщина вистояла перед ордою ворога. Це спільний результат консолідації зусиль всіх нас – військових, цивільних, державних службовців, лікарів, освітян, кожного жителя області. Дякую кожному за незламність. Попереду нас чекає лише Перемога. Все буде Україна», – підкреслив Олексій Кулеба.

Депутати розглянули низку питань, що були внесені до порядку денного. Зокрема одноголосно підтримали спільну заяву до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав про здійснення російською федерацією ракетного тероризму.

Також представники депутатського корпусу підтримали питання щодо внесення змін до Київської обласної цільової програми підтримки підприємств спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Київської області і запобігання їх банкрутству на 2020-2022 роки.

Більшістю голосів депутати затвердили Програму соціально-економічного та культурного розвитку Київської області на 2022 рік.

Крім того, депутати обласної ради внесли зміни до статутних документів і положень ряду закладів соціального, культурного й медичного напрямків.

ПІД ЧАС ЗАСІДАННЯ ДЕРЖАВНОЇ КОМІСІЇ ТЕБ ТА НС ОБГОВОРИЛИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ПИТНОЮ ВОДОЮ

7 грудня відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У ньому взяв участь голова Київської ОВА Олексій Кулеба, представники Державної служби з надзвичайних ситуацій України. 

Під час розгляду порядку денного обговорили питання забезпечення населення якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою.

Також комісія затвердила План заходів центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені й паводків у 2023 році. 

У ньому передбачається уточнення порядку взаємодії органів виконавчої влади всіх рівнів, порядок і регламент зв’язку, інформування, оповіщення в разі виникнення надзвичайних ситуацій; уточнення порядку доведення попереджень і оповіщень до населення; проведення комплексної перевірки стану мостів та підмостових русел автомобільних і залізничних мостів щодо їх спроможності до пропуску паводкових вод; організацію перевірки стану гідроспоруд, водосховищ, ставків, меліоративних систем тощо.

ТРЬОМ ГРОМАДАМ КИЇВЩИНИ ПЕРЕДАЛИ СПЕЦТЕХНІКУ ДЛЯ ЗБОРУ ТА ТРАНСПОРТУВАННЯ ВІДХОДІВ 

У межах реалізації обласної програми охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів Київської області на 2019-2022 роки для трьох територіальних громад Київщини придбали спецтехніку. Про це повідомили в Департаменті екології та природних ресурсів Київської ОВА.

Йдеться про два асенізаційні автомобілі для Бучанської та Ірпінської міських територіальних громад, а також сміттєвоз для Бишівської сільської територіальної громади. Вони були придбані коштом спеціального обласного фонду. Сьогодні, 7 грудня, на засіданні сесії Київської обласної ради було прийнято рішення про безоплатну передачу зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Київської області в комунальну власність Бучанської, Ірпінської та Бишівської територіальних громад.

Автомобілі будуть використовуватися для збору й транспортування відходів. Технічне обслуговування забезпечать відповідні комунальні підприємства Бучанської, Ірпінської та Бишівської громад пристоличного регіону.

Наявність таких автомобілів є вкрай важливою для запобігання забруднення довкілля, забезпечення епідеміологічного благополуччя населення, попередження інфекційним захворюванням тощо. Адже внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації на території зазначених громад було пошкоджено мережу водопостачання та водовідведення, а також спецтранспорт для збору відходів. 

НА КИЇВЩИНІ ВЖЕ ВІДНОВЛЕНО ПОНАД 4300 ОБ’ЄКТІВ, ПОШКОДЖЕНИХ ВНАСЛІДОК РОСІЙСЬКОЇ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ

У Київській області вже відновлено понад 4300 об’єктів, пошкоджених внаслідок російської збройної агресії. Ще на близько 900 об’єктах працюють ремонтні бригади. Про це повідомив заступник голови Київської ОВА Микола Бойко.

У регіоні щодня триває робота з відновлення об’єктів, що були пошкоджені внаслідок воєнних дій. Зокрема вже завершені ремонти 2544 приватних житлових будинків та 521 багатоповерхівки. Ремонти тривають ще на 308 багатоквартирних будинках та на 430 приватних садибах.

Також відновлено 134 заклади загальної середньої та дошкільної освіти. Ще на 33 таких об’єктах продовжуються роботи з відновлення, аби згодом ці заклади відчинили двері для своїх вихованців. Це не лише легкі ремонти по заміні віконних та дверних конструкцій. На окремих об’єктах довелося повністю відновлювати покрівлю, фасади, проводити ремонт всередині приміщень.

«Так, погодні умови, дефіцит електроенергії через ракетні обстріли вносять свої корективи в роботу з відбудови пошкоджених об’єктів. Але ми не плануємо збавляти темп. Якщо температурний режим не дозволяє виконувати зовнішні роботи, бригади працюють над відновленням всередині приміщень. Також розпочалися демонтажі багатоповерхівок. Зокрема такі роботи проводяться в Ірпені, Бородянці та інших населених пунктах пристоличного регіону», — зазначив Микола Бойко.

Відновлювальні роботи виконуються за гроші, виділені з резервного фонду держбюджету, коштом місцевих бюджетів. Також окремі ремонти проводяться за сприяння міжнародних партнерів, організацій та фондів. 

ДЛЯ ПРЕДСТАВНИКІВ РАЙОНІВ ТА ГРОМАД КИЇВЩИНИ ПРОВЕЛИ ЦИКЛ ІЗ 12 СЕМІНАРІВ У МЕЖАХ РЕАЛІЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ СТРАТЕГІЇ З БЕЗБАР’ЄРНОСТІ

На Київщині в межах реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні протягом жовтня – грудня пройшов цикл із 12 онлайн-семінарів для представників територіальних громад області. 6 грудня відбулося завершальне заняття на тему «Впровадження архітектурної доступності та інклюзивності в територіальних громадах України». 

Модерував захід Олександр Ворона – Президент Спілки громадських організацій людей з інвалідністю Києва, директор Центру інклюзивного дизайну, випускник KMBS PMBA. Серед спікерів семінару – заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська, радниця – уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна, заступниця голови Київської обласної військової адміністрації Жанна Осипенко. 

«Розвиток та впровадження доступності в громадах Київщини – це одне з тих питань, про яке необхідно дбати під час відбудови пошкодженого війною регіону. Адже внаслідок збройної агресії рф в області ушкоджень зазнали близько 28 тисяч об’єктів інфраструктури. Їхнє відновлення має відбуватися з урахуванням принципів доступності та інклюзивності», – зазначила заступниця голови Київської ОВА Жанна Осипенко. 

Під час свого виступу Жанна Осипенко подякувала організаторам за проведену роботу. Також вона наголосила на важливості прийняття безбар’єрних рішень у територіальних громадах, адже саме там вирішується більшість проблемних питань щодо розвитку доступності для своїх жителів. 

«Так, держава здійснює контроль на своєму рівні, розробляє законодавчі акти, національні стратегії, сприяє розвитку доступності. Проте саме втілення цих процесів відбувається у громадах. І від розуміння важливості, від підготовки місцевого самоврядування і залежить рівень доступності в наших населених пунктах. Київщина вже має ряд напрацювань та позитивних кейсів. Наприклад, місто Славутич, що одне з перших в Україні долучилося до створення безбар’єрного простору. Але ситуація з доступністю в області різна. Тож маємо працювати консолідовано», – сказала вона. 

Крім того, під час онлайн-зустрічі учасники підсумували результати проведених навчальних семінарів. Також на заході було презентовано актуальну державну політику з питань розвитку громад та територій і провідні світові практики.

ДО ДНЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ ГОЛОВА КОВА ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА ПРИВІТАВ ВІЙСЬКОВИХ 114 БРИГАДИ ТРО

У День Збройних сил України голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба привітав військових 114-ої окремої бригади територіальної оборони з їхнім професійним святом. Захід відбувся в театрі імені Саксаганського в місті Біла Церква.

«У День Збройних сил України привітав бійців 114 окремої бригади територіальної оборони Київщини. Передав військовим відзнаки та корисні подарунки. Це велика честь для мене. Особливо в цей день. Я вдячний кожному та кожній, хто захищає нашу Державу. З Днем Збройних сил України!», — привітав військових Олексій Кулеба.

Під час заходу бійців бригади нагородили відзнаками за старанність, сумлінне виконання службових обов’язків, за прояв відваги і сміливість під час військових дій. Полеглих побратимів присутні вшанували хвилиною мовчання.

НА КИЇВЩИНІ ВІДКРИЛИ ЩЕ ОДИН «КЛАС БЕЗПЕКИ» ДЛЯ ДІТЕЙ

На Київщині, у Рокитнянській територіальній громаді, відкрили «Клас безпеки». Він почав працювати на базі Шарківської гімназії. Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА. 

Клас забезпечений усіма необхідними матеріалами, аби учні могли легко та якісно засвоювати важливу інформацію. Там діти вивчатимуть правила пожежної безпеки, потенційну загрозу підозрілих предметів, що можуть виявитися вибухонебезпечними, порядок дій при звучанні сигналів повітряної тривоги та багато інших життєво важливих речей. 

Заняття проводитимуться як педагогами, так і рятувальниками ДСНС. Також до навчання будуть залучатися медичні працівники та фахівці Нацполіції. Навчальні заняття можуть відвідувати як вихованці закладу, так і учні навколишніх шкіл.

Рятувальники вже провели перший урок для школярів. Під час заняття дітям в ігровій формі розповіли, як поводитися в екстремальних ситуаціях, що робити, якщо натрапили на підозрілий предмет і як надати першу домедичну допомогу. Також під час інтерактиву діти розмальовували картинки на протипожежну тематику, грали в тематичні ігри та відповідали на запитання надзвичайників. 

Важливо, що це перший «Клас безпеки», відкритий у Рокитнянській громаді, але не перший на Київщині. Загалом у пристоличному регіоні вже функціонує 7 таких класів, ще 34 на стадії створення. Попередньо проект реалізували в Богуславській громаді.

ЗА ТИЖДЕНЬ У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ БЛИЗЬКО 4 000 ЛЮДЕЙ ВАКЦИНУВАЛИСЯ ВІД COVID-19 

Незважаючи на повномасштабну війну, пандемія COVID-19 все ще триває, тому аби вберегти себе від негативного впливу вірусу, лікарі рекомендують пройти вакцинацію.

Так, за минулий тиждень, з 28.11 до 04.12.2022, на Київщині щеплення від COVID-19 зробили 3 709 людей. Це на 616 осіб більше, ніж за попередній тиждень. Найбільше щеплень зробили першою бустерною дозою – 2 742 вакцинації. Другу бустерну дозу отримали 463 особи, першу дозу вакцини – 226, другу дозу – 278. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я Київської обласної військової адміністрації. 

Зауважимо, з 28 листопада до 4 грудня в регіоні зареєстровано 184 підтверджених випадки COVID-19. До лікарень госпіталізовано 84  хворих із підтвердженим діагнозом коронавірус, 36 – із підозрою на COVID-19.

У департаменті наголосили, що вакцинація залишається єдиним способом, що дасть змогу швидко побороти коронавірус, захистити себе та свої родини. Тож закликали якнайшвидше зробити необхідні щеплення.

Нагадуємо, вакцинація від коронавірусу проводиться безкоштовно. Зробити щеплення можна в будь-якому з 24 центрів масової вакцинації або 182 пунктів щеплень, що розташовані в усіх районах Київської області. Адреси можна знайти тут.

 

  1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

 

МОЗ РОЗ’ЯСНЮЄ: ПРОВЕДЕННЯ НЕВІДКЛАДНИХ ХІРУРГІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ ТА ГОСПІТАЛІЗАЦІЙ НЕ ПРИЗУПИНЯЄТЬСЯ
Незважаючи на систематичні масовані обстріли росіян, медична система України продовжує працювати та надавати необхідну медичну допомогу. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України. 

Попри можливі загрози знеструмлення вся невідкладна медична допомога надаватиметься пацієнтам у повному обсязі. Екстрені втручання (що здійснюються негайно або протягом кількох годин, оскільки затримка проведення загрожує життю пацієнта) та термінові операції (виконання може здійснюватись у межах доби) проводитимуться в належні терміни.

З огляду на це обласним військовим адміністраціям рекомендується розглянути питання щодо призупинення планових операцій.

У межах підготовки системи охорони здоров’я до можливого додаткового навантаження, пов’язаного із ймовірним знеструмленням, тимчасово призупиняються планові операції (ті, що не потребують негайного втручання, оскільки немає загрози для життя чи значного погіршення здоров’я пацієнта) та планова госпіталізація до закладів охорони здоров’я. Вони будуть проведені при стабілізації ситуації з енергопостачанням й, відповідно, можливістю забезпечити необхідною медичною допомогою на належному рівні більшу кількість пацієнтів.

Можливе зменшення пацієнтів не вплине на оплату за договором із НСЗУ. Адже в наступному році на 6 місяців передбачено оплату за так званим глобальним бюджетом — лікарня стабільно отримуватиме частину коштів за договором, незалежно від того, скільки пацієнтів вона пролікувала.

МОЗ наголошує, що рішення щодо плановості або ургентності операції може ухвалювати виключно лікар.

Через загрозу блекауту Міністерство охорони здоров’я вже розробило для медзакладів алгоритм дій із підготовки й реагування на можливе припинення енерго-, водо- та теплопостачання, у тому числі, — забезпечення необхідної допомоги пацієнтам у невідкладних станах.

НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ОТРИМАННЯ СУБСИДІЇ – ВІДТЕПЕР ЗА ВИПЛАТАМИ МОЖНА ЗВЕРНУТИСЯ І ДО ВІДДІЛЕНЬ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ

Кожен, хто потребує підтримки для оплати житлово-комунальних послуг,  може звернутися за субсидією не лише до ЦНАПів та уповноважених осіб виконавчих органів територіальних громад, а і до Пенсійного фонду України. Про це повідомили на Урядовому порталі.

Передача функції виплати субсидій Пенсійному фонду дозволяє оптимізувати процеси виплат, зробити їх більш прозорими та ефективніше адмініструвати. Українці отримуватимуть виплати зручно та в повному обсязі. Метою Міністерства соціальної політики є забезпечити право людей на допомогу від держави за будь-яких обставин, особливо ‒ в умовах воєнного часу.

Кожен, хто потребує підтримку вперше, має подати заяву та декларацію за встановленими формами одним із наступних способів:

• до ЦНАП або уповноважених осіб виконавчих органів територіальних громад;

• з 1 грудня ‒ також до сервісного центру Пенсійного фонду України, або через веб-портал чи мобільний додаток Пенсійного фонду України;

• в електронній формі через Портал Дія.

УВАГА! У зв’язку з повномасштабною військовою агресією рф, у 2022 році Мінсоцполітики запровадило розгляд питання щодо призначення житлової субсидії на наступний період (з травня 2022 року по квітень 2023 року включно) домогосподарствам, які отримували її в опалювальному сезоні 2021—2022 років, без звернень громадян.

Передача функції ПФУ

З 1 грудня кожен має можливість звернутися за субсидією не лише до ЦНАПів та місцевих органів влади, а й до відділень Пенсійного фонду України, які працюють за екстериторіальним принципом, що робить процес звернень ще зручнішим, аналогічно тому, як це передбачено для звернень з пенсійних питань.

Люди отримуватимуть виплати зручно та в повному обсязі, а завдяки розвиненим цифровим спроможностям установи, буде забезпечено вищу безпеку даних громадян. 

Пенсійний фонд вже успішно забезпечив виплату субсидій протягом осені 2022 року в рамках першого етапу передачі функцій їх надання від органів соціального захисту населення. 

Наразі Пенсійним фондом України розпочато другий етап – прийом громадян та розгляд звернень громадян з означених питань.

Із січня 2023 року призначення, нарахування і виплату житлових субсидій та пільг здійснюватимуть органи Пенсійного фонду України.

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ ВІЙСЬКОВІЙ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРАЦЮЄ ТЕЛЕФОННА «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» ДЛЯ ГРОМАДЯН

У Київській ОВА продовжує роботу «гаряча лінія» для прийому звернень від жителів області. Контактний центр працює щоденно (за винятком святкових і вихідних днів) із понеділка по п’ятницю – з 09:00 до 18:00. Прийом дзвінків здійснюється за номером телефону: (044) 363 07 34.

Так, за минулий тиждень, з 28 листопада до 4 грудня, на телефон «гарячої лінії» Київської обласної військової адміністрації надійшло 249 дзвінків.

Найчастіше заявники порушували питання щодо:

83% — відключення електроенергії;

16% — отримання гуманітарної допомоги;

1% — відсутність теплопостачання.

Усі питання, що надійшли до кол-центру, передані в роботу до відповідних структурних підрозділів. 

Зазначимо, що під час звернення на «гарячу лінію» КОВА заявник має повідомити оператору кол-центру таку інформацію:

  1. Прізвище, ім’я та по батькові;
  2. Поштову адресу та (або) адресу електронної пошти, на яку має бути надіслана відповідь на звернення, контактний номер телефону;
  3. Суть порушеного питання, пропозиції, заяви, що зазначається стисло, лаконічно.

Важливо! Дзвінки з номерів українських мобільних операторів здійснюються за тарифом оператора.

РОБОТА ДЛЯ ПЕРЕМІЩЕНИХ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ – ЧЕРЕЗ ПОРТАЛ ВАКАНСІЙ

Хірург та анестезіолог із Запорізької та Донецької областей працевлаштувалися в Таращанській лікарні на Київщині.

Лікар-анестезіолог Михайло Трискіба зі Покровська Донецької області із серпня – завідувач відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії Таращанської міської лікарні на Київщині. Лікар-хірург Ігор Левада із Полог Запорізької області із жовтня – хірург поліклінічного відділення того ж медзакладу. Обоє працевлаштувалися через портал вакансій, що його Міністерство охорони здоров’я запустило у липні – аби допомогти медичним працівникам знайти роботу.

«Частини лікарень, тобто цілі відділення, переїхали з Авдіївки, Мар’їнки, Красногорівки, Костянтинівки, Краматорська, Бахмута, що на Донбасі. Наприклад, травматологічне відділення лікарні з Лиману переїхало в Кропивницький, – розповідає Михайло Трискіба. – У Покровську не було ні світла, ні води, ні газу. Незрозуміло, як перезимувати. Тож я швидко знайшов роботу на порталі вакансії».

«У медзакладі в Пологах, де працював, тепер госпіталь окупантів. Щоправда, зараз росіяни, наскільки мені відомо, звідти вивозять все, що не приколочено до підлоги, – продовжує Ігор Левада. – Я випадково вибрався з Полог в Запоріжжя, а потім переїхав в Таращу, що за 120 км від Києва. Привабила ще й пропозиція надання житла».

Як розповідає заступник директора з персоналу Галина Бабієнко, житло, що називається, було «в комплекті» із вакансіями. Воно надається за символічну плату. Одне запропонувала працівниця цієї ж Таращанської міської лікарні – так проявляється людяність у нелюдяний час.

«Через війну тисячі українських медиків стали внутрішньо переміщеними особами. З огляду на нове місце проживання через портал вакансій якраз можна вибрати пропозиції, що підходять. Крім того, їх подають заклади охорони здоров’я будь-якої форми власності з різних регіонів країни. У вакансії описані посадові обов’язки, кваліфікаційні вимоги, умови оплати праці та інші додаткові переваги (службове житло, проїзд, соціальний пакет тощо). Станом на сьогодні їх понад 600», – говорить заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Портал вакансій медичних працівників є простим та зручним у користуванні. На ньому можна ознайомитися з усіма можливими опціями працевлаштування, додатковими перевагами та можливостями, щоб знайти роботу за своїм запитом. Зокрема, можна фільтрувати вакансії за географією та шукати у регіонах, що підходять найбільше, а також обирати форму власності закладів. 

МІНРЕІНТЕГРАЦІЇ: ЯК ПЕРЕВІРИТИ РОЗМІР ЖИТЛОВОЇ СУБСИДІЇ ОНЛАЙН

Українці можуть самостійно за допомогою онлайн-сервісу перевірити, чи призначено їм субсидію на оплату житлово-комунальних послуг.  

Для цього достатньо перейти до відкритого Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій за посиланням.

Пошук інформації у реєстрі здійснюється за адресою домогосподарства. Користувачу необхідно вказати:  

1) область, 
2) населений пункт,  
3) вулицю, 
4) номер будинку,  
5) квартиру. 

Після цього стає доступною інформація про те, чи призначена житлова субсидія конкретному домогосподарству, її розмір і період, на який її призначено. 

Слід зазначити, що субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону й розраховується: 

– на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня; 
– на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня. 

Нагадаємо, відповідно до рішення  Уряду компенсація за прихисток ВПО не обчислюється при нарахуванні субсидій на житлово-комунальні послуги як отриманий дохід, а отже – не впливає на розмір субсидії та не зменшує її.

МІНРЕІНТЕГРАЦІЇ: ВІДТЕПЕР ВИТЯГ ПРО МІСЦЕ ПРОЖИВАННЯ МОЖНА ОТРИМАТИ ЧЕРЕЗ «ДІЮ»

Витяг про місце проживання може знадобитися при отриманні багатьох державних послуг, влаштуванні дитини в садочок, відкритті рахунку в банку тощо. Раніше для оформлення цього документа треба було звертатися до відповідних органів реєстрації. Відтепер же його можна отримати всього за кілька хвилин через застосунок «Дія». Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Для цього необхідно:

1. Зареєструватися й увійти у «Дію», оновити її до останньої версії. Для цього потрібно обрати «Меню» – «Оновити застосунок».

2. Перейти у розділ «Послуги» й обрати пункт «Довідки та витяги».  

3. У наведеному переліку знайти й обрати «Витяг про місце проживання», а потім – «Замовити витяг».

Важливо! Якщо відомості знайдені в реєстрі, ви можете завантажити PDF-документ протягом 24 годин. Для перегляду він доступний у тому ж розділі, де й замовляється послуга («Витяг про місце проживання»). Також прямо із застосунку його можна відправити на електронну пошту.

До уваги внутрішніх переселенців! Нагадуємо, з будь-яких питань ви можете звертатися на гарячу лінію Уповноваженого з питань ВПО за номером: +38 (066) 813-62-39 або +38 (096) 078-84-33 (для дзвінків з-за кордону та з ТОТ).

  1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кабінетом Міністрів України також зареєстровано у Верховній Раді України: Проект Закону «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та Російської Федерації» (реєстр. № 0181). Припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом РФ про порядок перетинання українсько-російського державного кордону жителями прикордонних регіонів України та РФ від 18.10.2011 сприятиме посиленню державного контролю в’їзду та перебування в Україні громадян РФ в умовах загроз національній безпеці України.

Урядом України затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на придбання природного газу для проходження опалювального сезону 2022 – 2023 років. Порядком визначено механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за відповідною програмою. Встановлено, що одержувачем бюджетних коштів за бюджетною програмою є ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг».

Внесено зміни у додаток до Порядку формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SАRS-СоV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби. Зазначені зміни передбачають удосконалення механізму формування та використання COVID-сертифікатів, зокрема щодо оновлення схеми поєднань вакцини при введенні другої бустерної дози.

Внесено зміни до постанов КМУ від 06.03.2022 № 222 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обовʼязків на субʼєктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» та від 19.07.2022 № 812 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обовʼязків на субʼєктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам». Зазначені зміни спрямовані на забезпечення можливості укладання договорів купівлі-продажу природного газу для теплових електричних станцій і теплоелектроцентралей для забезпечення споживачів природним газом та електричною енергією.

Визначено, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій. Затверджено форму переліку та визначено особливості його формування.

Встановлено, що Державна служба з етнополітики та свободи совісті є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Передбачено, що структурні підрозділи обласних, Київської міської державних адміністрацій (військових адміністрацій) з питань етнополітики та свободи совісті підзвітні та підконтрольні Державній службі з етнополітики та свободи совісті.

Збільшено бюджетні призначення на 2022 рік за бюджетною програмою «Підвищення надійності постачання електроенергії в Україні» для реалізації інвестиційного проекту за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку «Другий проект з передачі електроенергії», шляхом зменшення річних планових призначень за бюджетними програмами «Будівництво ПЛ 750 кВ Рівненська АЕС- Київська» за рахунок коштів позики Європейського інвестиційного банку, «Будівництво повітряної лінії 750 кВ Запорізька- Каховська» за рахунок коштів позики ЄБРР та за рахунок коштів позики ЄІБ «Підвищення ефективності передачі електроенергії (модернізація підстанцій)» «Реконструкція трансформаторних підстанцій східної частини України» за підтримки Кредитної установи для відбудови в Україні. Це дозволить здійснити перерозподіл надання кредитів з державного бюджету для забезпечення реалізації заходів за інвестиційними проектами НЕК «Укренерго», які впроваджуються за підтримки міжнародних фінансових організацій.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував Верховній Раді України прийняти в другому читанні та в цілому урядовий проект Закону про водовідведення стічних вод населених пунктів, реєстр. номер 6478 від 28.12.2021 року. Проектом пропонується визначити правові, економічні та організаційні засади функціонування систем централізованого та нецентралізованого водовідведення шляхом прийняття окремого Закону про сферу водовідведення. Для досягнення такої мети у проекті визначаються, зокрема: суб’єкти відносин; об’єкти правового регулювання; принципи державної політики; гарантії прав споживачів у сфері водовідведення; повноваження центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування; місцеві правила приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення населеного пункту; обов’язки суб’єктів господарювання, що здійснюють водовідведення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь