Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 02.01.2023 09:43
Кількість переглядів: 178

 

  1. Щодо ситуації в енергетиці станом на 30 грудня 2022 р

 

Станом на 30 грудня в енергосистемі дефіцит потужності знаходиться на тому ж рівні, що і до 10-ї масованої ракетної атаки росіян.

 

Енергосистема у плановому режимі відновлює нормальну роботу. Продовжується набір потужності генерацією.

 

Водночас, внаслідок влучань у деякі енергооб’єкти складною залишається ситуація у південному та східному регіонах. Ремонтні бригади спільно з генерацією та обленерго працюють над усуненням пошкоджень.

 

До всіх областей доведені ліміти споживання, перевищення яких призводить до необхідності застосування аварійних відключень.

 

«Укренерго», виробники електроенергії та оператори систем розподілу продовжують відновлювати пошкоджені об’єкти та забезпечувати живлення споживачів.

 

 

  1. Новий масований обстріл державою-агресором

29 грудня Москва до кінця 2022 року не спромоглася на помітні успіхи на фронті, тому їй залишається лише мститися мирним мешканцям у тилу. Символічно, що датою нової ракетної атаки обране 29 грудня, адже рівно 82 роки тому відбувся найбільш нищівний наліт гітлерівської авіації на Лондон. Це ще раз підкреслює, хто є хто у цій війні. Україна витримає і цей обстріл, жодні ракети та дрони не похитнуть нашої рішучості давати відсіч загарбнику. Використання стратегічної авіації та ракетних кораблів для терору проти цивільного населення робить ці знаряддя вбивств – легітимними воєнними цілями, а їх особовий склад – злочинцями, які будуть переслідуватися і після війни.

 

  1. Обмеження деструктивного впливу держави-агресора на релігійне життя в Україні

 

Конституційний Суд України визнав конституційним закон 2018 року, який зобов’язує УПЦ Московського патріархату вказувати в назві приналежність до Росії. Центр української церкви не може бути в Москві - це питання етики та національної безпеки. Росія завжди охоче вдавалася до використання лояльних собі священнослужителів та парафій для ведення підривної діяльності в Україні. Останні обшуки в монастирях довели, що це відбувається також в умовах повномасштабної агресії. Закон перешкоджає спробам введення вірян та суспільства в оману, коли назва релігійної організації суперечить її суті та орієнтації, мімікрує під уже наявні релігійні організації. Важливою нормою нового закону є обмеження доступу священнослужителів релігійних організацій, контрольованих з території держави-агресора, до особового складу Сил оборони України. Держава також скористалася своїм законним правом не продовжувати церкві Московського патріархату оренду Успенського собору і Трапезної церкви Києво-Печерської Лаври з нового року.

 

  1. Необхідність міжнародного визнання бойовиків-найманців ПВК “Вагнер” терористичною організацією

 

ПВК “Вагнер” перебувають поза правовим полем Росії, але її керівники користуються винятковим впливом і владою на підконтрольних Кремлю територіях, цинічно та безкарно порушують закони: доступ до колоній, позасудові страти. Для участі в бойових діях в Україні керівники “Вагнера” вербують до лав найманців бойовиків, що заплямували себе кримінальними злочинами, за які не понесли покарання. "Вагнерівці" є вагомою складовою російських сил вторгнення в Україну, нині саме це угруповання відповідальне за регулярні атаки на Бахмут, спроби захопити українське місто. ПВК “Вагнер” є інструментом російського колоніалізму в Африці, зокрема в Малі, ЦАР та БуркінаФасо. ПВК “Вагнер” – це російський інструмент проксі-війни проти цивілізованого світу, який можна порівняти з світовими терористичними організаціями. Вагнерівці вже погрожували фізичними розправами Європейському парламенту та посольству Фінляндії в Москві. Україна закликає світ визнати ПВК “Вагнер” терористичною організацією та посилити тиск на уряди країн, які надають свою територію для баз для російських терористів.

 

  1. Поточна ситуація на фронтах

 

Сили оборони України обов’язково визволять окуповані ворогом території, однак це тривалий процес і важка праця, варто запастися терпінням. Наразі польові умови для ведення воєнних дій надзвичайно важкі через погоду, тому першочергове завдання - це втримати здобуті позиції і боєздатність. На різних напрямках росіяни постійно намагаються атакувати, однак єдиний результат з їхнього боку – колосальні втрати особового складу окупантів. Ситуація на фронтах контрольована. Загроза з боку білоруської території постійно відстежується, наразі підстав непокоїтися про повторне відкриття цього театру воєнних дій немає. Українські захисники демонструють дива мужності, витривалості та готовності робити свою справу в найскладніших умовах. Вони заслуговують на визнання та заохочення. У попередніх битвах командування Сил оборони довело свій професіоналізм, тому йому можна і треба довіряти. Навіть коли йдеться про непопулярні рішення. Як завжди, військо потребує надійного і міцного тилу - нашої довіри, сприяння та витримки.

 

  1. Покращення міжнародного становища України

 

З кожним місяцем партнери України все більше вірять в нашу перемогу і все більше інвестують в неї. Абсолютним успіхом і справжнім дипломатичним проривом став візит президента Володимира Зеленського до США. Україну вже не схиляють до цинічних компромісів та безплідних переговорів з Москвою. На Заході прийшли до чіткого розуміння, що постачання зброї та інша допомога Україні – не масштабує війну, а сприяє її більш швидкому і прийнятному завершенню. В новому році Україна отримає ще більш широкий спектр сучасних західних озброєнь, яких вона дуже потребує.

 

 

  1. Головні новини тижня

 

ВНАСЛІДОК ВОРОЖОЇ АТАКИ 29 грудня НА КИЇВЩИНІ 11 ПОШКОДЖЕНИХ ПРИВАТНИХ БУДИНКІВ І ОДИН МЕДИЧНИЙ ЗАКЛАД

Про наслідки масованої ракетної атаки 29 грудня голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба повідомив під час ефіру телевізійного марафону «Єдині новини».

«Майже пʼять годин тривала масована ракетна атака по Україні. На Київщині сили ППО відбили ракетні удари. Ворог цілився в обʼєкти критичної інфраструктури», – наголосив він.

Також він зазначив, що в Бучанському районі пошкоджено 10 приватних будинків, один – у Вишгородському. Також у Фастівському районі уламками пошкоджений один медичний заклад. 

«Відновлювальні роботи на об’єктах розпочнуться якнайшвидше. На місцях працюють усі необхідні екстрені служби», – зауважив Олексій Кулеба. 

Окрім того, наразі без електропостачання перебуває близько 180 тисяч абонентів у Київській області. За рішенням «Укренерго» в області застосовані екстрені вимкнення. 

Також очільник КОВА висловив подяку від усієї громади Київщини Збройним Силам України та Силам протиповітряної оборони за ефективну роботу і відбиття атак ворога.

БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «СТАБІЛІЗЕЙШЕН СУППОРТ СЕРВІСЕЗ» У ПАРТНЕРСТВІ З УВКБ ООН ПЕРЕДАЛИ 5 КОМП’ЮТЕРІВ ДО ДЕПАРТАМЕНТУ СОЦЗАХИСТУ КОВА

Департамент соціального захисту населення Київської обласної військової адміністрації отримав 5 персональних комп’ютерів із моніторами та всією супутньою технікою для роботи. 

Обладнання передано в рамках реалізації проєкту з підтримки спроможностей системи соціального захисту населення. Ця програма реалізується завдяки благодійному фонду «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» у партнерстві з Управлінням верховного комісара ООН у справах біженців в Україні та за сприяння Київської обласної військової адміністрації. 

Цю техніку будуть використовувати для обробки заяв ВПО та підтримки й моніторингу 24/7 нової системи ЄІССС. Завдяки цьому, наявні проблемні питання в роботі системи будуть виявлятися та вирішуватися швидше. Це забезпечить вчасні нарахування і виплати, на які так очікують люди.

Крім того, у рамках проєкту до Управління соціального захисту населення Бориспільської РВА Київської області передано великий генератор. Адже надавати якісні державні послуги, забезпечити своєчасні виплати є надзвичайно важливими заходами в умовах війни. Тепер безперебійну роботу необхідних структур забезпечить переданий генератор. Він буде використовуватися для резервного живлення районного та міського управлінь соцзахисту, місцевого пенсійного фонду та, за потреби, опорного пункту Департаменту соцзахисту Київщини.

Нагадуємо, що методичні матеріали щодо забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та цивільного населення можна знайти за посиланням.

У ДМИТРІВСЬКІЙ ГРОМАДІ 451 ШКОЛЯР ОТРИМАВ ПЛАНШЕТ ДЛЯ НАВЧАННЯ

У Дмитрівській громаді для 451 школяра передали планшети з комплексом освітніх програм, що затверджені МОН України. 

Для того, щоб швидко інтегрувати пристрої в навчальний процес, для вчителів провели спеціальний тренінг. 

Заклад у Дмитрівській громаді був зруйнований під час бойових дій в області. Там тривають відновлювальні роботи. Наразі освітній процес для школярів триває у змішаному форматі. 

«З якісної освіти розпочинається майбутнє нашої країни. Попри повномасштабну війну, діти повинні навчатися й розвиватися. Дякую партнерам за підтримку!», — сказав голова КОВА Олексій Кулеба. 

Реалізація проєкту стала можливою завдяки співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерством освіти і науки України, Міністерством цифрової трансформації, міжнародною компанією ASBIScEnterprises, НГО «7Fields».

Окрім цього, як повідомляють на Урядовому порталі, таку допомогу в Україні очікують учні близько 350 шкіл, частково або повністю зруйнованих внаслідок повномасштабного вторгнення.

«УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В НІДЕРЛАНДАХ» ПЕРЕДАЛА ГУМАНІТАРНУ ДОПОМОГУ ДЛЯ ПУНКТІВ НЕЗЛАМНОСТІ КИЇВЩИНИ

28 грудня організація «Українська громада в Нідерландах» за сприяння Київської обласної військової адміністрації передала продукти харчування та засоби гігієни для одного з Пунктів Незламності регіону. 

Під час передачі були присутні заступниця голови КОВА Жанна Осипенко, директорка Департаменту культури та туризму КОВА Анна Куценко, голова об’єднання «Українська громада в Нідерландах» Ігор Кириченко, заступник міського голови міста Вишневе Поліщук Олексій, начальник Управління освіти Вишневої міської ради Скочко Валерій Анатолійович та інші. 

Пункт Незламності розташований у закладі освіти.  У ньому облаштували кава-зону для відвідувачів, є місця для сидіння. Також у школі облаштоване укриття. Його представники делегації відвідали під час поїздки до Пункту. Наявні на локації й генератори. 

Окрім цього, під час останнього масштабного обстрілу України цей Пункт Незламності відвідали майже 300 людей одночасно. 

У БИШЕВІ ВІДНОВИЛИ ДИТЯЧИЙ САДОК «КАШТАН», ЩО БУВ ПОШКОДЖЕНИЙ ОКУПАНТАМИ

У Бишеві Фастівського району відновили заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Каштан», що був пошкоджений окупантами. 7 березня, внаслідок авіабомбардування центру села Бишів вибуховою хвилею було пошкоджено покрівлю, вікна, перекриття та міжкімнатні стіни установи.

Ремонтні роботи в установі здійснювали протягом літа та осені. Садок відкрили у грудні 2022 року. 

У ньому відновили дах, встановили вікна, відремонтували перекриття та міжкімнатні стіни, а також розмістили новий твердопаливний котел. Поряд облаштували й комфортне укриття. 

Крім того, щоб забезпечити безперебійне функціонування дитячого садка в умовах енерготерору рф, закуплено два генератори.

«Відкриття садку — подія, яку в селищі чекали і дорослі, й діти. Адже заклад дошкільної освіти — єдиний у населеному пункті. Дякую партнерам за допомогу у відбудові закладу. Разом до Перемоги!», — сказав голова Київської ОВА Олексій Кулеба. 

Заклад відновили за сприяння благодійників. 

800 ДІТЕЙ ІЗ КИЇВЩИНИ ЗА СПРИЯННЯ БО «ФУНДАЦІЇ ОЛЕНИ ЗЕЛЕНСЬКОЇ» ВІДВІДАЛИ СВЯТО «ЗАЛІЗНИЙ МИКОЛАЙ»

Із 19 до 25 грудня 800 дітей, які потребують соціальної уваги та підтримки, відвідали святкові театралізовані заходи до Новорічних свят «Залізний Миколай». Мова йде про дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей військовослужбовців ЗСУ та учасників АТО/ООС, дітей із родин внутрішньо переміщених осіб, які зараз проживають у Київській області. Про це повідомили в Службі у справах дітей та сім’ї Київської ОВА.

Заходи проходили на Київській дитячій залізниці. Учасники переглянули театралізоване дійство та відвідали локацію «Залізного Миколая», де поділилися своїми бажаннями та просили миру й Перемоги для України. 

Діти отримали масу нових вражень та емоцій від зустрічі зі Святим Миколаєм і першою леді України Оленою Зеленською. Присутні отримали на згадку подарунок.  

Втілити дитячу мрію вдалося за сприяння першої леді України Олени Зеленської.

У КИЇВСЬКІЙ ОВА ОБГОВОРИЛИ ПЛАНИ ВІДНОВЛЕННЯ БАГАТОКВАРТИРНИХ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ ЗА СПРИЯННЯ ФОНДУ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ

27 грудня, в Київській ОВА відбулась робоча нарада щодо планів відновлення пошкоджених через війну багатоквартирних житлових будинків на 2023 із залученням грантової підтримки. Серед учасників — представники Фонду енергоефективності, Департаменту житлово-комунального господарства КОВА та представники територіальних громад пристоличного регіону. Захід відбувся під головуванням заступника очільника КОВА Миколи Бойка.

Під час наради ДУ «Фонд енергоефективності» презентував програму «Віднови ДІМ». Її мета — фінансування будівельних робіт із відновлення житлових будівель Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), пошкоджених внаслідок військової агресії російської федерації проти України.

Відповідно до програми компенсації підлягають такі роботи, як заміна або ремонт пошкоджених віконних та дверних блоків, ремонт пошкоджень фасадів будівель, покрівель, обладнання дахових котелень та інженерних мереж тощо.

Учасниками програми можуть стати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), що створені та діють відповідно до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29 листопада 2001 року № 2866-III. Близько 60 домогосподарств вже взяли участь у пілотному етапі програми «Віднови ДІМ». 

Під час зустрічі присутні окреслили плани відбудови багатоквартирних житлових будинків на наступний рік, відповідно до програми Фонду енергоефективності. Для участі в пілотному проєкті представники громад вже найближчим часом нададуть перелік пошкоджених об’єктів та необхідні документи для формування загальної програми відновлення на 2023 рік.

«Відновлення пошкоджених окупантами житлових будівель є процесом довготривалим та складним. Але наша мета — зробити це якнайшвидше. Для цього ми залучаємо всі можливі ресурси. Кожен з нас має бути соціально відповідальними перед тими, хто потребує допомоги», — зазначив під час наради Микола Бойко.

НА КИЇВЩИНІ ПРАЦЮЄ ПОНАД 400 ПУНКТІВ НЕЗЛАМНОСТІ

Станом на 26 грудня на Київщині відкрито 412 Пунктів Незламності. Серед них – 288 пунктів розгорнуто місцевою владою, 58 – представниками бізнесу та 66 – розгорнула Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Пункти, розгорнуті місцевою владою та ДСНС, забезпечені генераторами. Інтернет-зв’язок у 33 пунктах забезпечується за допомогою супутникової системи Starlink. 

Також по області налічується 585 об’єктів, відкритих найбільшими мережами рітейлів. Йдеться про АТБ, Ашан, Новус, Варус, Еко-маркет, Коло, Епіцентр, Метро, Fozzy Group (Сільпо, Фора), Розетка, Нова лінія, ОККО, ВОГ, АМІК, БРСМ, КЛО, Shell, Socar, мережеві аптеки. 

«Ситуація в енергетиці залишається складною – в області діють екстрені відключення. Попри все, люди мають отримувати підтримку 24/7. Пункти Незламності повинні працювати безперебійно, щоб жителі змогли зарядити телефони, зігрітися, отримати необхідну допомогу. Саме тому спільно з органами місцевого самоврядування відпрацьовуємо всі проблемні питання», – зауважив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Представники Київської обласної військової адміністрації продовжують роботу з обстеження Пунктів Незламності для усунення всіх недоліків. Крім того, кожен відвідувач може залишити зворотний зв’язок щодо роботи пункту, заповнивши спеціальну гугл-форму чи зателефонувавши на «гарячу лінію» Київської ОВА за номером: (044) 363 07 34. 

НА КИЇВЩИНІ ЗАТВЕРДЖЕНО ПРОГРАМУ ОХОРОНИ ДОВКІЛЛЯ ТА РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ ОБЛАСТІ НА 2023-2026 РОКИ

23 грудня 2022 року на засіданні сесії Київської обласної ради затверджено «Програму охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів Київської області на 2023-2026 роки». Про це повідомили в Департаменті екології та природних ресурсів Київської ОВА.

Програма передбачає реалізацію першочергових природоохоронних заходів за такими напрямками:

– охорона атмосферного повітря;

– поводження з небезпечними відходами;

– озеленення населених пунктів та підвищення рівня суспільно екологічної свідомості;

– збереження та відтворення біорізноманіття Київської області.

Також затверджено Перелік природоохоронних заходів на 2023 рік, що фінансуються за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на загальну суму 33,7 млн грн очікуваних надходжень до обласного фонду. Йдеться про екологічний податок, грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності.

Виділені кошти будуть направлені на придбання машин для збору та транспортування відходів, контейнерів для роздільного збору побутових відходів, проведення моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, відновлення працездатності руслового шлюза-регулятора на р. Ірпінь, пошкодженого в результаті повномасштабної збройної агресії рф проти України та на інші заходи.

ЗА ТИЖДЕНЬ НА КИЇВЩИНІ ПОНАД 2 500 ЛЮДЕЙ ВАКЦИНУВАЛИСЯ ВІД COVID-19

Попри війну, пандемія COVID-19 продовжується, тому щоб вберегти себе від впливу вірусу, медики рекомендують пройти вакцинацію.

Так, за минулий тиждень, з 19 по 25 грудня, у Київській області щеплення від COVID-19 зробили 2 520 людей. Найбільше щеплень зробили першою бустерною дозою – 1 672 вакцинації. Другу бустерну дозу отримали 297 осіб, першу дозу вакцини – 274, другу дозу – 277. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я Київської обласної військової адміністрації. 

Усього на Київщині наразі працює 24 центри вакцинації, 182 пункти щеплень та 19 мобільних бригад.

Зауважимо, з 19 по 25 грудня в регіоні зареєстровано 164 підтверджених випадки захворювання на COVID-19. До лікарень госпіталізовано 144  хворих із підтвердженим діагнозом або з підозрою на COVID-19.

У департаменті наголосили, що вакцинація залишається найдієвішим захистом від тяжкого перебігу коронавірусу, та закликали якнайшвидше зробити необхідні щеплення.

Зазначимо, від початку пандемії в Київській області станом на 26.12.2022 здійснено 1 885 337 щеплень.

Для того, щоб отримати щеплення, зверніться по скерування до сімейного лікаря. Адреси та контакти пунктів і центрів за посиланням або за номером 0 800 60 20 19.

НА КИЇВЩИНІ ДО СУСПІЛЬНО КОРИСНИХ РОБІТ ВЖЕ ЗАЛУЧЕНО ПОНАД 800 ОСІБ

До виконання суспільно корисних робіт у межах проєкту «Армія відновлення» на Київщині вже долучилися 806 людей. Відповідні договори про організацію цих робіт укладені з 66 комунальними підприємствами. Про це повідомили в Київському обласному центрі зайнятості.

Українці, які втратили роботу, проте мають бажання працювати на економічному фронті, беруть участь у програмі «Армія відновлення». Залученість до цього проєкту дає можливість безробітному отримувати гарантовану мінімальну заробітну плату. 

У центрі зайнятості зауважили, що на період, коли людина працює на суспільно корисних роботах, виплата допомоги призупиняється та продовжується після завершення участі. Людині нараховується страховий стаж.

Особи, які беруть участь в урядовій програмі, мають право на:

  • укладення строкового трудового договору з оплатою не нижче від розміру мінімальної заробітної плати;
  • охорону праці та загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • збереження статусу безробітного на період виконання суспільно корисних робіт.

Види суспільно корисних робіт залежать від потреб конкретного регіону. У Київській області найчастіше людей залучають до:

  • розбору завалів та відновлення житлових будинків і приміщень, пошкоджених в результаті бойових дій;
  • благоустрою та впорядкування територій;
  • прибирання місць накопичення сміття.

ДЛЯ 40 ДІТЕЙ ІЗ КИЇВЩИНИ ПЕРЕДАЛИ НОУТБУКИ

Для 40 дітей із Київської області Фундація Олени Зеленської, Міністерство освіти і науки України та благодійники за організаційної підтримки Київської обласної військової адміністрації передали сучасні гаджети. Про це голова Київської ОВА повідомив у своєму Telegram-каналі

Під час передачі ноутбуків був присутній перший заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко, голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба, а також Євген Кошовий та Вілен Фаталов. 

Комп’ютерну техніку та солодкі подарунки отримали діти-сироти, діти внутрішньо переміщених осіб, діти з багатодітних і малозабезпечених сімей. 

«Насамперед допомагаємо тим, кому найважче – дітям-сиротам та вимушеним переселенцям, дітям із багатодітних та малозабезпечених сімей. Деякі з них втратили батьків під час бойових дій в області та інших регіонах України. Тепер вони матимуть необхідну техніку для повноцінного онлайн-навчання.  Діти – це майбутнє країни. Тому робимо все для того, щоб освітній процес тривав стабільно», — сказав голова КОВА Олексій Кулеба. 

У ВАСИЛЬКІВСЬКОМУ ТА НЕМІШАЄВСЬКОМУ ЛІЦЕЯХ ВІДКРИЛИ «КЛАСИ БЕЗПЕКИ»

На Київщині у Васильківському академічному ліцеї «Престиж» та Немішаєвському ліцеї №2 відкрилися «Класи безпеки». Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА. Там діти вивчатимуть правила пожежної безпеки, потенційну загрозу підозрілих предметів, що можуть виявитися вибухонебезпечними, порядок дій при звучанні сигналів повітряної тривоги та багато інших життєво важливих речей. Класи оснащені всіма необхідними матеріалами, аби учні могли легко та якісно засвоювати важливу інформацію.

Класи безпеки створюються спільними зусиллями працівників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, керівників органів управління освітою та місцевих підрозділів охорони здоров’я, ДСНС, поліції, меценатів, міжнародних організацій.

Протягом наступного року «Класи безпеки» заплановано відкрити в більшості закладів освіти області. Загалом у пристоличному регіоні вже функціонує 11 таких класів, ще 30 на стадії створення.

Крім того, починаючи з 5 вересня, в закладах загальної середньої освіти територіальних громад, що постраждали від повномасштабного російського вторгнення, представниками ГО «Ліга офіцерів» за сприяння Фонду підтримки демократії Посольства США в Україні та Женевського центру управління сектором безпеки проводяться навчальні заняття на тему «Зменшення ризиків травмування та загибелі дітей від мін і вибухонебезпечних предметів у Київській області». У період з вересня 2022 по лютий 2023 року бесіди з питань протимінної безпеки заплановано провести у 136 закладах освіти області.

ОЧІЛЬНИКА КИЇВСЬКОЇ ОВА ОЛЕКСІЯ КУЛЕБУ НАГОРОДИЛИ ВІДЗНАКОЮ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ

Голову Київської обласної військової адміністрації Олексія Кулебу нагородили відзнакою Міністерства Оборони — медаллю «За сприяння Збройним Силам України». Нагороду від імені Міністра Оборони України Олексія Резнікова вручив Командувач повітряного командування «Центр» генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко.

«Ця нагорода — для всіх мешканців Київщини, хто спрямовує свої зусилля на підтримку наших військових. Вона відображає те, як бореться український народ. Військові — тримаючи свої позиції на передовій і звільняючи кожен кілометр нашої землі. Цивільні — збираючи допомогу для української армії й тримаючи свій, цивільний фронт», — сказав голова КОВА Олексій Кулеба.

Як повідомлялося раніше, напередодні різдвяних свят голова Київської ОВА Олексій Кулеба зустрівся із Предстоятелем Православної Церкви України, Блаженнійшим Митрополитом Епіфанієм.

Довідково. Відзнакою Міністерства Оборони України — медаллю «За сприяння Збройним Силам України» нагороджуються особи за значний особистий внесок у справу розвитку Збройних Сил України.

У СВЯТО-МИХАЙЛІВСЬКОМУ СОБОРІ ПРОХОДИТЬ БЛАГОДІЙНА ВИСТАВКА «ІКОНИ НА ЯЩИКАХ З-ПІД НАБОЇВ»

24 грудня у Свято-Михайлівському соборі відкрилася благодійна виставка «Ікони на ящиках з-під набоїв». Про це голова Київської ОВА Олексій Кулеба повідомив у своєму Telegram. 

Виставку голова адміністрації відкрив спільно із Предстоятелем Православної Церкви України, Блаженнішим Митрополитом Епіфанієм та командиром 114-ої бригади ТрО Олександром Ковалем.

«На ящиках, де зберігалися боєприпаси, подружжя Олександр Клименко і Софія Атлантова пишуть ікони. Деякі з ящиків зібрали на Київщині після бойових дій та окупації. Серед них є й ті, що покинула росармія, — ворог, який мав на меті нищити все українське. Ніс із собою смерть та руйнування. Тепер же – це символ незламності й відродження, перемога світла над темрявою. З вірою і любов’ю у серці ми боремося на стороні добра», – сказав голова адміністрації. 

Усі ікони можна придбати, а кошти з продажів будуть направлені родинам полеглих бійців 114-ої бригади територіальної оборони. 

На виставці представлено близько 30 ікон. Біля кожної з них є назва та QR code, через нього можна дізнатися більше про ікону.

Як повідомлялося раніше, голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба зустрівся з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм.

ОЛЕКСІЙ КУЛЕБА ЗУСТРІВСЯ З МИТРОПОЛИТОМ ЕПІФАНІЄМ ЩОДО СТВОРЕННЯ НА КИЇВЩИНІ НОВИХ «ПУНКТІВ НЕЗЛАМНОСТІ»

Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба зустрівся із Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм. 

Під час зустрічі присутні обговорили ситуацію в Київській області, міжконфесійні взаємовідносини та гуманітарні проєкти для жителів області. Одним із таких є Пункти Незламності, що будуть створені на базі храмів. 

«Я вдячний Митрополиту Епіфанію за постійну підтримку та допомогу Київщині. В умовах повномасштабного вторгнення, у боротьбі з підлим ворогом, ми маємо діяти разом, із вірою у серці рухатися до Перемоги», – зазначив голова Київської ОВА Олексій Кулеба. 

На завершення зустрічі Митрополит Епіфаній за особистий внесок у справу захисту народу України відзначив Олексія Кулебу орденом Архистратига Божого Михаїла 1-го ступеня.

 

  1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

 

ЯК ПЕРЕДАТИ УКРАЇНЦЯМ, КОТРІ ВИЇХАЛИ З ТОТ НА ТЕРИТОРІЮ ТРЕТІХ КРАЇН, ПОНОВЛЕНІ ДОКУМЕНТИ, ЯКІ ПОСВІДЧУЮТЬ ЇХ ОСОБУ ТА ГРОМАДЯНСТВО УКРАЇНИ

У МінРеінтеграції розповіли, як передати українцям, котрі виїхали з ТОТ на територію третіх країн, поновлені документи, які посвідчують їх особу та громадянство України. Про це повідомили на сайті Урядового порталу.

Один із шляхів вирішення проблеми – передача відповідних документів поштовим зв’язком. Проте правила надання його послуг в Україні не дозволяють це робити. Особисті документи поштою в нас не відправляються. Виключення – закордонні паспорти.

МінРеінтеграції запропоновано внести зміни в постанову Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 року № 270 «Про затвердження Правил надання послуг поштового зв’язку», доповнивши перелік документів, які можуть передаватися за допомогою пошти.

Це надасть дозвіл поштовим службам пересилати документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. І, зокрема, посвідчення на повернення в Україну. Що дуже актуально для наших співвітчизників, які з ТОТ опинилися у третіх країнах.

МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ БЕЗКОШТОВНО НАВЧАТИМУТЬ ПРОТИСТОЯТИ СТРЕСУ ПІД ЧАС ОСВІТНЬОГО ОНЛАЙН-КУРСУ «ЖИТТЄСТІЙКІСТЬ МОЛОДІ В УМОВАХ КРИЗ»

Для молодих українців підготували освітній курс «Життєстійкість молоді в умовах криз», мета якого — допомогти їм набути навичок життєстійкості, що дозволить молоді бути краще підготовленими до травм, загроз і значних стресів в умовах повномасштабної війни. Курс розміщено на платформі «Prometheus» за посиланням. Він є безкоштовним та провадиться в онлайн-форматі.

Освітній онлайн-курс «Життєстійкість молоді в умовах криз» дає відповіді на такі питання: 

  • як керувати своїм станом під час травматичних подій; 
  • як надавати психологічну допомогу собі та іншим; 
  • як аналізувати власні ресурси та планувати їх відновлення, коли це потрібно;
  • що потрібно, щоб впевнено комунікувати з близькими, друзями, під час навчання та роботи у стресових ситуаціях; 
  • яким чином можна повертати собі відчуття контролю над власним життям.

Програма курсу складається з 10 модулів. Отримані під час навчання навички життєстійкості будуть сприяти соціальній активності, особистісному росту, професійному розвитку слухачів. Після завершення курсу його слухачі отримають сертифікати.

КУРС «МЕДІАГРАМОТНІСТЬ: ЯК НЕ ПІДДАВАТИСЯ МАНІПУЛЯЦІЯМ?»

Давно хотіли прокачати свою медіаграмотність та стати стійкими до дезінформації?

Національний проект медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики України спільно з платформою онлайн-освіти Prometheus розробили курс «Медіаграмотність: як не піддаватися маніпуляціям?». 

Лекторами курсу стали провідні експерти з медіаграмотності, фактчекінгу та комунікацій. Серед них – керівниця національного проєкту «Фільтра» Валерія Ковтун, фактчекеркапроєкту StopFake.org Олена Чуранова, засновниця проєкту «НотаЄнота» Альона Романюк, менеджерка в реформі Національної суспільної телерадіокомпанії України Ірина Цибух, директорка агенції Solutions for People Інга Вишневська.

Курс буде корисним всім, хто хоче навчитися фільтрувати інформацію, ухвалювати правильні рішення та бути ефективним бійцем на інформаційному фронті.

Під час навчання будуть розглядатися наступні теми:

  • чому і як медіаграмотність допомагає в ухваленні найкращих рішень;
  • найкращі практики для розвитку рівня критичного мислення;
  • алгоритми перевірки якості контенту українських та закордонних медіа;
  • дослідження експертності авторів, джерел інформації, зокрема Telegram-каналів;
  • цифрові інструменти для швидкої та ефективної перевірки достовірності фото та відео;
  • ключові наративи й тактики російської пропаганди, аби протидіяти їм;
  • визначення маніпулятивного медіаконтенту, дезінформації та шкідливих пропагандистських наративів;
  • основи самостійного створення якісного контенту та уникнення блокувань у соцмережах.

Цей курс є безоплатним та доступним у будь-який час. Після успішного проходження навчання учасники отримають сертифікати. Реєстрація доступна за посиланням.

МОЗ ЗАБЕЗПЕЧУЄ МОЖЛИВІСТЬ ТА ЗАОХОЧУЄ ГРОМАДЯН ВАКЦИНУВАТИСЯ ПРОТИ ГРВІ

Попри російську агресію проти України, Міністерство охорони здоровʼя працює над тим, аби забезпечити українців вакцинами.

Цьогоріч в якості гуманітарної допомоги Україна отримала 223 тисячі доз вакцин проти грипу (60 тисяч доз в рамках ініціативи PiVi та 163 тисячі доз вакцин в рамках гуманітарної допомоги від компанії Sanofi).

Додаткові 30 тисяч доз, отриманих через механізм PiVi, доставлять у період з 22 по 29 грудня. Відповідний розподіл вже затверджений.

Вакцини розподіляться по всій Україні, навіть у ті області, частина котрих тимчасово окупована (окрім Луганської).

Вся вакцина, яка знаходиться в Україні, захищає проти тих вірусів, які циркулюють в цьому році. Тобто вакцинуватись варто лише цьогорічною вакциною, адже лише вона ефективна цього сезону. Торішня вакцина вже неефективна та не побудує імунітет.

Яку кількість доз може бути поставлено на приватний ринок?

Попередньо, відповідно до інформації Держлікслужби, на комерційний ринок має зайти 150 тисяч доз вакцини. Наразі вже 50 тисяч є в аптеках.

Головна проблема, чому виробники постачають не так багато вакцини в аптеки — недостатній попит. Адже практика вакцинації проти грипу в Україні не така поширена.

Кого щеплюватимуть першочергово?

Вакцинація проти грипу не входить до Національного календаря, а відповідно не є обов’язковою та безоплатною. Проте держава працює над тим, щоб захистити групи ризику. У цьому році йдеться про вагітних, медиків та сектор безпеки, тобто військових.

Щеплення можна робити впродовж усього сезону грипу. Зазвичай сезон триває з жовтня до травня наступного року. Імунітет формується через 7-14 днів.

Кому необхідно вакцинуватися насамперед?

У першу чергу щеплення рекомендоване людям, які входять до наступних груп ризику:

  • медпрацівники,
  • учителі,
  • діти віком до п’яти років,
  • вагітні,
  • літні люди віком від 60 років,
  • пацієнти із хронічними захворюваннями,
  • усі, хто працює в місцях скупчення людей.

ЯК ОРГАНІЗУВАТИ НАДАННЯ ЯКІСНИХ МЕДПОСЛУГ У ГРОМАДАХ: КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ У ВАЙБЕР-КАНАЛІ

Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» продовжує сприяти поширенню якісної та достовірної інформації, що допомагає власникам закладів  охорони здоров’я розвивати медицину у громадах. Разом із Всеукраїнською асоціацією ОТГ створений вайбер-канал «Медицина в громаді». 

Вайбер-канал «Медицина в громаді» перш за все стане в нагоді представникам органів місцевого самоврядування та власникам/керівникам закладів охорони здоров’я. Цей ресурс допоможе економити час та інтернет, при цьому бути в курсі всіх актуальних новин у галузі медицини. Адже вся важлива інформація Міністерства охорони здоров’я, НСЗУ, Всеукраїнської асоціації ОТГ, а також анонси заходів, грантових програм з охорони здоров’я та багато іншого можна знайти в одному місці. 

На ресурсі ви зможете дізнаватися про:

– актуальні грантові програми, спрямовані на розвиток закладів охорони здоров’я;

– важливі заходи щодо організації спроможної мережі лікарень;

– зміни в законодавстві у сфері охорони здоров’я;

– стан контрактування лікарень із НСЗУ на 2023 рік;

– особливості Програми медичних гарантій;

– анонси безкоштовних навчальних програм для лікарень;

– цікаві кейси роботи лікарень під час війни та ін. 

Підписатись на вайбер-канал «Медицина в громаді» можна за посиланням.

УРЯД УХВАЛИВ АВТОМАТИЧНЕ ПРОДОВЖЕННЯ НИЗКИ СОЦІАЛЬНИХ ВИПЛАТ З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ

Раніше для продовження соціальних виплат з 1 січня 2023 року людям потрібно було переподати документи. Але через складну ситуацію в Україні та перебування багатьох громадян за кордоном, Кабмін за ініціативи Мінсоцполітики прийняв рішення автоматично їх продовжити до завершення воєнного стану та ще одного місяця після цього. Про це повідомили в Міністерстві соціальної політики України.

З 1 січня будуть автоматично продовжені такі соціальні виплати та допомоги:

  • на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • на дітей, хворих на тяжкі захворювання;
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; 
  • особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І та ІІ внаслідок психічного розладу;
  • особам, які не мають права на пенсію;
  • особам з інвалідністю.

Звертаємо увагу, що внутрішньо переміщені особи також продовжать автоматично отримувати допомогу на проживання з 1 січня 2023 року, без необхідності додаткових звернень до органів соцзахисту.

Крім цього, до 31 грудня 2023 року автоматично продовжуються виплати непрацюючим працездатним особам, які доглядають за людьми з інвалідністю I групи, або за тими, хто досяг 80-річного віку.
Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович зазначила: «Ухвалене рішення забезпечить зручність для тих громадян, які об’єктивно мають право на автоматичне продовження виплат. Це також дозволить забезпечити надання допомоги тим, хто її дійсно потребує».

У ПЕРШИЙ ТИЖДЕНЬ 2023 РОКУ ФОНД ДЕРЖМАЙНА ПЛАНУЄ ПРОВЕСТИ 10 АУКЦІОНІВ З ПРИВАТИЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОГО МАЙНА

Активи можуть бути використані для створення господарських та логістичних підприємств.

Фонд держмайна презентує ТОП-5 пропозицій приватизації наступного тижня:

Будівля лабораторного комплексу у Чернівцях площею 859 м². 

Стартова ціна — 1,7 млн гривень, дата аукціону – 3 січня.

Посилання: https://bit.ly/3C89Okh

Табір праці з їдальнею та відпочинку з прибудовами площею 424 м² на Одещині. 

Стартова ціна — 1 млн гривень, дата аукціону – 4 січня.

Посилання: https://bit.ly/3CaKPgu

Призупинене будівництво будинку площею 320 м² на Київщині. 

Стартова ціна — 452 тис. гривень, дата аукціону – 4 січня.

Посилання: https://bit.ly/3Q6ERTC

Будівля ветеринарної лабораторії з прибудовами площею  430 м² у Волинській області. 

Стартова ціна — 412 тис. гривень, дата аукціону – 4 січня.

Посилання: https://bit.ly/3WvdGEp

Комплекс господарських будівель площею 198 м² на Кіровоградщині. 

Стартова ціна — 205 тис. гривень, дата аукціону – 6 січня.

Посилання: https://bit.ly/3QePgg9

З інформацією про інші пропозиції приватизації у січні 2023 року можна ознайомитися за посиланням privatization.gov.ua

Запрошуємо інвесторів брати участь в аукціонах та долучатися до підтримки України!

 

  1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Урядом схвалено: проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо медичного обслуговування ветеранів війни». Законопроектом пропонується замінити право (медичну пільгу) ветерана війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України на щорічні медичні обстеження та диспансеризацію із залученням відповідних фахівців на право на безоплатні профілактичні медичні огляди не рідше одного разу на рік, що відповідає вимогам сьогодення

Внесено зміни до деяких актів КМУ щодо питань національно-патріотичного виховання та молодіжної політики. Приведено термін «тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях та Автономній Республіці Крим» у відповідність до ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання правового режиму на тимчасово окупованій території України», у якому вживається термін «тимчасово окупована російською федерацією територія України (тимчасово окупована територія)».

Зупинено до 31.12.2023 дію постанов Кабінету Міністрів України: від 24.12.2019 N 1146 «Про розподіл видатків державного бюджету між закладами вищої освіти на основі показників їх освітньої, наукової та міжнародної діяльності» та від 03.03.2020 N 191 «Деякі питання запровадження індикативної собівартості», якою було затверджено Порядок формування мінімального розміру плати за навчання для здобуття вищої освіти на основі індикативної собівартості.

Затверджено Порядок запровадження в умовах надзвичайного або воєнного стану тимчасових обмежень на всій території України чи в окремих її регіонах на використання радіообладнання, випромінювальних пристроїв, радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення.

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Погоджено призначення: - Дяківнича Віталія Анатолійовича головою Миргородської районної державної адміністрації Полтавської області; - Якубенка Віталія Вікторовича головою Дністровської районної державної адміністрації Чернівецької області; - Тімченка Геннадія Анатолійовича першим заступником голови Запорізької обласної державної адміністрації. Погоджено кандидатуру: - Кіндратіва Віталія Зіновійовича на посаду начальника державної установи «Держгідрографія»; - Яременка Анатолія Степановича на посаду генерального директора Державного науково-виробничого підприємства «Об’єднання Комунар». Звільнено Пилипенка Андрія Олександровича від виконання обов’язків директора державного підприємства «Гарантований покупець». Тимчасово покладено виконання обов’язків директора державного підприємства «Гарантований покупець» на Некрасова Артема Леонідовича (першого заступника директора цього підприємства).

Призначено членами наглядової ради акціонерного товариства комерційний банк «ПриватБанк» Нільса Мелнґайліса, Збігнєва Яґейла, Міхая Іонеску, Федеріко Pycco, Шейха Надіра, Володимира Миколайовича Литвина як незалежних членів, припинивши відповідні повноваження Іскі Шерон, Кляйна Ерана, Шейха Надіра, Шьонайх-Каролат Себастіана, Томаш Ольги Андріївни, Сульжика Романа Миколайовича. Затверджено умови цивільно-правових договорів, що укладатимуться з членами наглядової ради.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь