Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 06.02.2023 11:25
Кількість переглядів: 122

Фото без опису

 

        1. Атака ракетою “Іскандер” на житловий будинок у Краматорську 2 лютого

 

Вбивства росіянами мешканців Краматорська засвідчують справжню ціну заявам Кремля про нібито “захист Донбасу” та “порятунок від геноциду” його жителів. Російські окупанти знищують Донбас, руйнують його промисловість і міста, вбивають та змушують ставати біженцями його мешканців. Краматорськ – це тимчасова столиця вільної Донеччини, яка свідчить, що Донецька область - це Україна. Краматорськ не вперше з’являється у хроніці російських воєнних злочинів: місто зазнало масованого обстрілу в лютому 2015-го, а минулого 2022-го ворог атакував залізничний вокзал Краматорська. Тоді загинули десятки людей. Справжні захисники Донбасу – це Сили оборони України. Вони борються за повернення миру, безпеки та нормального життя на сході нашої країни.

 

        1. Європейська інтеграція України

 

3 лютого в Києві відбудеться Саміт “Україна – ЄС”. Це буде перша зустріч на найвищому рівні з часу набуття Україною статусу кандидата на вступ до ЄС минулого року. Спільне рішення провести саміт в Україні, у столиці воюючої держави, – це потужний сигнал підтримки з боку Брюсселя та віри в нашу стійкість і перспективи. Україна твердо стоїть на шляху євроінтеграції, а повномасштабна війна не похитнула, а лише зміцнила наш стратегічний курс. Україна досягла значних успіхів у реформах, а тому розраховує на позитивну оцінку виконання нами “домашнього завдання”. Жодна країна світу, крім України, не готувалася стати членом Європейського Союзу в умовах руйнівної всеохопної війни. Та нам і це під силу. Перебування України в ЄС – цілком природне і відповідає духу об’єднаної Європи, який виріс на попелищі Другої світової війни.

 

        1. Російські втрати серед особового складу

 

За даними Генштабу ЗСУ – понад 128 тис. на початок лютого Путінський режим вчиняє злочин не лише проти українського, але й проти свого власного народу, посилаючи людей на безглузду бійню. Кількість російських втрат у війні з Україною вже перевершила офіційні втрати СРСР під час Зимової війни з Фінляндією (майже 127 тисяч). Наступні ще не здолані “рекорди” Путіна – дві світові війни та російська громадянська війна початку ХХ століття. Темпи російських втрат у 2023 році – найвищі за весь час повномасштабного вторгнення (майже 700 за день) і мають тенденцію до зростання. Російські генерали та польові командири намагаються завалити трупами своїх солдат українські позиції, але ця тактика їм приносить дуже обмежені результати. Людські ресурси РФ не безмежні. В сучасних демографічних умовах повторити “успіхи” Другої світової не вийде. Війна “до останнього росіянина” приречена на поразку

 

        1. Вибухи в Ірані

 

Атак зазнали військові та промислові об’єкти в Мехабаді, Ісфахані та інших містах. Ніхто не взяв поки відповідальності за ці операції. Агресивна зовнішня політика Ірану призвела до появи багатьох ворогів у тегеранського режиму: Ізраїль, США, країни Арабської / Перської затоки, Азербайджан. Агресія завжди зустрічається з протидією. Співпраця з Тегерану з Москвою посилює підозри міжнародної спільноти щодо активізації ядерної програми Ірану. Посилення російських атак цивільної інфраструктури України внаслідок російсько-іранської співпраці – вже доведений факт. Диктаторські режими в Москві й Тегерані фактично стали союзниками, тому логічно, що їх противники також об’єднуються. Війна виставляє жорсткі рахунки авторам і співучасникам агресії.

 

        1. Продовження російських атак проти цивільних цілей

 

Протягом останніх днів від ракетних атак постраждали житлові будинки та цивільна інфраструктура в Костянтинівці, Харкові та Херсоні. Росія не відмовляється від вбивств мирних українців, хоча суто воєнної доцільності ці атаки не мають. Таким чином, Кремль мститься українцям за те, що не хочуть здаватися, не виступають за Росію та не повстають проти своєї влади. Агресор прагне знищити українську державу, зруйнувати її матеріальні та духовні цінності, а людей перетворити на біженців, які своїм впливом мали б дестабілізувати Європу. Путінський режим вдається до класичної тактики терористів, яка має отримати, зокрема, належну правову оцінку. Тільки поразка військ агресора та їх вигнання з української землі поверне мир і спокій українцям.

 

        1. Ситуація в енергетиці

 

СПОЖИВАННЯ електроенергії: дефіцит в енергосистемі майже не змінився від учора та є суттєвим. ДЕФІЦИТ: Два блоки на теплових електростанціях підключено в роботу, натомість один виведено в аварійний ремонт. Наявний обсяг виробленої електроенергії розподіляється на забезпечення процесів, необхідних для роботи енергетичної та критичної інфраструктури (водоканали, котельні, лікарні), а також на покриття потреб промисловості та населення. Мережеві обмеження зберігаються лише в Одеській області. ПРИЧИНА ДЕФІЦИТУ: внаслідок російських ракетних та дронових атак пошкоджені електростанції (генеруючі потужності) та високовольтна мережа. 13 ракетних та 15 дронових атак завдали значних пошкоджень об’єктам високовольтної мережі та електростанціям. В результаті виробництво електроенергії на працюючих електростанціях не може повністю покрити споживання. ПОШКОДЖЕННЯ: За минулу добу ворог піддав масованим артилерійським обстрілам енергетичну інфраструктуру в Харківській, Херсонській, Сумській, Запорізькій, Донецькій областях. Особливо складна ситуація після обстрілів в Херсонській області. Через значні пошкодження знеструмлені деякі об’єкти й в сусідній Миколаївській області. РЕМОНТНІ РОБОТИ: Ремонтні бригади НЕК «Укренерго» відновили функціональність ключового обладнання на декількох підстанціях на сході та півдні України.

 

 

 

 

 

 

 

        1. Головні новини тижня

 

ФОРМУВАННЯ БРИГАД «ГВАРДІЯ НАСТУПУ» В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ: ЯК ЗАПИСАТИСЯ

Міністерство внутрішніх справ України оголосило про формування кількох додаткових бригад Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби. Вони мають зміцнити наші сили під час майбутнього наступу.

Сформовано 8 нових бригад «Гвардії наступу»: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов».

Кістяк нових бригад складається з офіцерів та солдат, які мають величезний бойовий досвід та проявили себе найкращим чином на різних ділянках фронту. Доукомплектація нових бригад відбуватиметься винятково з добровольців, високомотивованих патріотів України.

МВС України, Національна гвардія, Національна поліція та Державна прикордонна служба закликають усіх українців, хто прагне якомога швидше викинути російських загарбників з української землі та звільнити всіх наших людей, вступати до лав нових підрозділів.

Щоб долучитися до бригад, потрібно прийти до Центру надання адміністративних послуг. Там запропонують 8 бригад на вибір, відповідно до мотивації та поглядів людини. 

Адреси ЦНАПів у Київській області: 

– м. Біла Церква, вул. Леваневського, 34

– м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 72

– м. Бровари, вул. Героїв України, 18

– м. Буча, вул. Енергетиків, 12

– м. Вишневе, вул. Чорновола, 50А

– м. Вишгород, пл. Шевченка, 1

– м. Обухів, вул. Каштанова, 13

– м. Фастів, пл. Перемоги, 1.

Контакти «Гвардія Наступу» – номер телефону: 0 800 10 00 20, сайт: storm.mvs.gov.ua

ФОРМУВАННЯ БРИГАД «ГВАРДІЯ НАСТУПУ» В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТі

У Київській області розпочалося формування бригад «Гвардія наступу». З цього приводу т.в.о. голови Київської обласної державної адміністрації Дмитро Назаренко, начальник ГУ Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов, Командир Першої Президентської бригади імені гетьмана Петра Дорошенка НГУ полковник Микола Мішакін записали спільне відеозвернення. 

Шановні жителі Київщини! 

Минув майже рік з повномасштабного вторгнення російських загарбників на територію нашої країни. Київська область одна з перших взяла на себе удар ворога. Ми витримали та звільнили наш регіон. 

Головна ціль сьогодні — остаточно вигнати окупантів з усієї України. Для виконання цього надскладного завдання потрібно постійно посилювати оборонні спроможності.

Тому Міністерство внутрішніх справ України оголосило про початок формування восьми бригад Національної поліції, Державної прикордонної служби та Національної гвардії.

«Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов» чекають на вмотивованих добровольців у своїх лавах. 

У бригадах вже є найкращі серед найкращих: офіцери, сержанти та солдати, які мають величезний бойовий досвід. 

Долучитися до лав однодумців доброволець може через Центр надання адміністративних послуг, де вже розпочали роботу відділи комплектування. Або ж звернутися за контактними даними. 

Закликаємо жителів Київщини, хто прагне нашої спільної Перемоги, вступати до лав нових підрозділів.

Військовослужбовці Національної гвардії України ще з 2014 року беруть активну участь у захисті нашої держави. Гвардійці одними з перших дали бій ворогу в Гостомелі, героїчно обороняли Київ, Харків, Маріуполь, звільняли Лиман і Святогірськ.

Формування цих бригад – наш внесок у майбутню перемогу. Кожен, хто пройде відбір, потрапить виключно в коло однодумців. 

Військовослужбовці матимуть якісне оснащення, а для їх підготовки залучатимуться досвідчені інструктори. У фокусі – мотивований воїн у підрозділі, де важливим центром є людина та її життя.

Це унікальна можливість отримати досвід, професію. Та головне, стати частиною історичних переможних подій – звільнення всіх окупованих територій України. 

Завдяки партнерам і союзникам ми нарощуємо свою військову потугу. Снаряди, зброя, танки, обладнання – ця допомога щоразу зростає. Ми відчуваємо підтримку всього демократичного світу і маємо інструменти для досягнення Перемоги. Вона неодмінно буде. 

Нові бригади будуть посилювати наші сили оборони при звільненні всіх українських земель. Працюємо ефективно та злагоджено. Заради якнайшвидшої Перемоги України. Долучившись до нових підрозділів, кожен може зробити свій внесок у нашу спільну справу.

Час повертати своє. Приєднуйтесь до нас.

Слава Україні!

Героям слава!

Довідково

Міністерство внутрішніх справ України оголосило про формування кількох додаткових бригад Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби.

Це бригади «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов».

Вони мають стати підсиленням оборонної спроможності України та братимуть участь у звільненні українських територій від ворога. 

Кістяк нових бригад складається з офіцерів та солдат, які мають величезний бойовий досвід та проявили себе найкращим чином на різних ділянках фронту. Доукомплектація нових бригад відбуватиметься винятково з добровольців, високомотивованих патріотів України.

Щоб вступити до бригад, потрібно прийти до Центру надання адміністративних послуг. Там запропонують 8 бригад на вибір, відповідно до мотивації та поглядів людини. 

 

НА КИЇВЩИНІ ВЖЕ РОЗГОРНУТО 438 ПУНКТІВ НЕЗЛАМНОСТІ

У Київській області збільшується кількість Пунктів Незламності. Станом на 29 січня вже функціонує 438 локацій. Адреси Пунктів Незламності можна знайти на сайті Київської ОВА та на https://nezlamnist.gov.ua/

Найбільше Пунктів розгорнули органи місцевого самоврядування – 291. Державна служба з надзвичайних ситуацій створила 65 Пунктів Незламності. Долучається до створення локацій все більше представників відповідального бізнесу. Наразі ними відкрито вже 82 Пункти.

У Пунктах Незламності можна підзарядити телефон, отримати доступ до Інтернету, зігрітися тощо. Там є генератори, старлінки, запаси води та їжі. Облаштування Пунктів триває.

Представники Київської обласної військової адміністрації продовжують роботу з обстеження Пунктів Незламності для усунення всіх недоліків. Кожен відвідувач може залишити зворотний зв’язок щодо роботи пункту, заповнивши спеціальну гугл-форму чи зателефонувавши на «гарячу лінію» Київської ОВА за номером: (044) 363 07 34.

Довідково

Пункти Незламності – це місце безпеки під час тривалого відключення електроенергії чи тепла. Вони облаштовуються в адміністративних будівлях, закладах освіти, бізнесу (АЗС, аптеки, магазини), наметах ДСНС, модульних спорудах тощо. Пункти Незламності функціонують безкоштовно. У них, попри відключення електроенергії, передбачається наявність тепла, води, мобільного зв’язку, інтернету, живлення для мобільних пристроїв тощо.

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ 114 БРИГАДИ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ ПРОВЕЛИ ТРЕНІНГ ІЗ ТАКТИЧНОЇ МЕДИЦИНИ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ

Військовослужбовці 114 бригади територіальної оборони Київщини провели тренінг із тактичної медицини для школярів. У ньому взяли участь учні 11 класу Броварського ліцею №3.

Під час тренінгу старшокласників навчили, як надати допомогу собі та іншим у випадку екстреної або надзвичайної ситуації.

Зокрема учні дізналися правила поводження та реагування на надзвичайні події, як діяти під час поранення легень, травми голови та навчилися накладати турнікети у разі кровотечі. Також діти навчилися, як правильно визначити, чи перебуває людина при свідомості.

ПІСЛЯ КАНІКУЛ 90% ШКІЛ ВІДНОВИЛИ НАВЧАННЯ В ОЧНОМУ ТА ЗМІШАНОМУ ФОРМАТАХ, 10% – ПРАЦЮЄ ДИСТАНЦІЙНО

30 січня, після завершення канікул, заклади загальної середньої освіти відновили освітній процес. Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

У 10% шкіл діти навчаються дистанційно, 90% закладів – в очному або змішаному форматах. Раніше офлайн навчалися 86% шкіл.

Збільшення кількості закладів загальної середньої освіти, що працюють в очному або змішаному форматах, – це результат закінчення дооблаштування укриттів у них. У більшості ремонтні роботи тривали під час канікул і були розпочаті до Нового року. Діти в цих закладах раніше навчалися дистанційно.

Так, у Київській області очно та за змішаною формою працює 569 закладів загальної середньої освіти, дистанційно освітні послуги надають 62 заклади. Водночас ще 7 закладів перебувають на канікулах.

Окрім цього, у Київській області за різними формами навчання працюють 682 заклади дошкільної освіти. Із них 381 садок функціонує очно, 141 – за змішаною формою навчання, ще 160 – дистанційно.

Протягом минулого тижня відновили роботу в очному режимі 2 заклади дошкільної освіти в м. Василькові та Бишівський садок.

Також завершуються ремонтні роботи та планується перехід на очну форму роботи у 3-х садках Козинської громади Обухівського району, по одному садку в Зазимській громаді Броварського району, Маловільшанській громаді Білоцерківського району та Калинівській громаді Фастівського району.

У ГРОМАДАХ КИЇВЩИНИ ПРЕЗЕНТУЮТЬ ПРОЄКТИ ДЛЯ МОЛОДІ «U-POINT» ТА «НАЦІОНАЛЬНА ІДЕНТИЧНІСТЬ»

У різних громадах Київської області презентують проєкти для молоді «U-point» та «Національна ідентичність». Нещодавно їх представили у Ржищівській громаді. Про це повідомили в Управлінні фізичної культури та спорту Київської ОВА.

Так, перший проєкт «U-point» – це локальне представництво цифрової платформи «U-Report», що створив дитячий фонд Організації Об’єднаних Націй (UNICEF). Мета проєкту – у формі опитувань збирати думки молоді віком 14-24 років щодо різних сфер суспільного життя. Опитування проходять щотижня та надходять на різні месенджери: Viber, Telegram та Facebook.

Результати цих опитувань допомагають доносити думку молоді до ключових стейкхолдерів для започаткування сталих змін. Головна задача платформи – через відповіді молоді стати рушієм змін, що є актуальними та важливими саме для молодих людей.

Так, «U-Report» не тільки збільшує кількість регіональних опитувань та респондентів, а також залучає нових партнерів. У межах платформи проходять і заходи з неформальної освіти.

Раніше локальне представництво платформи – «U-point» – відкрили в Переяславі.

Крім цього, в області реалізується молодіжний інформаційно-просвітницький проєкт «Національна ідентичність».

Проєкт спрямований на посилення та утвердження національної ідентичності та громадянської свідомості серед молоді, розвитку національно-патріотичного виховання, формування української громадянської ідентичності на основі суспільно-державних національних цінностей. Також завдяки проєкту збільшується розуміння та усвідомлення молоддю позитивного іміджу українців у світі в контексті історичних державотворчих процесів та національно-патріотичного виховання.

У проєкті присутній акцент на основні норми Закону України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності».

ЗА ТИЖДЕНЬ НА КИЇВЩИНІ МАЙЖЕ 2 000 ЛЮДЕЙ ВАКЦИНУВАЛИСЯ ВІД COVID-19

Попри війну, пандемія COVID-19 все ще триває. Тому аби вберегти себе від впливу вірусу, медики рекомендують пройти вакцинацію.

Так, за минулий тиждень на Київщині щеплення від коронавірусу зробили 1 973 людини. Найбільше щеплень було здійснено першою бустерною дозою – 1 046 вакцинацій. Другу бустерну дозу отримали 392 особи, першу дозу вакцини – 351, другу дозу – 184. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я Київської обласної військової адміністрації.

Усього на Київщині в період з 23 до 29 січня працювали 24 центри вакцинації, 182 пункти щеплень та 19 мобільних бригад.

Зауважимо, з 23 до 29 січня в регіоні зареєстровано 114 підтверджених випадків COVID-19. До лікарень госпіталізовано 62 хворих із підтвердженим діагнозом коронавірус, 55 – із підозрою на COVID-19.

У департаменті наголосили, що вакцинація залишається найдієвішим захистом від тяжкого перебігу коронавірусу, та закликали якнайшвидше зробити необхідні щеплення.

Зазначимо, від початку пандемії в Київській області станом на 30.01.2023 здійснено 1 896 671 щеплення.

НА КИЇВЩИНІ СТАРТУВАВ ОБЛАСНИЙ ЕТАП ПРЕДМЕТНИХ ОЛІМПІАД

Наприкінці січня в Київській області стартувало проведення ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів. Про це повідомляють у Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

Цього року олімпіади відбудуться в дистанційному форматі. Таке рішення прийняли, щоб убезпечити учасників від можливих загроз в умовах російської збройної агресії та з урахуванням побажань учасників освітнього процесу.

Першими пройшли олімпіади з української мови і літератури. У них взяли участь 187 учнів. В олімпіаді з біології – 159 учнів, інформатики – 126 учнів, технологій – 110 учнів.

Передбачається, що загалом в олімпіадах візьмуть участь близько двох тисяч учнів Київщини.

Нагадаємо, що одним із пріоритетних напрямів діяльності Департаменту освіти і науки Київської ОВА та всієї освітньої системи є пошук та підтримка здібної й обдарованої учнівської молоді, сприяння її творчому й інтелектуальному розвитку. Саме з цією метою в області щорічно проводяться олімпіади з навчальних предметів, творчі конкурси, інтелектуальні змагання.

У КИЇВСЬКІЙ ОВА ВРУЧИЛИ КЛЮЧІ ВІД КВАРТИР 31 РОДИНІ, ЯКІ ВТРАТИЛИ ЖИТЛО, ЗА ПРОГРАМОЮ «НОВА ОСЕЛЯ»

31 січня в Київській обласній військовій адміністрації вручили ключі від нових квартир 31 родині, які втратили житло через бойові дії в області та окупацію російською армією. Під час заходу були присутні тимчасово виконуючий обов’язки голови Київської ОВА Дмитро Назаренко, представники від районів та громад.

Квартири для родин придбали в межах Програми «Нова оселя» на 2022-2023 роки за кошти з обласного бюджету. Житло сімей, які отримали нові домівки, неможливо відновити шляхом поточного, капітального ремонту чи реконструкції, або ж це є економічно недоцільним.

«З перших днів повномасштабної війни Київська область прийняла на себе удар ворога. Наші населені пункти зазнали колосальних руйнувань. Тисячі українських сімей залишилися без житла. І сьогодні у нас невелике свято – ми маємо змогу повернути посмішку на обличчя людей, які втратили своє житло. 31 родина з 9 громад Київщини отримала ключі від нових квартир. Програма «Нова оселя» продовжує працювати, а ми робимо все можливе, щоб якомога більше сімей повернули те, що у них забрала війна», – сказав Дмитро Назаренко. 

Квартири отримали родини з Бишівської, Бородянської, Бучанської, Васильківської, Гостомельської, Дмитрівської, Іванківської, Ірпінської, Макарівської громад. Це багатодітні сім’ї та сім’ї з дітьми й вагітними жінками, родини, які мають чоловіків, які перебувають у лавах ЗСУ, російському полоні, сім’ї, які втратили рідних через вторгнення російської федерації в Україну.

Житло розташоване у Броварах, Богуславі, Борисполі, Ірпені, Макарові. Це квартири, які мають від однієї до п’яти кімнат.

В ІРПЕНІ ВІДКРИЛИ МАЛУ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЮ, ДО ЯКОЇ ПІД’ЄДНАЮТЬ ОБ’ЄКТИ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ МІСТА

31 січня в Ірпені запустили малу електростанцію, до якої під’єднають об’єкти критичної інфраструктури міста. Від малої електростанції працюватиме також котельня, що надає послуги теплопостачання 70% мешканцям Ірпеня.

Мала електростанція прибула в готовому (укомплектованому) стані з Австрії. Протягом декількох днів її встановили. Для цього підготували бетонний фундамент та підвели газові й електричні мережі.

Контейнерна електростанція використовує природний газ, що зменшує вартість виробленого кіловата в порівнянні з дизельним пальним.

Місто безкоштовно використовуватиме газопоршневу електростанцію. Потужність станції 1 МВт.

 

У ВИШГОРОДСЬКОМУ ТА ОБУХІВСЬКОМУ РАЙОНАХ ОБГОВОРИЛИ АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ РОЗВИТКУ ГАЛУЗІ ОСВІТИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

У районах Київської області тривають наради з актуальних питань розвитку галузі освіти. Заходи проходять під головуванням заступниці очільника Київської ОВА Жанни Осипенко. Цього тижня вони відбулись у Вишгородському та Обухівському районах.

Участь у нарадах взяли заступники голів територіальних громад із питань освіти, начальники органів управління освітою територіальних громад цих районів. Також були запрошені представники ГУ ДСНС України в Київській області, ГУ Національної поліції України в Київській області та Управління поліції охорони в Київській області.

У ході дискусії присутні обговорили шляхи розвитку освітніх систем регіону та електронних сервісів у закладах освіти, а також створення міжшкільних ресурсних центрів із вивчення предмету «Захист України».

Жанна Осипенко наголосила на важливості належної організації безпечного середовища в освітніх закладах, покращення умов для перебування дітей в укриттях та створення цифрових хабів.

Додатково вона акцентувала увагу присутніх на необхідності надання інклюзивно-ресурсними центрами послуг дітям, які мають статус ВПО.

Крім того, під час наради обговорили питання фінансування галузі освіти. Зокрема наголосили на дотриманні вимог чинного законодавства при виплаті заробітних плат педагогічним працівникам.

Представники ДСНС та Національної поліції у свою чергу нагадали присутнім про важливість збереження життя і фізичного та психічного здоров’я дітей. Розповіли про методи запобігання та протидії булінгу, профілактики правопорушень серед неповнолітніх, дотримання правил мінної безпеки тощо.

За результатами наради були напрацьовані доручення працівникам органів місцевого самоврядування Вишгородського та Обухівського районів.

У КИЇВСЬКІЙ ОВА ВІДБУЛАСЬ РОБОЧА ЗУСТРІЧ ІЗ ПРЕДСТАВНИКАМИ БФ «КАРІТАС-КИЇВ» ЩОДО ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИМ ЧЕРЕЗ РОСІЙСЬКУ АГРЕСІЮ ДОМОГОСПОДАРСТВАМ

У Київській обласній військовій адміністрації провели робочу зустріч із представниками БО «БФ «Карітас-Київ» щодо координації проєктів відбудови та допомоги постраждалим домогосподарствам. Серед учасників наради — керівник проєкту «Житлова та фінансова допомога для вразливих домогосподарств в Україні» Владислав Жиляєв, керівниця проєкту «Гуманітарна відповідь на потреби домогосподарств, постраждалих внаслідок бойових дій в Україні» Ірина Веремейчук, заступники голови КОВА Микола Бойко та Сергій Білецький.

 

З основних питань, що розглянули під час наради — систематизація проведеної та подальшої роботи відновлення приватних домогосподарств, що постраждали внаслідок російської військової агресії. Зокрема, учасники обговорили терміни завершення поточних робіт й актуалізацію даних. 

 

Загалом за сприяння БО «БФ «Карітас-Київ» на Київщині вже завершено ремонтні роботи 300 об’єктів. Мова йде про поточний ремонт приватних садиб, що були пошкоджені через російську агресію. Це заміна вікон, дверних конструкцій чи так званий «легкий» ремонт пошкоджених стін. Ще 1000 об’єктів знаходяться в роботі.

 

«Відновлення пошкодженого майна — процес, що повинен проходити чітко, злагоджено та зрозуміло. Тому разом із фондами, благодійними організаціями та владою на місцях маємо чітко координувати спільні дії, щоб уникнути затягування ремонтних робіт та якнайшвидше відновити пошкоджене», — зазначив Микола Бойко.

 

Окремим питанням під час зустрічі обговорили реалізацію нового проєкту за сприяння БО «БФ «Карітас-Київ». Він стосується надання допомоги вразливим категоріям населення Київщини, зокрема тим, які перебували в окупації на початку ескалації збройної агресії російської федерації на Київщині.

 

НА КИЇВЩИНІ З ОФІЦІЙНИМ ВІЗИТОМ ПОБУВАВ ФЕДЕРАЛЬНИЙ ПРЕЗИДЕНТ АВСТРІЇ АЛЕКСАНДЕР ВАН ДЕР БЕЛЛЕН

1 лютого офіційна делегація на чолі з Федеральним Президентом Республіки Австрія Александром ван дер Белленом відвідала Київську область. Австрійський лідер прибув разом із Міністром навколишнього середовища Леонор Гевеслер, Міністром економіки Мартіном Кохером, Послом Австрії в Україні Арадом Бенкьо та представниками гуманітарних організацій, зокрема Австрійського Червоного Хреста, Карітас Австрії, Volkshilfe.

Міжнародні партнери в ході візиту завітали до Бучанського району Київської області. Разом із заступником голови Київської ОВА Віталієм Власюком почесні гості побували в місті Буча. Біля Храму Андрія Первозванного вони оглянули місце масового поховання мирних жителів, вбитих російськими загарбниками під час окупації населеного пункту.

Крім того, Федеральному Президенту Австрії показали Бучанський ліцей №3. У цьому закладі освіти з допомогою партнерів відновили дах. Там Александер ван дер Беллен поспілкувався з педагогічним колективом. Високому гостю презентували австрійські гуманітарні проєкти, що вже реалізуються в регіоні організаціями Volkshilfe, CaritasAustria, Austrian Red Cross.

У смт Бородянка представники делегації оглянули руйнування багатоповерхових будинків, спричинених ракетно-бомбовими і авіаударами військ рф.

Крім того, у ході візиту присутні обговорили можливі додаткові напрями співпраці Київщини з Австрією, мета яких – прискорити відбудову пошкоджених інфраструктурних обʼєктів пристоличного регіону.

ДО ПУНКТІВ НЕЗЛАМНОСТІ 10 ГРОМАД КИЇВЩИНИ ДОСТАВИЛИ ГУМАНІТАРНУ ДОПОМОГУ

Для Пунктів Незламності Бучанського, Білоцерківського, Обухівського та Фастівського районів передали гуманітарну допомогу. Мова йде про 10 громад, зокрема Українську, Білоцерківську, Борщагівську, Фастівську та інші. Це стало можливим завдяки співробітництву Київської ОВА з Міжнародною організацією з міграції ООН.

Гуманітарна допомога складається із 720 ліхтарів на акумуляторах, по 3000 матраців, ковдр та складних стільців, понад 300 комплектів постільної білизни тощо. Це речі першочергової необхідності, що сприятимуть більш комфортному перебуванню відвідувачів Пунктів.

Усе необхідне відповідно до запиту Київської ОВА сформувало та доставило до громад Представництво Міжнародної організації з міграції в Україні. Далі територіальні громади самостійно розподілять вантаж між 50 Пунктами Незламності.

У БУЧАНСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАПРАЦЮВАЛА АМБУЛАТОРІЯ З АЛЬТЕРНАТИВНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ ЕНЕРГІЇ

2 лютого в селі Горенка Гостомельської громади запустили відновлену амбулаторію загальної практики сімейної медицини №2, на якій встановлені альтернативні джерела енергії. На відкритті були присутні заступник очільника Міністерства охорони здоров’я Ігор Кузін, заступник голови Київської ОВА Віталій Власюк, директор Департаменту охорони здоров’я КОВА Олександр Сорокін,  голова Гостомельської СВА Сергій Борисюк, представники благодійних фондів та інші.

Так, на амбулаторії для повноцінної та автономної роботи встановили сонячну електростанцію. Опалюватиметься приміщення завдяки новим тепловим насосам. Даний проєкт ініціювала міжнародна організація Greenpeace у співпраці з українськими ГО «Екодія», «Екоклуб», та БФ «Перемога України».

Цей медичний заклад був пошкоджений через російську агресію проти України: поряд з амбулаторією влучив снаряд. В установі були пошкоджені фасад, покрівля, система опалення, а також вибиті вікна. Частину пошкоджень медзаклад усунув за власний рахунок, вікна встановили за кошти державного бюджету, всередині будівлі наслідки російської агресії усували коштом місцевого бюджету.

На сьогодні послугами амбулаторії користується близько 5 тисяч місцевого населення.

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

 

НОВИЙ МАЙДАНЧИК ДЛЯ ПРОМОЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ IT-ПРОДУКТІВ: МІНЦИФРИ ЗАПУСТИЛО YOUTUBE-ПРОЕКТ «КАБІНЕТ СТАРТАПІВ УКРАЇНИ»

Мінцифри разом з Фондом розвитку інновацій запустили YouTube-проект «Кабінет Стартапів України». Він стане новим майданчиком для промоції українських айті-продуктів.

Учасники проекту пітчитимуть бізнес-ідеї Віце-прем’єр-міністру – Міністру цифрової трансформації Михайлу Федорову та головному редактору AIN.UA Іллі Кабачинському в ліфті Кабінету Міністрів. На все про все матимуть одну хвилину. Це час підйому з другого поверху на десятий.

«Ми перетворимо Кабінет Міністрів на Кабінет Стартапів. А ліфт, яким я кожного дня підіймаюся на роботу, – стане майданчиком для пітчингу крутих ідей. Я вірю, що Україна може стати країною стартапів. Завдяки роботі Фонду розвитку інновацій українські стартапери можуть реалізовувати нові проекти і створювати революційні продукти. Але потенціал розвитку набагато більший. Особливо в сфері military-tech-проектів», – зазначив Михайло Федоров.

Фонд розвитку інновацій обрав проекти, які цього року отримають гранти на розвиток. Саме вони мали змогу запітчити свої ідеї Михайлу Федорову та Іллі Кабачинському. А також отримати корисний фідбек та експертні поради.

У пілотному випуску свої ідеї презентували три стартапи.

DrillApp – мобільний застосунок для тренувань з тактичної стрільби та самооборони. Він має повноцінний курс вправ та уроків з інтерактивними інструментами для відстеження прогресу. Застосунок дозволяє тренуватися незалежно від місця перебування та часу.

ТОР – запатентований навчальний комплекс на базі пристроїв віртуальної реальності. Застосунок дозволяє моделювати різноманітні сценарії у середовищі віртуальної реальності для тактичної, фізичної, психологічної підготовки особового складу до екстремальних ситуацій та реальних бойових умов.

Nolelgator – семантична пошукова система для наукових статей, патентів і клінічних випробувань, яка сканує документи та витягує ключові факти з тексту.

Випуски виходитимуть раз на два тижні на YouTube-каналі Дії.

Нагадаємо, наприкінці грудня Фонд розвитку інновацій перейшов в управління Мінцифри. Це дало змогу системно реалізовувати ідеї та розвивати стартапи під координацією Міністерства. Окрему увагу Фонд приділяє military-tech-проектам – технологічним продуктам в оборонній сфері, які допомагають отримати перевагу на полі бою та наблизити перемогу.

За інформацією Урядового порталу.

РОДИНИ ЗНИКЛИХ ОСІБ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ БЕЗОПЛАТНУ ПРАВОВУ ДОПОМОГУ

У межах підписаного меморандуму про співпрацю між Офісом Уповноваженого зі зниклих безвісти та Координаційним штабом з надання правової допомоги родини зниклих осіб можуть отримати безоплатну юридичну допомогу. Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Про найближчий центр допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером: 0 800 213 103.

Також надаються спільні й індивідуальні правові консультації при офісах регіональних координаторів Уповноваженого.

«Безумовно, юридичний супровід цих людей є вкрай важливим, адже вони зараз у відчаї й не можуть з усіма деталями розібратися самостійно. Саме тому ми ухвалили рішення всіляко сприяти їм у цьому!» – наголосив Уповноважений зі зниклих безвісти Олег Котенко.

Нагадаємо, що повідомити про зниклих безвісти можна на гарячу лінію: 0 800 339 247. Написати нам можна у месенджерах на номер: (095) 896-04-21 чи повідомити про зниклого особисто Уповноваженому за телефоном: (099) 792-01-26.

МОЗ: ЯК ВАКЦИНУВАТИ ВІД COVID-19 ДИТИНУ 5-11 РОКІВ?

У Міністерстві охорони здоров’я роз’яснили алгоритм, як роблять щеплення від COVID-19 дітям 5-11 років.

Фахівці нагадали, що в Україні використовують спеціальну вакцину Comirnaty від Pfizer-BioNTech, одна доза якої містить втричі менше активної речовини, ніж вакцина для людей 12+. Інтервал введення між першою та другою дозами становить мінімум 21 день.

Адреси та контакти найближчого центру або пункту вакцинації від COVID-19 можна знайти тут або зателефонувати сімейному лікареві, педіатру чи в найближчу поліклініку.

Під час запису обов’язково уточнюйте наявність спеціальної вакцини Comirnaty для дітей 5-11 років!

Із собою потрібно мати Свідоцтво про народження дитини та посвідчення особи одного із батьків або опікуна. Також для дітей віком 5-11 років обов’язковою є заповнена інформована згода батьків або опікунів – форма №063-2/о. Її нададуть в місці проведення вакцинації.

МОН СПІЛЬНО З COURSERA ТА UDEMY ЗАПРОШУЮТЬ ОХОЧИХ ПОЛІПШИТИ НАВИЧКИ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ

Якщо ви пропустили бустерне щеплення проти COVID-19, просто запишіться в найближчий пункт чи центр вакцинації та отримайте пропущене щеплення. Це подовжить ваш захист від важкого перебігу коронавірусної хвороби. Про це наголошує Міністерство охорони здоров’я України.

Міністерство освіти і науки України та ENGin Program оголошують про унікальну пілотну можливість для українців опанувати онлайн-курси від Coursera та Udemy разом з носіями мови.

Програма відкрита для українців (10-35 років) та волонтерів (від 14 років). Це чудовий шанс здобути потрібні знання і поліпшити навички англійської мови у професійних спільнотах від ENGin Program.

Початок спільного навчання 15 лютого 2023 року.

Реєстрація доступна за посиланням.

Доступ до професійних спільнот можливий для користувачів, що вже є учасниками Програми ENGin або перебувають на етапі аплікаційного процесу (пройшли інтерв`ю).

Довідково

ENGin Program – проєкт неприбуткової організації ENGin, що об’єднує українців, які вивчають англійську мову, з англомовними волонтерами з усього світу для проведення щотижневих індивідуальних онлайн-сесій.

МОЗ: ЧИ ПОТРІБНО ВАКЦИНУВАТИ ДІТЕЙ ПРОТИ ГРИПУ

Маленькі діти належать до групи ризику, для якої грип становить найбільшу небезпеку.

Найкраща профілактика цього захворювання – щорічна вакцинація, що посилює здатність організму протистояти вірусам грипу. Дітям щеплення проти грипу можна починати робити з шести місяців.

Якщо дитина до 9 років не була вакцинована і не хворіла на грип, то потрібні дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Усім іншим – одна.

Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень – жовтень). Водночас щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – впродовж усього сезону грипу, що зазвичай триває з жовтня до травня наступного року. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

Вакцина має бути цьогорічна. За рекомендацією ВООЗ для забезпечення максимального захисту проти вірусів, циркуляція яких очікується саме цього сезону, щорічно змінюється склад вакцин. Найкраща вакцина та, яка є в доступі. Але зверніть увагу на рекомендації щодо віку дитини. Є вакцини, якими можна щепити дітей віком від трьох років, а іншими – від шести місяців. Обов’язково перед щепленням потрібно проконсультуватися з лікарем та ознайомитися з інструкцією.

Вакцини проти грипу можна придбати в аптеці і зробити щеплення, попередньо звернувшись до свого педіатра або сімейного лікаря. Також можна звернутися за щепленням у приватну клініку, в якій є потрібні вам вакцини.

МОЗ: ДО ЯКОГО ВІКУ МОЖНА ВАКЦИНУВАТИСЬ ПРОТИ РОТАВІРУСУ?

В Україні зареєстровані дві вакцини проти ротавірусної інфекції. Обидві є оральними, тобто мають форму крапель. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

Вакцини призначені для маленьких дітей відповідно до інструкції:

  • Перша передбачає дві дози у віці від 6 до 24 тижнів. Інтервал між застосуванням першої і другої дози повинен бути не менше 4 тижнів.
  • Друга – три дози у віці від 6 до 32 тижнів.

Першу дозу цієї вакцини можна вводити не пізніше 12 тижнів. Інтервал між застосуванням доз має бути не менше 4 тижнів.

Ротавірусну вакцину не слід вводити після віку, зазначеного в інструкції, навіть якщо дитина не завершила курс вакцинації.

В Україні вакцинація проти ротавірусної інфекції не внесена до національного календаря профілактичних щеплень. Тому вакцину доведеться придбати власним коштом.

ВНЕСОК КОЖНОГО У ЗБЕРЕЖЕННЯ СВІТЛА: ПОДАЙТЕ ЗАЯВУ В ДІЇ ПРО ОБМІН СТАРИХ ЛАМП НА ЕНЕРГООЩАДНІ LED-ЛАМПИ ЗА ПРОГРАМОЮ ЄС ТА УРЯДУ

З 30 січня в Дії українці можуть подати заяву про обмін старих ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи, а потім отримати їх в одному з відділень Укрпошти. Це знизить навантаження на українську енергосистему. Обмін здійснюється за спільною програмою Уряду України та Європейського Союзу.

Про це повідомили на сайті Міністерства цифрової трансформації України. Одна з цілей російських ракетних атак по Україні – енергетична інфраструктура. Через пошкоджені енергосистеми українці живуть за графіками відключення світла. Саме тому Уряд запустив програму обміну лампочок для населення. 

У межах програми Європейський Союз профінансував 30 млн енергоощадних LED-ламп для України, ще 5 млн надасть уряд Франції. Перша партія вже готова до обміну у відділеннях Укрпошти.

Українці можуть обміняти по 5 старих ламп розжарювання на нові світлодіодні лампи. За підрахунками фахівців, якщо обміняти заплановану кількість ламп, то вдасться знизити споживання електроенергії на 7-10% в моменти пікового навантаження. Це допоможе суттєво скоротити дефіцит електроенергії в системі.

Подати заяву на участь у програмі обміну лампочок можна в застосунку Дія.

Щоб подати заяву про обмін лампочок в застосунку:

  1. авторизуйтесь у Дії;
  2. оберіть Послуги – Обмін лампочок;
  3. вкажіть контактний номер телефону та відділення Укрпошти, у якому бажаєте отримати лампи;
  4. зазначте тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати.

Після цього отримаєте push-сповіщення, що лампи є в обраному відділенні Укрпошти, і ви можете їх отримати протягом 5 робочих днів. Якщо за цей час не заберете лампи, то заява анулюються.

Також обміняти лампи у відділеннях Укрпошти можна без реєстрації. Але в такому разі лампи обміняють лише за їх наявності.

Обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні LED здійснюватиметься поетапно. Спершу нові лампи надійдуть до всіх обласних центрів (крім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та міста Севастополя), а також до Краматорська, Покровська та Кривого Рогу. На другому етапі лампи надійдуть в райцентри. Далі – у села.

Утилізація старих ламп здійснюватиметься відповідно до правил та міжнародних норм.

Більше деталей про обмін лампочок – за посиланням.

Програма підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим).

Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.

ПОВНІСТЮ АВТОМАТИЧНО, ШВИДКО І ЗРУЧНО: СКАСУВАТИ СТАТУС ВПО ТЕПЕР МОЖНА І НА ПОРТАЛІ ДІЯ

На порталі Дія доступна автоматична послуга для внутрішньо переміщених осіб – скасування статусу. Раніше ВПО, які повернулися на місце постійного проживання, могли скористатися цим сервісом у застосунку.  Про це повідомили на сайті Міністерства цифрової трансформації України.

За даними Мінсоцполітики, в Україні налічується майже 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Дедалі більше українців повертаються до рідних домівок після деокупації міст і сіл або ж якщо у регіоні знизилася небезпека обстрілів. Після цього їм необхідно скасувати статус ВПО.

Раніше аналогічну послугу ми вже запустили в застосунку. Нею скористалися понад 84 тисячі українців. Тепер скасування статусу ВПО доступне і на порталі. Не потрібно стояти в чергах та збирати довідки. Заявки обробляються онлайн, а послуга працює повністю автоматично. Тож вам більше не доведеться повторно ходити до держустанов у разі помилки в заяві та протягом кількох днів чекати на рішення чиновника. 

Усе відбувається швидко та зручно. Щоб скасувати статус ВПО на порталі Дія, потрібно авторизуватися, обрати послугу Скасування статусу ВПО, заповнити необхідні дані. Потім перевірити сформовану заяву та підписати її електронним підписом.

Раніше, щоб скасувати статус ВПО, необхідно було йти до органів соціального захисту за адресою прописки або до ЦНАПу, готувати паперові документи та протягом трьох днів чекати на рішення.

Послуга реалізується Мінцифрою спільно з Міністерством соціальної політики України за підтримки «Проєкту підтримки Дія», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки Швеції.

ДОВІДНИК БЕЗБАР’ЄРНОСТІ: ЯК ПОДБАТИ ПРО ДИТИНУ В УКРИТТІ

  1. Чесно і дуже короткими фразами відповідайте на питання дитини, навіть на найбільш тривожні. Поясніть, що зараз в Україні війна, але наша армія зупиняє усі сили ворога. Робіть акцент: «Наша армія дуже сильна».
  2. Поясніть сигнали сирени: «Коли чуєш сирени, це означає, що наша армія поруч, вона виявила небезпеку і бореться з нею. І це означає, що про нашу безпеку дбають».
  3. Запевняйте дитину, що зараз ви в безпеці. Які слова обрати? «Я – дорослий, я тебе захищу, я з тобою». «У нас є план, я знаю, що робити». «Дивись, скільки людей разом, і як наша армія нас захищає».
  4. Не треба соромити за страх, дозволяйте виявляти будь-які емоції. Не порівнюйте з іншими, навпаки – бадьоріть: «Ти молодець, ти так гарно справляєшся». «Ти мій герой / ти моя героїня».
  5. Переміщуючись в укриття, візьміть із собою іграшку чи іншу улюблену річ дитини. Ви можете стискати руку дитини, просити, щоб вона обійняла вас міцно-міцно.
  6. Робіть з дитиною будь-які вправи, що задіюють тіло: вправи на розтягування, потягування та інші. Треба направляти рух дитини: стрибати в класики, стрибати можна сидячи на сідницях. Дати гру в телефоні.
  7. Підлітки можуть дистанціюватися, уникати всього, сидіти в тік-тоці, не реагувати. Це – їхній спосіб впоратися з напругою. Варто дати їм якесь завдання і можливість проявити емоції.
  8. Важливо разом співати і надати дитині можливість – в малюванні, ліпленні, складанні конструктора – трансформувати свій страх і напругу.
  9. Запропонуйте уявити себе, сім’ю, місто, країну під веселкою – під захисним куполом. Малювати, створювати уявні та зроблені з підручних матеріалів захищені простори.
  10. Якщо дитина бліда, розгойдується, не реагує на контакт – розітріть вуха, мочки вух, дайте шоколад і солодкий чорний чай, візьміть на руки, похитайте, почніть співати пісні, які вона пам’ятає. Звертайтеся на ім’я, говоріть: «Мама й тато поруч». Потім дайте тетріс на телефоні, пограти в дартс, або будь-яку іншу гру, пов’язану із просторовим сприйняттям.

Більше чітких інструкцій та порад спеціалістів про те, як діяти в умовах воєнного часу, щоб допомогти найуразливішим верствам населення: сім’ям із дітьми, людям старшого віку та людям з інвалідністю, у Довіднику безбар’єрності.

Довідково

Перший український посібник із безбар’єрної комунікації «Довідник безбар’єрності» з’явився у 2021 році. Він доступно розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, правила коректної мови.

Посібник був створений за ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

 

        1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Звільнено: - Сотника Юрія Петровича з посади першого заступника Голови Державного агентства лісових ресурсів України; - Щуцького Олександра Геннадійовича з посади першого заступника Голови Державної митної служби України; - Лордкіпанідзе Андрія Юрійовича з посади заступника Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Відсторонено від виконання повноважень за посадою та порушено дисциплінарне провадження стосовно заступника Голови Державної митної служби України Черкасського Руслана Анатолійовича. Тимчасово покладено виконання обов’язків: - Голови Державної митної служби України на Звягінцева Сергія Борисовича; - Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на Шевченко Ольгу Петрівну.


Внесено зміни до постанови КМУ від 22.03.2017 N 176 «Питання використання спеціальних звукових та світлових сигнальних пристроїв на транспортних засобах». Впроваджено можливість використання спеціальних звукових та світлових сигнальних пристроїв синього кольору під час надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації анатомічних матеріалів людини спеціалізованою державною установою «Український центр трансплант-координації» та закладами охорони здоровʼя, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, що передбачає право надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації.

Внесено зміни в Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2022 N 153 «Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту». Включено до Переліку послуги, повʼязані із створенням єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні (включаючи оплату навчання авіаційного персоналу, a також ремонту, технічної підтримки, обслуговування та модернізації гелікоптерів, макетів та тренажера). Зазначені зміни спрямовані на забезпечення реалізації в повному обсязі в умовах воєнного стану державного інвестиційного проекту «Створення єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні».

Внесено зміни до постанов КМУ від 17.03.2011 N 298 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення здійснення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» та від 07.03.2022 N 216 «Деякі питання закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них». Удосконалено порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоровʼя, що дозволить забезпечити пацієнтів України життєво необхідними, ефективними, безпечними та якісними лікарськими засобами та допоміжними засобами до них.

Внесено зміни до постанови КМУ від 27.09.2022 N 1091 «Про затвердження переліку окремих товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом здійснюється без надання митним органам забезпечення сплати митних платежів». Зміни спрямовані на спрощення вимог законодавства в частині забезпечення сплати митних платежів при ввезенні на митну територію України та/або переміщенні територією України транзитом товарів, необхідних для обороноздатності країни та відновлення інфраструктури в умовах воєнного стану. Доповнено перелік окремих товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом здійснюється без надання митним органам забезпечення сплати митних платежів, окремими товарами, необхідними для відновлення енергозабезпечення, які імпортуються підприємствами або громадянами та які переміщуються (пересилаються) на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях; товарами, які імпортуються громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, включеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, для подальшої їх безоплатної передачі силам оборони; товарами, що безоплатно надаються Енергетичним співтовариством як допомога на користь суб’єктів господарювання, що мають ліцензії на окремі види господарської діяльності на ринку електричної енергії та ввозяться такими суб’єктами на митну територію України для цілей відновлення та ремонту інфраструктури таких підприємств за погодженням з Міненерго.

Затверджено Порядок та умови надання у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоровʼя. Здійснено у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоровʼя на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків споживання шляхом зменшення їх обсягу за програмою «Реалізація програми державних гарантій медичного обслуговування населення» на 287 млн. 257,6 тис. гривень та збільшення їх обсягу за програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоровʼя» на 287 млн. 257,6 тис. гривень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь