Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 27.02.2023 11:44
Кількість переглядів: 206

Фото без опису 

        1. Уроки та підсумки року повномасштабної агресії Росії

 

Війна Росії проти України почалася в 2014 році, а повномасштабна агресія минулого року - наслідок того, що зло не було покаране. Агресія РФ проти України неспровокована і незаконна, мотивована лише загарбницькими планами Кремля. Київ всі ці роки намагався припинити війну і відновити безпеку в мирний спосіб, однак Москва зробила ставку на ескалацію. Рік повномасштабної війни продемонстрував міцність української держави та суспільства. Ми вистояли завдяки героїзму Сил оборони, волонтерам, медикам, рятувальникам, енергетикам, залізничникам. Вторгнення Росії згуртувало світ навколо України: допомагаючи нам, наші партнери захищають від агресії не лише Україну, але й самих себе. Рішення почати повномасштабну війну стало фатальним для Кремля: за рік Росія відкрито проявила свою військову слабкість, втратила свої економічні, політичні та медійні позиції в світі, перетворилася на міжнародного ізгоя. Україна довела, що може визволяти окуповані території і продовжить це робити надалі. Ми не залишимо своїх людей під гнітом тиранії. Ми ніколи не забудемо і не пробачимо лиха, заподіяного загарбниками. Обов’язково притягнемо до відповідальності усіх російських вбивць, терористів і катів.

 

        1. Результативне голосування в Генасамблеї ООН

 

23 лютого Генеральна асамблея ООН 141 голосом ухвалила резолюцію “Про справедливий і сталий мир в Україні” Україна вкотре здобула важливу дипломатичну перемогу на полях Генасамблеї ООН. Світ стабільно підтримує нашу країну. Резолюція Генасамблеї спирається на “формулу миру” президента Зеленського. Ми зберегли глобальну коаліцію проти агресора, а Росія стала ще більш ізольованою. Лише 7 країн, включно з самою РФ, виступили проти. Росія програє дипломатичну боротьбу за підтримку не лише на Заході, але й у “глобальному Півдні” та на пострадянському просторі. Генасамблея підтвердила принцип територіальної цілісності України в межах 1991 року та закликала агресора вивести окупаційні війська, таким чином, відкинула російські тези про “врахування нових територіальних реалій”. Резолюція рішуче засуджує російські атаки проти критичної інфраструктури та цивільних об’єктів, констатуючи відповідальність Кремля за ці воєнні злочини. Рішення Генасамблеї ООН на крок наблизило створення Спеціального міжнародного трибуналу, адже поставило вимогу про притягнення до відповідальності за найсерйозніші злочини, скоєні на території України.

        1. Варварський обстріл Херсону

 

21 лютого росіяни обстріляли з РСЗВ цивільну інфраструктуру Херсону, внаслідок чого 21

людина постраждала, а 6 загинули.

Трагедії, на зразок херсонської, стали жахливою буденністю російської агресії.

Обстріл росіянами обласного центра України збігся в часі з виступом путіна, коли той

заявляв щось про “захист людей” і т.п.

Справжня мета Кремля – вбити якомога більше українців, а життя решти зробити

нестерпним.

Мир на українській землі неможливий, поки її топчуть ноги окупантів, поки росія буде

Фізично здатна тероризувати людей.

 

        1. Підсумки візиту до Києва президента США Джо Байдена

 

Рік повномасштабної війни підсумовано важкою дипломатичною поразкою РФ. Приїзд Байдена до воюючої України можна порівняти з епохальним візитом Кеннеді до блокованого Західного Берліну в 1963 році, коли він промовив: “Я – берлінець”. Це рішення, до якого в адміністрації президента США йшли не один місяць. Рубікон перейдено, і тепер Вашингтон остаточно зробив ставку на перемогу Києва. Українсько-американські відносини трансформуються у справжнє союзництво. Кремль не зміг залякати Байдена ракетною атакою, і тепер пропаганда бреше, що США отримали від РФ “гарантії безпеки” для президента. Справжньою гарантією безпеки візиту стали Сили оборони України та зміцнена західними партнерами система ППО, а не московські вигадки.

 

  1. Криза жанру путінських послань

 

21 лютого Путін виступив перед Федеральними зборами РФ Путін вчергове повторив старі страшилки та обіцянки. Нічого нового сказано не було; на жодне питання, яке турбує суспільство, відповіді не дав; намагався приспати пильність казковими проектами і страшилками про агресивний захід. Єдиним знаковим моментом стала заява про призупинення участі РФ у Договорі про стратегічні наступальні озброєння, умови якого Москва і так порушувала. Російський диктатор вдався до традиційних погроз ядерною зброєю. Путін, як і всі агресори, оголосив свій напад на Україну превентивним. Заяви Путіна про "проривні успіхи в економіці" присутні чиновники зустріли з химерними гримасами на обличчях. Путін пообіцяв, що Росія в усьому впорається без Заходу - однак їй вже не вибратися з положення сировинного придатку розвинених економік, в яке країну загнав сам Путін та його оточення. Справді цікавою промовою Путіна може бути тільки виголошена з лави підсудних Спеціального міжнародного трибуналу.

 

  1. Головні новини тижня

 

НА КИЇВЩИНІ ОБГОВОРИЛИ «ЗЕЛЕНЕ» ВІДНОВЛЕННЯ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ

17 лютого в Київській області відбулася зустріч Комісара ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюса Сінкявічюса з Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця та очільниками міст Київщини. Київську обласну адміністрацію представляли т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко та заступник Микола Бойко. Також у події взяв участь голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко.

Подія проходила в місті Буча, що постраждало через російське вторгнення в Україну.

Головними темами наради стали питання збитків, завданих містам Київщини внаслідок військових дій рф, а також плани міст щодо їх післявоєнного «зеленого» відновлення.

Голови Бучі та Броварів, перший заступник мера Ірпеня презентували свої проєкти та бачення покращення екологічної ситуації населених пунктів. Також під час зустрічі були присутні голови міст Борисполя та Фастова.

«Одним із головних завдань для нас є не тільки відновлення зруйнованого, але і розбудова громад. Збройна агресія росії — це не перепона для  співпраці з партнерами ЄС щодо відновлення та покращення наших міст і селищ. На мою думку, війна мотивує нас ще більше об’єднатися та злагоджено працювати, щоб відбудувати Київську область. Вдячний пану ВіргініюсуСінкявічюсу за  постійну підтримку України та ту увагу, що приділяється саме Київщині», — сказав т.в.о. голови Київської ОВА.

Дмитро Назаренко також зазначив, що Київська обласна адміністрація готова до співпраці та участі регіону у програмах «ФЕНІКС» та LIFE, заходи яких доцільно буде спрямувати на підтримку в розробці кліматично нейтральних стратегій, покращенні системи управління поводження з відходами та розвитку водного управління в містах.

ДЛЯ КУХАРІВ КИЇВЩИНИ ПРОВЕЛИ СЕМІНАР-НАВЧАННЯ В МЕЖАХ РЕФОРМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

У межах реалізації реформи системи шкільного харчування провели навчання чергової групи працівників харчоблоків. Про це повідомляють у Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

У семінарі-навчанні взяли участь кухарі та медичні сестри закладів освіти Бориспільського району.

Під час теоретичної частини слухачі отримали всю необхідну інформацію щодо вимог з облаштування харчоблоку та організації харчування в освітніх закладах, формування нового меню збалансованого шкільного харчування.

Учасники навчань мали змогу набути практичних навичок у процесі приготування якісної й смачної їжі на сучасному високотехнологічному обладнанні.

Окрім цього, 21 лютого відбудеться чергове навчання кухарів.

Загалом з листопада 2022 року навчання пройшли 180 працівників харчоблоків закладів освіти. Розпочали навчання 36 працівників закладів освіти.

Нагадаємо, що в Київській області, як і по всій Україні, триває реформування системи шкільного харчування, що розпочалося з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Реформа передбачає закупівлю сучасного обладнання та оновлення їдалень, а також зміни в підходах до організації харчування дітей.

НА КИЇВЩИНІ ОБГОВОРИЛИ РОЗВИТОК ОСВІТИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

У Київській області відбулася робоча зустріч «Відновлення та розвиток освіти в час війни та після Перемоги». Про це повідомляють у Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

У заході взяли участь: заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова, заступниця голови Київської ОВА Жанна Осипенко, директор Інституту педагогіки НАПН України Олег Топузов, керівники закладів загальної середньої освіти Київської області та інші учасники.

Під час зустрічі присутніх об’єднали у групи для проведення тренінгів, що стосуються безпекової та психологічної складових освітнього процесу.

Основними темами тренінгів стали:

  1. «Формування базових навичок стресостійкості, емоційної регуляції в учасників освітнього процесу»;
  2. «Кризова психологічна допомога»;
  3. «Клас безпеки».

На події Жанна Осипенко визначила та представила виклики, завдання, стратегії та перспективи освіти в Київській області.

Окрім цього, присутні окреслили та подискутували щодо необхідних кроків із подальшої співпраці та досягнення спільної мети з відновлення й розвитку освіти регіону.

ЩЕ В ЧОТИРЬОХ ЦНАПАХ КИЇВЩИНИ НОТАРІУСИ НАДАВАТИМУТЬ СВОЇ ПОСЛУГИ

На Київщині в Центрах надання адміністративних послуг з’являються нові сервіси для населення. Про це повідомляють у Департаменті економіки Київської ОВА.

Тепер ще у чотирьох ЦНАПах Київської області нотаріуси надаватимуть свої послуги. Мова йде про центри в Бучанській, Ірпінській, Васильківській та Калинівській (Фастівського району) громадах.

Впровадження цього сервісу стало можливим завдяки меморандумам, що були підписані між Департаментом економіки Київської ОВА, Центральним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції, Нотаріальною палатою України та громадами області.

Завдяки співпраці між цими структурами покращиться ефективність вчинення нотаріальних дій, буде забезпечена доступність щодо отримання онлайн- та офлайн-консультацій нотаріусів.

Ще однією перевагою є зменшення кількості довідок, що необхідні для отримання нотаріальних послуг.

Окрім цього, у Тетіївській громаді відкрили виїзне відділення ПриватБанку в Центрі надання адміністративних послуг.

У ньому можна отримати банківські послуги з випуску та перевипуску карток, оплати комунальних платежів та інших переказів. Також для фізичних осіб доступне оформлення вкладів, страхових полісів, а для підприємців — профільні консультації щодо програм кредитування, доступних банківських інструментів.

Відкриття цього відділення — це результат запровадження пілотного проєкту виїзних відділень у рамках співпраці ПриватБанку та Агенції регіонального розвитку Київської області.

СТАРТУЄ ОНЛАЙН-АУКЦІОН НА ПРИВАТИЗАЦІЮ ДЕРЖАВНОГО МАЙНА В БІЛІЙ ЦЕРКВІ

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях запрошує взяти участь в онлайн-аукціоні з приватизації Єдиного майнового комплексу державного підприємства «Білоцерківський завод Еталон».

«Еталон» спеціалізувався на виробництві інструментів для вимірювання та навігації, був найбільшим виробником дозиметричних приладів.

Загальна площа заводу – 12 166 м². Найбільша споруда – 4-ох поверховий адміністративно-виробничий комплекс площею 10 377 м². До складу об’єкту також входять гаражі, склад, автомийка та АЗС.

Серед переваг заводу – відстань 80 км до Києва, зручне транспортне сполучення та розвинута інфраструктура. Майбутній власник може перетворити непрацююче підприємство на логістичний центр чи виробництво.

Стартова ціна — 36,4 млн. гривень.

Дата аукціону — 10 березня 2023 року.

Локація — Київська обл., м. Біла Церква, вул. Сухоярська, 16.

Детальніша інформація про об’єкт тут.

У КИЇВСЬКІЙ ОВА ПРОЙШЛА НАРАДА СТОСОВНО АКТУАЛЬНИХ ПИТАНЬ, ЩО ТУРБУЮТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНІ ГРОМАДИ

У Київській ОВА відбулась робоча нарада щодо актуальних питань, які турбують територіальні громади пристоличного регіону. Провів нараду т.в.о. голови КОВА Дмитро Назаренко. Серед присутніх були заступники голови Київської ОВА, начальники районних військових адміністрацій та голови територіальних громад області.

Під час зустрічі розглянули питання посилення контролю готовності безперебійної роботи соціально-важливих об’єктів. Також поспілкувалися щодо дотримання правил безпеки енергопостачання критично важливої інфраструктури. Мова йде про заклади охорони здоров’я, освіти, соціальної сфери та державні установи. 

Окремо обговорили питання електронного обміну інформацією між ОСББ та Головним управлінням Пенсійного фонду України в Київській області. Зокрема прозвітували про виплату пенсій, роботу Пенсійного фонду, індивідуальні перерахунки та роботу окремих ОСББ на Київщині.

Крім того, розглянули основні питання та проблематику щодо функціонування закладів охорони здоров’я в умовах воєнного стану. Також доповідачі прозвітували щодо виконання рішень Київської обласної ради про внесення змін до статутних документів.

«Такі наради з представниками територіальних громад надзвичайно важливі, тому будуть відбуватися щотижнево. Адже завдяки живому спілкуванню ми в режимі реального часу зможемо вирішувати ряд актуальних питань органів місцевого самоврядування», — зазначив під час зустрічі Дмитро Назаренко.

ЗА ТИЖДЕНЬ НА КИЇВЩИНІ ЗАРЕЄСТРУВАЛИ 356 ВИПАДКІВ ЗАХВОРЮВАННЯ НА COVID-19

У період з 13 до 19 лютого в Київській області зафіксовано 356 нових випадків захворювання на коронавірус. Це на третину більше, ніж у попередній тиждень. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я Київської ОВА. 

У департаменті зауважили, що до медичних закладів області за тиждень госпіталізовано 109 пацієнтів із гострою респіраторною хворобою COVID-19 та 79 – із підозрою на коронавірус. Це на 53 хворих більше, ніж минулого тижня.

Усього з початку пандемії в регіоні зафіксували 261 807 випадків коронавірусної хвороби. Зокрема серед дітей віком 0-17 років – 19 328.

Наголошуємо, вакцинація – це єдиний ефективний спосіб захистити себе від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби.

Так, за минулий тиждень в області щеплено 1818 осіб. Це на 49 менше, ніж попереднього тижня. Усього від початку вакцинальної кампанії в Київській області здійснено 1 902 175 щеплень.

Для того, щоб вакцинуватися безкоштовно, необхідно звернутися по скерування до сімейного лікаря. У регіоні наразі функціонують 24 центри масової вакцинації та 182 пункти щеплень, а також працює 19 мобільних бригад.

Адреси та контакти пунктів і центрів тут або за номером 0 800 60 20 19.

НА КИЇВЩИНІ НАГАДАЛИ, ЯК ВСТУПИТИ ДО ЛАВ «ГВАРДІЇ НАСТУПУ»

В Україні, зокрема і в Київській області, триває запис до бригад «Гвардії Наступу». Вони сформовані під егідою Міністерства внутрішніх справ України.

Це бригади: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов».

Кожен українець може обрати одну з бригад на вибір відповідно до своїх поглядів та мотивації. Щоб вступити до бригади, потрібно заповнити заявку на сайті storm.mvs.gov.ua або прийти до одного із ЦНАПів Київської області за адресами:

м. Біла Церква, вул. Леваневського, 34

м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 72

м. Бровари, вул. Героїв України, 18

м. Буча, вул. Енергетиків, 12

м. Вишневе, вул. Чорновола, 50А

м. Вишгород, пл. Шевченка, 1

м. Обухів, вул. Каштанова, 13

м. Фастів, пл. Перемоги, 1.

Для вступу потрібен такий орієнтовний перелік документів:

  1. паспорт, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, документи про освіту;
  2. трудову книжку, військовий квиток, посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  3. витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості»;
  4. дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см.

Вступивши до лав «Гвардії Наступу» добровольці отримають стабільну високу оплату з додатковими винагородами, безоплатну медичну допомогу, страхування та інші соціальні гарантії.

Отримати відповіді на свої запитання громадяни можуть за номером телефону: 0 800 10 00 20.

ДОПОМОГА ДЛЯ ВПО НА КИЇВЩИНІ: ПІД ЧАС РЕГІОНАЛЬНОГО ФОРУМУ ОБГОВОРИЛИ ПОТРЕБИ ТА ПІДТРИМКУ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

У Києві пройшов Регіональний форум «Інтеграція переселенців на Київщині: проблеми, рішення та роль Ради ВПО». Мета заходу – почути від внутрішніх переселенців про їхні потреби та виробити спільне бачення, як підтримати й адаптувати переселенців.

Участь у форумі взяли директор Департаменту соціального захисту населення Київської ОВА Ігор Мещан, представники органів місцевих влад, регіонального бізнесу, створеного внутрішньо переміщеними особами, рад ВПО та ініціативних груп, благодійних фондів, громадських організацій і волонтерських ініціатив.

Під час заходу учасники обговорили, як посилити співпрацю влади та громади в цьому напрямі та поділитися позитивним досвідом проєктів для допомоги вимушеним переселенцям.

У ході свого виступу директор Департаменту соціального захисту населення КОВА поінформував присутніх про актуальну ситуацію з інтеграцією вимушених переселенців, яких на Київщині нараховується понад 300 тисяч, у життя громад регіону. Розповів про варіанти розміщення внутрішньо переміщених осіб в області.

Так, Ігор Мещан зазначив, що у пристоличному регіоні розгорнуто 14 модульних містечок. Загальна кількість місць для поселення в модульних містечках наразі складає понад 7500. Крім того, триває будівництво ще 6 містечок, а також встановлюються модульні будинки на території приватних земельних ділянок біля зруйнованих будинків у деяких населених пунктах.

Серед іншого, за період дії воєнного стану умовами Урядової соціальної програми  «Прихисток» в домогосподарствах було розміщено 78,7 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Загальна сума компенсації людям, які прихистили в себе ВПО, склала 35,8 млн. грн.

Крім розміщення, внутрішні переселенці отримують усі необхідні виплати, передбачені Урядом, допомогу з працевлаштуванням, а діти мають змогу навчатися в закладах освіти Київської області. Так, наразі 7036 дітей із числа внутрішньо переміщених осіб отримують освітні послуги в школах і 2249 дітей відвідують заклади дошкільної освіти регіону.

Захід пройшов у межах програми «Єднання заради дії», що реалізується IREX в Україні разом з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

ПРЕМ’ЄР-МІНІСТЕРКА ІТАЛІЇ ДЖОРДЖА МЕЛОНІ ВІДВІДАЛА КИЇВЩИНУ

Сьогодні, 21 лютого, на Київщину з візитом завітала прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні. Зустріли делегацію заступник керівника Офісу президента Олексій Кулеба, Генеральний прокурор України Андрій Костін, т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко, заступники голови КОВА Микола Бойко та Віталій Власюк, представники місцевої влади пристоличного регіону.

У складі іноземної делегації Джорджа Мелоні завітала до Бучі. Там вона відвідала Церкву Святого Апостола Андрія Первозванного та побувала на місці масового поховання українських цивільних, вбитих російською армією. У храмі делегація ознайомилася з фотоекспозицією трагічних подій на Київщині. Також Генеральний прокурор України Андрій Костін розповів про роботу щодо збору доказів жорстоких воєнних злочинів рф проти цивільного населення.

Також у рамках візиту італійські партнери відвідали Ірпінь. Зокрема прем’єр-міністерка оглянула руйнування ЖК «Ірпінські Липки» та поспілкувалася з представниками італійських громадських організацій і преси. В Ірпені на гостей очікували представники ДСНС. Вони подякували за допомогу партнерам, зокрема, за надані пожежні автомобілі, які Італія передала Україні раніше.

Голова італійського уряду була глибоко вражена побаченим на Київщині. Вона висловила слова підтримки українському народу та зазначила, що Україна може розраховувати на Італію у своїй боротьбі.

КИЇВЩИНА ОТРИМАЛА 70 ГЕНЕРАТОРІВ ВІД МІЖНАРОДНОЇ КОМПАНІЇ SOLVD

Для потреб освітніх та медичних закладів Київської області міжнародна компанія Solvd передала 70 генераторів. Придбання джерел автономного живлення відбулося у співпраці з Генеральним консульством України в Сан-Франциско (США). Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

50 генераторів отримав Департамент освіти і науки Київської обласної військової адміністрації. Ці генератори будуть розподілені між закладами освіти, що мають у них нагальну потребу.

«В умовах перебоїв електропостачання через постійні ворожі атаки, перед нами постав ще один виклик – створити умови для безперебійної роботи закладів освіти та безпечного перебування в них учасників освітнього процесу. Висловлюємо щиру вдячність компанії Solvd та нашим дипломатам за сприяння в забезпеченні права українських дітей на здобуття освіти», – зазначила заступниця голови Київської ОВА Жанна Осипенко.

Решта, 20 генераторів, надано Департаменту охорони здоров’я КОВА з метою подальшої передачі центрам первинної медико-санітарної допомоги, що надають медичні послуги населенню Київської області.

«Україна займає особливе місце в серцях наших співробітників, і ми раді зробити свій внесок в її підтримку. Закликаємо інший міжнародний бізнес продовжувати та розширювати допомогу Україні», – підкреслив Ігор Вайнер, засновник Solvd.

Довідково

Компанія Solvd – міжнародний постачальник послуг із розробки програмного забезпечення зі штаб-квартирою в Каліфорнії. Вона була заснована в 2011 році і наразі об’єднує понад 600 інженерів по всьому світу з центрами розробки у США, Україні, Аргентині, Бразилії, Мексиці, Грузії, Угорщині, Польщі.

МІСЬКИЙ ГОЛОВА КАНН ДАВІД ЛІСНАР В РАМКАХ РОБОЧОГО ВІЗИТУ ВІДВІДАВ КИЇВЩИНУ

У Київську область з офіційним візитом завітав міський голова Канн Давід Ліснар. Зустрічали та супроводжували закордонну делегацію на Київщині т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко, заступник голови КОВА Віталій Власюк та представники територіальних громад пристоличного регіону.

Давід Ліснар оглянув руйнування російськими загарбниками багатоповерхових будинків у Бородянці та Ірпені. Побачив «цвинтар» знищених автівок в Ірпені та відвідав зруйнований Романівський міст, що став місцем евакуації мирних жителів під час окупації. Також оглянув графіті британського вуличного художника Бенксі на пошкодженому будинку біля ЖК «Ірпінські Липки» та неподалік пошкодженого пам’ятника Т.Г. Шевченка в Бородянці.  

Серед іншого, міський голова Канн завітав до Храму Святого Апостола Андрія Первозванного в Бучі. Міський голова Канн був вражений розповідями про масові поховання неподалік храму та оглядом фотоекспозиції про трагічні події на Київщині.

Також Давід Ліснар відвідав Андріївку та Дмитрівку. У цих населених пунктах він вкотре пересвідчився про масштаби трагедії, що принесла війна на Київщину. Він побував у Андріївській гімназії та оглянув руйнування дитсадка в Андріївці. Під час переїзду відвідав  локації зі знищеною російською військовою технікою у Дмитрівці. Тут йому розповіли про бої, що точилися за Київ навесні, та показали відео про те, як українські захисники обороняли свою землю.

Під час свого візиту Давід Ліснар поспілкувався із представниками територіальних громад про зруйновану інфраструктуру населених пунктів, процеси відбудови та міжнародну підтримку міст-партнерів. Він розпитав про потреби територіальних громад та допомогу, що необхідно надати, аби якнайшвидше відновити зруйноване.

НА КИЇВЩИНІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ СИСТЕМУ ЗАХИСТУ РОБІТ БЕНКСІ

22 лютого в Київській області презентували систему захисту робіт Бенксі від вандалів та несприятливих погодних умов.

Систему безпеки облаштувала компанія Ajax Systems за ініціативи Київської обласної військової адміністрації.

Під час презентації, що проходила біля однієї з робіт у селищі Бородянка, були присутні заступник голови Київської ОВА Олег Торкунов, керівниця Департаменту культури та туризму Анна Куценко, представник компанії Ajax Systems Валентин Гриценко, охоронної фірми «Шериф» Максим Туренко, місцевої влади та жителі селища.

На презентації розповіли, що задля того, щоб захистити малюнки від можливого вандалізму та погодних умов, на роботах Бенксі в Бородянці, Ірпені та Горенці встановили бездротову систему безпеки Ajax із підключенням до цілодобового моніторингу охоронної компанії «Шериф». Відтепер на будь-які спроби викрасти або зіпсувати малюнки миттєво реагуватиме швидка група охорони. Малюнки знаходитимуться під захистом, доки питання їх музеєфікації не буде вирішено остаточно.

«Роботи Бенксі мають культурне та історичне значення для країни як пам’ятка того, що світло обов’язково перемагає темряву. Зараз важливо протидіяти можливим спробам вандалізму, що ми вже бачили нещодавно. І ми вдячні нашим партнерам, інженерам із безпеки, які змогли знайти найбільш вдале рішення в непростих умовах та втілити його в життя», — прокоментував заступник голови КОВА Олег Торкунов.

Він також зазначив, що для Київської ОВА важливо зберегти роботи митця Бенксі на тих місцях та в тій формі, як їх створив художник.

Щодо облаштування охорони на цей час: датчики руху та удару фіксують спроби пошкодження чи підступу до об’єкта, вмикають вуличну сирену поруч та через централь системи безпеки передають сповіщення до охоронної компанії. Для захисту робіт від впливу зовнішніх чинників встановили прозорі протиударні стінки з полікарбонату. А на місці малюнку в Бородянці, де зображений дзюдоїст, додатково встановили тимчасову захисну споруду. Всередині неї за допомогою датчика Life Quality з сенсорами температури, вологості та CO2, а також реле керування Wall Switch буде підтримуватися мікроклімат, щоб малюнок не зіпсувався.

Для розгортання такої системи захисту знадобилися 21 датчик і п’ять централей системи безпеки. Датчики незалежні від постійного живлення, а головна централь може знаходитися у віддаленому приміщенні: хаб тримає зв’язок із датчиками на відстані до 1700 метрів та повідомляє охоронну компанію про тривогу менш ніж за 0,15 секунди.

Як відомо, роботи вуличного художника Бенксі зʼявилися в українських містах восени 2022 року. Відтоді вони стали одними із символів підтримки України. У грудні 2022-го одну з робіт намагалися викрасти, тому було ініційовано проєкт із захисту малюнків.

У БУЧАНСЬКІЙ ГРОМАДІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ

22 лютого в місті Буча в центрі «Дія.Бізнес» відбулася презентація  можливостей для українського бізнесу в межах тристороннього партнерства між Дія.Бізнес, UKRSIBBANK BNP Paribas Group та Mastercard.

На презентації були присутні заступниця Міністра цифрової трансформації України Валерія Іонан, заступник голови Київської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Андрій Братусь, директорка Департаменту економіки КОВА Наталя Погребна, представники місцевої влади, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, UKRSIBBANK BNP Paribas Group, Mastercard та інші.

Відтепер у центрі «Дія.Бізнес» підприємці громади зможуть отримати інформацію про фінансові рішення для розвитку бізнесу в спеціальних консультаційних зонах від UKRSIBBANK BNP Paribas Group та Mastercard.

Також започатковано проведення освітньої програми «Фінансист» — серії безоплатних лекцій для підприємців від експертів різних сфер. Спікери розповідатимуть, зокрема, про управління фінансами, тенденції розвитку українського підприємництва, технологічні рішення та маркетинг-стратегії.

Як повідомлялося раніше, у Київській ОВА під час Zoom-зустрічі обговорили реалізацію проєкту «Громада 4.0» на Київщині. Це п’ятимісячна акселераційна програма для представників органів місцевого самоврядування. Її мета — створення та реалізація діджитал-проєктів у громадах різних регіонів України, зокрема й Київщини.

У ЦНАПАХ КИЇВЩИНИ ТРИВАЄ ЗАПИС ДО «ГВАРДІЇ НАСТУПУ»

У восьми Центрах надання адміністративних послуг Київської області триває запис до бригад «Гвардії Наступу». Також заповнити заявку на вступ можна на сайті storm.mvs.gov.ua

Добровольці, які приходять на ЦНАПів, найчастіше цікавляться умовами проходження служби, заробітною платою та соціальними гарантіями.

Так, у центрах їх консультують про те, що бригади, в які вступають українці, створені для посилення українських сил оборони саме в наступальних діях зі звільнення всіх окупованих територій.

«Бригади «Гвардії Наступу» братимуть участь у звільненні територій України, зокрема міста Донецьк, Луганськ та Криму. Для добровольців, які вступають до лав бригад, позитивний момент у тому, що людина сама обирає підрозділ, до якого бажає долучитися», – сказав т.в.о. голови Київської ОВА Дмитро Назаренко.

Також громадянам розповідають про забезпечення під час проходження служби, і те, що українці отримуватимуть безоплатну медичну допомогу, страхування та інші соціальні гарантії.

Нагадаємо, адреси ЦНАПів на Київщині:

м. Біла Церква, вул. Леваневського, 34

м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 72

м. Бровари, вул. Героїв України, 18

м. Буча, вул. Енергетиків, 12

м. Вишневе, вул. Чорновола, 50А

м. Вишгород, пл. Шевченка, 1

м. Обухів, вул. Каштанова, 13

м. Фастів, пл. Перемоги, 1.

Гаряча лінія «Гвардії наступу» для консультацій – 0800 100 020.

НА КИЇВЩИНІ ТРИВАЄ ПІДГОТОВКА ДО КОМПЛЕКСУ ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВИХ РОБІТ

У 2023 році на проведення комплексу весняно-польових робіт аграріями Київської області планується залучити 1 142,2 тисяч гектарів посівної площі. Про це повідомили в Управлінні агропромислового розвитку Київської ОВА.

Здебільшого планується посів таких культур, як і минулого року, – пшениці, ячменю, вівса, гороху, гречки, проса, ріпаку, кукурудзи на зерно.

Окрім того, аграрії планують збільшити посівні площі технічних культур. Їх має бути посіяно на площі 398 тисяч гектарів, що на 34,70 тисяч гектарів більше і становить 109,6% до минулого року. У структурі посівних площ технічні культури становлять 34,85%.

У доброму стані знаходяться 80% посівів озимих культур, що посіяно на площі 229,1 тисяч гектарів (в т.ч. пшениця, ячмінь, жито). Також проведено комплексне внесення мінеральних добрив і хімічний захист озимих культур від шкідників і хвороб.

Зокрема, наявна забезпеченість мінеральними добривами для проведення підживлення озимих культур:

  1. азотні добрива – 2,3 тисячі тонн фізичної ваги;
  2. фосфорні добрива – 1,5 тисячі тонн;
  3. калійні добрива – 0,7 тисячі тонн.

Забезпеченість пальним наразі становить 80% до потреби.

Водночас на сьогодні потребують обстеження та розмінування 11,4 тисячі гектарів у Бучанському, Вишгородському та Броварському районах.

Слід зазначити, що у 2022 році на Київщині намолотили близько 3-ох млн тонн врожаю зернових та зернобобових культур, зібраних із площі 620 тис. га.

ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР ІСПАНІЇ ПЕДРО САНЧЕС ВЖЕ ВДРУГЕ З ВІЗИТОМ НА КИЇВЩИНІ

23 лютого Київську область відвідав Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес Перес-Кастехон. Під час поїздки його супроводжували т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко, заступник голови Віталій Власюк та представники місцевої влади.

Іноземна делегація спершу побувала в місті Буча, де вшанувала пам’ять загиблих українців біля Храму Святого Апостола Андрія Первозванного.

Потім Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес відвідав місто Ірпінь, де оглянув будинки житлового комплексу «Ірпінські липки», що зазнали суттєвих пошкоджень внаслідок російської військової агресії. Також очільнику іспанського уряду показали графіті художника Бенксі на Київщині.

Дмитро Назаренко розповів Педру Санчесу про бойові дії в регіоні, а також про те, як нині триває відновлення області. Прем’єр-міністр щиро цікавився планами відбудови регіону та актуальними проблемами Київщини.

«Київщина зазнала великих масштабних руйнувань через збройну російську агресію. Наразі в області вже відновили понад 10 300 об’єктів повністю та частково. Ми вдячні іспанському уряду за підтримку нашого регіону та зацікавленість у відновленні й розвитку області», – сказав т.в.о голови КОДА.

Під час візиту Педро Санчес наголосив на важливості побратимства між населеними пунктами Київщини та Іспанії. Як відомо, 21 вересня 2022 року Посол України в Іспанії Сергій Погорельцев та мер Герніки Хосе Марія Горроньо підписали Меморандум про дружбу та побратимство між містами Ірпінь та Герніка.

Педро Санчес виразив підтримку Україні з боку Іспанії.

Нагадаємо, що раніше Прем’єр-міністр Іспанії вже відвідував Київщину: 21 квітня Педро Санчес побував у Бородянці. Тоді іспанська делегація поспілкувалася з місцевими жителями, які пережили жахи бомбардувань та окупації.

ВІДБУЛАСЯ НАРАДА З НАЧАЛЬНИКАМИ ВІЙСЬКОВИХ РАЙОННИХ АДМІНІСТРАЦІЙ КИЇВЩИНИ

23 лютого в Київській ОВА відбулась робоча нарада за участю заступників голови Київської ОВА, начальників військових районних адміністрацій та представників структурних підрозділів обласної адміністрації. Провів нараду т.в.о. голови КОВА Дмитро Назаренко.

Під час зустрічі присутні розглянули питання комплектування стрілецького батальйону, ходу набору добровольців до бригад «Гвардії наступу», посилення контролю готовності безперебійної роботи соціально-важливих об’єктів та дотримання правил безпеки енергопостачання критично важливої інфраструктури.

Крім того, підняли питання щодо заходів із сортування, оброблення, та видалення відходів від руйнувань в територіальних громадах області.

«Дуже важливо зберігати темпи роботи та разом обговорювати важливі для районів і територіальних громад питання. Від наших оперативних дій залежить, в тому числі, і безпека населення Київщини», — зазначив під час зустрічі Дмитро Назаренко.

  1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

 

ЯК ЗАХИСТИТИ ДІТЕЙ ВІД МІН: СТВОРЕНО НОВИЙ САЙТ ПРО МІННУ БЕЗПЕКУ

Україна увійшла до переліку країн, найбільш забруднених мінами. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні підтвердила, що міни та вибухонебезпечні предмети спричинили 75 жертв серед дітей у період з 24 лютого 2022 року до 15 лютого 2023 року. Щоб зменшити ризики поранення чи загибелі дітей, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Міністерством освіти і науки України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) та Міністерством внутрішніх справ України запустили вебсайт «Все про мінну безпеку» для батьків, вчителів та дітей. Про це повідомили на сайті Міністерства освіти і науки України.

Ресурс містить чотири розділи: для батьків, вчителів, підлітків та дітей. У кожному з них викладено адаптовану до віку інформацію про різновиди мін та правила поводження з ними. У розділі «Вчителям» можна знайти методичні рекомендації щодо проведення уроку з мінної безпеки та презентації для учнів різних класів.

За даними Державної служби надзвичайних ситуацій, станом на 17 лютого 2023 року в Україні залишалося близько 174 тис. км2 потенційно забруднених мінами та іншими вибухонебезпечними предметами територій. Фахівці повідомляють про випадки мінування дитячих іграшок та інших предметів, які привертають увагу малюків, а тому становлять велику загрозу для їхнього життя та здоровʼя.

СОЦІАЛЬНІ ВИПЛАТИ У 2023 РОЦІ: ЯКІ З НИХ ПРОДОВЖЕНІ АВТОМАТИЧНО, А В ЯКИХ ВИПАДКАХ ТРЕБА ЗВЕРТАТИСЯ ДО ОРГАНІВ СОЦЗАХИСТУ

Попри війну, Мінсоцполітики постійно працює над забезпеченням своєчасних соціальних виплат для підтримки найбільш незахищених верств населення. При цьому, у фокусі Міністерства – осучаснення та цифровізація механізму отримання всіх виплат, допомог, а також розвиток соціальних послуг для громадян, які потрапили у складні життєві обставини – аби якомога більше людей змогли подолати їх та досягти економічної незалежності від зовнішньої допомоги. 

Продовження дії соціальних виплат, термін яких сплив вже після 24 лютого 2022 року, є актуальною темою у суспільстві. Мінсоцполітики повідомляє, що з 1 січня 2023 року соціальні виплати автоматично продовжено на весь період дії воєнного стану  плюс один місяць після його завершення.

У першу чергу виплати продовжені дітям у складних життєвих обставинах, зокрема дітям, над якими здійснюють опіку чи піклування; які є хворими на тяжкі захворювання; які мають інвалідність або чиї батьки ухиляються від сплати аліментів.

Також продовжено строк виплат допомог громадянам, які не мають права на пенсію та/або є особами з інвалідністю; які мають інвалідність з дитинства або доглядають за такими особами (з інвалідністю I та II групи з психічними розладами).

Також звертаємо увагу працездатних осіб, які вимушено не працюють через догляд  за особою з інвалідністю I групи або особою, яка досягла 80-річного віку – до 31 грудня 2023 року для вас діє перехідний механізм виплати раніше призначених щомісячних компенсацій. Допомога на проживання ВПО теж продовжена автоматично без необхідності подачі будь-яких документів.

Водночас, в окремих випадках отримувачам допомог необхідно звернутися до органів соцзахисту, щоб підтвердити своє право на подальше отримання допомоги. Зокрема, мова йде про допомогу малозабезпеченим родинам та одиноким матерям, які отримують виплати на дітей, особам, які отримували тимчасову допомогу через досягнення загального пенсійного віку, але не набули права на пенсію, оскільки право на такі виплати повʼязано з оцінкою фінансово-майнового стану родин.

ВАЖЛИВО! Звертатись за продовженням отримання виплат малозабезпеченим, одиноким та особам, які отримували тимчасову допомогу через досягнення загального пенсійного віку, але не набули права на пенсію, не потрібно, якщо отримувач таких допомог живе на тимчасово окупованій території або територіях проведення активних бойових дій. У цих випадках продовження також відбувається автоматично без звернення.

МОЗ: ЧИ БЕЗПЕЧНО РОБИТИ КІЛЬКА ЩЕПЛЕНЬ В ОДИН ДЕНЬ

Введення кількох вакцин одночасно є стандартною світовою практикою, яка допомагає швидше отримати необхідний захист та зменшити кількість візитів до лікаря. Численні дослідження довели, що це абсолютно безпечно і не викликає додаткових побічних реакцій. Роз’яснюють в Міністерстві охорони здоров’я України.

Одночасне введення декількох вакцин не може ослабити чи перевантажити імунітет людини. Із самого народження ми щоденно контактуємо з тисячами бактерій та вірусів. Наша імунна система працює в режимі 24/7, без відпусток та вихідних. І зустрічає вона живих активних збудників, а не знешкоджених чи ослаблених, як у вакцинах. Тому декілька вакцин в один день, або ж одна багатокомпонентна вакцина, не буде для неї проблемою.

Втім, варто знати, що не всі вакцини можна комбінувати.

Так, вакцину від COVID-19 можна вводити одночасно лише з неактивованою вакциною від грипу. З усіма іншими щепленнями потрібно дотримуватися інтервалу мінімум у два тижні.

Вакцину БЦЖ вводять з інтервалом в один місяць з іншими, крім вакцини від гепатиту B.

Якщо ваша дитина чи ви надолужуєте календар щеплень або хочете зробити ще й декілька додаткових рекомендованих щеплень, порадьтеся із сімейним лікарем. Він запропонує вам схему вакцинації з урахуванням особливостей кожної з вакцин.

МОЗ РОЗ’ЯСНЮЄ, ЧИ МОЖНА ЗГЕНЕРУВАТИ В ДІЇ СЕРИФІКАТ ПРО ЩЕПЛЕННЯ ВІД COVID-19 ДИТИНІ

Щоб вакцинувати дитину 5-11 років, батькам із собою потрібно мати свідоцтво про народження дитини та посвідчення особи одного із батьків або опікуна. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

Також для дітей віком 5-11 років обов’язковою є заповнена інформована згода батьків або опікунів – форма №063-2/о. Її нададуть в місці проведення вакцинації.

Адреси та контакти найближчого центру або пункту вакцинації від COVID-19 можна знайти тут або зателефонувати сімейному лікареві, педіатру чи в найближчу поліклініку.

Під час запису обов’язково уточнюйте наявність спеціальної вакцини Comirnaty для дітей 5-11 років!

МІНФІН: ЗА ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ В МЕЖАХ ДЕРЖАВНОЇ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНІ КРЕДИТИ 5-7-9%» ВИДАНО 19 803 ПІЛЬГОВИХ КРЕДИТІВ НА 82,06 МЛРД ГРН

З моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 54 625 кредитів на загальну суму 171,68 млрд грн, з яких 35 193 – від банків державного сектору економіки на загальну суму 69,15 млрд гривень (станом на 20.02.2023 р.). Про це повідомили на Урядовому порталі.

За минулий тиждень у межах Програми видано 65 пільгових кредитів на загальну суму 0,44  млрд грн, у тому числі, банками державного сектору економіки укладено 9 кредитних договорів на суму 70,1 млн гривень.

За період дії воєнного стану в Україні у рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» укладено 19 803 кредитних договорів на загальну суму 82,06 млрд грн (у тому числі банками державного сектору – 14 717 кредитних договорів на суму 42,51 млрд грн), з яких:

– 0,83 млрд грн – на інвестиційні цілі;

– 6,78 млрд грн – як антикризові кредити;

– 4,36 млрд грн – як рефінансування попередньо отриманих кредитів;

– 25,87 млрд грн – кредити для сільськогосподарських товаровиробників;

– 44,19 млрд грн – на антивоєнні цілі.

Програму реалізує Фонд розвитку підприємництва (ФРП). Єдиним учасником ФРП є Уряд України в особі Міністерства фінансів України, що координує усі аспекти діяльності Фонду.

НАВЧАЛЬНІ ВІДЕОРОЛИКИ «ЯК НЕ ВЕСТИСЬ НА МАНІПУЛЯЦІЮ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІВ?»

Національний проект медіаграмотності «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики України створив навчальні відеоролики «Як не вестись на маніпуляцію телеграм-каналів?». Відеоролики спрямовані на поширення інформації про те, як розпізнати повідомлення-маніпуляції, поширювані через інформаційні канали.

Відеоролики будуть корисними для усіх користувачів для розпізнавання неправдивої чи маніпулятивної інформації, що поширюють у медіа.

Загальними характерними рисами такої інформації є:

  1. відсутність посилання на першоджерело та фактів;
  2. надмірна кількість розділових знаків (знаків оклику).

ДОВІДНИК БЕЗБАР’ЄРНОСТІ: ЯК ДОПОМОГТИ СОБІ ТА ІНШИМ У ПЕРІОДИ СТРЕСУ

24 лютого 2022 року, коли росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну, звичне життя українців кардинально змінилося. З першого дня війни українці перебувають у стресі та пригніченому стані. У стресовій ситуації ми нібито втрачаємо звичні радари та опори, можемо звинувачувати себе та знецінювати свої здобутки.

Відтепер у «Довіднику безбар’єрності» з’явився новий розділ – про самодопомогу та підтримку людей у стресі. Він дає рекомендації з турботи про себе та інших, а також містить поради щодо етики взаємодії з різними людьми. Наприклад, чи доречно незрячу людину брати під руку або як спілкуватися з людиною з порушеннями слуху.

Рекомендації розроблено в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської.

Довідково.

«Довідник безбар’єрності» – перший український посібник із безбар’єрної комунікації, що з’явився у 2021 році. Він доступно розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, правила коректної мови. Довідник був створений за ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

МОЗ: ЯК МОРАЛЬНО ПІДГОТУВАТИ ДИТИНУ ДО ЩЕПЛЕННЯ

Перед проведенням щеплення лікар здійснює огляд дитини та оцінює стан її здоров’я. Дитина може хвилюватися і боятися вакцинації, а тому потребує моральної підтримки батьків. Роз’яснюють у Міністерстві охорони здоров’я України.

Одне із головних правил: Завчасно поговоріть із дитиною про вакцинацію, пояснюйте дії медиків простими словами. Дайте відповіді на всі запитання, які цікавитимуть дитину. Розповідайте про щеплення як про позитив, поясність, як до винайдення вакцинації люди більше хворіли.

УКРАЇНСЬКІ РОЗРОБНИКИ ЗМОЖУТЬ СТВОРЮВАТИ БІЛЬШЕ ОНЛАЙН-РЕСУРСІВ, ДОСТУПНИХ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ПОРУШЕННЯМ ЗОРУ ЧИ СЛУХУ

Міжнародні настанови з вебдоступності WCAG 2.1 вперше доступні українською мовою. Це дасть змогу українським розробникам створювати онлайн-ресурси для ширшого кола користувачів, зокрема людей із порушеннями зору чи слуху. Переклад українською опублікували на сайті Консорціуму Всесвітнього павутиння (W3C). Про це повідомили в Міністерстві цифрової трансформації України.

WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines) – це міжнародні рекомендації зі створення онлайн-контенту, доступнішого для користувачів. Наприклад, в настановах зібрані правила перекладу жестовою мовою, особливості читабельності тексту, розміщення картинок тощо. Їх мають використовувати веброзробники при створенні онлайн-ресурсів.

Переклад WCAG досить довготривалий процес, адже усі терміни, що використовуються в настановах, регулюються Консорціумом Всесвітнього павутиння (W3C). Раніше українські розробники були змушені користуватися неофіційними перекладами WCAG.

Нова версія настанов WCAG 2.1 доступна для будь-яких пристроїв – комп’ютерів, ноутбуків, планшетів та смартфонів. Попередня версія була призначена лише для комп’ютерів.

Раніше Мінцифра за підтримки ПРООН в Україні розробила новий державний стандарт із цифрової доступності ДСТУ EN 301 549:2022 «Інформаційні технології. Вимоги щодо доступності продуктів та послуг ІКТ». Він продублював однойменний європейський стандарт, що покликається на актуальну версію настанови WCAG 2.1, якою вже декілька років послуговувалося європейське законодавство.

Крім того, експерти розробили Постанову, що після її прийняття зробить дотримання вимог державного стандарту обов’язковим для органів виконавчої влади усіх рівнів. Її проєкт перебуває на розгляді  Уряду.

Проєкт у співпраці з Мінцифрою ініціювала Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні у межах «Проєкту підтримки Дія», що реалізується за фінансування Швеції. Верифікацію перекладу здійснили представники профільних органів влади, громадських організацій, бізнесу та професійних груп розробників.

  1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

УРЯД ЗМЕНШИВ ПЕРЕЛІК ПІДСТАВ ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ЗАКУПІВЕЛЬ БЕЗ pROZORRO

Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови № 1178 від 12 жовтня 2022 р., які направлені на створення належних умов для ефективного здійснення публічних закупівель. Відповідне рішення, що було розроблене Міністерством економіки України, прийняте на засіданні Уряду 17 лютого 2023 року.

Зміни до постанови включають у себе погодження її положень з іншими законодавчими актами. Крім того, були прийняті наступні основні зміни:

  1. пункт 4 виклали в новій редакції та передбачили умови публікації замовниками звіту про виконання договору про закупівлю в електронній системі закупівель (ЕСЗ);
  2. зменшено кількість підстав для здійснення закупівель без використання Prozorro;
  3. уточнили, яку інформацію замовники можуть не публікувати в річних планах закупівель та в оголошенні про торги у разі, якщо така інформація несе загрозу безпеці;
  4. зобов'язали публікувати тексти договорів та всі додатки до них, у разі закупівель без застосування Prozorro, але залишили можливість приховати чутливу інформацію про постачальника, адресу поставки, якщо така інформація несе загрозу безпеці;
  5. уточнили підстави і випадки відхилення пропозиції постачальників товарів російського та білоруського походження, а також компаній що належать їх громадянам.

ВЕРХОВНА РАДА ПІДТРИМАЛА ЗАКОНОПРОЕКТ, ЯКИЙ ЗАПРОВАДЖУЄ МОЖЛИВІСТЬ КОМПЕСАЦІЇ ЗА ЗНИЩЕННЯ ТА ПОШКОДЖЕНЕ МАЙНО

Підтриманий народними депутатами законопроект №7198 визначає перелік отримувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, її види, механізм оцінки та прийняття рішення щодо її надання, а також можливості її використання для отримання нового житла.

Хто зможе отримати компенсацію за знищене та пошкоджене майно?

  1. власники квартир, інших житлових приміщень, приватних, садових та дачних будинків;
  2. замовники будівництва приватних, садових та дачних будинків (фізособи);
  3. фізособи, які здійснили інвестування/фінансування будівництва;
  4. члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього;
  5. спадкоємці вищевказаних осіб.

Також право на компенсацію мають ОСББ, управителі, ЖБК. Це стосується відновлення спільного майна багатоквартирного будинку.

Механізм компенсації

Подати заяву на компенсацію можна буде через Дію, ЦНАП, органи соцзахисту або ж нотаріуса.

Рішення щодо надання компенсації буде прийматись органами місцевого самоврядування, які створюватимуть відповідні Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації. Ці комісії розглядатимуть заяви, проводитимуть огляд зруйнованого житла та визначатимуть суму компенсації.

Розмір компенсації вираховуватиметься відповідно до спеціальної методики, яка наразі розробляється Урядом.

Зокрема, особи, чиє житло було зруйновані, отримають житловий сертифікат, який відображатиме суму компенсації, та протягом 5 років зможуть його використати для придбання нового житла.

Наразі Уряд розробляє алгоритм компенсації для осіб, чиє житло було пошкоджено.

Джерела для фінансування компенсації:

- Фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури

- кошти державного та місцевих бюджетів

- кошти МФО, інших кредиторів та інвесторів

- міжнародна технічна, поворотна або безповоротна фінансова допомога

- репарації або інші стягнення з рф.

 

Законопроектом передбачено, що Реєстр пошкодженого та знищеного майна виступатиме єдиною базою даних для фіксації руйнувань та компенсації.

Розробку державної політики компенсації здійснюють Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерство цифрової трансформації України, Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

НОВИНИ УРЯДУ

Схвалено проєкт Закону «Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження». Законопроектом пропонується заборонити на період дії правового режиму воєнного стану і 30 календарних днів після його припинення або скасування звернення стягнення та накладення арешту на кошти боржника - фізичної особи, які перебувають на окремому поточному рахунку із спеціальним режимом використання, відкритому для зарахування відповідних коштів, що надійшли від громадських, благодійних, міжнародних організацій та представництв міжнародних організацій в Україні як цільова грошова допомога і як допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Схвалено проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України та за межами України». Законопроектом пропонується за спрощеною судовою процедурою у порядку окремого провадження встановлювати факти шлюбу, розірвання шлюбу, що відбулися на тимчасово окупованій території України; врегулювати можливість визнання та підтвердження державою актів цивільного стану, що мали місце на тимчасово окупованій РФ території України, в адміністративному порядку, у звʼязку з чим для проведення державної реєстрації народження дитини або смерті органам державної реєстрації актів цивільного стану може подаватися медичний документ, що підтверджує факт народження на тимчасово окупованій РФ території України, або документ, що підтверджує відповідну реєстрацію на такій території, виданий окупаційною адміністрацією РФ, а підставою для проведення державної реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу може бути документ, що підтверджує таку реєстрацію на тимчасово окупованій РФ території України, виданий окупаційною адміністрацією РФ. Передбачено можливість проведення державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на території іноземних держав щодо громадян України, за зверненням таких громадян чи інших осіб, визначених законодавством, або на підставі повідомлень компетентних органів іноземних держав, з якими Україною укладено договори про правову допомогу і правові відносини у цивільних і сімейних справах, про державну реєстрацію актів цивільного стану щодо громадян України.

Внесено зміни до Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру з метою приведення його у відповідність із вимогами ЗУ від 28.04.2021 N 1423-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», ЗУ від 20.09.2022 N 2601-IX «Про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо удосконалення діяльності, повʼязаної із встановленням, унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв» та ЗУ від 19.10.2022 N 2698-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель». Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 12.09.2018 N 727 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері землеустрою і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру».

Внесено зміни до Порядку та умов надання у 2023 році додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації. Удосконалено механізм розподілу додаткової дотації, а саме, передбачено врахування при розподілі додаткової дотації: кількості внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися після 24.02.2022, станом на 01.01.2023 за даними Міністерства соціальної політики України; надходження до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб станом на 01.01.2023.

Внесено зміни до постанови КМУ від 23.08.2016 N 544 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення». Передбачено, що на період дії воєнного стану не зараховується до строку, на який державним підприємством «Український центр «БЕЗПЕКА» була здійснена попередня оплата за контрактом щодо технічного переоснащення та реконструкції діючих виробництв, виготовлення та впровадження спеціальних засобів технологічного оснащення, укладеним у 2020 році із державним підприємством «АНТОНОВ».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь