Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 27.03.2023 10:38
Кількість переглядів: 136

Фото без опису

        1. Ситуація на полі бою

 

Завдяки стійкості українських захисників російський “генеральний наступ” проявився не на карті бойових дій, а на цвинтарях в містах і селах РФ. Величезні втрати військової техніки змусили росіян зняти з консервації старезні танки Т-54. Водночас Сили оборони України поповнюються сучасними західними танками. Найманці ПВК “Вагнер” видихаються під Бахмутом, який продовжує міцно тримати оборону. Ворогу так і не вдалося досягнути успіхів, адже бравада окупантів більше ґрунтувалася на дезінформації і загальній переоцінці власних можливостей. Сили оборони України скористаються ситуацією під Бахмутом - так як вже було під Києвом, Харковом, Балаклією та Куп’янськом.

 

        1. Важливість чіткого розуміння у світі суті російсько-української війни

 

Такого розуміння, яке продемонструвала прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, відповідаючи в Сенаті на пропозиції зупинити підтримку України. Деякі політичні сили на Заході не розуміють, або вдають, що не розуміють суті російсько-української війни. Припинення західної підтримки України означає заохочення Кремля до масштабування агресії. Принцип визнання територіальної цілісності України неможливо поєднати з російськими незаконними анексіями. Росія масово вчиняє воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях. Віддати їй ці території означає погодитись з програмою геноциду. Ігнорування російської агресії ніколи не призведе до миру в Україні. Потурання Путіну в Україні загрожуватиме новим країнам, а також системі міжнародного права та єдності європейської спільноти.

 

        1. Реакція на російський ракетний терор

 

22 березня російські окупаційні війська завдали завдали чергових ракетних ударів по житлових будинках. У Ржищеві Київської області та в Запоріжжі постраждали десятки людей. Російські злочинці намагаються вбити та зруйнувати скрізь, де тільки можуть – і в прифронтовому Запоріжжі, і в тиловому Ржищеві. Жодні плани “примирення” з агресором не довели своєї дієвості. Кремль за будь яких умов не має наміру відмовлятися від вбивств. Російським ракетам здатні протистояти не декларації, а сучасна зброя в руках Сил оборони України. Незважаючи на системність ракетного терору РФ в Україні, він не має бути для світу “звичним”. З кожним новим воєнним злочином Росія заслуговує на більше покарання. Усі російські атаки отримають відповідь – як військову, так і політичну та юридичну. Ані жертви, ані їх кати не залишаться анонімними.

 

        1. Робота над створенням Спецтрибуналу по Росії

 

21-22 березня в Страсбурзі триває друге засідання Основної групи країн, які працюють над створенням Спеціального міжнародного трибуналу щодо російської агресії. Російська агресія є першим злочином, який призвів до всіх наступних російських звірств. Перед тим як перейти до подолання симптомів, необхідно усунути першопричину. Покарання Росії за її агресію проти України має вирішальне значення для підтримки міжнародного порядку. Аби інші агресори не спокушалися піти стопами Кремля. Україна вже зібрала коаліцію 33 держав і закликає інших також підтримати організацію Спеціального міжнародного трибуналу. Ми вдячні Нідерландам за рішення прийняти в Гаазі Міжнародний центр кримінального переслідування злочину агресії проти України. Розслідування Міжнародного кримінального суду незаконного переміщення дітей та справи проти РФ у Європейському суді з прав людини не суперечать, а доповнюють зусилля в рамках майбутнього Спецтрибуналу щодо агресії.

 

        1. Візит голови КНР Сі Цзіньпіна до РФ 20-23 березня

 

Пекін отримує вигоду від критичного послаблення РФ, яке сталося внаслідок путінської авантюри в Україні. Росія перетворюється на залежну від Китаю країну. Дипломатична активність КНР має на меті врятувати Росію від заслуженої ганебної поразки у розв’язаній нею війні. Але відновлення довоєнної могутності РФ Пекіну також не вигідне. Для КНР Захід залишається набагато перспективнішим економічним партнером, ніж РФ. Це накладає обмеження на китайсько-російську політичну співпрацю. Китай не зможе “стабілізувати” Росію, адже путінський режим і далі діє безрозсудно, штовхаючи свою країну в безодню. Київ схвалює миротворчі наміри Пекіну, але не відчуває з його боку достатньої чутливості до життєвих інтересів України: повернення окупованих територій та захисту людей від воєнних злочинів. Ідеальний час для китайського посередництва і миротворчості був перед вторгненням 2022 року. Російську кризу було легше попередити, ніж зараз боротися з її наслідками. Простих рецептів досягнення миру, на кшталт замороження конфлікту, не існує. Вирішення російської кризи вимагає всеосяжного відновлення авторитету і дієвості міжнародного права, потоптаного Москвою.

 

        1. Міжнародна реакція на рішення МКС про ордер на арешт Путіна

 

Федеральний міністр юстиції Німеччини Марко Бушманн підтвердив, що його країна виконає рішення МКС на своїй території; речник президента ПАР Вінсент Магвенья заявив, що Південна Африка усвідомлює свої юридичні зобов’язання щодо можливого візиту до себе Путіна на саміт БРІКС серпні 2023 року. Рішення МКС має цілком практичне значення: заяви Німеччини та ПАР це підтверджують. Можна очікувати на аналогічні заяви також від інших держав, які ратифікували Римський статут (загалом 123 держави). Тепер Путіна можуть арештувати також у таких лояльних до РФ країнах, як Угорщина, Сербія і навіть у Таджикистані, який є членом ОДКБ і де розміщена російська військова база. Рішення МКС ставить під сумнів особистий візит Путіна на саміт БРІКС до ПАР, чим підриває сподівання Кремля на це міждержавне об’єднання (серед БРІКС окрім ПАР Римський статут ратифікувала також Бразилія). Для Росії міжнародний розшук її президента – це чергова ганьба, яка посилює ще більше її ізоляцію та несприйняття у світі. Це лише перший крок на шляху притягнення винних до відповідальності. Не може бути жодної безкарності за скоєні воєнні злочини.

 

 

 

 

        1. Головні новини тижня

 

ПОНАД 600 ДІТЕЙ БАРИШІВСЬКОЇ ТА ГОСТОМЕЛЬСЬКОЇ ГРОМАД ОТРИМАЛИ APPLE IPAD ДЛЯ НАВЧАННЯ

Учні 4 шкіл і 3 філій Баришівської та Гостомельської громад, що постраждали під час повномасштабного вторгнення, отримали Apple iPad для навчання. Йдеться про 621 учня ліцею №2 та гімназії №1 Гостомельської селищної ради, Селищанського ліцею та двох його філій, Лукашівського ліцею та його філії в Баришівській територіальній громаді.

Гаджети передали дітям представники ASBISc Enterprises, голова громадської організації «7Fields» Оксана Волжина, заступниця голови Київської обласної військової адміністрації Жанна Осипенко.

Планшети допоможуть дітям у навчанні та сприятимуть їхньому розвитку, адже в них вже завантажені всі навчальні програми, що доступні в офлайн-режимі. Пристрої містять весь освітній контент, зокрема необхідні навчальні матеріали, підручники, лекції, відеоуроки, навчальні застосунки

ДО 31 БЕРЕЗНЯ ВСІ АПТЕКИ ТА МЕДИЧНІ ЗАКЛАДИ КИЇВЩИНИ МАЮТЬ ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ВІДПУСКУ РЕЦЕПТУРНИХ ЛІКІВ ЗА Е-РЕЦЕПТОМ

Уже цієї весни відпуск всіх рецептурних засобів в Україні почне здійснюватися за електронним рецептом. Таким способом відповідно до євроінтеграційних процесів забезпечується контроль за відпуском рецептурних ліків в аптеках, а також оптимізується процес призначення ліків, який стає більш прозорим та ефективним.

Для того, щоб пацієнт зміг безперешкодно отримати е-рецепт на ліки у будь-якого лікаря та погасити його у будь-якій аптеці керівники медичних та аптечних закладів мають завчасно до 31.03.2023 подбати про підключення до національної електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ). 

На сьогодні понад 1000 медичних та близько 1000 аптечних закладів Київщини вже працюють в електронній системі охорони здоровʼя.

Для реєстрації медичного закладу, аптеки чи лікаря-ФОП в ЕСОЗ передусім необхідно обрати медичну інформаційну систему (МІС) – це спеціальні програмні забезпечення, які розробляються українськими компаніями та забезпечують внесення даних в ЕСОЗ. Ознайомитися з переліком медичних інформаційних систем та детальним алгоритмом реєстрації закладу в ЕСОЗ можна на сайті системи.

Механізм виписування е-рецептів уже знайомий лікарям та фармацевтам, які працюють із електронними рецептами у рамках програми реімбурсації «Доступні ліки», а також призначають пацієнтам антибіотики чи препарати знеболення. Разом з тим, він також буде простим і зрозумілим для тих, хто тільки починає роботу з електронною системою охорони здоровʼя. Для цього на платформі «Академії НСЗУ» та МІС завжди доступні відповідні навчальні матеріали.

Виписати е-рецепт зможуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. І для цього закладу не потрібно укладати договір з НСЗУ.

Зауважимо, в умовах воєнного стану рішення буде впроваджуватися поступово з можливістю використання паперових рецептурних бланків.

Нагадаємо, що до 31 березня 2023 року медичні заклади та лікарі-ФОП мають зареєструватися та почати вести електронну медичну документацію в ЕСОЗ: електронні медичні записи, електронні направлення, медичні висновки та зокрема й електронні рецепти. 

Ця вимога передбачена ліцензійними умовами, що встановлюються державою, та поширюється на медичні заклади та фізичних осіб-підприємців незалежно від рівня медичної допомоги, яку вони надають, форми власності закладу чи його спеціалізації. Відповідна вимога також поширюється на всі аптечні заклади України.

«НЕ ЗАБУДЕМО! НЕ ПРОБАЧИМО! БУЧА. ІРПІНЬ. ГОСТОМЕЛЬ»: УКРПОШТА ВИПУСТИТЬ ПОШТОВИЙ БЛОК, ПРИСВЯЧЕНИЙ МІСТАМ КИЇВЩИНИ

Буча, Ірпінь, Гостомель – міста, які відтепер назавжди закарбовано в генетичній пам’яті українців як місця, де на початку повномасштабного вторгнення точилися запеклі бої з ворогом, російські окупанти чинили масові вбивства цивільного населення, знущалися над людьми, займалися тотальною руйнацією. Попри надважкі випробування, Буча, Ірпінь та Гостомель не лише вистояли, а й стали щитами для столиці нашої держави, не давши ворогу можливість окупувати Київ. У березні 2022 року за рішенням Президента України цим містам було присвоєну почесну відзнаку «Місто-герой».

31 березня Укрпошта презентуватиме поштовий блок «Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель», присвячений цим містам-героям. Погашення «Перший день» традиційно відбудеться в київському головпоштамті. Спецпогашення проходитиме в Ірпені, Бучі та Гостомелі. Одночасно із веденням в обіг нового поштового блоку Укрпошта запроваджує постійно діючі штемпелі з перевідною датою «Місто Героїв. Буча», «Місто Героїв. Ірпінь», «Місто Героїв. Гостомель», які закріпляються за відповідними відділеннями поштового зв’язку цих міст і будуть доступні клієнтам у будь-який день.

На поштових марках блоку зображено документальні фото зі знищеною колоною ворожої техніки на вулиці Вокзальній в Бучі, переправи через річку Ірпінь, яка була головним шляхом евакуації для мирного населення та малюнок найбільшого в світі транспортного літака АН-225 «Мрія» на аеродромі в Гостомелі, який знищили окупанти. Крім того, у дизайні блоку використано зображення червоно-білої сигнальної стрічки, якою традиційно огороджуються місця злочинів.

Тираж блоку обмежений – 100 000 примірників. Ціна – 54,00 грн. До поштового блоку випущено конверт «Перший день» з ілюстрацією схеми, на якій зображено напрямок наступу російських військ на Київ з боку Бучі, Ірпеня, Гостомеля. На художньому конверті до випуску представлено фотоколаж із зображень перших шпальт світових газет «I», «Metro», «Daily Express», «Daily Mirror», «The Guardian», «Daily Mail», «The Times», «Financial Times», які висвітлювали ці події. Художні картки випущено у колаборації з ДУ «Український інститут» та креативною агенцією «Киїфорнія».

На блоці використані матеріали фотокореспондента Радіо Свобода Сергія Нужненка та фотографа Михайла Джоса. Автор малюнку поштової марки, присвяченої Гостомелю – художник Олександр Нікітюк.

Придбати поштовий випуск «Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель», починаючи з 31 березня можна у філателістичних магазинах Укрпошти, на поштамтах, у крупних міських відділеннях, а також онлайн – у Поштовому маркеті. Крім того, новий випуск продаватиметься на маркетплейсах eBay та Amazon. На продаж блоків у відділеннях будуть діяти обмеження – не більше 5 одиниць на одне замовлення.

З 24 березня у Поштовому маркеті відкривається передзамовлення на поштовий набір «Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель», який включає поштовий блок, художній конверт та три листівки. Придбати набір можна за посиланням. По передзамовленню можна буде придбати не більше 5 наборів на одне замовлення.

Поштовий випуск «Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель» після оплати гарантовано отримають власники філателістичних абонементів, яким, починаючи з сьогоднішнього дня на електронні скриньки надходитимуть посилання на оплату. Лише для власників філабонементів комплект продукції «Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель» також міститиме конверт з погашенням «Перший день. Київ», який в інший спосіб можна отримати лише персонально відвідавши столицю у день введення поштового блоку в обіг.

УВАГА! ІЗ 26 БЕРЕЗНЯ НА КИЇВЩИНІ СКОРОЧУЄТЬСЯ КОМЕНДАНТСЬКА ГОДИНА

Від 26 березня в Київській області скорочується комендантська година. Відтепер вона діятиме щодня з 00:00 до 05:00. Такі тимчасові обмеження введені розпорядженням Київської обласної військової адміністрації на всій території регіону.

Під час комендантської години заборонено перебувати на вулиці та в інших громадських місцях, переміщатися транспортом або пішки. За винятком, коли людина задіяна в роботі критичної інфраструктури, про що має підтвердження у вигляді спецперепустки встановленого зразка. Крім того, при собі обов’язково необхідно мати документ, що посвідчує особу.

«Звертаюся до жителів Київщини. Не забувайте, що ми живемо в умовах війни, в умовах, коли ворог обстрілює наші мирні міста й села. Тому прошу дотримуватися всіх вимог воєнного стану. Зокрема комендантської години. Наша з вами глобальна задача – зробити все можливе, аби захистити наш спільний дім від загарбників», – наголосив т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко.

Нагадаємо, у зв’язку зі зменшенням комендантської години, більшість приміських та міжміських автобусних маршрутів Київщини працюватимуть довше. Так, пасажирські перевезення збільшать свій час роботи на 60 хвилин вранці та на 30 – ввечері.

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ 4-ОЇ БРИГАДИ «РУБІЖ» ПРИВІТАЛИ З ДЕВ’ЯТОЮ РІЧНИЦЕЮ СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ

Т.в.о голови Київської ОДА Дмитро Назаренко та заступник голови КОДА Віталій Власюк привітали військовослужбовців 4-ої бригади оперативного призначення «Рубіж» із нагоди дев’ятої річниці створення Національної гвардії України. 

«Саме нацгвардійці одними з перших стали на захист України, повністю розуміючи всі ризики та небезпеки. Ви перші вступили в бій із ворогом у Гостомельському аеропорту, захищали Ірпінь, звільняли Бучу, Мощун та всю Київщину. Я дякую кожному – за захист держави, свободи і незалежності. Вдячний усім, хто, ризикуючи власним життям, боронить наші домівки від зла. Низький уклін вам та вічна пам’ять полеглим героям», – привітав присутніх Дмитро Назаренко з річницею формування Національної гвардії України. 

Дмитро Назаренко нагородив нацгвардійців Почесними грамотами Київської ОВА та цінними подарунками. 

Крім представників Київської ОВА, нацгвардійців також привітали їхні побратими з інших формувань ЗСУ, представники територіальних громад, державних установ.

Для українських захисників організували святковий концерт. Їх вітали актори студії «95 квартал», українські співаки Олександр Положинський, Арсен Мірзоян та солістка Роксолана.

Нагадаємо, що 24 лютого 2022 року ротна тактична група бригади Національної гвардії першою прийняла бій із російськими спецпризначенцями в районі аеропорту «Антонов» (Гостомель), що відіграло важливу роль в обороні столиці. Бійці бригади не дозволили окупантам розгорнути основні сили в безпосередній близькості до Києва. 

Тоді було знищено п’ять та пошкоджено один російський гелікоптер, а також знищено близько роти особового складу противника. Протягом березня 2022 року ротна тактична група бригади відзначилася в боях у районі населених пунктів Ірпінь, Гута-Межигірська та Мощун, завдавши відчутних втрат ворогу. Бійці брали участь у боях за Рубіжне. Воїни бригади стійко захищали Сєвєродонецьк, поки його не було зруйновано російською авіацією та артилерією. 

КИЇВСЬКА ОВА ТА КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ІНСТИТУТ СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ ПІДПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ ПРО СПІВПРАЦЮ

22 березня Київська обласна військова адміністрація та Київський науково-дослідницький інститут судових експертиз уклали Меморандум про співпрацю. Документ підписали т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко та директор інституту судових експертиз Олександр Рувін. 

Мета меморандуму – посилення співпраці, об’єднання зусиль задля допомоги жителям Київської області, реалізація прав та свобод людини.  

Так, під час підписання меморандуму сторони обговорили можливі напрямки співробітництва та взаємодії. 

Дмитро Назаренко розповів, що Київська ОВА активно працює в напрямку відновлення регіону. Наразі на Київщині розробляється велика кількість проєктно-кошторисної та іншої відповідної будівельної (звітної) документації в рамках відбудови. Тому кожна громада зацікавлена в правильному оформленні подібних документів у рамках діючого законодавства.  

Досвід Київського науково-дослідницького інституту судових експертиз може стати в нагоді багатьом громадам Київщини.

В ІРПЕНІ РОЗПОЧАЛИ РОБОТИ З ВІДНОВЛЕННЯ ЛІЦЕЮ №3

У м. Ірпінь розпочалася відбудова ліцею N3, що був пошкоджений внаслідок російської військової агресії. Відновлення буде здійснено за сприяння UNICEF. Сьогодні, 22 березня, локацію відвідав заступник голови Київської ОВА Микола Бойко.  

Підрядні організації вже розпочали роботи з демонтажу пошкоджених елементів, щоб у подальшому приступити до відновлювальних робіт. Адже до повномасштабного вторгнення в освітньому закладі навчалося близько 2000 дітей. Завершити відбудову закладу планують у вересні. 

Під час зустрічі заступниця голови представництва UNICEF Віра Мендонка наголосила, що відновлення освітніх закладів є пріоритетним напрямком.  Наразі за підтримки UNICEF відновлюють 114 закладів освіти по всій Україні. 

«Роботи вже розпочалися. Впевнений, що результат не змусить чекати на себе довго. І вже зовсім скоро ліцей відкриє свої двері для дітей, а ми на власні очі побачимо плід спільної роботи. Дякую всім партнерам за допомогу у відновленні Київщини», – зазначив Микола Бойко.

У КИЇВСЬКУ ОБЛАСТЬ ЗАВІТАЛА ДИРЕКТОРКА КРИЗОВОГО БЮРО ПРООН АСАКО ОКАЙ

Сьогодні, 22 березня, на Київщину з робочим візитом приїхала директорка Кризового бюро ПРООН Асако Окай. Супроводжував делегацію заступник голови Київської ОВА Микола Бойко.  

 У ході візиту делегація завітала до Гостомеля, що значно постраждав від російської військової агресії. Але вже зараз тут проводяться роботи з комплексного відновлення.

Зокрема на вулиці Проскурівській буде відновлено 2 будинки в рамках реалізації проєкту UNITED24. Також у військовому містечку проводять демонтаж багатоповерхових будинків, що були зруйновані внаслідок російської збройної агресії ще на початку російського повномасштабного вторгнення.  

 Зараз тривають завершальні роботи з демонтажу п’яти багатоповерхівок. Варто зазначити, що демонтаж будинків проводиться відповідно до екологічних норм. Будівельні матеріали не відвозяться та не складуються на сміттєзвалищах. Прямо на місці вони проходять сортування, переробку та в майбутньому будуть використані для будівництва нового житла.  

 Під час зустрічі Микола Бойко розповів Асако Окай про ті руйнування і ушкодження, які принесла російська армія на Київщину. Він зазначив, що лише завдяки спільним зусиллям зможемо відбудувати зруйноване.   

«Весь світ побачив, які руйнації принесли окупанти на нашу землю. Впевнений, що крок за кроком повернемо і відбудуємо кожен метр нашої землі. І ми повинні не лише відновити об’єкти до їхнього попереднього стану. Маємо використати це як можливість для будівництва нового, сучасного, комфортного європейського житла. Зокрема зараз працюємо над комплексним відновленням зруйнованого, як наприклад тут, у Гостомелі», – зазначив під час зустрічі Микола Бойко.

ОРГАНІЗАЦІЮ БЕЗПЕКОВИХ ЗАХОДІВ ОБГОВОРИЛИ У ВИШГОРОДСЬКОМУ РАЙОНІ

21 березня у Вишгородській РВА відбулась нарада щодо безпекової ситуації у прикордонному районі Київщини. 

Захід відбувся під головуванням тимчасово виконуючого обов’язки голови Київської обласної державної адміністрації Дмитра Назаренка, заступника командувача об’єднаного стратегічного угруповання військ «Північ» генерал-майора Ігоря Палагнюка та за участі начальника Вишгородської РВА Олексія Данчина.

На нараді були присутні голови територіальних громад Вишгородського району,  старости сіл, керівники районних установ та підприємств, комунальних закладів та організацій. 

Під час наради обговорили питання безпекових заходів, що вживаються на території району, організації безпеки населення на прикордонних територіях, порядок дій та реагування населення під час повітряної тривоги та правил поводження під час комендантської години.

«Вкотре наголошую для всіх присутніх. В Україні триває повномасштабна війна, ніхто не має права розслаблятися. Саме від керівників залежить безпека, а іноді й життя людей. Усі мають належним чином виконувати свої обов’язки під час воєнного часу. Окремо звертаюся до кожного жителя району – не ігноруйте сигнали повітряної тривоги. Ми маємо справу з дуже підступним ворогом, тому потрібно завжди бути напоготові та дотримуватися всіх правил особистої безпеки», – підкреслив Дмитро Назаренко.

Подібні наради за участю громадського та адміністративного активу пройдуть і в інших районах області.

ПРОТИДІЯ ПОЖЕЖАМ В ЕКОСИСТЕМАХ ТА ЗБІЛЬШЕННЯ РОБОТИ АВТОБУСНИХ МАРШРУТІВ: У КИЇВСЬКІЙ ОВА ОБГОВОРИЛИ НАГАЛЬНІ ПИТАННЯ

У Київській ОВА пройшла нарада щодо нагальних питань на чолі з т.в.о. голови КОДА Дмитром Назаренком. У заході взяли участь заступники голови, керівниця апарату Київської обладміністрації та очільники районних військових адміністрацій. У форматі онлайн до наради долучилися голови територіальних громад Київської області. 

Серед запрошених також директор Столичного лісового офісу ДП «Ліси України» Віктор Сахнюк, голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко, начальник ГУ ДСНС України у Київській області Анатолій Мусієвич. 

Під час наради присутні розглянули низку важливих питань. Зокрема обговорили:

  • заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у літній період 2023 року;
  • результати проведених перевірок стану пожежної та техногенної безпеки закладів освіти Київської області;
  • збільшення часу надання послуг із перевезення приватними компаніями у зв’язку зі зменшенням комендантської години;
  • хід набору добровольців до штурмових бригад «Гвардії наступу».

Із початком весняно-польових робіт на Київщині збільшилася кількість пожеж в екосистемах. З першого питання порядку денного слово взяли керівники Столичного лісового офісу ДП «Ліси України», Державного агентства України з управління зоною відчуження та ГУ ДСНС України у Київській області. Вони поінформували присутніх щодо дотримання пожежної безпеки лісових масивів Київської області, зокрема зони відчуження, та про порядок організації охорони і захисту лісів, про стан організації реагування на пожежі в природних екосистемах.

Дмитро Назаренко наголосив на необхідності максимальної взаємодії місцевої влади, ДСНС та лісівників щодо недопущення пожеж у природних екосистемах. За результатами обговорення всім відповідальним надали доручення посилити заходи протипожежної безпеки. Зокрема, проводити профілактично-роз‘яснювальну роботу, а також поновити захисні смуги лісів. 

Під час розгляду другого питання щодо результатів проведених перевірок стану пожежної та техногенної безпеки закладів освіти Київської області виступив керівник ГУ ДСНС України у Київській області. Анатолій Мусієвич розповів присутнім про хід перевірок та зауважив, що виявлені в закладах освіти недоліки вже усуваються органами місцевої влади. 

Крім того, присутні окремо зупинилися на розгляді питання щодо збільшення часу роботи пасажирських перевезень. Оскільки з 26 березня в області планується зменшення комендантської години, є доцільним продовжити час роботи приміських та міжміських автобусних маршрутів. Для зручності громадян було вирішено рекомендувати приватним перевізникам збільшити час роботи автобусних маршрутів на одну годину вранці та на 30 хвилин ввечері. 

МІСТА ГЕРОЇВ: РІЧНИЦЯ ЗВІЛЬНЕННЯ КИЇВЩИНИ ВІД ЗАГАРБНИКІВ

Бородянка, Буча, Ірпінь, Гостомель, Мощун. Населені пункти Київщини, які першими зустріли велику війну. Там точилися запеклі бої. Та попри все, вони не скорилися.

Ми витримали і відбили наші міста. Ворог на повну відчув, що таке українська лють та сила. Ми показали не лише нашому народу, але й усьому світу, що Україна може перемогти в цій війні. 

Ми побачили самі, на що здатні. Це все стало можливим завдячуючи тим людям, хто з перших днів війни став на захист нашої держави. Хто допомагав облаштовувати блокпости, доставляв гуманітарну допомогу, випікав хліб в окупації та підтримував інших.

Дякуємо кожному за внесок у спільну боротьбу за незалежність!

ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР ЯПОНІЇ ФУМІО КІШІДА ВІДВІДАВ КИЇВСЬКУ ОБЛАСТЬ

21 березня Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда побував у Бучі. Супроводжували гостя т.в.о. голови Київської обласної державної адміністрації Дмитро Назаренко і очільник Бучанської міської ради Анатолій Федорук.

Разом вони побували на території храму імені Андрія Первозванного. Покладанням квітів вшанували пам’ять українців, які загинули від рук окупантів у Бучі. Пану Прем’єр-міністру показали фотосвідчення тих жахливих подій, розповіли про окупацію Бучі та звірства російських військ, що справило на нього глибоке враження.

Далі делегація оглянула об’єкти інфраструктури, відновленням та ремонтом яких опікуються японські фонди. Японія суттєво допомогла пережити українцям зиму, надаючи потужні генератори та обігрівачі.

«Дуже вдячні Уряду та жителям Японії за всебічну підтримку в такий нелегкий для нашої країни час. Наразі в наших пріоритетах — якнайшвидше відбудувати все знищене загарбниками. Ми відчуваємо в цьому підтримку та сприяння Японії. Генератори, що отримала від вас Київщина, допомогли нам впоратися взимку та пройти стало цьогорічний опалювальний сезон», — прокоментував Дмитро Назаренко.

НА КИЇВЩИНІ ОГОЛОШЕНО 13 НОВИХ ТЕРИТОРІЙ ТА ОБ’ЄКТІВ ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИМ ФОНДОМ УКРАЇНИ

Сьогодні, 21 березня, під час шістнадцятої сесії Київська обласна рада підтримала подання Київської ОВА та прийняла відповідні рішення щодо створення (оголошення) на Київщині 13 нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду України. Орієнтовна площа — майже 527,2 га. Про це повідомили в Департаменті екології та природних ресурсів КОДА.

Мова йде про наступні об’єкти:

  • ботанічні пам’ятки природи «Богуславський», «Лісова балка», «Гута» в Білоцерківському районі, «Біла балка», «Бондарів ліс» в Обухівському районі та «Пісківський дуб» у Бучанському районі; 
  • ландшафтні заказники «Синявський», «Чарівні луки» в Білоцерківському районі та «Казковий яр» в Обухівському районі;
  • заповідне урочище «Лісова казка» в Бучанському районі;
  • парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Лебедівський» в Бучанському районі;
  • парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Парк ім. Т. Шевченка» та «Парк Перемоги» в Фастівському районі.

Створені об’єкти мають особливий режим, що визначається сукупністю науково-обґрунтованих екологічних вимог, норм і правил. Вони визначають правовий статус призначення цих територій та об’єктів, характер допустимої діяльності в них, порядок охорони, використання та відтворення їхніх природних комплексів.

Ці території є цінними природними ділянками, на яких виявлено різноманітні види рослин та тварин, що занесені до Червоної книги України. Включення до природно-заповідного фонду дозволить зберегти їхні природні, естетичні, виховні, наукові та рекреаційні цінності.

Крім того, рішенням Київська обласна рада підтримала розширення на 6,3 га території ботанічної пам’ятки природи «Сухоліський» в Білоцерківському районі для збереження рослини, яка занесена до Червоної книги України, а саме: рябчика шахового.

Створення на Київщині нових об’єктів природно-заповідного фонду України є спільним рішенням лісокористувачів, місцевої влади, науковців і Департаменту екології та природних ресурсів КОВА.

ВІДБУЛОСЬ ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ ШІСТНАДЦЯТОЇ СЕСІЇ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ VIII СКЛИКАННЯ

21 березня відбулось чергове засідання шістнадцятої сесії Київської обласної ради VIII скликання на чолі з першим заступником голови КОР Ярославом Добрянським. У заході взяли участь заступники голови Київської ОВА Сергій Білецький, Микола Бойко, Андрій Братусь, Жанна Осипенко та Олег Торкунов. Також на засіданні були присутні керівники департаментів та структурних підрозділів Київської обласної військової адміністрації. 

Депутати розглянули низку питань порядку денного та ухвалили відповідні рішення. Серед них – затвердження обласних програм, що стосуються розвитку та функціонування української мови як державної, кадрового резерву, а також відбудови пошкоджених багатоквартирних житлових будинків.

Депутати підтримали всі три програми, а саме: Програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Київській області на 2023-2025 роки, Київську обласну програму «Регіональний кадровий резерв» на 2023-2025 роки та Програму відбудови багатоквартирних житлових будинків у Київській області на 2023-2025 роки.

Під час розгляду питання щодо затвердження Програми розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Київській області на 2023-2025 роки до депутатів звернувся Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. У своєму виступі він наголосив на важливості підтримання програми, адже це дозволить посилити ключові напрямки розвитку. Київщина – форпост України, на який рівняється вся держава та відвідує більшість іноземних партнерів. 

Представники депутатського корпусу своїм рішенням також внесли зміни до деяких обласних цільових програм, що стосуються соціальних, безпекових, освітніх та економічних напрямків. Йдеться про такі Програми:

  • Київська обласна цільова Програма «Турбота» на 2021-2025 роки;
  • Комплексна програма «Конкурентоспроможна Київщина» на 2022-2024 роки;
  • Програма розвитку системи освіти Київської області на 2022-2026 роки;
  • Комплексна програма розвитку сільського господарства та сільських територій Київської  області на 2021-2023 роки «Дієвий аграрій – успішна громада»;
  • Обласна комплексна програма забезпечення правопорядку та публічної безпеки у Київській області на 2022-2024 роки «Безпечна Київщина»;
  • Програма розвитку міжнародного співробітництва Київської області на 2022-2025 роки;
  • Програма підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на впровадження енергоефективних заходів в Київській області на 2023-2024 роки;
  • Програма будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів інфраструктури Київської області на 2021-2023 роки;
  • Обласна цільова програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2018-2023 роки.

Також затвердили зміни до Київської обласної цільової програми інформатизації «Цифрова Київщина» на 2022-2024 роки.

Серед іншого, депутатський корпус розглянув питання щодо створення нових заповідних територій.

Крім того, депутати обласної ради підтримали питання щодо внесення змін до статутних документів і положень ряду закладів соціального, культурного, й медичного напрямків.

АВТОШЛЯХИ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ КИЇВЩИНИ ГОТУЮТЬ ДО ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПІСЛЯ ЗИМИ

У Київській області в рамках експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення тривають роботи з ліквідації ямковості. Також для безпеки дорожнього руху всіх його учасників вздовж автошляхів проводять кронування дерев. Про це повідомили в Департаменті регіонального розвитку Київської ОВА.

Мережа автомобільних доріг загального користування місцевого значення в Київській області складає 6 379,9 км. Для безперешкодного користування дорожньою мережею підрядні організації проводять роботи з ліквідації критичної ямковості. Загалом із початку року на автодорогах загального користування місцевого значення було ліквідовано майже 2 300 кв м вибоїн дорожнього покриття. Мова йде про ремонтні роботи з використанням гарячої та холодної асфальтобетонної суміші. 

Також, крім ліквідації ямковості, у межах експлуатаційного утримання доріг здійснюється кронування зелених насаджень придорожньої смуги. Станом на сьогодні вже виконано кронування понад 2 700 дерев. Мета таких робіт – дотримання належного санітарного стану автошляхів і прилеглої території та дотримання безпеки дорожнього руху для всіх його учасників. 

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗРОСЛА КІЛЬКІСТЬ ПІДТВЕРДЖЕНИХ ВИПАДКІВ COVID-19

Протягом минулого тижня, з 13 до 19 березня, у закладах охорони здоров’я Київщини зареєстровано 1032 підтверджених випадки захворюваності на коронавірус. Це на 192 більше, ніж у період із 6 до 12 березня. Про це повідомили в Департаменті охорони здоров’я Київської обласної військової адміністрації.

Станом на 21 березня в лікарні регіону госпіталізовано 263 хворих. Із них 221 – з підтвердженим діагнозом коронавірус, 42 – із підозрою на COVID-19.

Фахівці департаменту нагадали, що вакцинація може полегшити перебіг хвороби, захистити від ризиків госпіталізації та смерті внаслідок коронавірусної хвороби. Так, протягом останнього тижня щеплення зробили 1311 осіб. 

Найбільше вакцинувалися першою бустерною дозою – 564 щеплення. Другу бустерну дозу отримали 321 особа, першу дозу вакцини – 169, другу дозу – 257. 

Наразі в Київській області працює 24 центри масової вакцинації та 182 пункти щеплень, а також 19 мобільних бригад. Загалом у регіоні вже зробили 1 907 800 вакцинацій від COVID-19. 

З 20 БЕРЕЗНЯ ЧАСТИНА ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ ПІШЛА НА ВЕСНЯНІ КАНІКУЛИ

Цього навчального року весняні канікули пройдуть у різні терміни. Це залежить від сформованої структури навчального року та терміну зимових канікул, визначених педагогічною радою закладу освіти. Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

Так, з 20 березня 5% закладів уже перебувають на канікулах. З 27 березня учні ще 35% учнів загальноосвітніх шкіл розпочнуть відпочинок. Ще 49% освітніх закладів йдуть на канікули з 3 квітня.

Крім того, 4% шкіл відпочиватимуть в інші дати, оскільки навчаються триместрами. 7% закладів не планують весняних канікул, тому що відпочивали під час зимових канікул довше, ніж зазвичай.

У МЕЖАХ УРЯДОВОЇ ПРОГРАМИ РЕЛОКАЦІЇ В КИЇВСЬКУ ОБЛАСТЬ ПЕРЕМІСТИЛИСЯ 68 ПІДПРИЄМСТВ

Попри наслідки окупації та активних бойових дій, Київщина стала одним із тих регіонів, де змогли розміститися релоковані підприємства з «гарячих точок» України.

Із початку повномасштабної війни до пристоличного регіону в межах урядової програми було релоковано 68 підприємств. За останні пів року ця кількість зросла в 4 рази. Частина з релокованих виробництв вже працює і розвивається. Про це повідомили в Департаменті економіки Київської обласної військової адміністрації.

Переміщення підприємств із небезпечних регіонів сприяє розвитку економіки, захисту діючих підприємств від руйнації, збереженню наявних робочих місць та забезпеченню населення можливістю працювати.

Крім того, щоб допомогти бізнесу в складні часи, є ряд урядових програм для зменшення відсотків на кредитування підприємницької діяльності. 

Зокрема, діє державна програма «Доступні кредити 5-7-9%». Представники будь-якого бізнесу можуть отримати пільговий кредит.

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

 

МІНВЕТЕРАНІВ: УРЯД СПРОСТИВ ПОДАННЯ ЗАЯВИ НА ПРИЗНАЧЕННЯ ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ У РАЗІ ЗАГИБЕЛІ ЧИ ІНВАЛІДНОСТІ ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до постанови КМУ №336, які спрощують подання заяви на виплату одноразової грошової допомоги особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих Захисників і Захисниць України відповідно до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Про це повідомили на Урядовому порталі.

Відтепер подавати до Мінветеранів заяву на призначення одноразової грошової допомоги можна не лише у паперовій, а і в електронній формі, в тому числі через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Крім того, є можливість не подавати документи для призначення одноразової грошової допомоги, якщо необхідні для цього дані є у володінні Мінветеранів, або містяться у відповідних Реєстрах і їх можливо отримати шляхом доступу до цих Реєстрів, або в автоматичному режимі шляхом електронної інформаційної взаємодії, розповіла Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна після засідання Уряду.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ХАРЧУВАННЯ ШКОЛЯРІВ НА ДИСТАНЦІЙНОМУ НАВЧАННІ З’ЯВИЛИСЬ НА ПОРТАЛІ «ЗНАЇМО»

На порталі «Знаїмо» можна знайти рекомендації для освітян, батьків та дітей щодо раціону і корисного харчування. Через повномасштабне вторгнення рф в Україну частина дітей вимушена навчатися в дистанційному форматі. Тому на порталі з’явилися поради щодо правильного харчування школярів удома.

Проєкт «Знаїмо» створено за ініціативи першої леді Олени Зеленської в межах реформи системи шкільного харчування.

«Повномасштабне вторгнення дещо призупинило нашу реформу, однак ворогу не зупинити життя: педагоги працюють, а наші діти вчаться. А це означає, що ми не маємо права нехтувати їх здоров’ям. Тож цьогоріч тема здорового харчування буде однією з пріорітетних у нашій роботі», – зазначила перша леді Олена Зеленська.

На сайті «Знаїмо» в підрозділі «Меню» є технічні карти багатьох шкільних страв. Тому батьки можуть порівняти їх із тим, що готують у їхній школі.

ЯК УКРАЇНЦЯМ ОФОРМИТИ ДОПОМОГУ ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ

Це може зробити один із батьків або опікунів, з яким постійно проживає малюк. Достатньо подати заявку, вибравши зручний для себе спосіб, роз’яснюють у Мінсоцполітики. 

Як подати заявку на допомогу онлайн: 

1. Зареєструйтесь чи авторизуйтесь у кабінеті електронних послуг Міністерства соціальної політики.

2. Заповніть форму на отримання послуги та підпишіть її особистим електронним підписом.

3. Заповнена заява автоматично буде перенаправлена до органу соціального захисту населення.

4. У разі правильного заповнення форми допомогу призначать наступного дня після отримання заяви органом соціального захисту.

Для оформлення заявки на отримання допомоги також можна скористатися послугою єМалятко на порталі Дія.

Як подати заявку на допомогу особисто? 

Звернутися за місцем проживання до органу соціального захисту чи Центру надання адміністративних послуг і надати такі документи:

– заяву одного з батьків;

– свідоцтво про народження дитини;

– особовий банківський рахунок для соціальних виплат;

– опікунам – рішення суду про встановлення опіки;

– документи, що засвідчують народження дитини (у разі народження дитини за межами України).

За інформацією Мінреінтеграції.

МОЗ: ЯК ОТРИМАТИ ПОСЛУГУ З РЕАБІЛІТАЦІЇ В СТАЦІОНАРІ

Через війну потреби українців у реабілітації зросли. Зважаючи на це, реабілітаційну допомогу в стаціонарних умовах було виокремлено у відповідний медичний пакет. У Міністерстві охорони здоров’я України надали роз’яснення до найпоширеніших питань щодо того, як безоплатно скористатися послугами з реабілітації в стаціонарі.

Як пацієнтові потрапити в стаціонар на безоплатну реабілітацію? 

Реабілітацію у стаціонарних умовах можна отримати:

  • за направленням лікуючого лікаря;
  • у разі переведення з медзакладу або клінічного підрозділу лікарні.

Направлення створює лікуючий лікар (якої саме спеціалізації, залежить від захворювання чи травми пацієнта).  

Потрібно враховувати, що безоплатно послуги з реабілітації надають ті лікарні чи реабілітаційні центри, які мають договір з НСЗУ за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах».  Таких закладів наразі 244 по всій країні.

Чи може пацієнт самостійно обрати лікарню для проходження реабілітації? 

Так. Особи, яким надається реабілітаційна допомога, мають право обирати реабілітаційний заклад, відділення, підрозділ, фахівців з реабілітації з урахуванням їх спеціалізації. Детально про права та обов’язки осіб, яким надається реабілітаційна допомога, можна почитати у Законі України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я».

Яка безоплатна медична допомога передбачена для пацієнтів у межах пакета «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах»?

Пацієнт у межах реабілітації в стаціонарних умовах може розраховувати на наступні безоплатні послуги:

– реабілітаційне обстеження лікарем фізичної та реабілітаційної медицини, іншими спеціалістами та фахівцями з реабілітації;

– складання індивідуального реабілітаційного плану та програми реабілітаційної терапії;

– моніторинг клінічного стану і коригування реабілітаційного плану за потреби;

– лабораторні та інструментальні обстеження;

– консультації лікарів інших спеціальностей;

– надання реабілітаційної допомоги одночасно за кількома напрямами;

– цілодобовий медсестринський догляд;

– психологічна допомога;

– своєчасне знеболення на всіх етапах реабілітації;

– лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;

– харчування в стаціонарних умовах. 

СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ ДЛЯ ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ВПО: УРЯД ПІДТРИМАВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИЙ ПРОЄКТ

Кабмін ухвалив рішення про реалізацію експериментального проєкту щодо надання окремих соціальних послуг найбільш вразливим категоріям громадян. Йдеться про осіб, які через бойові дії або тимчасову окупацію опинилися в складних життєвих обставинах. Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Соціальні послуги будуть надаватися у закладах охорони здоров’я, які належать до сфери управління Міністерства соціальної політики. Зокрема, серед таких закладів – окремі санаторії у Трускавці та Миргороді.

У межах реалізації експериментального проєкту передбачено 4 соціальні послуги:

– надання притулку,

– підтриманого проживання,

– стаціонарний догляд,

– соціальна адаптація.

Ці послуги безоплатно надаватимуться людям похилого віку й особам з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб. Таким чином, найбільш незахищеним громадянам буде гарантовано не тільки прихисток, а й соціальну підтримку з урахуванням індивідуальних потреб.

ДОВІДНИК БЕЗБАР’ЄРНОСТІ: ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ АДАПТУВАТИСЯ В ТИМЧАСОВОМУ ЖИТЛІ

Після початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну звичне життя нашого народу кардинально змінилося. Із першого дня війни українці шукають відповіді на питання, які ніколи не виникали раніше.

Нашим новим загальним бар’єром тепер стала війна. Нині ми точно розуміємо, що таке життя «до» та «після». І майже кожен в ці дні зіткнувся з багатьма ситуаціями вперше.

Як ніколи є потреба в чітких інструкціях та порадах спеціалістів.

У «Довіднику безбар’єрності» створили новий розділ – «У воєнний час». У ньому можна знайти відповіді на болючі питання найуразливіших верств населення: людей з інвалідністю, людей старшого віку та їхніх близьких, сімей із дітьми.

Як допомогти дитині адаптуватися в тимчасовому житлі

  1. Дитині важливо сказати: «Ми робимо все можливе, щоби ти був у безпеці. Щоб ми були у безпеці. Наразі ми перебуваємо саме в такому місці. Зараз будемо знайомитися з нашим новим будинком. Він не схожий на той, у якому ми жили. Я не знаю, чи сподобається він нам. Але ми зможемо зробити його нашим».
  2. Поговоріть про тварин, у яких будинок завжди із собою. Це равлик, краб… Де б ця тварина не була – вона вдома.

«Уяви, що ти равлик – зроби «чік-чірік» – я в будиночку. Ми з тобою як равлики. Наш будинок завжди всередині (доторкніться до серця). А до іншого ми з тобою звикнемо. Люблю тебе! У нас обов’язково все буде добре, де б ми не були!»

  1. Я готова тебе вислухати. Дитині важливо відчувати опору. Перша опора – це дотик (частіше торкайтеся дитини). Друга – ваш погляд. Третя – голос.

Коли дитина тривожиться, вона може стати гіперактивною, тривожною, примхливою, млявою. Це нормальні реакції. Будь ласка, якщо дитина ниє, скаржиться, слухайте її не перебиваючи, не виправдовуючись, даючи можливість спертися на ваше терпіння та розуміння.

  1. У цей момент важливо, щоб ваш голос був стійким і впевненим. Реакції дитини можуть бути різними. Важливо бути готовими до того, що вона розплачеться і скаже, що не хоче залишатися в будинку – тут немає друзів та іграшок, до яких вона звикла. Підтримуйте її почуття.

«Мені теж дуже сумно, і мені так шкода, що з нами це трапилось. Якби я могла, я б усе зробила, щоби війна закінчилася і все було як і раніше. Дивись, який ти герой. Ти нам так допомагав. І був таким сміливим. Зараз нам важлива твоя допомога, щоби ми були в безпечному місці. Поки ми матимемо тимчасовий будинок. А потім ми повернемось до нас додому. Я тебе дуже люблю. І ми обов’язково впораємося».

  1. Запитуйте усе, що хочете знати. Якщо це можливо, спитайте: «Що б ти хотів взяти з дому до іншого будинку?»

На запитання дитини: «Ми тут назавжди?», важливо відповісти, що ви не знаєте наскільки. – «Доки не стане безпечно».

– Я не побачу моїх друзів?

– Я впевнена, що побачиш. І ми зможемо їм дзвонити та писати. А ще в тебе неодмінно з’являться нові. У тебе будуть і старі й нові друзі.

  1. Якщо батько дитини залишається, скажіть: «Ми їдемо з тобою вдвох, тато приєднається, як тільки зможе. Чи ми до нього повернемося. Тато робитиме все можливе, щоб скоріше бути з тобою. Бо ти його сонечко. І він тебе дуже любить. Наша любов буде з ним. А його – з нами».
  2. Запропонуйте встановити правила.

«Зараз дуже важливо, щоб ти нам у всьому допомагав. Ти робитимеш те, про що ми тебе просимо. Будеш поруч, нікуди не тікатимеш. Ні з ким чужим не підеш. Постараєшся не вередувати. Нам не завжди буде зручно на новому місці, але ми точно впораємося. Домовились? (важливо у цей момент потиснути дитині руку) Дякую! Я знала, що на тебе можна покластися».

  1. Дайте дитині доручення, яке вона здужає. Наприклад, стежити за квітами, відповідати за іграшку, пити воду та вам нагадувати. Дитині важливо чути: «Дякую за те, що допомагаєш нам. Я бачу, як тобі складно, але ти справляєшся».
  2. Якщо є щось, що ви робили регулярно, обов’язково це виконуйте. Читайте казку перед сном, співайте пісні, обіймайтеся, вимовляйте слова, які звичні для дитини, секретні слова вашої сім’ї. Це дасть малечі відчуття стабільності.

За матеріалами, взятими із розділу «У воєнний час» із посібника з безбар’єрності.

Посібник був створений за ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

У КВІТНІ РЕЦЕПТУРНІ ЛІКИ МОЖНА БУДЕ ПРИДБАТИ ЗА Е-РЕЦЕПТОМ. ЩО ВАЖЛИВО ЗНАТИ ПРО НОВОВВЕДЕННЯ ЖИТЕЛЯМ КИЇВЩИНИ?

Для того, щоб процес призначення рецептурних ліків став більш простим та ефективним, весною в Україні буде впроваджено електронний рецепт на всі рецептурні ліки. 

До того ж цифровий інструмент дозволить посилити контроль за відпуском рецептурних ліків у аптеках. Адже виключно медичний спеціаліст може підібрати безпечне та ефективне лікування, а також запобігти можливим негативним наслідкам самолікування.

Рішення буде впроваджуватися поступово з можливістю використання паперових рецептурних бланків. При цьому задля своєї зручності саме  пацієнт зможе обрати, за яким рецептом він бажає придбати ліки в аптеці – електронним чи паперовим.

Е-рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти. 

При цьому МОЗ не розширює та не змінює перелік рецептурних ліків. Тобто всі ті ліки, що і раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, відтепер можна буде придбати зокрема і за е-рецептом.

Саме тому важливо завчасно перевірити інструкцію лікарських засобів, які ви вживаєте, та якщо вони рецептурні – подбати про отримання відповідного рецепта у свого лікуючого лікаря у квітні для того, щоби надалі безперешкодно та правомірно придбати ліки за рецептом в аптеці.

Виписати рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. 

Під час огляду лікар сформує електронне призначення, вказавши діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з прийому ліків.

А у разі, якщо ви маєте гостре чи хронічне захворювання або потребуєте продовжити лікування чи профілактику, електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати дистанційно, звернувшись до свого сімейного лікаря доступним засобом звʼязку. Для цього в системі попередньо обовʼязково має бути зафіксований діагноз та призначення від лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні.

Водночас якщо ви чи ваші близькі не маєте мобільного телефону, лікар зможе зробити вам призначення на паперовому рецептурному бланку. Так ви зможете отримати рецепт на ліки у будь-якого лікаря та погасити його у будь-якій аптеці у зручний для вас спосіб.

На сьогодні електронний рецепт є одним із найпоширеніших електронних медичних інструментів в Україні. Так лише в Київській області було виписано понад 41,7 тис. електронних рецептів на антибіотики та ще майже 700 – на наркотичні (психотропні) лікарські засоби. 

        1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Призначено: - Загайного Віталія Анатолійовича державним секретарем Міністерства у справах ветеранів України; - Вакуленко Тетяну Сергіївну директором Українського центру оцінювання якості освіти. Звільнено: - Черкасського Руслана Анатолійовича з посади заступника Голови Державної митної служби України; - Кліменкова Дмитра Олеговича з посади першого заступника Голови Фонду державного майна України.


Звільнено: - Бєлову Юлію Віалетівну з посади заступника Голови Фонду державного майна України; - Матієву Яну Сергіївну з посади заступника Голови Фонду державного майна України.

Затверджено, на виконання ЗУ «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», Порядок проведення незалежного аудиту інформаційної безпеки на об’єктах критичної інфраструктури. Порядок визначає механізм організації та проведення незалежного аудиту інформаційної безпеки на обʼєктах критичної інфраструктури та вимоги до його проведення. Доручено Адміністрації Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації забезпечити затвердження вимог до аудиторів інформаційної безпеки на обʼєктах критичної інфраструктури та порядку їх атестації (переатестації).

Внесено зміни до Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Передбачено, що матеріальні резерви можуть використовуватись для розгортання та забезпечення діяльності пунктів незламності в разі загрози та/або виникнення надзвичайних ситуацій.

Надано, з метою забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, можливість Міністерству у справах ветеранів здійснити у 2023 році розподіл субвенції на підставі інформації про потребу в наданні грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення станом на 01.03.2023 та 01.06.2023 (щодо внутрішньо переміщених осіб, яким її було призначено до 24.02.2022 на території, на якій ведуться бойові дії, та не виплачено і які після цієї дати перемістилися з цих територій), поданої структурними підрозділами з питань соціального захисту населення обласних та Київської міської держадміністрацій до 25.03 та 15.06.2023 відповідно з метою ефективного і цільового використання бюджетних коштів за бюджетною програмою 1511050. Передбачено право на виплату раніше призначеної грошової компенсації ВПО у звʼязку з їх переміщенням з території, на якій ведуться бойові дії, за місцем перебування на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО за новим місцем проживання із збереженням черговості виплати грошової компенсації. Визначено механізм виплати грошової компенсації уповноваженому члену сімʼї у разі смерті внутрішьо переміщеної особи, якій грошова компенсація призначена на території, на якій ведуться бойові дії, і яка на дату смерті не перемістилася з цієї території.

Надано Міністерству у справах ветеранів з метою забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей, можливість здійснити у 2023 році розподіл субвенції на підставі інформації про потребу в наданні грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення станом на 01.03.2023 та 01.06.2023, поданої структурними підрозділами з питань соціального захисту населення обласних та Київської міської держадміністрацій до 25.03 та 15.06.2023 відповідно. Передбачено право на отримання грошової компенсації особам з інвалідністю внаслідок війни I-IІ групи, які безпосередньо брали (беруть) участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави внаслідок військової агресії РФ проти України, та родинам загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України. Визначено механізм виплати грошової компенсації уповноваженому члену сімʼї у разі смерті одержувача грошової компенсації, якому грошова компенсація призначена на території, на якій ведуться бойові дії, та не виплачена, і який на дату смерті не перемістився з цієї території тощо.

Надано Міністерству у справах ветеранів з метою забезпечення житлом в умовах воєнного стану деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей, можливість здійснити у 2023 році розподіл субвенції тим одержувачам грошової компенсації, яким було призначено грошову компенсацію до 24.02.2022 на територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та не виплачено, і які після цієї дати перемістилися із зазначених територій, за місцем їх перебування на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, на підставі інформації про потребу в наданні грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення станом 01.06.2023, поданої структурними підрозділами з питань соціального захисту населення обласних та Київської міської держадміністрацій до 15.06.2023. Визначено механізм виплати грошової компенсації уповноваженому члену сімʼї у разі смерті одержувача грошової компенсації, якому грошова компенсація призначена та не виплачена на території, на якій ведуться бойові дії, і який на дату смерті не перемістився з цієї території тощо.

Доручено Міністерству оборони здійснити фінансове забезпечення заходів з будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, що здійснюються обласними військовими адміністраціями, за рахунок і в межах видатків за бюджетною програмою 2101020 «Забезпечення діяльності Збройних Сил України, підготовка кадрів і військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їхніх сімей, ветеранів війни». Визначено, що обласні військові адміністрації є державними замовниками у сфері оборони з будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд та розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня за вищезазначеною бюджетною програмою. Доручено обласним військовим адміністраціям забезпечувати будівництво військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд з урахуванням вимог постанови КМУ від 08.11.2022 N 1255 «Про деякі питання будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд».

Визначено Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері розвитку, будівництва, реконструкції, ремонту, облаштування та модернізації пунктів пропуску через державний кордон, а Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури - центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань розвитку, будівництва, ремонту, облаштування та модернізації пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення і їх утримання. Погоджено пропозицію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури щодо передачі обʼєктів державної власності пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення до сфери управління Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури.

Верховна Рада України прийняла проект Постанови «Про призначення Федорова М.А. на посаду Віце-прем’єр-міністра України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - Міністра цифрової трансформації України» (реєстр. № 9131 від 20.03.2023). ЗА - 311 голосів народних депутатів України.

Верховна Рада України прийняла проект Постанови «Про призначення Лісового О.В. на посаду Міністра освіти і науки України» (реєстр. № 9133 від 21.03.2023). ЗА - 313 голосів народних депутатів України.

Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому урядовий проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та проходження військової служби» (реєстр. № 8169 від 01.11.2022). Законопроектом пропонується: врегулювати деякі норми щодо встановлення, зміни або припинення правових відносин між державою та громадянами України в питаннях виконання останніми військового обов’язку, зокрема пов’язаних із підготовкою громадян до військової служби, їх припискою до призовних дільниць, призовом на військову службу та проходженням ними строкової військової служби; запровадити випробування при прийнятті на військову службу за контрактом; установити строки проходження військової служби за контрактом від 1 до 10 років шляхом виключення відповідного положення щодо шестимісячного строку; осучаснити деякі положення Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та розділити їх у часі (на мирний час та особливий період – поза та в межах періодів проведення мобілізації, дії воєнного стану та стану війни) за результатами проведеного в державі правого режиму воєнного стану, а також особливостей функціонування держави в разі оголошення стану війни; привести положення статті про звільнення військовослужбовців з військової служби у відповідність із раніше ухваленими законами. ЗА - 262 голоси народних депутатів України

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому як Закон урядовий Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони» (реєстр. № 9105 від 13.03.2023 р.). Проектом Закону пропонується збільшити видатки Державного бюджету України на 537,2 млрд грн. Вказані кошти пропонується розподілити наступним чином: +518,2 млрд грн – збільшення видатків на сектор національної безпеки і оборони. Більша частина цих коштів спрямовується на загальні видатки на грошове забезпечення військовослужбовців. + 19 млрд грн – поповнення Резервного фонду державного бюджету, передбачивши, що не менше 3 млрд грн із вказаної суми виплачиватимуться на одноразову грошову допомогу сім'ям загиблих військовослужбовців, поліцейських, а та 2 млрд грн – на будівництво фортифікаційних споруд. Джерелами покриття таких додаткових видатків пропонується визначити: 419,3 млрд грн – збільшення дефіциту державного бюджету (фактично: внутрішні і зовнішні запозичення), 60,7 млрд грн – збільшення доходів державного бюджету (за рахунок збільшення надходження ПДФО, ПДВ з вироблених товарів та частини чистого прибутку державних банків), 50,3 млрд грн – скорочення видатків на обслуговування державного боргу, 6,9 млрд грн – зменшення витрат на забезпечення державних гарантій. ЗА - 325 голосів народних депутатів України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь