Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 03.04.2023 08:43
Кількість переглядів: 209

 

        1. Події довкола Києво-Печерської лаври

 

29 березня був припинений договір безоплатного користування Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” з УПЦ Московського патріархату. 30 березня Уряд припинив чинність розпорядження Кабінет Міністрів України часів Януковича від 2013 р. про передачу монастирю УПЦ будівель і споруд на території заповідника у безоплатне користування. Суд відмовив у задоволенні позову УПЦ до заповідника з щодо визнання недійсним припинення договору. Національний заповідник “Києво-Печерська лавра”, як державна власність, належить всьому Українському народу. Як історична пам’ятка, якій майже тисячу років, Києво-Печерська лавра є визначним національним надбанням, одним з символів тяглості української культури та історії. Її внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Держава діє строго в рамках закону і правового поля. Про жодні “релігійні гоніння” не може бути й мови. Перебування монастиря Московського патріархату в заповіднику регулювалося договірними відносинами з державою. Ця релігійна організація не була ні юридичним, ні історичним власником лаври. Рішення держави припинити договірні відносини з монастирем Московського патріархату пов’язане зі встановленими фактами порушень умов договору, а також перетворенням обителі на осередок пропаганди “русского мира” в умовах російської агресії проти України. У лаврі залишилися ченці, умови і статус перебування яких будуть врегульовані. Держава не збирається застосовувати силу для їх виселення. Частина монахів вирішила приєднатися до ПЦУ. Наразі головним завданням є інвентаризація державного майна у лаврі та повернення його в державне користування. Але є спроби чинити перешкоди роботі комісії Міністерства культури та інформаційної політики з боку представників УПЦ. Протести і закиди на адресу України з боку Москви – безпідставні та цинічні у світлі фактів жорсткого переслідування проукраїнських релігійних громад на тимчасово окупованих територіях.

 

        1. Перспективи українського контрнаступу

 

Визволення тимчасово окупованих територій – головна мета України у цій війні, тому масштабний контрнаступ невідворотний. Ідея контрнаступу має високу суспільну підтримку українців та міжнародних партнерів України, які визнають нашу територіальну цілісність і право на самозахист. Україна має внутрішній потенціал і волю до перемоги. Підготовка контрнаступу вимагає накопичення достатнього ударного потенціалу: саме над цим працює українське керівництво та міжнародні партнери. Наступ України має стати потужним і нищівним для ворога. Для цього повинні скластися ідеальні умови (стратегічні, погодні тощо). Теперішні зусилля на фронті спрямовані на утримання вигідних рубежів та максимальне знекровлення російських військ. Із цим завданням Сили оборони справляються на відмінно. Майбутня операція потребує інформаційної тиші. Час і напрямок удару мають стати сюрпризом для ворога, як і минулого року під час визволення Харківщини. Передчасне оприлюднення чутливої інформації може завдати непоправної шкоди обороноздатності нашої держави.

 

        1. Перша річниця кривавих подій на Київщині

 

На початку квітня 2022 року були визволені північні регіони України і стали відомими факти масових воєнних злочинів окупантів проти мирного населення. Буча, Бородянка, Мотижин – стали похмурими символами жахливих російських звірств. Незважаючи на спроби замести сліди і дезінформувати світову громадськість, російські злочини були задокументовані і стали широко відомими. Росія продемонструвала, що веде геноцидальну війну проти народу України. Кожне подальше визволення українських територій (Харківщина, Донеччина, Херсонщина) супроводжувалося виявленням все нових свідчень воєнних злочинів окупантів. Шок від російських звірств остаточно переконав партнерів України розпочати передачу нам сучасної потужної зброї. Україна сповнена рішучості притягнути до відповідальності та покарати всіх російських злочинців, незалежно від їх посад.

 

        1. Значення оборони Бахмуту

 

Бої за Бахмут тривають 8 місяців. Весь цей час ворог безперестанно штурмує і намагається оточитити місто. Новий “генеральний наступ” Росії на сході України провалено. Окупанти зав’язли у виснажливих боях і не наблизилися до мети виходу на адміністративні кордони Донецької і Луганської областей. Не бажаючи визнавати поразку, росіяни вдаються до підміни мети свого наступу, зводячи її до захоплення єдиного районного центру Донеччини – Бахмуту. Москва намагається представити українську оборону Бахмуту як марну справу, вже програну битву, яка досі триває ніби-то виключно через політичні причини – небажання Києва поступитися. Водночас пропаганда, прагнучи деморалізувати українців, представляє очікуване падіння Бахмуту – як апокаліптичну подію. Зосереджуючи медійну увагу на Бахмуті, росіяни прагнуть підірвати довіру українського суспільства до рішень командування ЗСУ, послабити стійкість Сил оборони України та спровокувати військове керівництво на імпульсивні помилкові дії. Насправді битва за Бахмут – це політичне питання для Росії, а не для України. Для нас вона обумовлена виключно оперативно-тактичною доцільністю. Оборона міста триватиме до тих пір, поки це буде необхідно з точки зору виконання військових оборонних задач. Утримання Бахмуту наразі дозволяє наносити ворогу непоправні втрати та готувати передумови для переходу в контрнаступ. Всі захоплені ворогом міста та села України обов’язково будуть визволені, коли для цього настане час. Запорука перемоги – розумне і грамотне планування операцій.

 

        1. Рішення МОК про допуск росіян і білорусів до Олімпіади

 

28 березня під час засідання у Лозанні виконком Міжнародного олімпійського комітету офіційно рекомендував міжнародним спортивним федераціям повернути російських та білоруських атлетів до спортивних змагань з урахуванням низки вимог. МОК проігнорував усі заклики та аргументи України щодо відсторонення російських та білоруських спортсменів від участі в міжнародних спортивних змаганнях. Умови, виставлені МОК для участі російських і білоруських спортсменів, виглядають наївними, вони не стануть на заваді пропаганді агресії. У випадку з Росією та Білоруссю принцип “аполітичності спортсменів” не працює. Це тоталітарні держави, в яких придушене інакомислення і діє жорсткий контроль над спортивною галуззю. Рішення МОК - це дискримінація українських спортсменів, для яких неприпустима участь у змаганнях разом з росіянами і білорусами, про що неодноразово було заявлено. Зведення президентом МОК повномасштабної російської агресії до банальності (одного з “понад 70 збройних конфліктів у світі”) свідчить про нерозуміння ним масштабів трагедії та загроз її масштабування в світі.

 

 

        1. Головні новини тижня

 

ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВЗЯВ УЧАСТЬ У ПІДНЯТТІ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА НА ВІДНОВЛЕНОМУ ФЛАГШТОКУ В БУЧІ, ВРУЧИВ ПОЧЕСНУ ВІДЗНАКУ МІСТА-ГЕРОЯ ТА ДЕРЖАВНІ НАГОРОДИ

У річницю звільнення Бучі від російських окупантів Президент Володимир Зеленський узяв участь у піднятті Державного прапора України на відновленому флагштоку Меморіалу пам’яті захисників Бучанської міської територіальної громади, вручив почесну відзнаку міста – героя України та державні нагороди.

У заході взяли участь: Президент Республіки Молдова Мая Санду, Прем’єр-міністр Словацької Республіки Едуард Хегер, Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб, Прем’єр-міністр Хорватії АндрейПленкович, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба, т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко.

У присутності високих іноземних гостей Глава держави вручив почесну відзнаку «Місто – герой України» міському голові Бучі Анатолію Федоруку.

Президент також вручив військовослужбовцям державні нагороди.

ДО УВАГИ МЕШКАНЦІВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ! ТРИВАЄ ЗАБОРОНА НАВІГАЦІЇ НА ВОДОЙМАХ КИЇВЩИНИ

Департамент екології та природних ресурсів Київської ОВА нагадує, що на території Київської області діє заборона будь-якої навігації на водоймах. Такі обмеження обумовлені дією правового режиму воєнного стану та діють майже рік.

Так, суворо заборонено навігацію для маломірних (малих) суден, моторних суден, прогулянкових, вітрильних, спортивних, швидкісних суден, водних мотоциклів і засобів розваг на воді.

Виняток становлять плавальні засоби спеціально уповноважених органів, що здійснюють охорону водних біоресурсів, Національної поліції України, Збройних Сил України, інших органів державної влади, а також Державного агентства меліорації та рибного господарства, які здійснюють вилов водних біоресурсів, засобам (суднам), що займаються видобутком піску та щебеню відповідно до законодавства.

Нагадаємо, на території Київської області діє заборона будь-якої навігації на водоймах під час воєнного стану відповідно до розпоряджень районних військових адміністрацій.

 НА КИЇВЩИНІ ПЛАНУЄТЬСЯ ВІДНОВИТИ 150 БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКІВ

На Київщині до кінця поточного року Київська ОВА спільно з «Фондом енергоефективності» планує відновити та енергомодернізувати щонайменше 150 багатоквартирних будинків. Мова йде про багатоквартирні будинки, що були пошкоджені внаслідок російської військової агресії. Перші 4 будинки вже відновили в Ірпені. Сьогодні один із таких будинків оглянули заступник голови Київської ОВА Микола Бойко, директор «Фонду енергоефективності» Єгор Фаренюк, директор Департаменту житлово-комунального господарства Олександр Попроцький та голова ОСББ Олена Литвиненко.  

Реалізується така ініціатива спільно з Фондом енергоефективності в рамках програми «ВідновиДІМ». До участі в програмі залучаються ті будинки, в яких створено об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Програма “ВідновиДІМ” фінансує заміну або ремонт віконних блоків і блоків балконних дверей, зовнішніх дверей, ремонт пошкоджень фасадів і покриття будівлі, обладнання дахових котелень та інженерних мереж. Отримані кошти ОСББ може використати як для будівельних робіт, так і для придбання матеріалів та обладнання, необхідних для їх виконання.

Крім того, в Київській обласній військовій адміністрації функціонує Програма підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та інших житлових будинків, пошкоджених внаслідок бойових дій у Київській області з впровадженням енергоефективних заходів на 2023-2024 роки. У межах цього проєкту КОВА буде дофінансовувати роботи, які не можуть бути виконані в рамках роботи програми «ВідновиДІМ» чи на виконання яких не вистачило коштів. Таким чином, завдяки спільній роботі будинки будуть відновлені повністю та комплексно. 

Під час робочої зустрічі представники Київської ОВА та Фонду енергоефективності підписали Меморандум про співпрацю. У межах Меморандуму планується відновлення та термомодернізація багатоквартирних будинків по всій території Київської області. 

«Аби якнайшвидше повернути людей до своїх домівок, ми щодня працюємо пліч-о-пліч із партнерами, місцевою владою та мешканцями Київщини. Ці 4 відновлені будинки в Ірпені, де загалом 144 квартири — перший результат нашої спільної роботи. А підписаний меморандум про співпрацю — запорука того, що такими спільними діями до кінця року відновимо та термомодернізуємо щонайменше ще 150 таких багатоквартирних будинків», — зазначив під час зустрічі Микола Бойко. 

КИЇВСЬКА ОВА ТА ЧОТИРИ ДЕРЖАВНІ БАНКІВСЬКІ УСТАНОВИ ПІДПИСАЛИ МЕМОРАНДУМ ЩОДО СПІВПРАЦІ

30 березня в КОВА пройшла зустріч із представниками бізнесу на тему «Фінансові можливості для бізнесу Київщини». У ході заходу між обласною адміністрацією та чотирма банками, а саме АТ «Державний ощадний банк України», АТ КБ «Приватбанк», ПАТ АБ «Укргазбанк» та АТ «Державний експортно-імпортний банк України», було підписано Меморандум про співпрацю. Київську обласну військову адміністрацію представляв т.в.о. голови Дмитро Назаренко.

Мета Меморандуму – надавати фінансову підтримку підприємствам Київщини за допомогою створення доступних умов кредитування. 

Така співпраця сприятиме підвищенню конкурентоспроможності та формуванню позитивного іміджу Київської області на внутрішньому й міжнародному ринку. А також створюватиме належні умови для швидкого післявоєнного відновлення економіки регіону. 

Ще одним із напрямів меморандуму є розширення доступу до банківських  послуг населення області.

«Через повномасштабне вторгнення росії значна кількість підприємств регіону зазнала величезних втрат. Наша задача – максимально допомогти бізнесу відновитися та продовжити розвиватися. Сьогоднішнє закріплення на папері співпраці з усіма державними банками України підтверджує нашу спільну відкритість і налаштованість на відбудову економіки. Сподіваємося на плідну взаємодію в питаннях розвитку фінансової сфери для потреб бізнесу та жителів Київщини. Впевнений, що партнерство бізнесу і влади – неодмінна передумова нашої Перемоги», – зазначив Дмитро Назаренко.

ДЕПАРТАМЕНТ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ КИЇВСЬКОЇ ОВА ІНФОРМУЄ ЩОДО НАРАХУВАННЯ ТА ВИПЛАТ ДЕРЖАВНИХ СОЦІАЛЬНИХ ДОПОМОГ

Підтримку у вигляді державних соціальних допомог у Київській області щомісячно отримує понад 86,4 тис. сімей. Із них – 59,6 тис. сімей із дітьми, 4,5 тис. малозабезпечених сімей, 22,3 тис. осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, а також 97,9 тис. внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомили Департаменті соціального захисту населення Київської ОВА.

Нагадаємо, з 1 січня 2023 року окремі види соціальних виплат автоматично продовжено на весь період дії воєнного стану плюс один місяць після його завершення. Відтак для понад 33,6 тисяч осіб без необхідності додаткових звернень автоматично продовжено виплату таких державних допомог:

  • дітям, над якими встановлено опіку чи піклування (отримують 1833 особи);
  • дітям, хворим на тяжкі захворювання, яким не встановлено інвалідність (43 особи);
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів (490 осіб);
  • особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (22 321 особа);
  • особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу (1366 осіб); 
  • особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю (7645 осіб).

У березні органи соціального захисту населення Київської області забезпечили вчасне проведення всіх необхідних розрахунків та направлення заявки на фінансування до Міністерства соціальної політики України. Зарахування коштів у березні на загальну суму 266,8 млн. грн проведено відповідно до способів, обраних одержувачами.

У БУЧІ ВІДБУЛАСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЛАНУ ВІДНОВЛЕННЯ ГРОМАДИ

29 березня пройшла презентація плану відновлення Бучанської міської територіальної громади. Захід відбувся в рамках проєкту «Bucha Build Back Better», що здійснюється за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну». У ньому взяли участь представники посольств, міжнародних організацій, народні депутати. Захід пройшов в офлайн та онлайн форматах.

Форум відкрив т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко. Серед спікерів заходу — керівник проєкту «Bucha Build Back Better» Володимир Панченко та експерт проєкту Дмитро Хорішко, Бучанський голова Анатолій Федорук та представниця Української студентської ліги Христина Іванчук.

Присутні розглянули проєкти відбудови, що були підготовлені, та обговорили всі можливі

НА КИЇВЩИНІ ТРИВАЄ НАДАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ

У Київській області продовжують надавати військовослужбовцям безкоштовну стоматологічну допомогу. Реалізація проєкту здійснюється в рамках підписаного Меморандуму про взаєморозуміння між Департаментом охорони здоров’я Київської ОВА та ГО «Стоматологічна асоціація Київщини».

Так, за останні два тижні до ініціативи долучилися ще 9 комунальних заклади та 4 приватні стоматологічні центри. 

Також ініціативу в наданні допомоги підхопило КНП Миронівської міської ради «Лікарня відновного лікування» за підтримки ПрАТ «МХП», що надає реабілітаційну допомогу військовослужбовцям.

Із початку реалізації проєкту безкоштовну стоматологічну допомогу вже отримали 419 військовослужбовців.

Департамент охорони здоров’я запрошує стоматологічні установи незалежно від форм власності долучитися до ініціативи. За детальною інформацію щодо участі закладу у проєкті необхідно звертатися за номером: 097-926-12-05, Літун Микола Євгенович.

В ІРПЕНІ ПРОЙШЛИ УРОЧИСТОСТІ ДО ДНЯ ВИЗВОЛЕННЯ МІСТА

29 березня в центрі Ірпеня відбулися урочисті заходи до першої річниці визволення міста від загарбників. У них взяли участь військовослужбовці та бійці територіальної оборони, які безпосередньо захищали місто, рідні полеглих героїв та місцеві жителі, голова Ірпінської громади Олександр Маркушин, представники місцевої і районної влади. Київську обласну військову адміністрацію представляв т.в.о. голови КОДА Дмитро Назаренко. 

Рік тому Ірпінь витримав оборону і не дозволив військам рф захопити столицю. За масовий героїзм та стійкість жителів, виявлених у захисті Ірпеня під час відсічі збройної агресії росії проти України, населеному пункту присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України».

Під час заходу відзнаками нагородили військовослужбовців ЗСУ, добровольчих формувань та поліцейських, які брали участь у героїчній обороні Ірпеня.

На площі встановили банери із зображеннями та біографіями загиблих героїв, які поклали свої життя, обороняючи місто. Присутні вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання. Крім того, учасникам показали на великому екрані відео, зняті оборонцями міста під час тих драматичних подій.

«Звільнення Міста-героя Ірпеня назавжди увійде в історію. Це початок звільнення не тільки Ірпеня та всієї області. Це звільнення від російської навали всієї півночі нашої держави і початок звільнення України. 28 березня ми відстояли своє, захистили найдорожче, відвоювали рідне. Так буде з кожним населеним пунктом України, окупованим ворогом. Сили оборони звільнили Київщину, Сумщину, Харківщину, правобережжя Херсонщини. Попереду край запорожців, Крим, Донеччина, Луганщина. Ми повертаємо своє. Ми повертаємо нашу свободу», – зауважив під час виступу Дмитро Назаренко.

ВІДБУЛОСЯ ВІДКРИТТЯ ЦЕНТРУ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМНИЦТВА ПРИ БОРИСПІЛЬСЬКОМУ МІСЬКРАЙОННОМУ ЦЕНТРІ ЗАЙНЯТОСТІ

28 березня відбулося відкриття Центру розвитку підприємництва при Бориспільському міськрайонному центрі зайнятості. У заході взяла участь директорка Департаменту економіки Київської обласної військової адміністрації Наталія Погребна.

Завданням цього центру є надання консультацій із питань організації та ведення підприємницької діяльності, бізнес-планування, правового регулювання підприємництва.

«Об’єкти інфраструктури підтримки бізнесу створять додаткові стимули для розвитку підприємницької діяльності, тим самим покращуючи економічний клімат Київщини», – зазначила Наталія Погребна.

Бізнесмени або ті, хто бажає започаткувати власну справу, матимуть змогу в Центрі отримати від фахівців служби зайнятості та соціальних партнерів безкоштовні якісні консультації. 

Усім охочим на безоплатній основі надаватимуть послуги з професійної орієнтації, технічну допомогу, сприяння в підборі персоналу, консультації щодо особливостей започаткування власної справи. Крім того, на базі Центру проводитимуться тематичні семінари, тренінги та майстер-класи, бізнес-зустрічі, що сприятимуть пошуку партнерів та інвесторів тощо.

АГРАРІЇ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ РОЗПОЧАЛИ ПОСІВ ЯРИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

На Київщині почалася посівна кампанія під урожай 2023 року. Аграріями області вже посіяно 2,88 тис. га ранніх ярих зернових культур. Також почалися роботи з посіву гірчиці, якої наразі вже засіяно 7,4% від запланованої площі. Про це повідомили в Управлінні агропромислового розвитку Київської ОВА.

Загалом у 2023 році на проведення комплексу весняно-польових робіт аграріями Київської області планується задіяти 1150,9 тисяч гектарів посівної площі. Під зернові культури прогнозується залучити 581 тисяч га, що становить понад 50% від загальної площі. Озимих на зерно – 173,4 тис. га, ярих зернових та зернобобових – 407,6 тис. га.

Здебільшого посівні площі ярих зернових та зернобобових культур, а саме пшениці, ячменю, вівса, гороху, гречки та проса, залишаться на рівні 2022 року. За винятком кукурудзи на зерно, якої заплановано посіяти на 19,5 тис. га менше, ніж минулого року.

Водночас наразі потребують обстеження та розмінування 10,41 тисяч га земель сільськогосподарського призначення в Бучанському, Вишгородському та Броварському районах.

ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ КИЇВЩИНИ ЗМІНЮЮТЬ ГРАФІК РОБОТИ

Пункти Незламності в Київській області змінюють графік роботи. Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Так, під час засідання було вирішено перевести Пункти незламності з режиму цілодобового функціонування в режим готовності до термінового відновлення роботи. Проте у випадку екстрених відключень електроенергії, порушення роботи критичної інфраструктури або іншої надзвичайної ситуації Пункти Незламності мають відновити роботу протягом 1-2 годин. 

Пункти Незламності, що створені в адміністративних будівлях, зокрема у приміщеннях районних військових адміністрацій, сільських, селищних, міських рад, старостатах та ЦНАПах, продовжать працювати в робочі години. Там люди, у разі потреби, можуть отримати доступ до мережі Інтернет та підзарядити мобільні пристрої. 

У кожній територіальній громаді має функціонувати щонайменше 1 такий центр підтримки незалежно від кількості відвідувачів. У великих громадах кількість пунктів може бути збільшена.

«Під час відключень електроенергії, пов’язаних із масованими ракетними обстрілами, Пункти Незламності стали значною підтримкою для жителів області. Завдяки роботі пунктів ми вистояли та пережили цю найскладнішу зиму. І вкотре довели ворогу, що українці – сильний та незламний народ. Дякую кожному працівнику та волонтеру, рятувальнику та підприємцю, хто тим чи іншим способом допомагав жителям регіону подолати енергокризу», – зазначив т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко.

У СІЧНІ-ЛЮТОМУ СПОРТСМЕНИ КИЇВЩИНИ ЗДОБУЛИ 306 МЕДАЛЕЙ В ОЛІМПІЙСЬКИХ, НЕОЛІМПІЙСЬКИХ ТА ПАРАЛІМПІЙСЬКИХ ВИДАХ СПОРТУ

Попри війну, розгорнуту проти України російським окупантом, спортсмени Київської області продовжують мужньо тримати спортивний фронт, демонструючи незламність на міжнародних та всеукраїнських змаганнях. Протягом січня-лютого 2023 року спортсмени Київщини здобули 306 нагород в олімпійських, неолімпійських та паралімпійських видах спорту. Це 124 золотих, 92 срібних та 90 бронзових медалей. Про це повідомили на сайті Управління молоді та спорту Київської ОВА.

В управлінні зазначили, що 25 нагород переможці привезли з міжнародних змагань, 281 – із всеукраїнських. 

Так, в олімпійських видах спорту призерами стали 200 учасників із Київської області. Із них 11 отримали призові місця на міжнародних змаганнях, 189 – на всеукраїнських. 

В неолімпійських видах спорту вихідці з Київщини здобули 102 золоті, срібні та бронзові нагороди. 13 медалей призери привезли з міжнародних змагань, 89 – із всеукраїнських. 

Крім того, у паралімпійських видах спорту призерами стали 4 спортсменів пристоличного регіону. 

НА КИЇВЩИНІ ПРОДОВЖУЮТЬ ЗАБЕЗПЕЧУВАТИ ТИМЧАСОВИМ ЖИТЛОМ ТИХ, ЧИЇ ОСЕЛІ ЗРУЙНОВАНІ ЧЕРЕЗ ВІЙНУ

У Київській області відкрили чергове модульне містечко для тимчасового проживання тих, хто лишився власних осель внаслідок російської військової агресії. Цього разу в Дмитрівці. На відкритті були присутні народна депутатка України Людмила Марченко, заступник голови Київської ОВА Микола Бойко, Дмитрівський голова Тарас Дідич та представники громади. 

Модульне містечко у Дмитрівці розраховане для тимчасового проживання мешканців громади, які втратили власні домівки через воєнні дії, та внутрішньо переміщених осіб. Воно складається із 3 секцій. Кожна секція має 21 кімнату для проживання, санвузол, кухню, їдальню, дитячу кімнату та кімнату-сушарку для одягу. 

Також тимчасове житло обладнане необхідною технікою, меблями, посудом, речами першої необхідності. Поруч встановлений потужний генератор на 220 кВт, що стане альтернативним джерелом електроенергії. 

Загалом містечко розраховане на одночасне розміщення 252 людей. Наразі в двох секціях  вже проживає 41 сім’я — це 115 осіб. Третя секція повністю готова до заселення нових мешканців. 

Це вже 16 модульне містечко, встановлене в Київській області за сприяння Польського уряду та підтримки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. До цього модульні містечка для тимчасового проживання людей були встановлені та функціонують і зараз в Ірпені, Бучі, Кухарях, Василькові, Іванкові, Макарові та інших населених пунктах пристоличного регіону.

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

 

НА КИЇВЩИНІ ПРОДОВЖУЮТЬ СТВОРЮВАТИ БЕЗБАР’ЄРНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ДЛЯ ВСІХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ

У Київській області триває робота із забезпечення безбар’єрності, зокрема, створення універсального дизайну простору і будівель, якими б могли користуватися всі люди з різними фізичними можливостями.

Так, за інформацією Департаменту містобудування та архітектури КОВА, у рамках Національної стратегії із створення безбар’єрного простору, в області вже відремонтовано з урахуванням вимог забезпечення безбар’єрності 117 об’єктів соціальної інфраструктури. Це 38 закладів освіти, 68 закладів охорони здоров’я та 11 закладів соціального захисту населення. Також встановлені 7 інклюзивних дитячих майданчиків, облаштовані 11 транспортних засобів та 15 зупинок громадського транспорту.

Усі ми періодично буваємо маломобільними і потребуємо зручного простору навколо себе. А в умовах повномасштабної війни ця потреба лише загострилася. Тому сьогодні дуже важливо створити міське середовище, дружнє для різних користувачів.

Нагадаємо, для проєктувальників та архітекторів публічного простору створили Альбом безбар’єрних рішень. Він допомагає побудувати простір, яким би змогли користуватись абсолютно всі без особливої адаптації.

Альбом безбар’єрних рішень створено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської “Без бар’єрів”. Проєкт реалізовано громадською організацією “Безбар’єрність” спільно з Міністерством розвитку громад та територій України.

52,9% ПІДПРИЄМСТВ КИЇВЩИНИ ОЧІКУЮТЬ ЗРОСТАННЯ ОБСЯГІВ ВИРОБНИЦТВА В НАЙБЛИЖЧІ ТРИ МІСЯЦІ – ОПИТУВАННЯ БІЗНЕСУ

Департамент економіки Київської ОВА спільно з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій продовжує щомісячне опитування представників бізнесу області. Десяте опитування, що пройшло в лютому, показало – 52,9% підприємств Київщини очікують зростання обсягів виробництва в найближчі три місяці.

Як показали результати щомісячного опитування, підприємці Київської області значно оптимістичніше оцінюють свої виробничі перспективи, ніж у середньому бізнес по Україні. Так, рівень завантаження виробничих потужностей зріс та перевищив рівень по країні. Станом на лютий усі опитані експортери Київщини продовжували зовнішньоекономічну діяльність.

Основні результати опитування:

  • У Київській області покращилися оцінки фінансово-економічної ситуації та загальноекономічного середовища.
  • Серед підприємців Київщини значно зменшився рівень невизначеності у дворічній перспективі, проте зросла частка підприємців, що не планують істотних змін у наступні два роки. Зокрема частка тих, хто не зміг дати прогноз на наступні пів року щодо фінансово-економічної ситуації, зменшилась із 36,1% до 11,8% у Київській області.
  • На Київщині зафіксовано значне збільшення показників щодо кількості працівників. При цьому підприємці області не відчувають таких труднощів у пошуку кваліфікованих працівників, як загалом по Україні.
  • Небезпека для роботи та перебої з електро-, водо- та  теплопостачанням стали основними проблемами для бізнесу Київської області в лютому. Однак більшості підприємств Київщини вдалося не припиняти роботу через вимкнення електропостачання.

Детальніше з результатами опитування за лютий можна ознайомитися тут.

З КВІТНЯ ДЛЯ ПРИДБАННЯ РЕЦЕПТУРНИХ ПРЕПАРАТІВ, ЯКІ ВІДПУСКАЛИСЬ ЗА ПАПЕРОВИМ РЕЦЕПТОМ, ДОДАЄТЬСЯ ЦИФРОВИЙ ІНСТРУМЕНТ

МОЗ не змінює перелік та умови відпуску рецептурних ліків. Усі ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря тепер можна буде придбати не лише за паперовим, але й за електронним рецептом.

До того ж впровадження рішення є частиною вимог євроінтеграційних процесів України, адже в багатьох країнах світу відпуск рецептурних ліків відбувається саме з використанням електронних інструментів.

Відпуск рецептурних ліків завжди мав здійснюватися за призначенням лікаря, ця вимога не є новою, з квітня лише додається додатковий інструмент – е-рецепт. Тобто ліки можна придбати як за паперовим, так і е-рецептом. При цьому е-рецепт має ряд переваг над паперовим бланком, а тому зручніший зокрема і при регулярному прийомі ліків.

З впровадженням е-рецепта не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоби отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити зокрема і дистанційно. Для цього в системі обовʼязково має бути зафіксований діагноз та перше призначення від вашого лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні.

Безумовно під час воєнного стану є ризики відсутності світла та звʼязку, обмеження доступу до ЕСОЗ, саме тому е-рецепт буде вводитися поступово з можливістю використання паперових рецептурних бланків. За відсутності світла лікар випише вам паперовий рецепт. На перехідному періоді впродовж воєнного стану аптеки зобовʼязані використовувати як електронні, так і паперові рецепти.

На період дії воєнного стану буде діяти виключення на придбання рецептурних ліків в аптеках, які перебувають межах громад, де ведуться активні бойові дії. Такі аптеки в разі потреби можуть відпускати рецептурні ліки (за винятком наркотичних (психотропних) ліків, сильнодіючих та отруйних речовин) без рецепта лікаря.

Військові адміністрації, підрозділи Збройних Сил України, а також залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу оптово безпосередньо у дистрибʼюторів і для цього не потрібен рецепт.

Для отримання електронного рецепта не потрібно мати декларацію з сімейним лікарем. Якщо ви тимчасово були вимушені змінити місце свого проживання, отримати рецепт можна у будь-якого лікаря в закладі, який доступний для вас за місцем перебування. Виписати рецепт на рецептурний препарат зможе будь-який лікар, який відповідає за ваше лікування – хірург, терапевт, кардіолог чи онколог.

Якщо ви відчуваєте погіршення самопочуття, обовʼязково зверніться до лікаря. Лікар зможе оцінити стан вашого здоровʼя, провести клінічну діагностику та призначити лікування, яке буде ефективним та безпечним для вас. А всі повторні рецепти на потрібні ліки ви зможете отримати дистанційно. У разі екстрених ситуацій також пацієнт може викликати бригаду швидкої медичної допомоги. Не уникайте та не відкладайте лікування!

Електронний рецепт не містить торгових назв препаратів, а лише міжнародну непатентовану назву, іншими словами – діючу речовину. Так ви зможете самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу з відповідною речовиною, відповідно до свого бюджету. Ні лікар, ні фармацевт не зможе вплинути на ваш вибір.

Жодних додаткових змін чи обмежень щодо відпуску лікарських препаратів для тварин не передбачається. Як і раніше ви зможете придбати лікарські засоби для тварин в аптеці за ветеринарним (паперовим) рецептом.

ЗА ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ В МЕЖАХ ДЕРЖАВНОЇ ПРОГРАМИ «ДОСТУПНІ КРЕДИТИ 5-7-9%» ВИДАНО 23 999 ПІЛЬГОВИХ КРЕДИТІВ НА СУМУ МАЙЖЕ 96 МЛРД ГРН

З моменту старту Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків 58 821 кредит на загальну суму 185,58 млрд грн, з яких 38 768 – від банків державного сектору економіки на загальну суму 78,65 млрд гривень (станом на 27.03.2023 р.). Про це повідомили на Урядовому порталі. 

За минулий тиждень у межах Програми видано 370 пільгових кредитів на загальну суму 1,6 млрд грн, у тому числі, банками державного сектору економіки укладено 302 кредитних договори на суму 1,3 млрд гривень.

За період дії воєнного стану в Україні у рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» укладено 23 999 кредитних договорів на загальну суму 95,96 млрд грн (у тому числі банками державного сектору – 18 292 кредитних договори на суму 52 млрд грн), з яких:

– 0,87 млрд грн – на інвестиційні цілі;

– 7,33 млрд грн – як антикризові кредити;

– 4,37 млрд грн – як рефінансування попередньо отриманих кредитів;

– 26,54 млрд грн – кредити для сільськогосподарських товаровиробників;

– 56,76 млрд грн – на антивоєнні цілі.

Програму реалізує Фонд розвитку підприємництва (ФРП). Єдиним учасником ФРП є Уряд України в особі Міністерства фінансів України, що координує усі аспекти діяльності Фонду.

За Державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» ФРП уклав угоди про співробітництво з 45 банками. Держава продовжує здійснювати всі необхідні компенсаційні виплати на користь бізнесу за укладеними кредитними договорами у межах Програми.

 

        1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Внесено зміни до постанов КМУ від 08.05.1993 N 340 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами» та від 03.03.2022 N 184 «Деякі питання допуску водіїв до керування транспортними засобами». Передбачено, що у період дії воєнного стану та протягом 6 місяців з дня його припинення або скасування особи рядового та молодшого начальницького складу служби цивільного захисту мають право на керування транспортними засобами, обладнаними спеціальними звуковими і світловими сигналами або призначеними для перевезення небезпечних вантажів, після проходження спеціальної підготовки і стажування протягом одного місяця..

Затверджено на виконання частини другої статті 32 ЗУ «Про охорону атмосферного повітря» Порядок запровадження обовʼязкових автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин. Встановлено єдиний механізм запровадження обовʼязкових автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин та здійснення автоматизованих інструментально-лабораторних вимірювань параметрів викидів забруднюючих речовин від організованих стаціонарних джерел викидів. Передбачено, що збір, обробка та аналіз переданих даних від автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря буде здійснюватись до Міндовкілля за допомогою програмно-технічних засобів, зокрема за допомогою Єдиної екологічної платформи «ЕкоСистема».

Внесено зміни до Порядку проведення опитування щодо ініціатив, спрямованих на вирішення питань державного управління у різних сферах суспільного життя, на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг. Уточнено підстави та періодичність подання замовлень для проведенняопитування; змінено максимальну можливу кількість варіантів відповідей для опитування. Удосконалено порядок опублікування результатів опитування у мобільному додатку Порталу Дія (Дія).

Внесено зміни до Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я». Передбачено право іноземних та вітчизняних здобувачів, які в умовах воєнного стану навчаються за спеціальностями галузі знань «Охорона здоровʼя» та перебувають за межами території України, обирати місце складання іспиту «КРОК» та іспиту з англійської мови професійного спрямування за межами території України за місцем їх постійного проживання / перебування. Проведення вказаних іспитів за межами території України передбачається здійснювати у центрах сертифікаційного тестування, які мають відповідний світовий досвід у сфері проведення тестування. Зазначені центри сертифікаційного тестування визначатимуться Центром тестування при МОЗ України.

Затверджено Порядок реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу. Порядком, поміж іншого, передбачено надання статусу зареєстрованого безробітного у день подання ним відповідної заяви про надання такого статусу до будь-якого обраного ним центру зайнятості, незалежно від наявності або відсутності задекларованого та зареєстрованого місця проживання (перебування). Встановлено необхідність предʼявлення документу про освіту (за наявності) та трудової книжки (за наявності) або іншого документу, який підтверджує трудову діяльність, на етапі облікування осіб, які шукають роботу, а не під час подачі заяви про надання статусу безробітного. Врегульовано умови надання статусу зареєстрованого безробітного членам добровольчих формувань територіальної громади та перебування їх на обліку під час воєнного стану, а також особливості припинення трудового договору в односторонньому порядку ВПО та особами, які знаходяться на території проведення бойових дій або окупації, зокрема у випадку, коли роботодавець знаходиться на непідконтрольній території, або особа, яка подає заяву, є керівником підприємства чи обіймає виборні посади. Визнано такими, що втратили чинність постанови КМУ від 19.03.2022 N 334 «Деякі питання реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, нарахування та виплати допомоги по безробіттю на період дії воєнного стану» та від 24.04.2020 N 307 «Про реалізацію експериментального проекту щодо реєстрації, перереєстрації безробітних та призначення виплати допомоги по безробіттю в електронній формі».

Затверджено план заходів з відзначення подвигів ветеранів війни, проявлених під час захисту суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України, на період 2023-2026 років. Доручено міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, обласним, Київській та Севастопольській міській державним адміністраціям (військовим адміністраціям) забезпечити своєчасне виконання плану заходів у межах відповідних бюджетних призначень.

Ветерани та члени їхніх родин зможуть отримати гранти на запуск власної справи в будь-якій сфері. Уряд розширив програму безповоротних грантів єРобота, яка включатиме окремі напрями саме для ветеранського бізнесу.250 тис. грн на власний бізнес за умови створення в цьому бізнесі щонайменше одного робочого місця.🔹 500 тис. грн гранту, який може отримати член родини учасника бойових дій, за умови створення в новому бізнесі щонайменше двох робочих місць. Співфінансування 70% на 30%.🔹 1 млн грн гранту, який може отримати учасник бойових дій, якщо він до цього вже був підприємцем та не менш ніж 3 роки був зареєстрований як ФОП. Головна умова — створити від 4 робочих місць, із яких щонайменше два передбачені для ветеранів або осіб з інвалідністю внаслідок війни. Співфінансування 70% на 30%.Всі заявки на гранти прийматимуться через Дію.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь