Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 03.07.2023 10:10
Кількість переглядів: 150

Фото без опису

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

ЗМІСТ:

  1. Попередження про загрозу на ЗАЕС
  2. Ситуація на фронті
  3. Спроби завадити українському наступу
  4. Вибори під час війни
  5. Російські злочини на півдні України
  6. Розширення НАТО
  7. Головні новини тижня
  8. Корисна інформація для розповсюдження серед населення
  9. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

 

        1. Попередження про загрозу на ЗАЕС

За даними ГУР МО, Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій АЕС Кремль сповідує принцип “випаленої землі” у війні з Україною. Доказ тому – ситуація на окупованих територіях з 2014 року. Україна завчасно попереджає про ризик російського теракту на ЗАЕС. З першого дня окупації російські війська провокують катастрофу – мінують станцію, розміщують там військову техніку і боєприпаси, обстрілюють територію ЗАЕС. Російське керівництво використовує мінування ЗАЕС для шантажу України та світової спільноти – щоб зупинити контрнаступ і звільнення українських земель від окупації, та послабити підтримку України з боку західних партнерів. Українці мають зберігати спокій та пам'ятати алгоритм своїх дій на випадок будь-яких надзвичайних ситуацій, в тому числі із ядерним компонентом (застосування ядерної зброї, “брудної бомби” чи в разі аварії на АЕС). Лише повна деокупація ЗАЕС від росіян буде гарантією безпеки станції та радіаційної безпеки у регіоні. Світова спільнота має задіяти решту важелів тиску на Кремль (санкції), аби добитись поступок російських окупантів.

 

        1. Ситуація на фронті

Українські війська проводять водночас наступальні та оборонні дії: на всіх напрямках тривають важкі бої. Східне угруповання Сил оборони почало наступ на декількох напрямках одночасно (Оріхово-Василівка, Бахмут, Богданівка, Ягідне, Кліщівка, Курдюмівка), скрізь є просування вперед. Триває битва за Бахмут: в ході наступу на флангах міста українські сили просунулися від 600 до 1000 м. Українським силам вперше за час повномасштабного вторгнення вдалося просунутися на території колишніх ОРДЛО (під Донецьком), які були в окупації понад 9 років. На Куп’янському, Лиманському і Мар’їнському напрямках ворог намагався наступати, але лише зазнав значних втрат

 

        1. Спроби завадити українському наступу

Агресор прагне втримати загарбані та незаконно анексовані українські території, адже вони – чи не єдине "досягнення" путінської агресії на тлі провалу задекларованих на початку війни цілей. Росіяни на полі бою не рахуються з шаленими втратами своїх солдат і техніки. У відчаї, Кремль вдається до воєнних злочинів: знищення Каховської ГЕС, мінування ЗАЕС та інших небезпечних індустріальних об’єктів, постійних ракетних обстрілів мирних жителів тощо. Ворог посилює інформаційний тиск на українців та їх партнерів: веде пропаганду – аби деморалізувати; займається ядерним шантажем – аби залякати; нав’язує безперспективні “мирні переговори” – аби заморозити конфлікт та утримати загарбані території. Мотивація і дії РФ на даному етапі цілком очевидні, а отже Україні та партнерам варто ще більш наполегливо зосередитися на меті деокупації.

 

        1. Вибори під час війни

Російська пропаганда поширює твердження, що Президент Володимир Зеленський відмовився від проведення виборів, аби узурпувати владу. Водночас РФ готує проведення “виборів” на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) 10 вересня 2023 року. Україна – демократична країна, в якій регулярно відбуваються конкурентні вибори та переобирається влада. Натомість в РФ вибори – імітація, покликана легітимізувати путінську диктатуру, яка править країною понад 20 років. За українським законодавством, вибори під час воєнного стану заборонені. Неможливість проведення виборів спричинена повномасштабним російським вторгненням. Крім законодавчих, існують також практичні перепони для проведення виборів під час війни: неможливість волевиявлення значної частини виборців в окупації, переміщення величезної кількості громадян України, питання безпеки. Одразу після перемоги над агресором, в Україні відбудуться демократичні вибори президента, парламенту та органів місцевого самоврядування. Так звані російські вибори на ТОТ – такий самий фарс, як і псевдореферендуми. Їх мета – не волевиявлення, а примус окупованого населення до “ритуалів” легітимації окупації.

 

        1. Російські злочини на півдні України

За даними Генштабу України, російські окупанти таємно ховають у братських могилах жертв затоплення (понад 60), спричиненого терактом на Каховській ГЕС Підривом Каховської ГЕС російські окупанти вбили десятки людей, які не змогли врятуватися від затоплення населених пунктів. На відміну від України, яка організувала допомогу мешканцям правобережної Херсонщини, жителі окупованого Лівобережжя були покинуті росіянами напризволяще. Окупанти умисно перешкоджали спробам волонтерів рятувати мешканців затоплених населених пунктів Лівобережжя, обстрілюючи їх”. Російські війська вели обстріл правобережної Херсонщини під час здійснення там пошуково-рятувальних робіт українською владою та волонтерами. Щоб приховати диспропорцію жертв затоплення на окупованій та вільній територіях, росіяни таємно ховають тіла людей: так вони робили у Маріуполі та інших знищених ними містах.

 

        1. Розширення НАТО

Україна – ключовий партнер НАТО, який працює над повним членством в Альянсі. Політика “особливого партнерства” та “поглибленого співробітництва” як альтернативи членству, в нових реаліях сьогодення себе вичерпала. Російська агресія не є перешкодою для того, щоб розпочати процес вступу України до НАТО. Погрози Путіна не змогли зупинити приєднання до Альянсу Фінляндії. Тимчасова окупація Росією українських територій не є причиною відмови вступу в НАТО. Адже існує історичний прецедент, коли ФРН стала в 1955 році членом НАТО, при цьому ніколи не відмовляючись від прагнення об’єднання Німеччини. Яке здійснилося у 1989-му. Більшість (понад два десятки) країн НАТО вже підписали декларацію про те, що Україна має бути членом Альянсу. Київ розраховує на досягнення необхідного консенсусу. Інтеграція України до НАТО поставить крапку в питанні російської територіальної експансії в Європу. Гарантом непоширення російської загрози в Європі стануть ЗСУ, які здобули унікальний бойовий досвід.

 

 

        1. Головні новини тижня

 

єВідновлення: на Київщині вже подано 4 979 заявок про надання компенсації

Українці, чиї домівки постраждали через російську агресію, продовжують подавати заявки та одержувати виплати за програмою єВідновлення. Відповідно до першого етапу програми, який Уряд запустив 10 травня 2023 року, максимальна сума на відновлення одного об’єкта становить 200 тисяч гривень. На першому етапі допомогу отримають люди, чиї будинки потребують косметичного ремонту – які придатні для проживання, але потребують заміни вікон, дверей, ремонту даху тощо.

Загалом зі старту програми від 10 травня цього року по Київській області вже подано 4 979 заявок про надання компенсації. Станом на 23 червня в роботу прийнято 3 352 заявки із різних територіальних громад пристоличного регіону, які мають пошкодження внаслідок російської збройної агресії. 

За інформацією від органів місцевого самоврядування, виконавчими комітетами вже прийняті рішення щодо компенсації на загальну суму понад 9 млн 400 тис. гривень. Компенсація надається з метою виконання ремонту самостійно отримувачем компенсації або шляхом замовлення виконання відповідних послуг та робіт. Отримані виплати власники пошкодженого житла можуть витратити на будівельні матеріали чи послуги підрядників у магазинах та компаніях-учасниках єВідновлення. 

Наголошуємо, що старт виплат можливий тільки після створення комісій у громадах та оперативного розгляду заяв. Загалом на сьогодні такі комісії сформовані та працюють у всіх громадах Київщини.

Довідково.

Подати заяву про відновлення домівки можна в застосунку Дія. Після оброблення заяви місцева влада скерує комісію, яка обстежить пошкоджене майно, зафіксує руйнування та визначить суму фінансової допомоги. 

Більше про єВідновлення можна дізнатися на сайті програми: https://erecovery.diia.gov.ua/.

Європейські ігри-2023: у доробку Київщини дві нагороди

У Кракові, Республіка Польща, тривають Європейські ігри-2023. Після п’яти змагальних днів представники Київської області вибороли дві медалі – срібну і бронзову. Про це повідомили в Управлінні молоді та спорту Київської ОВА.

Так, срібло здобув Іван Семикін у дисципліні «веслування на байдарках та каное». Він посів друге місце в складі чоловічої команди на байдарці-четвірці Олег Кухарик / Ігор Трунов / Дмитро Даниленко / Іван Семикін на дистанції 500 м.

У легкоатлетичному турнірі представник Київщини, метальник списа Артур Фельфнер здобув бронзу. Крім того, 19-річний спортсмен показав найкращий результат сезону, оновивши світовий рекорд серед атлетів до 23 років, – 82,24 м.

На черзі – змагання з боксу, дзюдо та кікбоксингу WAKO за участі спортсменів із Київської області.

Нагадаємо, до лав національної збірної України, яка нараховує 263 спортсмени, увійшли 10 представників Київської області у 5 видах спорту.

Загалом збірна України із 11 золотими, 7 срібними та 4 бронзовими нагородами посідає третє місце у медальному заліку після першого тижня Європейських ігор-2023.

Вітаємо переможців та вболіваємо за наших спортсменів!

Відбудуться тренінги-семінари із соціальної згуртованості й безбар’єрного середовища в молодіжній сфері

11-18 серпня в онлайн-форматі відбудуться тренінги-семінари із соціальної згуртованості й безбар’єрного середовища в молодіжній сфері. Про це повідомили в Управлінні молоді та спорту Київської ОВА.

Мета заходу – посилення компетентності представників і представниць центрів, громадських організацій і структурних підрозділів органів державної влади та місцевого самоврядування, які працюють у молодіжній сфері, в забезпеченні безбар’єрного простору в роботі з молодими людьми для досягнення соціальної згуртованості.

Організатором тренінгу-семінару є Міністерство молоді та спорту України у партнерстві з проєктом Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ».

Семінари проведуть у різні дати. Для участі в заході треба подати заявку:

За результатами навчання випускники тренінгу сформують і розвинуть компетентності щодо:

  • концепції соціальної згуртованості в молодіжній роботі та її зв’язку з правами людини;
  • створення безбар’єрного середовища в молодіжній роботі;
  • соціального контексту молодих людей у громаді.

За додатковою інформацією звертайтеся за номером телефона: 044 287 24 57.

Руслан Кравченко обговорив із Послом Австрії в Україні питання відновлення Київщини та притоку інвестицій у регіон

Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко провів зустріч із Надзвичайним та Повноважним Послом Австрії в Україні Арадом Бенкьо.

Основні теми, які обговорювалися під час зустрічі, – відновлення України та сприяння притоку інвестицій до Київщини. 

«На сьогодні на Київщині вже відновили понад 12 тис. об’єктів, які були зруйновані в результаті російської агресії. Загалом пошкоджено понад 27 тис. об’єктів. Ми працюємо над оперативною відбудовою регіону. Значна допомога в цьому процесі – наших міжнародних партнерів. Пан Посол запевнив, що австрійські компанії готові й надалі допомагати Україні відбудовуватися», – наголосив Руслан Кравченко.

Про свою зацікавленість уже заявили 15 компаній під час конференції з відновлення в Лондоні.
 

Учасники зустрічі наголосили, що всі інвестори хочуть мати чіткі, зрозумілі та прозорі правила роботи, особливо з урахуванням воєнного стану. Від цього напряму залежить збільшення інвестицій до Київщини та розвиток бізнесу. 

Начальник Київської ОВА повідомив, що домовився з паном Арадом Бенкьо найближчим часом провести зустріч із низкою австрійський компаній та обговорити реалізацію деяких економічних проєктів.
 

Руслан Кравченко також запросив міжнародних партнерів долучитися до реновації Центру ментального здоров’я у Ворзелі, оскільки в умовах війни це вкрай актуальне питання.

«Йдеться про навчання фахівців, які надаватимуть допомогу, постачання медичного обладнання, оновлення та ремонт приміщень тощо. Для вирішення цього питання домовилися на базі Центру зібрати неурядові організації, які підтримує уряд Австрії, щоб окреслити комплекс конкретних заходів», – зауважив він. 

Крім того, сторони обговорили питання будівництва укриттів подвійного призначення для шкіл та дитсадків, а також забезпечення шкіл автобусами для налагодження навчального процесу. Під час активних бойових дій 40 шкільних автобусів на Київщині були знищені. Пан Посол запевнив, що  Австрія і надалі надаватиме допомогу зі шкільними автобусами.

Начальник Київської ОВА подякував пану Послу за підтримку та допомогу Австрії з перших днів повномасштабного вторгнення росії, попри нейтралітет країни.

Руслан Кравченко: На Київщині вже відновлено понад 12 тис. об’єктів

На Київщині вже відновили понад 12 тисяч об’єктів, пошкоджених внаслідок військової агресії росіян. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

Він наголосив, що влада Київщини працює системно над реалізацією низки програм та шукає можливості для відбудови регіону в максимально короткі терміни. 

«На сьогодні повністю або частково із забезпеченням життєдіяльності відновлено 12 108 об’єктів. Зокрема, повністю відновили 6 767 багатоповерхівок та приватних будинків, ще 3 919 – частково із забезпеченням життєдіяльності. Уже відбудували 187 шкіл та дитсадків, 100 медзакладів, 67 – адмінбудівель і ЦНАПів», – наголосив Руслан Кравченко.  

Він зауважив, що загалом від початку повномасштабного вторгнення рф в області було зруйновано чи пошкоджено 27 226 об’єктів. Основний «удар» припав саме на житло – 24,3 тис. об’єктів. Крім цього, постраждали 227 шкіл та садочків, 125 адміністративних будівель і ЦНАПів, 128 медзакладів, 138 культурних та релігійних споруд.

Начальник Київської ОВА додав, що пріоритет надається передусім відбудові житла, адже це сприятиме поверненню мешканців області додому, дасть можливість створити додаткові робочі місця і позитивно позначиться на економічному розвитку регіону. 

Зокрема, реалізується проєкт із відновлення багатоквартирних будинків у межах платформи UNITED24. Роботи вже тривають на 7 об’єктах, ще 11 – на черзі. Усі будинки планують відбудувати до кінця року.

Коштом обласного бюджету відбудовують 93 приватних будинки в 15 громадах Київщини. Нове помешкання зводять на тих же ділянках, де люди до цього мали житло. У рамках обласної програми «Нова оселя» закупили 31 квартиру для мешканців Київщини, ще заплановано закупити до 27.   

Крім того, в Ірпені навпроти ЖК «Ірпінські Липки» триває комплексне відновлення приватних будинків, які були пошкоджені або зруйновані росіянами. Тут без житла залишилися понад 300 мешканців. 31 об’єкт буде капітально відремонтований, ще 30 малоповерхових житлових будинків будуть побудовані з нуля. 

Згідно з рішенням Уряду за рахунок коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії планується реалізація 159 проєктів у восьми областях України. На Київщині в межах цієї ініціативи буде відновлено 38 об’єктів. Зокрема, за 11 багатоквартирними будинками розпорядником коштів є Державне агентство відновлення, за 17 багатоквартирними будинками та 10 школами і садками – Київська обласна військова адміністрація.

«Ми як обласна влада спільно з громадами будемо й надалі відбудовувати регіон відповідно до завдань Президента України та програм Уряду. Спільними зусиллями до сильного результату», – додав Руслан Кравченко.

Руслан Кравченко: На Київщині прийняті кадрові рішення через неналежну підготовку укриттів

За результатами перевірки готовності укриттів рішенням РНБО було визнано незадовільною роботу з облаштування захисних споруд у Білій Церкві та Білоцерківському районі Київської області. Сьогодні вже звільнено начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Білоцерківської міської ради. Про це повідомив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко під час брифінгу щодо результатів перевірок укриттів на Київщині.

«Київщина не зволікає із притягненням до відповідальності тих, хто мав подбати, щоб людям було де сховатися від атак ворога. Я також вніс до Кабміну пропозицію щодо звільнення голови Білоцерківської районної державної адміністрації», – зазначив начальник КОВА.

Наразі на Київщині нараховують 1976 укриттів. За результатами перевірки 374 були визнані непридатними. Зараз триває приведення їх до ладу. Очільник обладміністрації наголосив, що цілодобовий безперешкодний доступ до якісно облаштованих укриттів та збільшення кількості укриттів – першочергові завдання.

«Обласна військова адміністрація спільно з ДСНС та всіма відповідальними структурами й надалі перевірятиме стан функціонування укриттів. Кожен мешканець Київщини в разі загрози повинен чітко розуміти, де є комфортні та надійні укриття та як туди дістатися», – додав Руслан Кравченко.

Детально про перевірки укриттів розповів заступник начальника управління організації заходів цивільного захисту Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Київській області взяли Володимир Щасний.

Так, відповідно до рішення Уряду, в період з 2 до 9 червня близько 100 фахівців ГУ ДСНС України в Київській області взяли участь у проведенні раптових перевірок стану готовності захисних споруд цивільного захисту. Усього перевірили 1865 найпростіших та протирадіаційних укриттів.

За словами заступника начальника управління, основними причинами визнання непридатними є неналежний технічний або санітарний стан та незабезпеченість укриттів обладнанням різного характеру. Він зауважив, що наразі тривають заходи щодо планових перевірок цих захисних споруд.

Нагадаємо, вимоги щодо утримання укриттів визначені відповідними нормативними документами МВС України та Кабінету Міністрів України.

НА КИЇВЩИНІ ДО ПРОЄКТУ «АРМІЯ ВІДНОВЛЕННЯ» ДОЛУЧИЛИСЯ 3 500 ОСІБ

Українці, які втратили роботу, але мають бажання працювати на економіку країни, можуть взяти участь у проєкті «Армія відновлення». На Київщині за весь період до суспільно корисних робіт у рамках проєкту долучилися 3,5 тисячі зареєстрованих безробітних. Про це повідомили в Київському обласному центрі зайнятості.

Суспільно корисні роботи громадянам пропонує 71 роботодавець Київщини. З початку 2023 року на виконання таких робіт жителям області вже видали 2630 направлень.

Загалом на заробітну плату учасникам проєкту було профінансовано 14 млн грн. Протягом цього року – понад 10,6 млн гривень.

Нагадаємо, Київський обласний центр зайнятості у співпраці з комунальними підприємствами та громадськими організаціями Київської області пропонує безробітним громадянам долучитися до суспільно корисних робіт. Узяти участь у проєкті можуть офіційно зареєстровані безробітні.

Учасники таких робіт мають право на:

  • укладення строкового трудового договору з оплатою не нижче розміру мінімальної заробітної плати;
  • охорону праці та загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • збереження статусу безробітного на період виконання суспільно корисних робіт.

До виконання робіт можуть залучатися громадяни, які не мають обмежень за станом здоров’я. Види суспільно корисних робіт залежать від потреб регіону.

Так, найчастіше безробітних Київщини залучають до:

  • плетіння маскувальних сіток;
  • ремонту військового одягу та амуніції;
  • ремонтно-відновлювальних робіт;
  • прибирання територій.

Київщина готується розпочати жнива-2023

Аграрії Київщини готуються до збору врожаю-2023. За прогнозами, жнива планують розпочати в другій декаді липня. Про це повідомили в Управлінні агропромислового розвитку Київської ОВА.

Так, під урожай цього року в області засіяли 1160,03 тис. га, що на 5,37 тис. га менше порівняно з минулорічною площею. Із них посіяли озимих на зерно 173,40 тис. га. Це 84,6% від площі, засіяної минулого року. Буде можливий обмолот озимого ріпаку, озимого ячменю та гороху.

За прогнозами, очікують зібрати близько 3500 тис. тонн зернових. Для належного зберігання зерна на території області буде задіяно близько 60 елеваторів загальною потужністю 3000,0 тис. тонн.

Крім того, внаслідок активних бойових дій, які вели на території Київщини через повномасштабне вторгнення рф, 10,410 тис. га земель сільськогосподарського призначення потребувало обстеження на предмет розмінування. З початку року обстежили 2,514 тис. га, фактично розміновано – 0,654 тис. га.

З метою забезпечення охорони врожаю зернових та грубих кормів від пожеж на території області сільськогосподарські підприємства та фермерські господарства проводять відповідні протипожежні заходи. Зокрема, діє заборона на куріння і використання відкритого вогню біля хлібних масивів. Також проводять роботи зі встановлення й обладнання пожежного інвентарю та очищення територій від сторонніх предметів, горючих матеріалів; інспектують місця забору води для пожежогасіння. Приводять у належний протипожежний стан місця збору, зберігання та переробки продукції нового врожаю. Окрім цього, доукомплектовують іскрогасниками та первинним засобами пожежогасіння транспортні засоби, які будуть задіяні під час збирання врожаю.

На Київщині діє низка програм для підтримки бізнесу в умовах війни – брифінг КОВА (ВІДЕО)

З метою підтримки та допомоги у створенні або відновленні роботи бізнесу на території Київської області під час воєнного стану діє низка державних програм.  Про це повідомила під час брифінгу директорка Департаменту економіки Київської ОВА Наталія Погребна.

Кількість зареєстрованих суб’єктів підприємницької діяльності в цьому році зросла порівняно з минулим роком. На сьогодні близько 90% підприємств регіону працюють на повну потужність, а майже 30% планують розширювати свою діяльність. Завдяки цьому за І квартал 2023 року надходження до бюджетів усіх рівнів від малого та середнього бізнесу Київщини склали понад 8 млрд грн.

З метою підтримки та допомоги у відновленні роботи бізнесу на території області працює програма «Конкурентоспроможна Київщина». Цей проєкт передбачає компенсацію коштів за рахунок обласного бюджету на відшкодування кредитів, наданих 11 уповноваженими банками, в рамках Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». З обласного бюджету виділено 15 млн грн на компенсацію відшкодування відсоткової ставки для малого та середнього бізнесу Київщини. Це дасть змогу понад 150 суб’єктам господарювання, які відновили, створили або зберегли робочі місця на своїх підприємствах протягом дії воєнного стану, отримати таку допомогу.

Також у рамках Комплексної програми «Конкурентоспроможна Київщина» на 2022-2024 роки» передбачено часткове відшкодування вартості проведених робіт на зруйнованих підприємствах. На фінансування цього проєкту з обласного бюджету в 2023 році виділено 10 млн грн. Часткове відшкодування складає 40% від суми загальних витрат, але не більше 60 тис. грн на оплату договору з суб’єктом оціночної діяльності.

«Унаслідок військової агресії рф на території Київщини понад 700 підприємств зазнали пошкоджень і часткових руйнувань, більше 120 з них – повністю знищені. Завдяки державним грантовим програмам постраждалий бізнес починає відновлювати свою діяльність», – зауважила директорка Департаменту економіки КОВА. 

Зокрема, відновленню роботи підприємств сприяють гранти у рамках урядової програми «єРобота». На сьогодні 41 переробне підприємство Київщини отримало гранти за цією програмою в сумі понад 200 млн грн.

Крім того, в рамках програми «Власна справа» щодо отримання мікрогранту на створення або розвиток власного бізнесу з початку року 215 підприємців  отримали позитивне рішення, що забезпечить створення 477 робочих місць.

Київська обласна військова адміністрація готує щомісячний дайджест усіх грантових можливостей, які діють на території регіону. Тому кожен бізнес області може скористатися ними.

«Співпраця між бізнесом і владою є інструментом ефективної роботи на місцях. Тому ми продовжуємо створювати необхідні умови для розвитку бізнесу, підтримуючи економічний фронт, яких веде нас до перемоги», – підсумувала Наталія Погребна.

Руслан Кравченко взяв на контроль відновлення знищеної пʼятиповерхівки в Ірпені

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко з робочим візитом відвідав місто Ірпінь, де зустрівся із жителями п’ятиповерхового житлового будинку, зруйнованого під час активних бойових дій на Київщині. Об’єкт досі не почали відновлювати, тому  мешканці звернулись до очільника області.

Начальник КОВА взяв ситуацію під свій контроль, щоб швидко і результативно вирішити питання відбудови пошкодженої багатоповерхівки. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Підключили проєктувальників. За 1-1,5 місяця має бути вся необхідна проєктно-кошторисна документація. Чітке розуміння масштабів подальших робіт буде після детального огляду. Наступним кроком визначатимемося, за якою програмою відновлюватимемо цей будинок», – розповів Руслан Кравченко.

Він наголосив, що зволікання з питаннями відбудови є безвідповідальним. Адже люди прагнуть повертатися і хочуть вчасно отримувати інформацію. Влада на всіх рівнях повинна сприяти та допомагати в цьому.

МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я: П’ЯТЕРО УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ СТАНУТЬ КООРДИНАТОРАМИ «АКТИВНИХ ПАРКІВ» НА КИЇВЩИНІ

Управління молоді та спорту Київської ОВА запускає пілотний проєкт із працевлаштування ветеранів війни – учасників бойових у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «ТИ ЯК?», ініційованої першою леді країни Оленою Зеленською, яка будує систему психосоціальної підтримки для українців.

Так, п’ятеро захисників стануть офіційними координаторами Активних парків в п’яти громадах Київщини у рамках Всеукраїнського проєкту «Активні парки – локації здорової України».

Зокрема, на двох локаціях «Активні парки» у селах Великий Карашин Макарівської громади та Осикове Бишівської громади вже почали працювати такі координатори.

Перші навчання координаторів провели на семінарі-нараді, який відбувся в Київській обладміністрації під керівництвом заступника голови Київської ОВА Михайло Ємець. У заході взяли участь заступник Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний, голова Всеукраїнського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Андрій Ребрина та ветерани війни, які стануть координаторами.

У рамках навчальної програми відбувся теоретично-практичний інтенсив щодо діяльності координатора локації на території кожної громади. Крім того, присутні обговорили шляхи інформування громад про перебіг активностей на локації через соціальні мережі.

Нагадаємо, на теренах Київщини діють 69 Активних парків. Вони розташовані просто неба на території загальнодоступних місць відпочинку у паркових зонах. Займатися спортом тут можна як самостійно, так і за допомогою навігаційних матеріалів з QR-кодами біля кожного тренажера з доступом до онлайн-тренувань.

ІЗ ВІЗИТОМ НА КИЇВЩИНІ ПОБУВАВ КОЛИШНІЙ ВІЦЕПРЕЗИДЕНТ США МАЙК ПЕНС

Учора з візитом у Київській області побував колишній віцепрезидент Сполучених Штатів Америки Майк Пенс. У поїздці регіоном його супроводжував начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

У межах візиту американська делегація побувала в селі Мощун, де точилися запеклі бої під час оборони Київщини. Також колишній віцепрезидент побував у Бучі й Ірпені – містах, де російські окупаційні війська чинили жахливі злочини проти цивільного населення.

Постраждалі міста Київщини поступово відновлюються після руйнувань. Зокрема, завдяки підтримці міжнародного благодійного фонду Samaritan’s Purse в місті Ірпінь триває відбудова приватних будівель.

«Вдячний Майку Пенсу за особистий візит та однозначну підтримку України, яку він публічно транслює з перших днів повномасштабного вторгнення росії. Сьогоднішня зустріч є важливим свідченням нашої єдності та рішучості в боротьбі з військовою агресією рф», – зазначив Руслан Кравченко.

РУСЛАН КРАВЧЕНКО: В ІРПЕНІ РОЗПОЧАЛИ МАСШТАБНИЙ ПРОЄКТ ІЗ ЗАМІНИ ВІКОН У ПОШКОДЖЕНИХ БУДИНКАХ

В Ірпені стартував масштабний проєкт із заміни вікон у будинках, які постраждали в результаті повномасштабного вторгнення. Йдеться про монтаж майже в 300 приватних будинках та на 141 багатоповерховому об’єкті. Про це на своїй сторінці у Facebook написав начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

Проєкт реалізують завдяки підтримці некомерційної організації Global Empowerment Mission (GEM) у партнерстві з Фондом Говарда Г. Баффетта (HGBF). Вікна будуть замінені фактично на всіх об’єктах Ірпеня, де є потреба. 

«Ще наприкінці травня домовилися із засновником GEM Майком Каппоні, що Київщина отримає вікна на суму 1 млн дол. США. Розуміємо, що деякі мешканці міста одразу після деокупації зробили це власними силами. Але багато хто не має коштів, оскільки масштаби руйнувань чималі», – зауважив Руслан Кравченко.

Першу партію сьогодні встановлюють у приватному секторі напроти ЖК «Ірпінські липки». Тут наразі відбудовують 31 будинок, пошкоджений росіянами. Ще 30 будуватимуть з нуля. Далі монтаж вікон оперативно проводитимуть на інших об’єктах міста. Роботи планують завершити протягом двох-трьох місяців.

Міжнародні партнери вже допомогли встановити вікна у 131 пошкодженій квартирі Бучанського району. Це житло постраждало внаслідок падіння уламків чи збитих ворожих цілей. Монтаж також відбудеться в 3 закладах освіти Київщини, зокрема Боярській спецшколі для дітей із вадами зору, Ржищівському та Броварському професійних ліцеях. У планах – заміна вікон у пошкоджених будинках Вишгородського району та Гостомеля.

«Вдячні міжнародним партнерам за допомогу. Разом робимо все, щоб люди поверталися до своїх осель. Повертаємо життя в деокуповані населені пункти Київщини», – сказав начальник Київської ОВА.

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

 

МВС ЗАПРОШУЄ НА РОБОТУ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ ТА ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ

МВС України пропонує низку вакансій для людей із порушенням опорно-рухового апарату, учасників бойових дій, членів їхніх сімей. А також колишніх військових та поліцейських, які повернулися з полону або були поранені.

Підтримка та соціальна реабілітація таких категорій громадян здійснюються в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я під патронатом Першої леді Олени Зеленської.

Забезпечення роботою ветеранів та маломобільних осіб є ефективним способом повернення людей до повноцінного життя, а для роботодавця – знайти спеціалістів із потрібним бекграундом.

Тож наразі у команду шукають:

  • аналітиків до Центру ситуаційного аналізу та прогнозування. Для кандидатів необхідним є володіння розвиненими аналітичними здібностями. Вміння або готовність навчитися прогнозувати та моделювати розвиток подій чи наслідки настання кризової ситуації у сфері безпеки. А також здатність акумулювати й обробляти значні масиви інформації;
  • операторів екстрених служб. Вакансія для кандидатів із високими комунікативними навичками та вмінням оперативно обробляти виклики;
  • спеціалістів соціальних підрозділів. Ці люди – комунікаційна ланка між МВС та ветеранами системи. Тут необхідний досвід у військовій або правоохоронній сфері, щоб фахово допомагати тим, хто потребує підтримки.

Більш докладну інформацію щодо запропонованих вакансій та працевлаштування можна отримати за телефоном: (044) 254-74-91 (Наталія Зеленська) або написавши на електронну пошту: n.zelenska@mvs.gov.ua.

УРЯД ВИДІЛИВ МІНВЕТЕРАНІВ ПОНАД 200 МЛН ГРН НА БУДІВНИЦТВО СУЧАСНОГО РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ЗАКЛАДУ «БОРОДЯНКА-ЦЕНТР»

Кабінет Міністрів України виділив Міністерству у справах ветеранів України 200 млн 633,87 тис. гривень на реконструкцію Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації населення, що належить до сфери управління відомства. Про це Мінветеранів повідомило на своєму сайті.

Відповідне рішення про виділення коштів із фонду ліквідації наслідків збройної агресії ухвалено на засіданні Уряду.

«Бородянка-Центр» є флагманським проєктом Мінветеранів, активне будівництво якого ведеться за підтримки партнерів Міністерства. Він має постати на місці зруйнованого танковим влучанням російських окупантів Центру соціально-психологічної реабілітації населення у селищі міського типу Бородянка (Київська область).

Цей заклад забезпечуватиме надання комплексних послуг із психосоціального відновлення не лише ветеранам війни та їхнім сім’ям, а й постраждалому цивільному населенню. До того ж, відновлення бородянського центру патронує Президент України Володимир Зеленський, який вже віддав на його відбудову сто тисяч доларів – грошову винагороду, яку він отримав разом із Медаллю Свободи, котру вручають в США видатним світовим діячам.

ПРИВАТИЗАЦІЯ НА КИЇВЩИНІ: НА АУКЦІОН ВИСТАВЛЕНО СПИРТЗАВОД

7 липня відбудеться онлайн-аукціон із приватизації Єдиного майнового комплексу державного підприємства «Триліський спиртовий завод». Про це повідомили в Регіональному відділенні Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях.

Підприємство розташоване на відстані у понад 70 км від столиці у селі Триліси Фастівського району, площа приміщень складає 13 222 м² – сюди входять 40 будівель: адмінприміщення, склади, цехи, майстерні, спиртосховища та свердловини.

З 2010 року Триліський спиртзавод не веде діяльності та за цей час накопичив майже 11 млн боргів перед працівниками та держбюджетом. Приватизація цього об’єкту допоможе знайти ефективного приватного інвестора та відновити підприємство.

Прийом пропозицій здійснюється до 6 липня 2023 року.

Стартова ціна — 1,2 млн грн без ПДВ.

Детальніше про об’єкт – http://surl.li/icdmr.

Взяти участь в аукціоні – http://surl.li/ietug.

МРІЙ ТА ДОСЯГАЙ: ООН ЖІНКИ ТА IMPACT FORCE ЗА ПІДТРИМКИ МІНЦИФРИ ЗАПУСКАЮТЬ НОВУ ОСВІТНЮ ПРОГРАМУ ДЛЯ ЖІНОК

Жінки відіграватимуть ключову роль у відбудові економіки країни та її майбутнього після війни. Саме тому освітні програми, спрямовані на розвиток цифрових та підприємницьких навичок, — це ключ до зростання їхнього потенціалу вже зараз. Про це на своєму сайті повідомило Міністерство цифрової трансформації України.

Жіноча освітня онлайн-академія «Мрій та Досягай» від ООН Жінки та Impact Force допоможе українським переселенкам знайти нові можливості та стабільність у важкі часи. Мета програми — забезпечити цифрову грамотність, економічну самодостатність та фінансову безпеку українських жінок і їхніх родин. Завдяки здобутим знанням і розвинутим навичкам у підприємництві та цифрових технологіях жінки зможуть розпочати власні бізнеси, знайти роботу або розширити свої професійні можливості. 

Міністерство цифрової трансформації України підтримує ініціативи з розширення можливостей для жінок у бізнес-середовищі. Їхні проєкти дозволяють жінкам розвивати підприємництво, опановувати цифрові навички та знаходити можливості для розвитку. Нова програма від ООН та Impact Force — це ще один спосіб допомогти підприємицям, зокрема майбутнім, навчатися та покращувати показники свого бізнесу для зміцнення економіки держави. 

Основна частина навчання міститиме 11 модулів і проходитиме онлайн. Навчання буде зосереджене на темах діджитал-маркетингу, бізнес-стратегії, продажів та інтегрування стійкої моделі соціально відповідального бізнесу.

Подати заявку на участь у програмі можна до 30 червня 2023 року. Реєстрація на відбір доступна за посиланням.

Освітня програма запроваджена ООН Жінки та Impact Force за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

Вступна кампанія 2023: почала працювати гаряча лінія МОН

Розпочала роботу консультативна телефонна лінія МОН за номером: 0 (800) 50-45-70, а також електронна пошта: vstup2023@mon.gov.ua, на яку прийматимуть звернення громадян. Про це повідомили в Міністерства освіти і науки України.

Під час усієї вступної кампанії (23 червня – 11 серпня 2023 року) працюватимуть експерти Міністерства, які забезпечуватимуть контроль за проведенням вступу, консультуватимуть громадян та оперативно реагуватимуть на можливі факти порушень.

Крім того, можна звертатися за телефоном урядової гарячої лінії: 1545 та 0 (800) 50-44-25 – для осіб із тимчасово окупованих територій, а за посиланням – ознайомитися з інформацією щодо освітніх центрів «Крим – Україна» та «Донбас – Україна».

Також на сайті Міністерства, у розділі Вступна кампанія 2023 року є відповіді на найпоширеніші запитання щодо вступу.

Крім цього на сайті МОН, працює чат-бот для допомоги вступникам. Нагадаємо, що мова чат-бота відображатиметься мовою налаштування вашого браузера.

Важливо. Отримати консультацію через сервіси можна з понеділка до четверга 09:00-17:00 та в п’ятницю 09:00-16:45.

        1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Призначено: - Кудрявця Євгена Володимировича першим заступником Міністра освіти і науки України; - Смірнову Євгенію Ігорівну заступником Міністра освіти і науки України; - Сугак Людмилу Петрівну заступником Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції; - Думу Олену Олексіївну Головою Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від

корупційних та інших злочинів. Звільнено: Грибана Олександра Олександровича з посади заступника Міністра економіки України. Погоджено призначення: - Мовчана Руслана Володимировича першим заступником голови Запорізької обласної державної адміністрації;  - Панасенка Олександра Андрійовича головою Маріупольської районної державної адміністрації Донецької області; - Карнаух Лесі Аркадіївни заступником голови Київської обласної державної адміністрації; - Кропивченка Сергія Івановича заступником голови Сумської обласної державної адміністрації; - Дрозденка Олексія Олександровича заступником голови Сумської обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; - Самойленка Антона Ігоревича заступником голови Херсонської обласної державної адміністрації; - Сторчака Євгена Алісовича директором товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізький титано-магнієвий комбінат». Погоджено звільнення: - Хомича Олександра Степановича з посади голови Житомирської районної державної адміністрації Житомирської області; - Мерзлюк Людмили Володимирівни з посади голови Білоцерківської районної державної адміністрації Київської області; - Сизон Тетяни Анатоліївни з посади голови Конотопської районної державної адміністрації Сумської області; - Ратнікова Дмитра Геннадійовича з посади голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації; - Павловського Сергія Анатолійовича з посади голови Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації; Букрєєвої Наталії Олександрівни з посади голови Маріупольської районної державної адміністрації Донецької області. Погоджено увільнення: - Бабія Павла Миколайовича від тимчасового виконання обов’язків голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації; - Коваленка Сергія Івановича від тимчасового виконання обов’язків голови Подільської районної в місті Києві державної адміністрації.

Внесено зміни до Порядку здійснення заходів під час запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях, де введено воєнний стан, якими передбачено можливість перебування без виданих перепусток у визначений період доби на вулицях та в інших громадських місцях, де запроваджено комендантську годину адвокатів, призначених регіональними центрами, для надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення, особам, та визначено перелік документів, які дозволятимуть таке перебування.

Внесено зміни до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення об’єктів критичної інфраструктури в рамках спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Проект розвитку міської інфраструктури - 2» в частині зміни назви головного розпорядника субвенції з Мінрегіону на Мініфраструктури та викладення в новій редакції Додатку 1 до Порядку та умов «Розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення обʼєктів критичної інфраструктури в рамках спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Проект розвитку міської інфраструктури - 2» у 2023 році» з, серед іншого, доповненням переліку громад Херсонською міською територіальною громадою.

Внесено зміни до Порядку ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності. Передбачено, що з метою забезпечення однакового застосування всіма митними органами правил класифікації товарів рішення щодо класифікації товарів згідно з УКТЗЕД та рішення щодо зобовʼязуючої інформації з питань класифікації товарів приймаються митними органами з урахуванням підходів до класифікації окремих товарів згідно з Комбінованою номенклатурою, закріплених у відповідних актах права ЄС (acquis ЄС), за умови, що такі підходи не суперечать положенням Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів. Доручено Державній митній службі забезпечити оприлюднення переліку рішень щодо класифікації товарів згідно з Комбінованою номенклатурою, передбачених у відповідних актах права ЄС, на день прийняття вищезазначених змін, за умови, що такі рішення не суперечать положенням Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів, та оновлення такого переліку не рідше ніж раз на квартал; забезпечити підготовку та оприлюднення інформації щодо відповідності кодів товарів, зазначених у відповідних актах права ЄС, кодам чинної версії товарної номенклатури УКТЗЕД.

Внесено зміни до Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, Порядку функціонування електронної системи охорони здоровʼя, Порядку укладення, зміни та припинення договору про реімбурсацію, Порядку проведення перевірки достовірності інформації та документів, що внесені до електронної системи охорони здоровʼя (крім інформації про стан здоровʼя людини), на підставі яких здійснюється оплата надання медичних послуг та лікарських засобів за програмою медичних гарантій, та інформаційної взаємодії під час такої перевірки, з метою врегулювання питання оптимізації структури центральної бази даних електронної системи охорони здоровʼя, зокрема використання даних зазначеної системи для розробки програми медичних гарантій, управління охороною здоровʼя та формування статистичної інформації у сфері охорони здоровʼя, внесення медичної інформації про обовʼязкові медичні огляди, ведення електронних медичних карт пацієнтів, а також забезпечення електронної взаємодії субʼєктів господарювання у сфері охорони здоровʼя для здійснення електронного документообігу. Виключено Реєстр договорів про медичне обслуговування населення та Реєстр договорів про реімбурсацію із системи реєстрів центральної бази даних електронної системи охорони здоровʼя та включено їх відомості до інформаційної системи Національної служби здоровʼя України в центральній базі даних електронної системи охорони здоров'я.

Припинено дію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про трудову діяльність і соціальний захист громадян України і Росії, які працюють за межами кордонів своїх країн, вчиненої 14.01.1993.

Внесено зміни до розпорядження КМУ від 10.01.2023 N 20 «Про розподіл коштів з рахунка «Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури» для відновлення у 2023 році пошкоджених багатоквартирних житлових будинків у Київській області». Здійснено передачу коштів з рахунка «Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури», відкритого в Національному банку, у сумі 638 млн. 935,395 тис. гривень Київській обласній державній адміністрації (для Київської обласної військової адміністрації) на нову бюджетну програму (видатки розвитку) для відновлення y 2023-2024 роках пошкоджених багатоквартирних житлових будинків у Київській області. Установлено, що головним розпорядником коштів державного бюджету та відповідальним виконавцем бюджетної програми, на яку передаються кошти, є Київська обласна державна адміністрація (Київська обласна військова адміністрація), а розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня - Департамент регіонального розвитку КОДА. Уточнено обсяги фінансування та перелік обʼєктів, які підлягають відновленню за рахунок коштів з рахунка «Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури».

Внесено зміни до постанови КМУ від 21.03.2023 N 248 «Деякі питання реалізації експериментального проекту з надання в закладах охорони здоровʼя, які належать до сфери управління Міністерства соціальної політики, окремих соціальних послуг деяким категоріям осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах». Передбачено з метою забезпечення доступності соціальних послуг для осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах у звʼязку з бойовими діями, тимчасовою окупацією, деокупацією тощо, та забезпечення надання їм окремих соціальних послуг, спрямованих на збереження життя та здоровʼя, упровадження механізму переходу від використання бюджетних коштів на утримання бюджетних установ до їх використання на оплату соціальних послуг. Продовжено до 01.07.2023 фінансове забезпечення закладів, аби забезпечити виконання зобовʼязань з виплати заробітної плати працівникам, оплати комунальних послуг та інших обовʼязкових платежів та інших послуг, необхідних для забезпечення стабільної роботи закладів. Передбачено, що тарифи на окремі соціальні послуги затверджуються Мінсоцполітики.

Верховна Рада України прийняла за основу урядовий Проект Закону про створення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення “Межигір’я” (реєстр. № 9354 від 05.06.2023).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь