Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

Дата: 10.07.2023 11:34
Кількість переглядів: 176

Фото без опису

 

        1. Посилення північного напрямку

Президент Володимир Зеленський доручив посилити кордон з Білоруссю Рішення додатково посилити північний напрямок продиктоване планами розміщенням в Білорусі російських найманців групи “Вагнер” Безпосередня загроза нового вторгнення з території Білорусі наразі не фіксується, однак довіри до режиму Лукашенка більше немає. За допомогою режиму Лукашенка Росія прагне розпорошити українські сили на прикриття додаткових напрямків. Кордон з Білоруссю - один з пріоритетів командування, тому він надійно прикритий з точки зору інженерного обладнання, фортифікацій та залучення сил. Посилення оборони північного напрямку пропорційне зростанню загроз, які на ньому фіксуються.

 

        1. Відповідальність рф за злочин агресії

3 липня в Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування злочинів агресії (ICPA) Злочини РФ в Україні вже розслідують різні міжнародні судові установи, зокрема МКС, ЄСПЛ, Міжнародний суд ООН тощо. Україна докладає зусиль для створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії, адже агресія - першопричина російських злочинів і відповідальне за агресію безпосередньо вище політичне і військове керівництво РФ. Ідея заснування Спеціального міжнародного трибуналу вже отримала підтримку низки країн, а також Європарламенту, парламентських асамблей Ради Європи та ОБСЄ. Робота ICPA стане суттєвим внеском у справу Спеціального міжнародного трибуналу: Міжнародний центр збиратиме докази на проміжному етапі перед заснуванням Спецтрибуналу. Формат ICPA дозволить використати потенціал МКС, який сам не має мандату розслідувати первинний злочин агресії, але вже ухвалив важливі рішення щодо притягнення до відповідальності Путіна і так званого “дитячого омбудсмена” РФ.

 

        1. Ситуація на ЗАЕС

За інформацією українського командування, окупанти можуть вдатися до провокації на ЗАЕС найближчим часом. Радіація – це загроза для всіх у світі, і атомна станція повинна бути повністю убезпечена від будь-яких радіаційних інцидентів. Сили оборони України не порушують норм міжнародного гуманітарного права та не здійснюють екоцид, відстежують та контролюють ситуацію і готові діяти за будь-яких умов. Єдиним джерелом небезпеки для ЗАЕС є держава-окупант - Росія. Є докази мінування атомного об’єкту; міжнародна спільнота про все поінформована. Російське керівництво використовує мінування ЗАЕС для шантажу України та світової спільноти - щоб зупинити контрнаступ і звільнення українських земель від окупації, та послабити підтримку України з боку західних партнерів. Відсутність жорсткої реакції світу на теракт на Каховській ГЕС заохочує Москву до нових масштабних провокацій в Україні. Тому цього разу обов’язок міжнародної спільноти: зупинити терористичний режим у Москві. Єдина гарантія ядерної безпеки – це повне виведення російських окупаційних військ з території ЗАЕС, демілітаризація об’єкту та його околиць, повернення під контроль України.

 

        1. Очікування запрошення України до НАТО

11-12 липня у Вільнюсі триватиме саміт НАТО Україна розраховує на позитивні для НАТО і України рішення у Вільнюсі. Саміт - це найкраща для союзників нагода показати дієвість Альянсу. Київ погоджується, що повноправне членство в Альянсі стане можливим після виконання певних умов, але вже тепер настав час для рішучих політичних кроків. До часу приєднання до НАТО Україна потребує тимчасового формату гарантій (“Київський безпековий договір”). Однак він не може замінити собою членства України в Альянсі. Варто врахувати сумний досвід Бухарестського саміту 2008 року - тоді Кремль розцінив пасивність Заходу як заохочення до агресії проти сусідів. Приєднання України до НАТО не загострить суперечності з Кремлем, а навпаки вирішить їх: РФ не наважиться атакувати країну, захищену гарантіями Альянсу і як наслідок, на сході Європи настане стабільний мир. Тимчасова окупація Росією українських територій не є причиною відмови вступу в НАТО. Адже існує історичний прецедент: ФРН стала в 1955 році членом НАТО, при цьому ніколи не відмовляючись від прагнення об’єднання Німеччини. Яке здійснилося у 1989-му. Україна в НАТО суттєво посилить союзників. Альянс отримає першокласну, загартовану в боях армію на східних рубежах Європи.

 

        1. Перспективи українського наступу

Активні бойові дії тривають на фронті, протяжністю понад 1200 км. Від початку літа Сили оборони України повернули контроль над майже 160 км². Сили оборони України поступово просуваються на кількох напрямках (Бахмут, Приазов’я), долаючи сильний спротив ворога. На окремих ділянках українські війська тримають оборону проти спроб росіян наступати. Теперішня наступальна операція - складніша за всі попередні. Адже вже немає ефекту несподіванки як на Харківщині, немає змоги ізолювати вороже угруповання як на правобережній Херсонщині. Тому цей наступ потребує більших зусиль та ресурсів. Фактично триває лише перший етап операції - прорив передових добре укріплених ворожих позицій. Після його завершення просування українських військ буде значно швидшим. Основні українські сили ще не введені в бій та чекають на свій час. Посилення західної військової допомоги здатне істотно допомогти Україні у визволенні територій від російської окупації.

 

        1. Пособництво Ірану в російській агресії

Під час засідання Радбезу ООН щодо іранської ядерної програми постпред України Сергій Кислиця звинуватив Тегеран у передачі Москві бойових дронів. З вересня 2022 року Росія запустила по Україні понад 1000 іранських дронів. Їх уламки ретельно зібрані та досліджені. Іранські дрони застосовуються РФ для терористичних атак проти мирного населення українських міст. Ця кампанія наслідує тактику терористів на Близькому сході. Росія безуспішно намагалася приховати іранське походження дронів Shahed-131 та Shahed -136, перейменувавши їх на “Герань-1” і “Герань-2” відповідно. Москва також блокує ініціативу з незалежного розслідування походження БПЛА фахівцями ООН. Київ неодноразово закликав Тегеран припинити спонсорування російського тероризму, однак у відповідь були лише недолугі заперечення очевидних фактів. Постачання Іраном дронів РФ прямо порушує пункт 4 Додатку В Резолюції Ради Безпеки ООН 2231 на підтримку Спільного всеосяжного плану дій стосовно ядерної програми Ірану.

 

 

        1. Головні новини тижня

 

Представники Київщини вибороли дві медалі на Європейських іграх-2023

У Кракові, Республіка Польща, завершилися ІІІ Європейські ігри-2023. Спортсмени з Київської області здобули дві нагороди – срібло і бронзу. Про це повідомили в Управлінні молоді та спорту Київської ОВА.

Так, срібну медаль виграв Іван Семикін у дисципліні «веслування на байдарках та каное» у складі чоловічої команди на байдарці-четвірці Олег Кухарик / Ігор Трунов / Дмитро Даниленко / Іван Семикін на дистанції 500 м.

Метальник списа Артур Фельфнер здобув бронзову нагороду. Крім того, 19-річний спортсмен показав найкращий результат сезону – 82,24 м, оновивши світовий рекорд серед атлетів до 23 років.

Загалом національна збірна України виборола 41 медаль: 21 золоту, 12 срібних  і 8 бронзових та посіла загальнокомандне третє місце в медальному заліку серед 48 країн-учасників Ігор.

Нагадаємо, до складу національної збірної України, яка нараховує 263 спортсмени, увійшли 10 представників Київської області у 5 видах спорту.

Вітаємо наших спортсменів із перемогами та здобутками!

У Білоцерківському фаховому коледжі розпочали навчання для 30 сімей ВПО

На базі Білоцерківського фахового коледжу сервісу та дизайну для представниць тридцяти родин внутрішньо переміщених осіб розпочали навчання за програмами «Кравчиня», «Перукар» та «Майстер манікюру». Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

Метою навчання вимушених переселенців сучасних робітничих професій є забезпечення можливості отримати практичні навички і професійні знання, необхідні для працевлаштування та стабільного заробітку.

Водночас навчання в коледжі сприяє соціальній інтеграції ВПО, допомагаючи їм відновити своє життя та будувати нові перспективи. Опанування професійних навичок допоможе не тільки забезпечити доступ до ринку праці та взаємодію з новим оточенням, а й отримати самостійність у працевлаштуванні.

Навчання триватиме три місяці. Фахові педагоги коледжу під час занять  використовують сучасні методи й інноваційні підходи, які забезпечують сприятливе освітнє середовище.

Як ми повідомляли раніше, навчання внутрішньо переміщених осіб стало можливим за фінансової підтримки Уряду Японії в межах укладеної угоди про співпрацю з Міжнародною організацією з міграції (МОМ).

На Київщині літнім дозвіллям уже охопили понад 28 тисяч дітей

У Київській області триває організація літнього оздоровлення, відпочинку та змістовного дозвілля дітей на базі закладів освіти. Пришкільні табори почали функціонувати 29 травня. Станом на 30 червня літнім дозвіллям охопили вже 28 065 дітей. Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

Попри воєнний стан, в Україні продовжують працювати пришкільні табори під час літніх канікул. Так, в області працює літній мовний STEAM-табір, у якому відпочивають, оздоровлюються та навчаються діти віком від 8 до 16 років з усіх районів та діти з родин, переміщених із окупованих територій України. У кожній зміні, яка триває 10 днів, навчаються приблизно 100 дітей.

Крім того, цього літа в закладах позашкільної освіти Київщини працюють танцювальні, хореографічні й театральні студії, гуртки «Юний дослідник», «Основи наукової діяльності», «Основи дизайну», спортивні секції боксу, вільної боротьби, рукопашного бою, пауерліфтингу та інші.

У липні частина літніх пришкільних таборів продовжать свою роботу. До них заплановано залучити понад 3,5 тис дітей.

Загалом протягом літа в 31 територіальній громаді працюватимуть 169 табірних змін із короткотривалим перебуванням дітей. У них планують охопити 33 995 дітей віком від 6 до 17 років. Зокрема, у Білоцерківському районі пришкільні табори функціонуватимуть на базі 16 закладів освіти, Бориспільському – 25, 18 – у Броварському районі,  22 – у Бучанському, у Вишгородському районі – 13 таборів, в Обухівському районі функціонуватимуть 20 таборів та 27 у Фастівському.

У Білоцерківському районі відбулися планові навчання з питань цивільного захисту

Фахівці Навчально-методичного центру безпеки життєдіяльності Київської області провели навчальний збір з питань цивільного захисту в умовах воєнного стану в Білоцерківській РВА.

Захід відбувся за ініціативи Київської обласної військової адміністрації за участі заступника начальника КОВА Михайла Ємця та представників Департаменту цивільного захисту, оборони та взаємодії з правоохоронними органами КОВА. У навчаннях взяли участь представники Білоцерківської РВА, міських, селищних, сільських територіальних громад, до повноважень яких входить координація діяльності з питань цивільного захисту населення, а також районного управління ДСНС.

На виконання Указу Президента України № 353/2023 Про рішення РНБО України від 23 червня 2023 року «Щодо результатів оперативних обстежень обʼєктів фонду захисних споруд цивільного захисту та вирішення проблемних питань щодо укриття населення» та доручення голови КОВА, учасники заходу приділили особливу увагу питанню усунення недоліків щодо забезпечення належного стану утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту. 

Крім того, розглянули питання організації і здійснення евакуації населення та розміщення, організації життєзабезпечення постраждалих під час надзвичайних ситуацій та ведення бойових дій, створення і використання матеріальних резервів для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. 

Михайло Ємець наголосив, що в умовах воєнного стану особливої актуальності набуває належна підготовка відповідальних осіб щодо дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. І головна роль у цьому відведена представникам влади на місцях, адже від ефективності прийняття їхніх рішень залежить життя і безпека кожного громадянина.

На Київщині готовність до нового опалювального сезону складає понад 46% – брифінг КОВА (ВІДЕО)

У Київській області триває підготовка до опалювального сезону 2023-2024.  На початок липня готовність об’єктів теплопостачання, водопровідно-каналізаційного господарства, житлового фонду та дорожньо-мостового господарства області в середньому складає 46,3%. Про це повідомив під час брифінгу директор Департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності Київської ОВА Олександр Попроцький.

Це перевірка, ремонт і заміна котелень, тепломереж, насосних станцій, каналізаційно-очисних споруд, водопровідно-очисних споруд, багатоквартирних житлових будинків, дорожньо-мостового господарства комунального значення, бюджетних установ тощо. Загалом уже комплексно підготували:

  • 2 946 житлових будинків;
  • 235 дошкільних закладів;
  • 222 заклади освіти;
  • 214 закладів охорони здоров’я.

У тепловому та водопровідно-каналізаційному господарстві підготували 671 котельню, капітально відремонтували 37 котелень та замінили 48 котлів. Крім того, до зими підготували 266 водопровідних і каналізаційних насосних станцій та 392 км теплових мереж, відремонтували 193 км водопровідних і каналізаційних мереж.

«Минулий опалювальний сезон був найскладнішим для Київської області. Тому в умовах військової агресії рф маємо зробити все необхідне, щоб мешканці області не залишилися без тепла та води», – зазначив Олександр Попроцький.

Він додав, що, зважаючи на постійну загрозу руйнувань та пошкоджень інфраструктурних об’єктів ворогом, кожен район і територіальна громада розробили свої Комплексні плани проходження опалювального сезону. До них входить формування резервів необхідного обладнання та матеріалів для проведення аварійно-відновлювальних робіт на об’єктах життєзабезпечення. А також створення запасу мобільного обладнання, що дозволить оперативно реагувати на виклики та на місці вирішувати проблеми тепло-, водопостачання та водовідведення.

«Наразі в області до початку опалювального сезону розглядається питання встановлення когенераційних газових установок на трьох обʼєктах теплопостачання. Це дасть окремим підприємствам можливість під час перебоїв із постачанням електроенергії не лише виробляти теплову енергію, а і забезпечувати себе електричною енергією в достатній кількості, що робить їх незалежним від постачальника електричної енергії», – розповів директор Департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності КОВА.

Він зазначив, що Департамент житлово-комунального господарства та енергоефективності КОВА двічі на місяць здійснює моніторинг підготовки до опалювального сезону у визначені строки.

«Підготовка до опалювального сезону здійснюється в рамках запланованих заходів. Є співпраця з територіальними громадами та районами, а також центральними органами виконавчої влади. Проблемні питання, що виникають під час підготовки вирішуються оперативно», – підсумував Олександр Попроцький.

Нагадаємо, що з метою забезпечення сталого проходження майбутнього опалювального сезону в Київській області розпорядженням голови Київської облдержадміністрації затверджено План заходів з підготовки та персональний склад обласного оперативного штабу з питань підготовки до роботи в осінньо-зимовий період.

Три роки пандемії COVID-19 на Київщині в цифрах

1 липня в Україні за рішенням Кабінету Міністрів України завершилася дія карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу. Раніше заяву про те, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією, оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я.

Карантин в Україні тривав понад три роки – від березня 2020 року. 

За інформацією Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА, за період від початку карантину станом на  26.06.2023 у Київській області зареєстровано 272 896 підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Серед них: у дітей віком 0-17 років – 20 848 випадків та 10 334 – у медичних працівників.

Із загальної кількості підтверджених випадків COVID-19 госпіталізовано та перебували на стаціонарному лікуванні 29 670 хворих.

За цей період одужали 266 753 особи, зокрема 20 709 дітей. Померли 5 410 хворих із підтвердженим діагнозом COVID-19, серед яких 3 дитини.

Крім того, за період пандемії у Київській області провели 903 888 тестувань методом ПЛР. 

Із початку вакцинальної кампанії в регіоні станом на 26.06.2023 здійснено 1 920 466 щеплень. Першою дозою вакцинувалися 889 874 особи, другою – 836 680 осіб. Першу бустерну дозу отримали 171 879 людей та 17 650 – другу бустерну.

Водночас важливо пам’ятати, що COVID-19 нікуди не зник, а хвороба перейшла до групи сезонних захворювань, як грип. Тому скасування карантину не скасовує вакцинацію – це єдиний спосіб запобігти тяжкому перебігу захворювання, ускладненням і смерті. В Україні щеплення проти COVID-19 залишаються рекомендованими і безоплатними.

У Київській ОВА презентували проєкт «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини»

5 липня у Київській обласній військовій адміністрації провели стратегічну сесію за участю представників структурних підрозділів КОВА, медичних закладів області та громадських організацій.

Аби вчасно реагувати на критичні виклики, зумовлені подіями воєнного часу, перша леді Олена Зеленська ініціювала комунікаційну кампанію «Ти як?» у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Саме в рамках реалізації цієї програми за ініціативи начальника КОВА Руслана Кравченка розроблено проєкт «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини». Під час заходу його презентувала заступниця голови КОВА Леся Карнаух.

За проєктом головними напрямами роботи визначено такі вектори, як: медичний, освітній, соціальний та правовий.

Учасники обговорили першочергові на сьогодні заходи, серед яких:

  • визначення індикаторів проблем та картування потреб громад Київщини у сфері ментального здоров’я;
  • створення мережі активних людей, що будуть залучені до реалізації програми в громадах;
  • організація комунікації зацікавлених сторін у цьому питанні;
  • здійснення картування послуг у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

На автошляхах загального користування місцевого значення на Київщині тривають роботи з експлуатаційного утримання

У Київській області на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення продовжуються роботи з експлуатаційного утримання. Це заходи для забезпечення безперешкодного користування автошляхами для всіх учасників дорожнього руху. Про це повідомили в Департаменті регіонального розвитку Київської ОВА.

Підрядні організації ліквідують вибоїни дорожнього покриття гарячою і холодною асфальтобетонною сумішшю, встановлюють дорожні знаки та прибирають проїзні частини тощо. Також триває розчищення узбіч та санітарна обрізка дерев. Роботи виконуються відповідно до нормативно-правових актів, норм і стандартів.

Протягом червня в межах експлуатаційного утримання таких доріг у Київській області вже встигли провести ряд заходів, зокрема:

  • ліквідували 54 304 кв. м вибоїн асфальтобетонного покриття;
  • вирізали 60 966  кв. м порослі;
  • провели кронування 2 327 дерев;
  • встановили 281 дорожній знак;
  • спланували 161 км узбіч;
  • демонтували 230 рекламних конструкцій на електроопорах.

Довідково.

Мережа автомобільних доріг загального користування місцевого значення на Київщині складає 6 327 км. Із них 4 131 км – автодороги обласного значення та 2 196 км – автошляхи районного (сільського) значення.

У Білоцерківському районі розпочали збір урожаю-2023

Першими на Київщині розпочали збирання озимого ячменю аграрії Білоцерківського району. Про це повідомили в Управлінні агропромислового розвитку Київської ОВА.

Наразі жнива провели на площі 200 га. Крім того, намололи 800 тонн зерна з урожайністю 40 ц/га. Також згодом розпочнуть збирання озимого ріпаку, озимої пшениці та гороху.

Очікуваний валовий збір урожаю сільськогосподарських культур становитиме приблизно 4500 тис. тонн зерна. Для його належного зберігання на території області буде задіяно близько 60 елеваторів загальною потужністю 3000 тис. тонн.

Як повідомляли раніше, під урожай цього року в Київській області засіяли 1160,03 тис. га. Із них посіяли озимих на зерно 173,40 тис. га.

Нагадаємо, що внаслідок активних бойових дій, які вели на території Київщини через повномасштабне вторгнення рф, 10,410 тис. га земель сільськогосподарського призначення потребувало обстеження на предмет розмінування. З початку року обстежили 2,514 тис. га, фактично розміновано – 0,654 тис. га.

На Київщині реалізують державний експериментальний проєкт з оздоровлення дітей – брифінг КОВА (ВІДЕО)

«Гроші ходять за дитиною»  за таким принципом реалізується експериментальний проєкт з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, запроваджений Міністерством соціальної політики України. Про це на брифінгу розповіла начальниця Служби у справах дітей та сім’ї Київської ОВА Ірина Антошко.

«Якщо вашій дитині від 7 до 18 років і вона зареєстрована в Київській області, ви можете скористатися правом оздоровити її за рахунок державних коштів один раз на рік», – розповіла начальниця Служби.

Для цього дитина має належати до однієї з двох категорій:

  1. дитина з інвалідністю (здатна до самообслуговування) з малозабезпеченої сім’ї;
  2. дитина з багатодітної сім’ї з числа малозабезпечених.

Ірина Антошко зазначила, що про можливість безкоштовного оздоровлення дитини батьки мають отримати сповіщення через додаток «Дія» або їм повідомлять органи соціального захисту. Якщо вони не отримали повідомлення, за посиланням https://rstmo.ioc.gov.ua/mop/e-health можна перевірити наявність дитини в Базі даних пільговиків Мінсоцполітики. У випадку, якщо в переліку пільговиків відсутні дані про дитину, то можна подати заяву до найближчого відділення Пенсійного фонду України для взяття на облік дітей для отримання статусу «Дитина з багатодітної сім’ї».

Після отримання повідомлення батьки (або особи, які їх замінюють та мають офіційне підтвердження) мають звернутися до ПриватБанку, взявши паспорт та ідентифікаційний номер. Там вони отримують картку зі спеціальним режимом використання, на яку будуть зараховані кошти для оздоровлення дитини в розмірі п’яти прожиткових мінімумів.

Після надходження коштів потрібно за посиланням http://e-ozdorovlennya.ioc.gov.ua/mop/ у розділі «Пошук закладу», «е-Оздоровлення» вибрати з переліку необхідний оздоровчий заклад, який бере участь у проєкті. Ознайомившись із наведеною інформацією про заклад, натиснути «Перевірити в переліку». Заповнити заявку на сайті, вказавши персональні дані про дитину, яку бажаєте оздоровити у вибраному закладі.

У визначену дату потрібно привезти дитину до закладу та оплатити путівку спеціальною карткою, отриманою в ПриватБанку.

Самовільно реконструйовану церкву-пам’ятку на Білоцерківщині візьмуть під охорону

Свято-Миколаївську церкву, яка є пам’яткою архітектури національного значення, має взяти на баланс селищна рада. Про необхідність терміново розпочати цю процедуру йшлося на виїзній нараді у с. Синява Білоцерківського району під головуванням заступниці начальника Київської ОВА Жанни Осипенко.

Одна з найстаріших дерев’яних церков області, яку спотворили самовільною реконструкцією, не перебуває ні в кого на балансі, облікова документація відсутня, а речові права ні за ким не оформлені.

Обговоривши стан охорони пам’ятки, вирішили також інвентаризувати землі під будівлею храму для подальшого набуття селищною радою речових прав на земельну ділянку. Також учасники наради підтримали пропозиції щодо необхідності встановлення режиму поточного візуального нагляду за збереженням церкви. Крім того, серед посадовців місцевого самоврядування визначать відповідального за дотримання законодавства щодо будівлі храму.

До Міністерства культури та інформаційної політики України теж спрямують звернення щодо надання експертного висновку про поточний стан пам’ятки архітектури та шляхів її відновлення.

Нагадаємо, в 2018 році члени місцевої релігійної громади УПЦ МП без погоджень із Київською ОВА та Міністерством культури України розпочали реконструкцію культової споруди, на яку в них немає будь-яких правоустановчих документів. Через увагу громадськості та пам’яткоохоронних організацій роботи були зупинені. У 2023 році самовільну реконструкцію будівлі відновили. Проведені роботи на пам’ятці спотворили зовнішній архітектурний вигляд та призводять до руйнації матеріалу, з якого побудований храм.

У нараді щодо збереження пам’ятки взяли участь директорка Департаменту культури та туризму КОДА Анна Куценко, в. о. директора КЗ «Київський обласний центр охорони і наукових досліджень пам’яток культурної спадщини» Олександр Терещенко, керівники органів місцевих громад, а також представники Парафіяльної ради релігійної організації «Релігійна громада Свято-Миколаївська парафія Київської єпархії Української православної церкви с. Синява Білоцерківського району Київської області», духовенства та громадськості.

Заклади культури Київщини залучатимуть до психологічного розвантаження суспільства

Заклади культури Київщини залучатимуть до психологічного розвантаження суспільства

У Київській області активізують роботу закладів культури для забезпечення потреб суспільства у психологічному розвантаженні. Про це йшлося на онлайн-нараді щодо розвитку галузі культури, мистецтв та пам’яткоохоронної роботи під головуванням заступниці начальника КОВА Жанни Осипенко.

«Працівникам культури громад слід активізувати роботу культурного фронту Київщини для забезпечення потреб суспільства у психологічному розвантаженні та відновленні ментального здоров’я на базі закладів культури в рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. Необхідно створювати культурні простори у співпраці з міжнародними організаціями та благодійними фондами, організовувати та проводити різноманітні культурно-мистецькі заходи для підтримки і розвитку народного мистецтва», – зауважила Жанна Осипенко.

Вона наголосила на неухильному дотриманні Порядку проведення заходів на території Київської області в умовах правового режиму воєнного стану та важливості забезпечення укриттів під час таких подій.

Також під час наради обговорили питання формування Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У рамках цієї роботи переглянуть статус пам’ятників та пам’ятних знаків, які є об’єктами культурної спадщини та містять символіку російської імперської політики.

Крім того, заступниця начальника КОВА нагадала про необхідність повторного моніторингу бібліотечних фондів щодо наявності літератури радянських часів.
Захід відбувся за участю директорки Департаменту культури та туризму КОВА Анни Куценко, керівників бібліотечних та культурних закладів Київщини, представників управлінь, відділів, секторів гуманітарного розвитку районних адміністрацій, структурних підрозділів сфери культури територіальних громад області, а також Київського обласного центру охорони і наукових досліджень пам’яток культурної спадщини.

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

 

Стартує конкурсний відбір кандидатів у помічники ветерана

1 липня Міністерство у справах ветеранів України відкриє процес прийому заяв в електронному форматі на конкурсний відбір кандидатів на посади помічників ветерана у межах пілотного проєкту, що триватиме у Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській та Миколаївській областях.

Своєрідними наставниками і координаторами повернення з реалій війни до мирного буття можуть стати помічники ветеранів у громадах. Їхнім завданням буде, передусім, індивідуальний професійний супровід у межах системи переходу від військової служби до цивільного життя наших Захисників та Захисниць, які повертатимуться з фронту та служби додому. Йдеться про консультування, організаційну роботу, представлення інтересів, навчання, працевлаштування тощо.

Інститут помічника ветерана є новою адміністративно-сервісною реалією в діяльності територіальних громад країни найближчого майбутнього. Послуга розроблена Мінветеранів України за сприяння «Проєкту підтримки Дія», що реалізується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансування Швеції.

Відбір у корпус помічників ветерана здійснюватиметься за допомогою цифрових інструментів й на основі максимально прозорого процесу.

Кандидатом у помічники ветерана може бути громадянин України, ветеран війни, член сім’ї ветерана, постраждалий учасник Революції Гідності, член сім’ї загиблого (померлого) ветерана, член сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, який володіє українською мовою, проживає у громаді, де мешкають і отримувачі відповідного соціального супроводу, має освіту не нижче рівня молодшого бакалавра та перебуває на обліку в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни і має реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП). І головне – відчуває сили стати центром ветеранського життя у своїй територіальній громаді.

Після конкурсного відбору заяв успішні кандидати проходитимуть спеціалізоване навчання та будуть працевлаштовані в сервісному офісі у справах ветеранів в одній з областей, що беруть участь у пілотному проєкті.

Кандидат на посаду помічника ветерана подає заяву в електронній формі на участь у конкурсі винятково через інформаційний портал Е-ветеран (https://eveteran.gov.ua ).

Відбір кандидатів у помічники ветерана включає тестування за допомогою засобів програмного забезпечення ІКС ЄДРВВ та співбесіду, що проводить комісія, утворена органом місцевого самоврядування, із залученням психологів.

Для заповнення заяви кандидатам потрібно мати:

  • електронний підпис: файловий ключ, апаратний ключ або Дія.Підпис;
  • документ про освіту;
  • членам сім’ї ветерана – документ, що підтверджує родинні зв’язки.

Далі слід авторизуватися у кабінеті https://eveteran.gov.ua  за допомогою електронного підпису, покроково заповнити онлайн-форму заяви та пройти онлайн тестування. Підписати заяву за допомогою електронного підпису. Якщо заяву подає член сім’ї, ветеран має погодити її, наклавши свій електронний підпис. Подати можна не більше однієї заяви від особи. Відправлену заяву відредагувати не можна.

Відеоінструкцію, як подати заяву – дивіться за посиланням: https://is.gd/qESZ4a

Почалася реєстрація електронних кабінетів для більшості вступників

1 липня 2023 року почався ключовий етап вступної кампанії – реєстрація електронних кабінетів для більшості вступників. Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Вона здійснюється на сайті.

Реєстрація стартувала для таких категорій вступників:

1. до закладів фахової передвищої освіти:

  • на основі повної загальної середньої освіти (11-ти класів), диплома кваліфікованого робітника для здобуття ступеня фахового молодшого бакалавра.

Текстова інструкція.

Відеороз’яснення.

Початок подання заяв: 10 липня

2. до закладів вищої освіти:

  • на основі повної загальної середньої освіти (11-ти класів), дипломів фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста (НРК5) для здобуття ступеня бакалавра, молодшого бакалавра, магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямувань;

Текстова інструкція.

Відеороз’яснення.

Початок подання заяв: 19 липня

  • на основі дипломів бакалавра, спеціаліста, магістра (НРК6, 7) для здобуття ступеня магістра 

Початок подання заяв: 31 липня

3. до закладів професійної (професійно-технічної) освіти 

  • на основі базової середньої освіти (9-ти класів), повної загальної середньої освіти (11-ти класів) для здобуття рівня кваліфікованого робітника.

Текстова інструкція.

Відеороз’яснення

Початок подання заяв: 1 липня

Усі вступники до закладів фахової передвищої та вищої освіти мають реєструвати електронні кабінети та подавати електронні заяви (окрім невеликого винятку, визначеного Порядками прийому).

Водночас вступники до закладів професійної (професійно-технічної) освіти можуть подавати як електронні заяви через кабінет, так і паперові до закладу освіти (за власним бажанням). Онлайн вступ до профтехів цього року відбувається вперше і проходить в тестовому режимі.

Звертаємо увагу, що електронні кабінети працюватимуть до 30 листопада. Тобто зареєструвати кабінет можна як в окремо передбачений для цього період – до початку подання заяв, так і впродовж часу приймання заяв, визначеного за відповідними траєкторіями вступу.

Нагадуємо, що для вступників до закладів ФПО на основі базової середньої освіти (9-ти класів) реєстрація електронних кабінетів почалася 23 червня, а подання заяв – 30 червня.

Мешканці трьох регіонів можуть безоплатно опанувати нові спеціальності

Постраждалі від війни громадяни з Київської, Чернігівської та Полтавської областей можуть взяти участь у проєкті перекваліфікації від Міжнародної організації з міграції (МОМ). Про це повідомили на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Проєктом передбачена можливість для 300 мешканців зазначених регіонів, включаючи внутрішньо переміщених осіб та осіб, які повернулись у громади, пройти навчання й опанувати такі нові спеціальності:

· швачка;
· кондитер;
· бухгалтер;
· тестувальник програмного забезпечення;
· водій вантажного автомобіля;
· перукар;
· манікюрник та інші.

Люди, які пройдуть навчання, отримають обладнання й інструменти, необхідні їм для роботи за набутим фахом. До того ж опанують соціально-комунікативні навички, які допоможуть їм під час працевлаштування чи започаткування власної справи.

Зазначений проєкт «Рішення у сфері безпеки людини в Україні» реалізується МОМ з 31 січня до 30 жовтня 2023 року та фінансується Урядом Японії.

Куди звертатися, якщо потрібна психологічна підтримка та допомога?

Комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської має на меті сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я. Адже турбота про своє ментальне здоров’я має стати такою ж обов’язковою складовою нашого життя, як і піклування про фізичне здоров’я.

За оцінками експертів, 80% людей можуть впоратися самостійно, якщо опанують відповідні навички.

На спеціальній сторінці «Ти як?» вже зібрані корисні контакти, «аптечка» самодопомоги із техніками й вправами та інша важлива інформація, яка постійно оновлюється.

Крім того, за допомогою, підтримкою чи додатковою інформацією можна звертатися до офіційних партнерів Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Онлайн-партнери

  • Центри допомоги врятованим. Тут можуть отримати комплексну соціально-психологічну підтримку люди, які виїхали з зони активних бойових дій та / або тимчасово окупованих територій, місцеві жителі, які постраждали через війну. Фахівці надають допомогу усім, хто звертається.
  • Громадська організація «Громадський рух «Жіноча Сила України». Гаряча лінія в Україні – 0800332720, Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців.
  • Платформа допомоги врятованим. Це онлайн-майданчик, на якому зібрані контакти ключових сервісів підтримки постраждалих від різних видів насильства в умовах війни. Тут ви знайдете як урядові сервіси, так і ініціативи, створені у партнерстві з громадськими та міжнародними організаціями.
  • БО «Фонд профілактики хімічних залежностей та СНІДУ». Загальнонаціональна гаряча лінія з питань туберкульозу – 0800503080 (08:00 – 18:00, безоплатно; в т.ч. психологічна підтримка для людей, які хворіють на туберкульоз, та їх близького оточення)
  • BetterMe: Mental Health. У мобільному застосунку інтегровано навчальний курс з навичками самодопомоги при стресі.
  • «1+1 Медіа» «Вулиця СЕЗАМ». Анімаційний освітній проєкт, що є частиною глобального плану Sesame Workshop. Елмо, Коржик та їхні друзі допомагають дітям і батькам справлятися з кризовими ситуаціями.
  • БО «Обʼєднання підлітків та молоді Teenergizer». Психологічні онлайн-консультації Teenergizer.
  • Центр здоров’я та розвитку «Коло сімʼї». Онлайн-прийом психологів, психотерапевтів, психіатрів для всієї родини. 
  • Благодійний фонд «Майнді». Психологічна допомога постраждалим від повномасштабної війни.
  • БФ «Ветеран хаб++». Одразу декілька напрямів підтримки для ветеранів, їх близьких і близьких військових. Це і безпечні фізичні простори, і консультації психологів, юристів та карʼєрних консультантів, і корисні матеріали про те, як будувати своє життя в нових умовах.
  • «Поруч». Проєкт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) із психологічної підтримки для підлітків, вчителів та батьків.
  • «Розкажи мені». Інтернет-платформа психологічної допомоги українцям.

Офлайн-партнери

  • ГО «Gen. Ukrainian». Оздоровчий табір для дітей, які постраждали від війни. Психологічна реабілітація, робота з батьками та опікунами.
  • «Коло сімʼї» – центр здоров’я та розвитку. Для дітей, молоді, майбутніх батьків, вагітних.
  • Ветеранські простори. Простори підтримки для близьких захисників і захисниць «Плюс Плюс ++» у містах України.
  • ГО «Фонд Маша». Громадська організація, створена для протидії будь-якому виду насильства та допомоги жінкам і дітям.
  • «Лісова поляна» – Центр психічного здоровʼя та реабілітації МОЗ України. Для ветеранів, людей, які пережили полон і тортури.

Дізнавайтеся більше про всіх партнерів та їхні контакти за посиланням.

Комунікаційна кампанія «Ти як?» реалізується за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт. Сприяння у виготовленні та поширенні інформаційно-просвітницьких матеріалів надали Міжнародна організація з міграції (IOM Ukraine), рекламний холдинг Megapolis, благодійний фонд BGV.

Підтримка бізнесу під час війни: на Київщині створюють Каталог крафтовиків

Місцевих виробників обʼєднають в електронному Каталозі крафтовиків Київщини. Над його створенням працюють Департамент економіки Київської ОВА спільно з Агенцією регіонального розвитку Київської області. Мета збору інформації – підтримка розвитку та стимулювання аграрного і ремісничого сектору в регіоні.

Каталог стане базою даних потенційних партнерів. Зареєструватись у ньому можуть крафтові виробники в галузі переробки харчових продуктів на товари з високою доданою вартістю та ремісники з обробки деревини, вовни, металів, скла, в тому числі діючі майстри народних ремесел. Він міститиме структуровані дані виробників Київщини.

Крафтовими виробниками вважають самозайнятих осіб і мікровиробників (до 10 найманих осіб), які виготовляють товари дрібними партіями з використанням ручної праці та з натуральних матеріалів, за автентичними або авторськими технологіями.

Мікровиробники крафтової продукції Київщини дуже підтримують українську економіку та постачають товари першої необхідності під час війни. Крім того, вони популяризують українську культуру серед іноземців.

Київська ОВА вирішила зробити перше глобальне дослідження ринку крафтовиків. Інформація про них буде використана для розроблення програм їх підтримки за сферами виробництва. А також стане основою побудови довгострокової співпраці у спільному розвитку мікропідприємництва і збільшення експортного потенціалу Київщини.

Долучитися до створення Каталогу можна, заповнивши анкету за посиланням:

https://forms.gle/yDFA4PuiEWmZ983DA.

Київська обласна служба зайнятості пропонує отримати ваучер на навчання

Київський обласний центр зайнятості пропонує громадянам ваучери на безоплатне підвищення освітньо-кваліфікаційного рівня, перепідготовку чи підвищення кваліфікації. На вибір – одна з 123 затверджених професій та спеціальностей. Гнучкі форми підготовки дозволяють навчатися без відриву від роботи.

Скористатися правом можуть ті, хто має професійно-технічну, фахову передвищу або вищу освіту, не зареєстровані в службі зайнятості як безробітні та не проходили протягом останніх трьох років перепідготовку за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. 

Відповідно до Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності деяких категорій громадян на ринку праці навчання здійснюється закладами професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, підприємствами, установами та організаціями, які мають ліцензію на освітню діяльність, за затвердженим Мінекономіки переліком професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер.

У Київській області 92 заклади всіх форм власності можуть навчати за такими ваучерами. З них: 72 – це професійні (професійно-технічні) заклади та 20 – фахової передвищої та вищої освіти.

До переліку робітничих професій, затребуваних у роботодавців, входять: бетоняр, газорізальник, електромонтер, слюсар, машиніст, монтажник, монтер, муляр, провідник, продавець, молодша медична сестра (брат) із догляду за хворими, складач поїздів, комірник і штукатур.

Перелік професій та спеціальностей, за якими може бути виданий ваучер на навчання, – тут.

Детальніше про ваучери за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery.

Для отримання ваучера заявку можна подати онлайн або особисто звернутися до найближчого центру зайнятості.

За сприяння Мінветеранів Уряд удосконалив механізм забезпечення житлом на умовах доступного іпотечного кредитування для ветеранів війни та членів сімей

Відповідні зміни до Умов забезпечення приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» доступного іпотечного кредитування громадян України внесені під час сьогоднішнього засідання Кабінету Міністрів України. Про це повідомило Міністерство у справах ветеранів України.

Нормативний акт розроблено за активної участі фахівців Міністерства у справах ветеранів України за результатами консультацій з «Укрфінжитло», українськими банками та на виконання доручення Прем’єр-міністра України.

Як зазначила міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, до сьогодні право на доступне іпотечне кредитування мали діючі військовослужбовці, а також освітяни, медичні та наукові працівники. Ініційовані зміни спрямовані на удосконалення програми єОселя для ветеранів війни, зокрема, врегульовані питання, які виникають у процесі проходження військової служби.

Таким чином програма єОселя буде доступна і для ветеранів війни, сімей загиблих Захисників і Захисниць України. Крім того, збережено право на пільгову іпотеку під 3% річних для військовослужбовців, які під час захисту Батьківщини отримали інвалідність І-ІІ групи внаслідок війни, звільнені з військової служби чи втратили відповідний статус або звання.

Наприклад, у разі звільнення за станом здоров’я і зміни статусу, право на пільгову іпотеку під 3% втрачалось. Військовослужбовці, які придбали житло на умовах пільгової іпотеки, під час несення військової служби та захисту держави, отримали поранення, контузію, каліцтво, як наслідок стали особами з інвалідністю І-ІІ групи та повинні були сплачувати кредит за житло не 3%, а вже 7%.

Протягом місяця стартує наступний етап реалізації програми єОселя. «Укрфінжитло» розпочинає з 1 серпня прийом заяв на доступну іпотеку під 7% через портал Дія.

Український ветеранський фонд запускає програму «Варто: підтримка ветеранського бізнесу»

Український ветеранський фонд запускає програму «Варто: підтримка ветеранського бізнесу», у рамках якої надаватиме фінансування бізнесу ветеранів, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України на конкурсній основі.

Право на отримання фінансової підтримки в рамках конкурсного відбору проєктів мають: 

  • ветерани, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України, які зареєстровані відповідно до вимог законодавства як фізичні особи-підприємці;
  • юридичні особи, зареєстровані не пізніше, ніж за два роки до отримання фінансової підтримки, засновниками яких є ветерани, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та члени сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

Прийом заявок розпочався 27 червня і триватиме до 13 липня 2023 року (до 23:59 за київським часом).

Сума фінансування проєктів складає від 500 тис. грн до 3 млн грн.

Подати заявку на участь у програмі тут: https://veteranfund.com.ua/contests/varto-support-veteran-business/.

Із детальною інформацією щодо порядку проведення та умов участі в конкурсному відборі проєктів заявники можуть ознайомитися на сайті Українського ветеранського фонду за посиланням: https://veteranfund.com.ua/contests/varto-support-veteran-business/.

        1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Призначено - Божевського Петра Івановича державним секретарем Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. Погоджено призначення: - Кропиви Сергія Васильовича заступником голови Одеської обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Погоджено звільнення: - Люботи Валерія Михайловича з посади голови Куп’янської районної державної адміністрації Харківської області.

Внесено зміни до постанови КМУ від 26.08.2014 N 376 «Деякі питання вилучення і передачі озброєння, бойової техніки та іншого військового майна» з метою врегулювання оперативного вирішення питань передачі будь-якого військового майна Національній поліції та Державній прикордонній службі України.

Внесено зміни до постанови КМУ від 15.04.2022 N 471 «Деякі питання екстреної державної реєстрації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів, препаратів крові, що виробляються або постачаються в Україну протягом періоду дії воєнного стану, під зобовʼязання».

Внесено зміни до постанови КМУ від 24.03.2023 N 256 «Про реалізацію експериментального проекту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем вітчизняного виробництва».

Здійснено розподіл у 2023 році обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів у рамках Програми з відновлення України в сумі 5 млрд 292 млн грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь