Калитянська громада

Київська область, Броварський район

Інформаційно-роз’яснювальний матеріал

Дата: 08.02.2024 13:28
Кількість переглядів: 27

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДПС У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Управління інформаційної взаємодії

04151, м. Київ – 151, вул. Святослава Хороброго, 5а

телефон (факс) 246-23-40

 

з 01 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у Київській області  повідомляє, що з 01 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) та інструкція щодо її заповнення,  - оновлену редакцію затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.08.2023 № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

Новою формою податкової декларації передбачено виокремлення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО) при визначенні мінімального податкового зобов’язання (далі - МПЗ) фізичними особами - підприємцями (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь.

Змін набув також порядок розрахунку суми податку, що підлягає поверненню з бюджету у зв’язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України, крім витрат зазначених у п.п.166.3.10 п.166.3.10 ст.166 ПКУ (додаток Ф3 до декларації). 

Нагадуємо, що сплата податку при визначенні МПЗ фізичними особами – підприємцями (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) здійснюється за кодом бюджетної класифікації «11010500 - податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування».

 

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Про Додаток 1 по єдиному внеску у складі податкової декларації ФОП та осіб, що провадять НПД

Головне управління ДПС у Київській області  повідомляє, що відповідно до п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464) тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5 прим.1 частини першої статті 4 цього Закону, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. При цьому положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 цього Закону щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Враховуючи зазначене, такі платники мають право не подавати розрахунок єдиного внеску (далі - ЄВ) у складі податкової декларації за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 ЄВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.
Звертаємо увагу, що до платників ЄВ, зазначених вище, які обчислять і нарахують ЄВ та подадуть до контролюючого органу звітність, яка містить інформацію щодо сум нарахованого ЄВ та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов’язання, з 01.08.2023 контролюючим органом будуть застосовуватись заходи впливу та стягнення, визначені частиною одинадцятою ст. 25 Закону № 2464.

 

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Торгівля через інтернет без реєстрації субєкта господарювання є порушенням  чинного законодавства

Головне управління ДПС у Київській області  повідомляє, що наразі значна  кількість людей здійснює закупівлю на різноманітних онлайн площадках товарів та продає їх через соціальні мережі Facebook, Instаgram, месенджери Viber, Telegram, тощо.

Оплату за товари такі фізичні особи отримують готівкою на свою карту. 

Такі підприємці не прагнуть офіційно реєструвати ФОП, ставати на облік та сплачувати податок з одержаних доходів. Заощаджуючи  отримані доходи, недоброчесні підприємці створюють конкуренцію офіційно зареєстрованим субєктам господарювання.

Господарською діяльністю, у розумінні Господарського кодексу України, є діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва – підприємцями.

Згідно зі ст. 42 ГКУ, підприємництво як вид господарської діяльності – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

До загальних ознак господарської діяльності закон відносить не тільки факт надання послуг за винагороду, а й систематичність таких дій, їх самостійний та ініціативний характер, що і становить суть господарської діяльності.

Відповідно до ст.164  кодексу України про адміністративні правопорушення, за

порушення порядку провадження господарської діяльності - провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання, передбачено штраф у розмірі від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 грн. до 34 000 грн) та конфіскацію виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

За повторне протягом року правопорушення штраф передбачено у розмірі від

 2 000 до 5 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 34 000 грн. до 85 000 гривень.

Згідно з п.117.1 ст.117 ПКУ, за порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) самозайнятою особою у контролюючому органі  передбачено штраф у розмірі 340 грн.

ГУ ДПС у Київській області постійно здійснюється контроль та встановлюються непоодинокі випадки провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання.

Відсутність державної реєстрації призводить до притягнення відповідних посадових осіб до адміністративної (ст. 164 КпАПП) та, у певних випадках, до кримінальної (ст. 201 Кримінального кодексу України) відповідальності, тоді як реєстрація бізнесу з початку діяльності гарантує відсутність подібних штрафів.

 

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Ідентифікатор форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік

Головне управління ДПС у Київській нагадує, що наразі триває кампанія декларування податку на прибуток підприємств.

На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів розміщені електронні форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств, зтверджені наказом Міністерства фінансів України 20.10.2015 №897 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 24.10.2023 №572) з додатками за ідентифікаторами форм:

J0100125 – для юридичних осіб;

F0100725 – для фізичних осіб;

J0100925 – для інститутів спільного інвестування;

J0100525 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року).

 

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

 

Заповнення розділу 3 повідомлення за ф. №20-ОПП у разі закриття платником об’єкта оподаткування

Головне управління ДПС у Київській області  повідомляє, що згідно з п. 8.4 розд. VIIІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 (далі – Порядок № 1588),  визначено, що повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення за ф. №20-ОПП) подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Платники податків можуть подати повідомлення за ф. №20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

У разі закриття об’єкта оподаткування, об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням або через який провадиться діяльність, у тому числі внаслідок припинення діяльності платника податків, повідомлення за ф. № 20-ОПП подається з оновленою інформацією про такий об’єкт, при цьому розділ 3 повідомлення за ф. №20-ОПП заповнюється одним рядком наступним чином:

-у гр. 2 «Код ознаки надання інформації» вказується значення «6 – закриття об’єкта оподаткування»;

-гр. 3-10 та 12 заповнюються згідно з Пам’яткою для заповнення розділу 3 повідомлення за формою № 20-ОПП, передбаченою у додатку до повідомлення за ф. № 20-ОПП;

- гр.11 не заповнюється.

У разі закриття об’єкта оподаткування, об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням або через який провадиться діяльність, повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, який закрито, подається протягом 10 робочих днів після його закриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припиняється у випадках, зокрема:

-     отримання інформації з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію припинення юридичної особи;
-     наявності в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків інформації про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця чи незалежної професійної діяльності фізичної особи.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь